Ίλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίλη μέσων αρμάτων Leopard 2A4 του Ελληνικού Στρατού, σε παράταξη, μετά το πέρας της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2016».
Ίλη του Ελληνικού Ιππικού ενώ παρελαύνει, έργο του Πάνου Αραβαντινού (περ. 1880–1910)

Η ίλη είναι υποδιαίρεση της επιλαρχίας, της βασικής ανεξάρτητης μονάδας των Τεθωρακισμένων, και αντιστοιχεί σε έναν λόχο του Πεζικού.[1] Μια ίλη αποτελείται από ουλαμούς, που είναι η μικρότερη ομάδα στην οποία μπορεί να υποδιαιρεθεί μια ίλη. Η ίλη διοικείται κατά κανόνα από επίλαρχο (σε ειδικού σχηματισμού ίλες) και απο ίλαρχο κατα συνήθη τακτική. Σε περιπτώσεις ελλείψεων ενδέχεται να διοικηθεί από υπίλαρχο ή ανθυπίλαρχο, εφόσον έχουν θητεύσει στο σχολείο διοικητών υπομονάδων της Σχολής Τεθωρακισμένων, και σε περίπτωση ανάγκης από ανθυπασπιστή.[1] Ο διοικητής της εκάστοτε ίλης ορίζεται από τον διοικητή επιλαρχίας.

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλαιότερα η ονομασία αυτή αφορούσε μονάδες του Ιππικού. Προέρχεται από το ελληνιστικό ἴλη, που είχε τη σημασία ενός ομίλου, ήτοι 64 ιππείς[2], ή την πολύ μεγαλύτερη ίλη του ιππικού των Εταίρων της Αρχαίας Μακεδονίας. Καθώς τα Τεθωρακισμένα διαδέχθηκαν το Ιππικό ως Όπλο, η υποδιαίρεση της βασικής μονάδας τους ονομάστηκε ίλη για λόγους παράδοσης.[3]

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Π.Δ. 334/2002, ΦΕΚ Α΄ 280/20-11-2002 (Άρθρο 2)» (PDF). Εθνικό Τυπογραφείο. 
  2. «Λεξικό της κοινής νεοελληνικής». Πύλη για την Ελληνική γλώσσα και τη γλωσσική εκπαίδευση. Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. 
  3. «Περιγραφή εμβλήματος ΤΘ». ΓΕΣ. 23 Νοεμβρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2014.