Άλντο Ρόσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άλντο Ρόσι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Aldo Rossi (Ιταλικά)
Γέννηση3  Μαΐου 1931
Μιλάνο
Θάνατος4  Σεπτεμβρίου 1997
Μιλάνο
Συνθήκες θανάτουθανατηφόρο δυστύχημα
Χώρα πολιτογράφησηςΙταλία (1946–1997)
Βασίλειο της Ιταλίας (1931–1946)
Ιταλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙταλικά
ΣπουδέςΠολυτεχνείο του Μιλάνου (1949–1959)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχιτέκτονας
σχεδιαστής
πολεοδόμος
σεναριογράφος
διδάσκων πανεπιστημίου
ΕργοδότηςΠολυτεχνείο του Μιλάνου
Αξιοσημείωτο έργοLandsberger Arkaden
Λα Φενίτσε
Opera Carlo Felice Genova
Bonnefanten Museum
Monte Amiata Housing
Περίοδος ακμής1960 - 1997
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΒραβείο Πρίτσκερ (1990)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Κοιμητήριο San Cataldo στην Modena της Ιταλίας, Φωτ. Παναγιώτης Πάγκαλος

Ο Aldo Rossi (1931-1997) ήταν ένας Ιταλός αρχιτέκτονας και θεωρητικός της αρχιτεκτονικής. Θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα.

Ο Rossi έγινε γνωστός για την ανάπτυξη της θεωρίας της "αρχιτεκτονικής της μνήμης" (architecture of memory), η οποία τονίζει τη σημασία της ιστορίας, της μνήμης και της παράδοσης στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από απλές γεωμετρικές μορφές, αναφορές στην αρχιτεκτονική παράδοση και μια αίσθηση της αρχαιότητας.

Ένα από τα πιο γνωστά έργα του είναι η θεατρική πόλη "Λα Σκάλα" στο Μιλάνο (Teatro La Scala), καθώς και ο πύργος της άντλησης νερού "Τριάντα Καρότσα" (Tre Cime di Lavaredo) στα Ιταλικά Αλπικά Όρη. Η δουλειά του έχει επηρεάσει πολλούς αρχιτέκτονες και συνεχίζει να είναι πηγή έμπνευσης για τον κλάδο της αρχιτεκτονικής σήμερα.

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

San Cataldo Cemetery, Μόντενα, 1971- 1978[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο κοιμητήριο στο San Cataldo, ένα νεοκλασικό κοιμητήριο, ήταν έργο του Cesare Costa το 1858. Γειτονικά βρίσκεται και ένα Ιουδαϊκό κοιμητήριο. Ο Aldo Rossi, σχεδίασε το νέο κοιμητήριο, στην άλλη πλευρά του Ιουδαϊκού, κερδίζοντας το βραβείο σε έναν διαγωνισμό το 1971. Για τα σχέδια του κοιμητηρίου τιμήθηκε με το βραβείο Pritzker το 1990. Αποτελείται από μία κιονοστοιχία σχήματος “C” που περικλείει σειρά από οστεοθήκες εκατέρωθεν ενός κεντρικού άξονα. Το πρώτο στοιχείο μπροστά από την πύλη της εισόδου, είναι ένα κτίριο κωνικής μορφής, χωρίς ανοίγματα, πάτωμα και οροφή το οποίο χαρακτηρίζεται ως «Το σπίτι των νεκρών». Μπροστά από τον κύβο βρίσκεται η σειρά των οστεοφυλακίων τριγωνικής μορφής σε κάτοψη και τομή. Στο τέρμα αυτής της ακολουθίας, ένα κτίριο κυβοειδές, αποτελεί κοινόχρηστο τάφο. Η κατασκευή του κοιμητηρίου ξεκίνησε το 1978 και μέχρι σήμερα ανέρχεται στο 50% της ολοκλήρωσής του[1].

The Theatre of the World, Venice Biennale, Βενετία, 1979[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "The Theatre of the World" (Το Θέατρο του Κόσμου) ήταν μια εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Μπιενάλε της Βενετίας το 1979. Η Μπιενάλε της Βενετίας είναι ένας από τους παλαιότερους και πιο αξιόλογους καλλιτεχνικούς φεστιβάλ στον κόσμο.

Το "The Theatre of the World" ήταν μια μεγάλη έκθεση σύγχρονης τέχνης που περιλάμβανε έργα καλλιτεχνών από διάφορες χώρες. Οι καλλιτέχνες παρουσίαζαν έργα τους που αντιπροσώπευαν διάφορες καλλιτεχνικές πρακτικές και αναζητήσεις εκείνης της εποχής.

Η εκδήλωση εστίαζε στη σύνδεση μεταξύ τέχνης και θεάτρου, εξερευνώντας τον ρόλο της τέχνης ως μια μορφή θεατρικής εμπειρίας. Το έργο του ολλανδού καλλιτέχνη Άμστερνταμ Ζινκεβίτιους (Amsterdam Zinkevicius) με τον τίτλο "The Theatre of the World" αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά έργα της έκθεσης.


Η Μπιενάλε της Βενετίας το 1979 ήταν μια διεθνής έκθεση τέχνης που περιλάμβανε πολλές χώρες και καλλιτέχνες. Κάθε χώρα είχε τη δική της παρουσίαση και εκθέσεις με σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή. Η Μπιενάλε της Βενετίας αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς και έγκυρους καλλιτεχνικούς θεσμούς παγκοσμίως, με ποικίλες εκθέσεις, εκδηλώσεις και προβολές καλλιτεχνικού έργου.

Το "The Theatre of the World" (Το Θέατρο του Κόσμου) ήταν μια εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Μπιενάλε της Βενετίας το 1979. Η Μπιενάλε της Βενετίας είναι ένας από τους παλαιότερους και πιο αξιόλογους καλλιτεχνικούς φεστιβάλ στον κόσμο.

Το "The Theatre of the World" ήταν μια μεγάλη έκθεση σύγχρονης τέχνης που περιλάμβανε έργα καλλιτεχνών από διάφορες χώρες. Οι καλλιτέχνες παρουσίαζαν έργα τους που αντιπροσώπευαν διάφορες καλλιτεχνικές πρακτικές και αναζητήσεις εκείνης της εποχής.

Bonnefanten Museum, Μάαστριχτ, 1990 - 1994[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Bonnefanten Museum στο Μάαστριχτ, κατά τη διάρκεια της περιόδου 1990-1994, βρισκόταν σε μια φάση ανακαίνισης και αναδιαμόρφωσης του κτιρίου του. Οι αλλαγές και οι αναβαθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αυτήν την περίοδο είχαν σημαντική επίδραση στην εμπειρία των επισκεπτών του μουσείου.

Το κτίριο του Bonnefanten Museum σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Aldo Rossi και ολοκληρώθηκε το 1995. Ωστόσο, πριν από αυτήν την ανακαίνιση, το κτίριο υπέστη σημαντικές αλλαγές και επεκτάσεις για να προσαρμοστεί στις ανάγκες του μουσείου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι χώροι του μουσείου αναδιαρθρώθηκαν για να παρέχουν βελτιωμένες εκθεσιακές δυνατότητες και ένα εκσυγχρονισμένο περιβάλλον για την παρουσίαση των έργων τέχνης. Οι εκθεσιακοί χώροι ανακαινίστηκαν και δημιουργήθηκαν νέοι χώροι για τη φιλοξενία εκθέσεων και εκδηλώσεων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πάγκαλος, Παναγιώτης, Η σημασία του χρόνου στην αρχιτεκτονική του Aldo Rossi, Αθήνα : Gutenberg, 2012, ISBN 978-960-01-1549-9.
  • Peter Arnell and Ted Bickford, Aldo Rossi, buildings and projects, New York : Rizzoli , 1985 , ISBN 978-0847804993
  • Gianni Braghieri, Aldo Rossi, Barcelona : Gustavo Gili , 1992 , ISBN 978-8425215391
  • Morris Adjmi, Aldo Rossi : architecture 1981-1991, New York, NY : Princeton Architectural Press , c1991 , ISBN 978-1878271150
  • Alberto Ferlenga, Aldo Rossi: The Life and Works of an Architect, New York, NY : Konemann 2002 , ISBN 978-3829058544

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]