Ίισαλμι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιίσαλμι

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ιίσαλμι
63°33′24″N 27°11′18″E
ΧώραΦινλανδία
Διοικητική υπαγωγήΒόρεια Σαβονία
Ίδρυση1627[1]
Έκταση762,99 km²[2]
Πληθυσμός21.639 (31  Δεκεμβρίου 2017)[3]
Ζώνη ώραςUTC+02:00 (επίσημη ώρα)
UTC+03:00 (θερινή ώρα)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Ίισαλμι

Το Ίισαλμι (Φινλανδικά:Iisalmi, Σουηδικά: Idensalmi) είναι πόλη και δήμος της Φινλανδίας.

Βρίσκεται στην επαρχία της Ανατολικής Φινλανδίας και είναι μέρος της περιοχής της Βόρειας Σαβονίας. Ο δήμος έχει πληθυσμό 22.497 (2005) και καλύπτει περιοχή έκτασης 872,65 χλμ², εκ των οποίων τα 109,27 χλμ² είναι νερό. Η πληθυσμιακή πυκνότητα είναι της τάξεως των 26,0 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ο δήμος είναι αποκλειστικά Φινλανδόφωνος.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ρίζες του Ίισαλμι βρίσκονται στον 17ο αιώνα όταν σχηματίστηκε με την τοπική εκκλησία η περιοχή του Ίισαλμι το 1627. Στα μέσα του 18ου αιώνα η Φινλανδία βρισκόταν υπό Σουηδική κατοχή, ενώ η Σουηδία βρισκόταν σε πόλεμο με την Ρωσική Αυτοκρατορία. Η περιοχή του Κόλγιονβίρτα στο Ίισαλμι είναι γνωστή ως η τοποθεσία μίας εκ των μαχών του πολέμου αυτού, ιδιαίτερα γιατί εκεί έλαβε χώρα μία από τις μεγαλύτερες Σουηδικές νίκες. Ωστόσο, η Σουηδία έχασε τον πόλεμο τελικά και αναγκάστηκε να παραδώσει τη Φινλανδία στην αυτοκρατορική Ρωσία. Το Ίισαλμι απέκτησε καθεστώς πόλης το 1891.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Ίισαλμι δραστηριοποιούνται διάφορες εταιρίες.

Η Όλβι (Olvi), η τελευταία μεγάλη ανεξάρτητη ζυθοποιία στη Φινλανδία (οι άλλες μεγάλες Φινλανδικές ζυθοποιίες έχουν αγοραστεί από πολυεθνικές εταιρίες), έχει στο Ίισαλμι το εργοστάσιο και το διοικητικό της κέντρο.

Η Τζένελεκ (Genelec), εταιρία κατασκευής ηχείων υψηλής ποιότητας τα οποία χρησιμοποιούνται σε στούντιο ηχογράφησης παγκοσμίως, έχει την έδρα και το εργοστάσιό της στο Ίισαλμι.

Το Ίισαλμι διαθέτει το δικό του σιδηροδρομικό σταθμό στο δίκτυο VR. Η γραμμή μεταξύ Ίισαλμι και Όουλου ηλεκτροδοτήθηκε το Δεκέμβριο του 2006.

Αδελφές πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πιο διάσημο συγκρότημα με έδρα του το Ίισαλμι σήμερα είναι η χιουμοριστική κάντρι-ροκ ορχήστρα Χάλαβατουν Πάπατ (Halavatun Papat). Από το Ίισαλμι κατάγεται και ο Γιάακο Τέππο (Jaakko Teppo), Φινλανδός τραγουδιστής και στιχουργός.

Καλλιτεχνικά γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και σχετικά μικρή πόλη το Ίισαλμι διαθέτει πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα, μικρής και μεγαλύτερης κλίμακας. Ένα από τα γνωστότερα και πλέον αξιομνημόνευτα είναι το "Ρομπεπέιβετ" (Rompepäivät), δηλαδή, "οι μέρες των παλιών πραγμάτων". Οι άνθρωποι φέρνουν διάφορα παλιά πράγματα μικρότερης ή μεγαλύτερης αξίας και τα επιδεικνύουν, ενώ μερικά εξ αυτών διατίθενται και προς πώληση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]