Τίρανα

Από Βικιταξίδια

Πατήστε εδώ για να δείτε το χάρτη της περιοχής σε πλήρη οθόνη.

Σημαία Τίρανα Τίρανα


Τα Τίρανα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Αλβανίας.

Με μία ματιά[επεξεργασία]

Τα Τίρανα έγιναν πρωτεύουσα της Αλβανίας το 1920 και είχαν καταγραφεί μόνο 244.200 κάτοικοι. Σήμερα τα Τίρανα έχουν από 1.244.200 κατοίκους (2015). Η πόλη διαθέτει πολλά δημόσια ιδρύματα και δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια και είναι το κέντρο της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας.

Ο Δήμος των Τιράνων βρίσκεται σε γεωγραφικές συντεταγμένες (41.33°Β, 19.82°Α) στον ομώνυμο νομό, περίπου 32 χιλμ. από τη θάλασσα. Το μέσο υψόμετρο των Τιράνων είναι 110 μέτρα και το υψηλότερο σημείο (του Δήμου) στα 1828 μ. στο Μάλι με Γκρόπα. Η πόλη περιβάλλεται ως επί το πλεόστον από λόφους, με το Ορος Νταίτ στα ανατολικά και μια κοιλάδα να ανοίγει αμυδρά στα βορειοδυτικά με θέα στο βάθος της Αδριατικής. Μέσα από την πόλη περνάει ο ποταμός Τίρανα, καθώς και ο μικρότερος ποταμός Λάνε. Η πόλη συνορεύει με τους γειτονικούς δήμους Πασκουκάν, Νταίτ, Φάρκε, Βακάρ, Κασάρ και Κάμεζ.

Η πόλη έχει τέσσερις τεχνητές λίμνες : την Τεχνητή Λίμνη των Τιράνων, γύρω από την οποία κατασκευάσθηκε το Μεγάλο Πάρκο΄΄ και τις Λίμνες Πασκουκάνι΄΄, ΄΄Φάρκα και ΄΄Τούφινα.

Τα Τίρανα βρίσκονται στον ίδιο παράλληλο με τη Νάπολη, τη Μαδρίτη, την Κωνσταντινούπολη και τη Νέα Υόρκη και στον ίδιο μεσημβρινό με τη Βουδαπέστη και την Κρακοβία.

Τα Τίρανα είναι το μεγαλύτερο βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο της Αλβανίας. Από το 1920 έχει γνωρίσει γρήγορη ανάπτυξη και την ίδρυση βιομηχανιών αγροτικών προϊόντων και μηχανημάτων, υφασμάτων, φαρμάκων, μεταλλικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Τα Τίρανα άρχισαν να αναπτύσσονται στις αρχές του 16ου αιώνα, όταν δημιουργήθηκε μια αγορά, και οι τεχνίτες της κατασκεύαζαν μεταξωτά και βαμβακερά υφάσματα, δέρματα, κεραμεικά και αντικείμενα από σίδηρο, ασήμι και χρυσό. Οντας σε μια εύφορη πεδιάδα η περιοχή των Τιράνων εξήγαγε το 1769 στη Βενετία 2.600 βαρέλια ελαιόλαδου και 14.000 δέματα καπνού. Το 1901 είχε 1901, it had 140.000 ελαιόδενδρα, 400 ελαιοτριβεία και 700 καταστήματα. Τα Τίρανα είναι γνωστά για τις πλούσιες οικογένειές τους. Στην πόλη κατασκευάζεται ο Πύργος TID, ένας εμπορικός πύργος ύψους 85 μέτρων. Τα Τίρανα έχουν εμπορικά κέντρα, όπως τα City Park σε 3 km2, QTU, Casa Italia, και Tirana East Gate.

Η πόλη υποφέρει από προβλήματα σχετικά με τον υπερπληθυσμό όπως η διαχείριση αποβλήτων, υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και σημαντική ηχορρύπανση. Τις τελευταίες δεκαετίες η ατμοσφαιρικής ρύπανση έχει γίνει πιεστικό πρόβλημα, καθώς ο αριθμός των αυτοκινήτων έχει αυξηθεί σε πάνω από 500.000. Άλλη πηγή μόλυνσης είναι τα εισπνεόμενα αιωρούμενα σωματίδια PM10 και PM2.5 και αέρια NO2, που προέρχονται από τη ραγδαία ανάπτυξη κατασκευής νέων κτιρίων και επέκτασης των οδικών υποδομών. Ανεπεξέργαστα στερεά απόβλητα υπάρχουν στην πόλη και στα προάστια. Υπάρχουν ακόμη καταγγελίες για υπερβολική ηχορύπανση. Παρά τα προβλήματα το Μεγάλο Πάρκο στην Τεχνητή Λίμνη των Τιράνων έχει κάποια επίδραση στην απορρόφηση των εκπομπών CO2, καθώς πάνω από 2.000 δένδρα έχουν φυτευτεί γύρω από τους πεζοδρόμους.

Ιδανική περίοδος επίσκεψης[επεξεργασία]

Τα Τίρανα έχουν υγρό υποτροπικό κλίμα (κατά την Κλιματική ταξινόμηση Κέππεν) και δέχεται θερινή βροχόπτωση μόλις αρκετή για να μην ταξινομηθεί στο Μεσογειακό κλίμα, καθώς κάθε θερινός μήνας έχει πάνω από 40 χλστ. βροχόπτωσης, μερ ζεστά και μέτρια ξηρά/υγρά καλοκαίρια και κρύους και υγρούς χειμώνες

Πώς θα φτάσετε[επεξεργασία]

Αεροπορικώς[επεξεργασία]

Σιδηροδρομικώς[επεξεργασία]

Οδικώς[επεξεργασία]

Ακτοπλοϊκώς[επεξεργασία]


Προσανατολιστείτε[επεξεργασία]


Πώς θα μετακινηθείτε[επεξεργασία]

Υπάρχουν αρκετές εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων στα Τίρανα όπως Hertz,Budget,Imperial Τίρανα[dead link], Europcar.

Τι πρέπει να δείτε[επεξεργασία]

Τα Τίρανα είναι πλούσια σε ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα. Στην πόλη και στη γύρω περιοχή υπάρχουν τα παρακάτω :

  • Κάστρο των Τιράνων, (Keshtjella e Tiranës), ο ιστορικός πυρήνας της πρωτεύουσας γύρω από την Οδό Μουράτ Τοπτάνι
  • Πύργος Ρολογιού των Τιράνων και το γειτονικό Εθνογραφικό και Μουσείο Ρολογιών των Τιράνων.
  • Τζαμί Ετέμ Μπέη (1789-1823)
  • Γέφυρα των Βυρσοδεψών (Ura e Tabakëve). Πέτρινη πεζογέφυρα της Οθωμανικής περιόδου του 18ου αιώνα, χτισμένη κοντά στο Τζαμί των Βυρσοδεψών. Αποτελούσε τμήμα του Δρόμου του Αγίου Γεωργίου, που συνέδεε τα Τίρανα με τα ανατολικά υψίπεδα. Ο δρόμος αυτός εφοδίαζε την πόλη με αγροτικά προϊόντα και ζώα. Η γέφυρα διέσχιζε τον ποταμό Λάνε και ήταν δίπλα στη ζώνη των κρεοπωλών και των βυρσοδεψών. Τη δεκαετία του 1930 ο Λάνε διευθετήθηκε και η γέφυρα παραμελήθηκε, αλλά μετά το 1990, ανέκτησε την παλιά της αίγλη και σήμερα χρησιμοποιείται μόνο από πεζούς.
  • Κέντρο σύγχρονης τέχνης Το ZETA είναι ένας μη κερδοσκοπικός εκθεσιακός χώρος που ιδρύθηκε το 2007. Ειναι ενας χωρος 150 τετραγωνικών μέτρων στον δεύτερο όροφο μικτού οικιστικού και εμπορικού κτηρίου στην οδό Abdyl Frashëri No.7 στην περιοχή Blloku των Τιράνων (ζώνη Libri Universitar) Το ZETA λειτουργεί ως αυτόνομος πολιτιστικός χώρος για σύγχρονες εικαστικές τέχνες, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, η φωτογραφία, το βίντεο, η εγκατάσταση, ο ήχος και οι επιδόσεις. Εκτός από τις εκθέσεις, η ΖΕΤΑ φιλοξενεί εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια και συζητήσεις, σε συνεργασία με τοπικούς και διεθνείς εταίρους. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια η ZETA συνέβαλε σημαντικά στη ζωτικότητα και τη δυναμική της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής στα Τίρανα, κυρίως όσον αφορά τους νέους Αλβανούς καλλιτέχνες. Είναι ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή, 11 π.μ.-6μμ, Σάββατο 11 π.μ. Είσοδος ελεύθερη.
  • Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
  • Πλατεία Σκεντέρμπεη, ως μνημειακό σύνολο
  • Εθνικό Μουσείο Επιστημών της Αλβανίας
  • Σαλί Σιτζάκου, παραδοσιακό σπίτι
  • Μεγάλο Πάρκο, στην Τεχνητή Λίμνη
  • Λεωφόρος Ντεσμορέτ ε Κομπίτ (Εθνομαρτύρων), πανοραμική λεωφόρος, κατασκευασμένη από τους Ιταλούς
  • Μπλόκου, η περιοχή νυχτερινής ζωής της πόλης
  • Ορος Νταίτ, που δεσπόζει πάνω από την πόλη, προσβάσιμο με τελεφερίκ
  • Κάστρο Πρέζε
  • Κάστρο της Πετρέλε
  • Κάστρο του Ντροκ
  • Ψηφιδωτά των Τιράνων
  • Τάφος του Καπλάν Πασά
  • Αρχαιολογικό Μουσείο
  • Καθεδρικός Ναός του Αγίου Παύλου (Τίρανα), Καθολικός
  • Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Ευαγγελιστή
  • Καθεδρικός Ναός της Αναστάσεως του Χριστού (Τίρανα), Ορθόδοξος
  • Καθολική Εκκλησία Ζέμρα ε Κρίστιτ
  • Τεκές Σεχ Ντιρί και Παγκόσμιο Κέντρο Μπεκτασήδων
  • Τεκές Ντερβίς Χατιτζέ
  • Νέα Αγορά
  • Γέφυρα και Φαράγγι Μπράρι
  • Σπήλαιο Πελούμπας
  • Καταρράκτες Σεντζιέρτζι (Αγίου Γεωργίου)
  • Φαράγγι Ποταμού Ερζένι

Τα Τίρανα έχουν πέντε καλοδιατηρημένα παραδοσιακά σπίτια (σπίτια-μουσεία), 56 πολιτιστικά μνημεία, οκτώ δημόσιες βιβλιοθήκες και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Αλβανίας (Biblioteka Kombëtare). Το 2011 άνοιξε ένα Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών, πίσω από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, με χρήσιμες πληροφορίες για τα Τίρανα και την Αλβανία.

Ψυχαγωγία[επεξεργασία]

Τα κύρια πολιτιστικά ιδρύματα των Τιράνων είναι το Εθνικό Θέατρο, το Εθνικό Θέατρο Οπερας και Μπαλλέτου της Αλβανίας και η Εθνική Πινακοθήκη. Παραστάσεις παγκοσμίως διάσημων συνθετών δίνονται τακτικά από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Αλβανικής Ραδιοτηλεόρασης.

Στην πόλη διεξάγεται η Μπιενάλε των Τιράνων, το Τίρανα Τζαζ Φέστιβαλ, η Θερινή Μέρα (14 Μαρτίου), η Λευκή Νύχτα στις 28 Νοεμβρίου, το Ράλυ Αλβανία, η Εκθεση Αγοράς Αλβανικών Τοπικών Εδεσμάτων και η Εβδομάδα Μόδας Τιράνων. Τα Τίρανα έχουν επανασχεδιάσει την ταυτότητά τους προς μια σύγχρονη Μεσογειακή πόλη, πλαισιωμένη με καφετέριες και "ζωντανή" νυχτερινή ζωή.

Τα Τίρανα είναι το μεγαλύτερο κέντρο για τον αθλητισμό στην Αλβανία. Οι γνωστότερες ομάδες της πόλης είναι η ΚΦ Τίρανα, η Παρτιζάνι και η Ντιναμό. Στο ποδόσφαιρο, μέχρι τον Απρίλιο του 2012, οι ομάδες με έδρα τα Τίρανα είχαν κερδίσει συνολικά 57 πρωταθλήματα από τα 72 που έχει διοργανώσει η FSHF, δηλ. το 79 %.

Στα Τίρανα υπάρχουν δύο μεγάλα στάδια, το Στάδιο Κεμάλ Στάφα, που χωράει περίπου 20.000 θεατές και το Στάδιο Ελμπασάν Αρένα που χωράει περίπου 17.000. Οι αθλητικές υποδομές των Τιράνων αναπτύσσονται γρήγορα, λόγω των επενδύσεων από το δήμο και την κυβέρνηση. Από το 2007 ο Δήμος των Τιράνων έχει κατασκευάσει 80 κέντρα άθλησης στις περισσότερες γειτονιές της πόλης.

Σπουδές[επεξεργασία]

Τα Τίρανα έχουν πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο των Τιράνων, το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο των Τιράνων, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο των Τιράνων, η Ακαδημία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, το Πανεπιστήμιο Τεχνών (Ακαδημία Τεχνών της Αλβανίας), η Ακαδημία Επιστημών της Αλβανίας και το Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο Σκεντέρμπεη, εθνικά και διεθνή ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και ΜΚΟ. Στην πόλη έχουν ιδρυθεί ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Αλβανικό Πανεπιστήμιο (U.F.O - Universitas.Fabrefacta Optime), το Πανεπιστήμιο Epoca, το Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης (Τίρανα), το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Τιράνων, το Πανεπιστήμιο Luarasi, η Ακαδημία Κινηματογράφου και Πολυμέσων "Marubi".

Σπουδές[επεξεργασία]

Ευκαιρίες εργασίας[επεξεργασία]

Τι θα αγοράσετε[επεξεργασία]

Πού θα πάτε για φαγητό[επεξεργασία]

Οικονομικές επιλογές[επεξεργασία]

Μέσης κατηγορίας[επεξεργασία]

Υψηλών παροχών[επεξεργασία]

Πού θα πάτε για καφέ - ποτό[επεξεργασία]

Πού θα μείνετε[επεξεργασία]

Οικονομικές επιλογές[επεξεργασία]

Μέσης κατηγορίας[επεξεργασία]

Υψηλών παροχών[επεξεργασία]

Μείνετε ασφαλείς[επεξεργασία]

Υγεία και προφυλάξεις[επεξεργασία]

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο είναι το Νοσοκομείο Μητέρα Τερέζα (Qëndra Spitalore Universitare Nënë Tereza), που συνδέεται με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου των Τιράνων. Το νοσοκομείο διαθέτει 1456 κλίνες και παρέχει ενδονοσοκομειακή τριτοβάθμια περίθαλψη σε πάνω από 12.000 ασθενείς ετησίως. Το νοσοκομείο είναι σε φάση αλλαγών σε υποδομές και εξοπλισμό. Εχουν ανοίξει και ορισμένα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Επικοινωνίες[επεξεργασία]

Μικρά προβλήματα[επεξεργασία]

Επόμενοι προορισμοί[επεξεργασία]


Create category


Wikipedia logo
Wikipedia logo
Στη Βικιπαίδεια υπάρχει άρθρο σχετικά με το θέμα:
commons logo
commons logo
Στα Κοινά υπάρχουν αρχεία σχετικά με το θέμα:



Ο οδηγός είναι περίγραμμα και χρειάζεται περισσότερο περιεχόμενο. Διαθέτει ανάλογα πρότυπα, αλλά δεν περιέχουν επαρκείς πληροφορίες. Παρακαλούμε βοηθήστε στην ολοκλήρωσή του!