Άγιος Πατρίκιος Ιρλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Άγιος Πατρίκιος)
Άγιος Πατρίκιος Ιρλανδίας
Γέννηση385[1]
Ρωμαϊκή Βρετανία
Κοίμηση17  Μαρτίου 461
Saul
Εορτασμός17 Μαρτίου[2] και Πύλη:Ορθοδοξία/Εορτολόγιο/17 Μαρτίου

Ο Άγιος Πατρίκιος της Ιρλανδίας (Naomh Pádraig) ήταν χριστιανός ιεραπόστολος και επίσκοπος. Θεωρείται ο προστάτης Άγιος και φωτιστής της Ιρλανδίας, μαζί με την Αγία Μπρίγκιντα του Κιλντέρ και τον Άγιο Κολουμβανό, επονομαζόμενος "Σούκατ". Άσκησε τα ιεραποστολικά και επισκοπικά του καθήκοντα περί το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα.

Γεννήθηκε στα τέλη της ρωμαϊκής κυριαρχίας επί της Βρετανίας. Ο τόπος γέννησής του δεν είναι εξακριβωμένος. Σύμφωνα με παραδόσεις γεννήθηκε είτε στην Αγγλία (Γκλαννοβέντα ή Μπίρντοσγουολντ ή κοντά στο Καρλάιλ) είτε στη Σκωτία (στο Κιλπάτρικ, σύμφωνα με την Καθολική Εγκυκλοπαίδεια) από πατέρα Ρωμαίο άποικο με το όνομα Καλπόρνιος (Calpornius). Σε νεαρή ηλικία απήχθηκε από πειρατές στο Άντριμ της Ιρλανδίας όπου και εργάσθηκε επί 6 χρόνια ως αγρότης του εκεί ευπατρίδη Μίλιουκ. Δραπετεύοντας αργότερα στη Γαλλία έγινε μαθητής του Αγίου Μαρτίνου της Τουρ και το 432 μ.Χ. χειροτονήθηκε επίσκοπος με το όνομα Πατρίκιος. Τότε στάλθηκε από την Αγία Έδρα στην Ιρλανδία προκειμένου να καταπολεμήσει την αίρεση των Πελαγιανών (οπαδών του θεολόγου Πελαγίου), αλλά και για την περαιτέρω διάδοση του Χριστιανισμού. Παρέμεινε εκεί για πολλά χρόνια ως επίσκοπος της Αρμάχ, ζώντας υποδειγματικό βίο και λατρευόμενος από το πνευματικό του ποίμνιο.

Έχουν διασωθεί δυο επιστολές του, καθώς και μεταγενέστερες αγιογραφίες από τον 7ο αιώνα και μετά. Αν και δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για το χρόνο της δράσης του, σύμφωνα με κάποιες πηγές ο Άγιος Πατρίκιος έζησε μεταξύ των ετών 373 και 493, ενώ κατ΄ άλλες δίδαξε το Χριστιανισμό στη Βόρειο Ιρλανδία από το 433 μέχρι και το θάνατό του, πιθανώς το 460.

Ο Άγιος Πατρίκιος Ιρλανδίας θεωρείται άγιος από την Ορθόδοξη,[3][4] την Καθολική, τη Λουθηρανική και την Αγγλικανική εκκλησία, ενώ η μνήμη του γιορτάζεται στις 17 Μαρτίου, όπου ιδιαίτερα στην Ιρλανδία πραγματοποιούνται πάνδημες και μεγαλοπρεπείς τελετές. Η ημέρα του Αγίου Πατρικίου είναι κατάσταση αργίας στη Βόρεια Ιρλανδία, στην Καναδική επαρχία της Νέας Γης και Λαμπραντόρ. Γιορτάζεται γενικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές άλλες χώρες.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]