Έτερναλ Ντέρμπι (Σερβία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έτερναλ Ντέρμπι
Beograd 7712.jpg
ΤόποςΒελιγράδι, Σερβία
ΟμάδεςΕρυθρός Αστέρας - Παρτιζάν
ΣτάδιαΣτάδιο Ερυθρού Αστέρα - Στάδιο Παρτιζάν
Στατιστικά
Περισσότερες νίκεςΕρυθρός Αστέρας
Μεγαλύτερη νίκηΕρυθρός Αστέρας - Παρτιζάν 1-7 (1953-54)

Το Έτερναλ Ντέρμπι είναι ένα απ τα μεγαλύτερα ντέρμπι της Ευρώπης και της Σερβίας και είναι αυτό ανάμεσα σε Ερυθρό Αστέρα και Παρτιζάν.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Έτερναλ Ντέρμπι είναι ένα ντέρμπι με πολύ ένταση και είναι το μεγαλύτερο ντέρμπι του Βελιγραδίου. [1] Το ντέρμπι ανάμεσα στην Παρτιζαν και στον Ερυθρό Αστέρα έχει πολύ μεγάλη αντιπαλότητα και πολλές φορές οι οπαδοί των 2 ομάδων δημιουργούσαν εντάσεις και επεισόδια. [2] Ένας απ τους κύριους λόγους αυτής της μεγάλης αντιπαλότητας είναι αγωνιστικός καθώς ο Ερυθρός Αστέρας και η Παρτιζαν ήταν 2 απ τους μεγαλύτερους συλλόγους της Πρώην Γιουγκοσλαβίας και απ τους μεγαλύτερους της τωρινής Σερβίας. Ήταν επίσης οι μόνοι σύλλογοι που κέρδισαν το Γιουκοσλαβικό πρωτάθλημα μαζί με την Βοϊβοντίνα που είναι επίσης μια απ τις μεγαλύτερες Σερβικές ομάδες. Ο πρώτη μεγάλη ομάδα της περιοχής ήταν η Βοϊβοντίνα που ιδρύθηκε το 1914, 31 χρόνια πριν ιδρυθεί ο Ερυθρός Αστέρας και η Παρτιζάν στο Βελιγράδι. Ο Ερυθρός Αστέρας ιδρύθηκε 7 μήνες πριν την Παρτιζάν στις 4 Μαρτίου του 1945 που βγήκε κυρίως για πολιτικούς θεσμούς. Από τότε άρχισε και η αγωνιστική αντιπαλότητα των 2 ομάδων καθώς οι 2 σύλλογοι έπαιρναν κύπελλα και πρωταθλήματα. Οι 2 ομάδες έχουν χαρακτηριστεί ως οι πιο πικροί αντίπαλοι. Οι 2 αντίπαλοι έχουν μεγάλη αγωνιστική αλλά κυρίως οπαδική κόντρα λόγω και της γεωγραφικής τους θέσης. Είναι οι 2 μεγαλύτερες ομάδες του νότιου Βελιγραδίου.

Ερυθρός Αστέρας - Παρτιζάν

Η πρώτη αγωνιστική συνάντηση μεταξύ των 2 ομάδων έγινε το 1947 όπου ο Ερυθρός Αστέρας κέρδισε 4-3.Η μεγαλύτερη συμμετοχή οπαδών σε Έτερναλ Ντέρμπι ήταν στο γήπεδο του Ερυθρού Αστέρα με περίπου 108.000 θεατές. Η παράδοση του άγριου αυτού παιχνιδιού προέρχεται από τις πολεμικές αντιπαραθέσεις μεταξύ του BSK Βελιγραδίου και της SK Γιουγκοσλαβίας. Οι 2 ομάδες έχουν τεράστια αντιπαλότητα μέχρι και σήμερα καθώς πολύ συχνά γίνονται επεισόδια μεταξύ των οπαδών των 2 αυτών ομάδων. Αγωνιστικά έχουν συναντηθεί 252 φορές (161 επίσημοι αγώνες), με τον Ερυθρό Αστέρα να μετράει 64 νίκες και την Παρτιζάν 47. Ο Ερυθρός Αστέρας έχει καταφέρει να κατακτήσει ένα Τσάμπιονς Λίγκ την σεζόν 1990-91 ενώ έχει πάει φιναλίστ του Γιουρόπα Λιγκ την σεζόν 1978-79. Η Παρτιζάν έχει πάει στον τελικό του Τσάμπιονς Λίγκ χωρίς να καταφέρει να κερδίσει την σεζόν 1965-66. Αξιζει να σημειωθεί ότι οι 2 ομάδες έχουν στενές σχέσεις με την Ελλάδα με τον Ολυμπιακό και τον Ερυθρό Αστέρα, που αποκαλούνται "Orthodox Brothers" και κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους φίλους του ΠΑΟΚ και της Παρτιζαν. [3] [4] [5]

Στάδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Το ματωμένο ντέρμπι του Μάξιμιρ λίγο πριν τον πόλεμο». el sombrero. 8 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2021. 
  2. Γιαννούλης, Χρήστος (14 Δεκεμβρίου 2017). «Θλιβερά επεισόδια στη Σερβία (pics&vids)». CNN.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2021. 
  3. «Ερυθρός Αστέρας-Ολυμπιακός: Πώς χτίστηκε η αδερφική σχέση των οπαδών». www.contra.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2021. 
  4. Οκτ 2016 08:32, Επιμέλεια: Κώστας Πετρωτός Δημοσίευση: 06. «ΠΑΟΚ - Παρτίζαν: Μία φιλία που συνεχώς δυναμώνει». www.sport24.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2021. 
  5. «Σύνδεση • Instagram». www.instagram.com. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2021.