Άλφρεντ Ρέτζιναλντ Ράντκλιφ-Μπράουν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άλφρεντ Ρέτζιναλντ Ράντκλιφ-Μπράουν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Alfred Reginald Radcliffe-Brown (Αγγλικά)
Γέννηση17  Ιανουαρίου 1881[1][2][3]
Μπέρμιγχαμ
Θάνατος24  Οκτωβρίου 1955[1][2][3]
Λονδίνο
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Θρησκείααθεϊσμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[4][5]
ΣπουδέςΚολέγιο Τρίνιτι
Σχολείο Κινγκ Έντουαρτ στο Μπέρμιγχαμ
Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταανθρωπολόγος
κοινωνιολόγος
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν
Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ
Πανεπιστήμιο του Σικάγου
Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Επηρεάστηκε απόΕμίλ Ντιρκέμ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΕταίρος της Βρετανικής Ακαδημίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Άλφρεντ Ρέτζιναλντ Ράντκλιφ-Μπράουν (A. R. Radcliffe-Brown) (1881 - 1955) γεννήθηκε στο Μπέρμινγκχαμ, της Αγγλίας. Ως ανθρωπολόγος διεξήγαγε το μεγαλύτερο μέρος της έρευνάς του ανάμεσα σε παραδοσιακούς λαούς. Πίστευε ότι οι επιστημονικές μέθοδοι θα έπρεπε να εφαρμόζεται για τη μελέτη μιας κοινωνίας και τις κοινές αξίες της γνωστές ως "συλλογική συνείδηση".

Ανάμεσα στο 1926 και το 1931, ο Ράντκλιφ-Μπράουν δίδαξε ανθρωπολογία στο πανεπιστήμιο του Σίντνεϊ. Το πρώτο ταξίδι του στην Αυστραλία έγινε το 1910, όπου μαζί με τους Γκραντ-Γουότσον και Ντ. Μπέιτς διεξήγαγε έρευνα για τις φυλές των Αβορίγινων. Ο Ράντκλιφ-Μπράουν δίδαξε επίσης στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου έγινε πρώτος πρόεδρος της Εταιρείας Ανθρωπολόγων. Το 1972 ξεκίνησαν προς τιμήν του οι Διαλέξεις Ράντκλιφ-Μπράουν. Η πρώτη διάλεξη δόθηκε το 1972 από τον Ρέιμοντ Φέρθ (Sir Raymond Firth) με τον γενικό τίτλο "Σκεπτικιστής ανθρωπολόγος; κοινωνική ανθρωπολογία και μαρξιστικές απόψεις για την κοινωνία".

Ο Ράντλιφ-Μπράουν συνεισέφερε, επίσης, στη μελέτη της συγγένειας με τις λειτουργιστικές αναλύσεις του στην κοινωνική ανθρωπολογία ως επιστήμη. Η συγγένεια μεταξύ ατόμων εξ αίματος ή γάμου είναι κοινό χαρακτηριστικό των κοινωνιών. Όλες οι κοινωνίες αναγνωρίζουν τη συγγένεια εξ αίματος ή καταγωγής από κοινό πρόγονο. Σε ορισμένες κοινωνίες, όμως, η έννοια της συγγένειας εκτείνεται πέραν της οικογένειας, στην πυρηνική ή διευρυμένη μορφή της. Εκτείνεται επίσης σε ομάδες ή πατριές με μυθολογική συγγένεια αίματος, που κυβερνούνται όμως με ένα σύστημα νόμων. Μαζί με τον Μπρόνισλαβ Μαλινόβσκι θεωρείται πατέρας της σύγχρονης κοινωνικής ανθρωπολογίας.

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ράντκλιφ-Μπράουν έγραψε τρία πολύ γνωστά έργα:

  • The Andaman Islanders, (1922), (Οι νησιώτες Αντάμαν)
  • Social Organization of Australian Tribes, (1931), (Κοινωνική οργάνωση των αβορίγινων αυστραλιανών φυλών) περιγραφή των μεταγενέστερων ερευνών του για τους αβορίγινες της Αυστραλίας
  • Structure and Function in Primitive Society, (1935), (Δομή και λειτουργία της πρωτόγονης κοινωνίας)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]