Όθων του Φράιζινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Όθων του Φράιζινκ)


Όθων του Φράιζινγκ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Otto von Freising (Γερμανικά)
Γέννηση1111 (περίπου)[1]
Κλοστερνόιμπουργκ
Θάνατος22  Σεπτεμβρίου 1158[2]
Αβαείο του Μοριμόντ
Τόπος ταφήςΑββαείο του Τιμίου Σταυρού
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία[3]
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία[4][5]
Eορτασμός αγίου22 Σεπτεμβρίου
Θρησκευτικό τάγμαΚιστερκιανό Τάγμα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα[6]
Γερμανικά[6]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιστορικός
συγγραφέας
καθολικός ιερέας[5]
χρονικογράφος[7]
καθολικός επίσκοπος[8]
Οικογένεια
ΓονείςΛεοπόλδος Γ΄ Μπάμπενμπεργκ της Αυστρίας[9] και Αγνή του Βάιμπλινγκεν[9]
ΑδέλφιαΜπέρτα φον Μπολλ
Ριχίλδη του Στάουφεν
Ιουδήθ του Μπάμπενμπεργκ
Αγνή των Μπάμπενμπεργκ
Γερτρούδη του Μπάμπενμπεργκ, δούκισσα της Βοημίας
Κορράδος Γ΄ της Γερμανίας
Ερρίκος Β΄ της Αυστρίας
Λεοπόλδος δούκας της Βαυαρίας
Φρειδερίκος Β΄ της Σουαβίας
Κορράδος του Μπάμπενμπεργκ
Adalbert II von Babenberg
Bertha of Austria
ΟικογένειαΟίκος των Μπάμπενμπεργκ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμααββάς
επιχώριος επίσκοπος (από 1138)[2][10]
επίσκοπος[11]
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Όθων, γερμ. Otto von Freising (π. 1114 - 22 Σεπτεμβρίου 1158) από τον Οίκο των Μπάμπενμπερκ ήταν άνδρας της εκκλησίας και χρονικογράφος. Από το 1138 έγινε επίσκοπος τού Φράιζινγκ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τρίτος (επιζήσας) γιος τού Λεοπόλδου Γ΄ μαργράβου της Αυστρίας και της Αγνής των Σαλίων, κόρης τού Ερρίκου Δ΄ της Γερμανίας. Γεννήθηκε στο Κλόστερνόιμπουρκ. Για την Αγνή ήταν ο δεύτερος γάμος· από τον πρώτο της με τον Φρειδερίκο Α΄ των Χοενστάουφεν δούκα της Σουαβίας είχε δύο γιους: τον Φρειδερίκο Β΄ δούκα της Σουαβίας και τον Κορράδο Γ΄ της Γερμανίας. Η αμφιθαλής αδελφή τού Όθωνα Γιούντιτ/Ιουσήθ ήταν σύζυγος τού Γουλιέλμου Ε΄ μαρκησίου τού Μομφερράτου και οι γιοί τους έπαιξαν σημαίνοντα ρόλο στην Ανατολή.

Οι πληροφορίες για τη ζωή του είναι ανεπαρκής και οι ημερομηνίες ασαφείς. Σπούδασε στο Παρίσι, όπου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Φιλοσοφία. Λέγεται, ότι ήταν ένας από τους πρώτους, που εισήγαγε τη φιλοσοφία τού Αριστοτέλη στη Γερμανία. Υπηρέτησε ως κοσμήτορας στο Σύλλογο ενός νέου ιδρύματος στην Αυστρία.

Εισήλθε στο Τάγμα των Κιστερκιανών και έπεισε τον πατέρα του να ιδρύσει το αββαείο τού Ιερού Σταυρού (Χαϊλίγκενκρόιτς) το 1133, φέρνοντας έτσι τη γνώση της γραφής και της επιτηδευμένης γεωργίας (περιλαμβανομένης της οινοποιίας) στην περιοχή, που θα γινόταν η Βιέννη. Έγινε ηγούμενος της Κιστερκιανής μονής τού Μόριμοντ στην Βουργουνδία π. το 1136 και σύντομα μετά εκλέχθηκε επίσκοπος τού Φράιζινγκ. Η επισκοπή αυτή και στην πραγματικότητα όλη η Βαυαρία, αναστατώθηκε από την έριδα μεταξύ των Γουέλφων και των Χοενστάουφεν· η Εκκλησία περιήλθε σε αξιοθρήνητη κατάσταση. Όμως ο Όθων επέφερε μεγάλες βελτιώσεις στη νέα επισκοπή, σε εκκλησιαστικά και κοσμικά θέματα.

Το 1147 ο Όθων έλαβε μέρος στην καταστρεπτική Β΄ Σταυροφορία. Το τμήμα τού Σταυροφορικού στρατού που οδηγούσε ο επίσκοπος, αποδεκατίστηκε, αλλά ο Όθων έφθασε στην Ιερουσαλήμ και επέστρεψε στη Βαυαρία το 1148/49. Έχαιρε της εύνοιας τού ανιψιού του Φρειδερίκου Α΄ της Γερμανίας (γιου τού Φρειδερίκου Β΄ δούκα της Σουαβίας). Ήταν επιδέξιος στη λύση της διαφωνίας για το δουκάτο της Βαυαρίας το 1156· ήταν παρών στη διάσημη Συνέλευση (λατιν. Dieta) της Μπεζανσόν το 1157. Φορώντας ακόμη το ένδυμα τού Κιστερκιανού μοναχού, απεβίωσε στο Μόριμοντ το 1158. Το 1857 ένα άγαλμα τού επισκόπου στήθηκε στο Φράιζινγκ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Mierow, Charles Christopher. "Bishop Otto of Freising: Historian and Man", Transactions and Proceedings of the American Philological Association, Vol. 80. (1949), pp. 393–402.