Ρώμη

Από Βικιταξίδια

Πατήστε εδώ για να δείτε το χάρτη της περιοχής σε πλήρη οθόνη.

Σημαία Ρώμη Ρώμη

Detail from the top of the Trevi Fountain in Rome


Η Ρώμη (ιταλικά: Roma) είναι η πρωτεύουσα της Ιταλίας.

Με μία ματιά[επεξεργασία]

Η Ρώμη υπήρξε η μεγαλύτερη και σημαντικότερη πόλη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Εντός των ορίων της πόλης βρίσκεται το μικρότερο κράτος του κόσμου, το Βατικανό, έδρα του Πάπα. Το ιστορικό κέντρο της πόλης αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Ιδανική περίοδος επίσκεψης[επεξεργασία]

 Καιρός Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάϊ Ιούν Ιούλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοβ Δεκ
 
Ημερήσια υψηλά (°C) 12 13 15 18 23 27 30 31 27 21 16 13
Νυχτερινά χαμηλά (°C) 3 4 5 8 12 15 18 18 15 11 7 4
Βροχόπτωση (mm) 70 73 58 81 53 34 19 37 73 113 115 81


Πως θα φτάσετε[επεξεργασία]

Εξωτερικό του αεροδρομίου Τσιαμπίνο
Ο σταθμός Τέρμινι

Αεροπορικώς[επεξεργασία]

Η Ρώμη διαθέτει δύο διεθνή αεροδρόμια,

  •   Διεθνές αεροδρόμιο Λεονάρντο ντα Βίντσι στο Φιουμιτσίνο. Δυο σιδηροδρομικές γραμμές συνδέουν το αεροδρόμιο με το κέντρο της πόλης. Η μια λέγεται «Λεονάρντο Εξπρές» και σταματάει στο σταθμό Τέρμινι χωρίς ενδιάμεσες στάσεις. Η άλλη περνάει από δευτερεύοντες σταθμούς (Τραστέβερε, Τιμπουρτίνα). Το εισιτήριο στοιχίζει 14.00 € και 8.00 € αντίστοιχα.

Ο αερολιμένας Ρώμης εξυπηρετείται από τρεις ιδιωτικές λεωφορειακές γραμμές: TERRA VISION [1], SITBUS [2], TAMBUS [3] Η στάση των λεωφορείων βρίσκεται απέναντι to terminal 3

Λεωφορειακές γραμμές της δημόσιας υπηρεσίας Cotral αναχωρούν από το αεροδρόμιο με προορισμό το σιδηροδρομικό σταθμό Τέρμινι και διάφορα σημεία της πόλης. Θα πληρώσετε 7 € εάν ζητήσετε το εισιτήριο στον οδηγό, 5€ εάν αγοράσετε το εισιτήριο από ένα από τα καπνοπωλεία στο εσωτερικό του αεροδρομίου.

Τα ταξί είναι κάπου ακριβά και συμφέρουν εάν ταξιδεύετε ομαδικά. Υπολογίζετε 60€, παραπάνω εάν φτάσετε μετά τα μεσάνυχτα. Προσέξτε πολύ για παράνομους οδηγούς ταξί που ψαρεύουν ταξιδιώτες στο εσωτερικό των τερματικών του αεροδρομίου. Μία εναλλακτική λύση είναι να κλείσετε θέση νωρίτερα σε μια ιδιωτική υπηρεσία minibus. Μια από αυτές είναι η easy private taxi.

Τις νυχτερινές ώρες μόνο η Cotral διεξάγει 4 / 5 δρομολόγια προς τους σταθμούς Τέρμινι και Τιμπουρτίνα. Θα βρείτε το ισχύοντα ωράριο [4][dead link]

Αυτό το μικρό αεροδρόμιο εξυπηρετείται από χαμηλού κόστους εταιρείες όπως η Rian Air. Και εδώ λειτουργούν λεωφορεία της TERRA VISION [5], της SITBUS [6] και της Cotral [7][dead link]. Η τελευταία διεξάγει δρομολόγια προς το Τέρμινι αλλά και προς το κοντινό σταθμό μετρό Ανανίνα (Τερμα της κόκκινης γραμμής Α) που σας πάει γρήγορα στον δικό σας προορισμό. Να έχετε υπόψη σας ότι τα λεωφορεία περνάνε από πυκνοκατοικημένες συνοικίες με κυκλοφοριακά προβλήματα. Προσπαθείτε λοιπόν να αποφύγετε τις ώρες αιχμής (συνήθως τις πρωινές ώρες έως τις 9πμ)

Το αεροδρόμιο Τσαμπίνο διαθέτει σιδηροδρομικό σταθμό που είναι άβολα τοποθετημένο στο πίσω μέρος του. Για να το φτάσετε θα χρειαστεί να πάρετε λεωφορείο (δεν μπορείτε να το φτάσετε με τα πόδια)

Σιδηροδρομικώς[επεξεργασία]

  •   ΤέρμινιΠιάτσα ντέι 500.

Ο κύριος σιδηροδρομικός σταθμός της Ρώμης είναι κλειστός από τις 00:30 μέχρι τις 04:30. Τρένα ταχείας που λέγονται frecce συνδέουν την Ρώμη με όλες σχεδόν τις υπόλοιπες πόλεις της Ιταλίας. Όσο νωρίτερα θα κλείσετε θέση στην επίσημη ιστοσελίδα των Ιταλικών Σιδηροδρόμων τόσο λιγότερο θα σας στοιχίσει το εισιτήριο.

Οδικώς[επεξεργασία]

Η οδική άφιξη στη πόλη είναι πολύ εύκολη, όπως λέγεται άλλωστε, «Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη». Η πόλη διαθέτει περιφερειακό αυτοκινητόδρομο.

Ακτοπλοϊκώς[επεξεργασία]

Το λιμάνι της Ρώμης είναι στην πόλη Τσιβιταβέκια 40 περίπου χμ βόριο δυτικά. Το λιμάνι αυτό συνδέεται με την Σαρδηνία, Κορσική, Βαρκελώνη.

Προσανατολιστείτε[επεξεργασία]


Διαμερίσματα[επεξεργασία]

Κεντρικές περιοχές Ρώμης
Σύγχρονο Κέντρο
Εκεί που βρίσκονται τα περισσότερα ξενοδοχεία, όπως και μέρη για ψώνια και φαγητό κατά μήκος της Via Veneto; εδώ βρίσκονται τα Quirinale, Trevi fountain, Barberini, Castro Pretorio, και περιοχές Repubblica.
Παλιά Ρώμη
Το κέντρο της μεσαιωνικής και ανγεννησιακής Ρώμης, με όμορφες πλατείες, καθεδρικούς, το Πάνθεον και πολλά εστιατόρεια, περιλαμβάνει τα Navona, Campo de' Fiori, και την εβραϊκή γτειτονιά.
Βατικανό
Η Πόλη του Βατικανού αποτελεί το μικρότερο ανεξάρτητο κράτος. Είναι όμως γεμάτο έργα τέχνης από οι endless treasure troves of sights, relics, and museums, as well as the surrounding Italian neighborhood.
Κολοσσαίο
Η καρδιά της αρχαίας Ρώμης, που περιλαμβάνει το Κολοσαίο, τις αρχαίες Ρωμαϊκές Αγορές (Fori Romani) και τους λόφους Καπητόλειο και Παλατίνο.
Βόρειο Κέντρο
Το βόρεο τμήμα της Ρώμης, εδώ βρίσκεται το πάρκο Βίλα Μποργκέζε (Villa Borghese), τα ισπανικά σκαλιά, και οι όμορφες συνοικίες Parioli και Salario.
Τραστέβερε (Trastevere)
Η περιοχή νότια του Βατικανού, στην δυτική όχθη του Τίβερη, γεμάτη με στενά δρομάκια και γραφικές πλατείες, πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες όπως ο Giorgio de Chirico. Το κέντρο της καλλιτεχνικής ζωής της Ρώμης.
Αβεντίνο-Τεστάτσιο (Aventino-Testaccio).
Περιοχές χωρίς πολλούς τουρίστες, με πολλές εκπλήξεις για όσους ταξιδιώτες ενδιαφέρονται, και εστιατόρεια με πραγματικά καλό φαγητό. Η λαϊκή συνοικία Τεστάτσιο αποτελεί το επίκεντρο της νυχτερινής ζωής της Ρώμης.
Εσκίλινο-Σαν Τζιοβάνι (Esquilino-San Giovanni)
Νότια απο τον σταθμό τραίνων Τέρμινι, με μια στεγασμένη αγορά, την πλατεία Vittorio Emanuele, και τον καθεδρικό της Ρώμης Άγιο Ιωάννη.
Νομεντάνο (Nomentano)
Municipio III, η γειτονιά πίσω απο τον σταθμό τραίνων, με έντονη νυχτερινή ζωή στο San Lorenzo.

Εξοκεντρικές συνοικίες[επεξεργασία]

Βόρεια προάστια
εκτενή προάστια βόρεια του κέντρου (Municipi 4, 15-20)
Νότια προάστια
εδώ βρίσκεται το πάρκο της Appian Way, αρκετές κατακόμβες, μνημεία φασιστικής αρχιτεκτονικής, και εκτενή προάστια. (Municipi 5-13)
Όστια (Ostia)
παραθαλάσσιο θέρετρο της Ρώμης και τα θεαματικά μνημεία του αρχαίου λιμανιού της Ρώμης.



Γειτονιές εκτός κέντρου[επεξεργασία]

  • Βορειοανατολικές γειτονιές — Τα κύρια αξιοθέατα είναι το   μουσείο Μποργκέσε. στο ομώνυμο πάρκο και   το μουσείο Ετρούσκο. που στεγάζεται στη Βίλλα Τζούλια, μια παπική έπαυλη του δεκάτου πέμπτου αιώνα

Πώς θα μετακινηθείτε[επεξεργασία]

Το μετρό της Ρώμης έχει δυο γραμμές που διασταυρώνονται στο σταθμό Τέρμινι : την γραμμή «Α» (κόκκινη) και την γραμμή «Β» με μία διακλάδωση που την λένε «Β1». Σημαντικοί σταθμοί στη πρώτη γραμμή είναι η Πλατεία Μπαρμπερίνι, η πλατεία ντι Σπανια, η Πλατεία ντελ Πόπολο και το Βατικανό. Το μονό εισητήριο, ισχύει για 100 λεπτά και μια μόνο διαδρομή, με τιμή περίπου 1,5 ευρώ. Για τους τουρίστες, συμφέρει το ημερήσιο πάσο, που επιτρέπει άπειρες διαδρομές μέσα από μετρό και λεωφορεία, με 6 ευρώ. Αν και το κέντρο της πόλης δεν είναι τόσο μεγάλο, θα σας φανεί πολύ χρήσιμο όταν βιάζεστε να πάτε κάπου. Ένα τμήμα της τρίτης γραμμής «C» άνοιξε το έτος 2014. Δεν έχει όμως τουριστική σημασία επειδή δεν περνάει ακόμα από το κέντρο.

Τα δίκτυο λεωφορείων είναι πυκνό. Τα δρομολόγια όμως αραιώνεται σημαντικά τις βραδυνές ώρες και τις μέρες αργίας. Η εταιρεία ATAC διαθέτει και κόκκινα λεωφορεία με διάφορα τουριστικά δρομολόγια. Θα τα βρείτε όλα στην πλατεία του σταθμού Τέρμινι.

Τι πρέπει να δείτε[επεξεργασία]

Τα κύρια τουριστικά σημεία[επεξεργασία]

Πλατεία Κάμπο ντε Φίορι

  Κάμπο ντε Φιόρι (Campo Dè Fiori). Η πιο τουριστική πλατεία της πόλης όπου μαζεύεται η νεολαία κάθε βράδυ έως αργά

Πλατεία Ναβόνα

  Πλατεία Ναβόνα (Piazza Navona). Από τις πιό διάσημες πλατείες της Ρώμης με καταπληκτικά Συντριβάνια

Πιάτσα ντι Σπάνια

  Πιάτσα ντι Σπάνια (Piazza di Spagna).

Η πλατεία ντελ Πόπολο με τις δίδυμες εκκλησίες

  Πλατεία ντελ Πόπολο (Piazza del Popolo). Στο κέντρο της πλατείας υψώνεται ο οβελίσκος Φλαμίνιο που άλλοτε ήταν τοποθετημένος στο ιπποδρόμιο της Ρώμης. Στην πλατεία βρίσκεται και η βασιλική Σάντα Μαρία ντελ Πόπολο που χτίστηκε στο τάφο του Νέρωνα. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση το φάντασμα του αυτοκράτορα τριγυρνάει ακόμα στα κοντινά σκαλοπάτια που οδηγούν στους κήπους του λόφου Πίντσιο

Τραστέβερε

  Τραστέβερε.

Τα κύρια αξιοθέατα[επεξεργασία]

Το Πάνθεον

  Το Πάνθεον (στάση λεωφορείων Πιάτσα Αρτζεντινα). με τον εντυπωσιακό μεγάλο θόλο του

H φοντάνα ντι Τρέβι

  H φοντάνα ντι Τρέβι. Εάν είναι η πρώτη φορά που πάτε στην Ρώμη σίγουρα θα εκπλαγείτε από τις μικρές διαστάσεις της πλατείας όπου βρίσκεται το επιβλητικό συντριβάνι.

Το Κολοσσαίο

  Το Κολοσσαίο (μέτρο Β).

Το Καστέλο Σαντάντζελο

  Κάστρο του Αγίου Αγγέλου (Castel Sant'Angelo). Το κάστρο ήταν το μαυσωλείο του αυτοκράτορα Αδριανού. Τον Μάρτιο του 538 μ.Χ. η γοτθική φρουρά κλειδώθηκε μέσα στο κάστρο σε μία έσχατη προσπάθεια αντίστασης στο στρατό του Βελισάριου. Σε περίπτωση κινδύνου οι πάπες μεταφερόντουσαν εδώ από το κοντινό τους μέγαρο στο Βατικανό. Ο Πάπας Κλήμης Ζ΄ έμεινε στο φρούριο 7 μήνες ενώ οι στρατιώτες του αυτοκράτορα Κάρολου Ε΄ λεηλατούσαν την πόλη.

Τα κύρια μουσεία[επεξεργασία]

Τα μουσεία της Ρώμης είναι πολλά και μερικά θεωρούνται παγίδες επίτηδες στημένες για αγνούς τουρίστες. Συνήθως βρίσκονται δίπλα σε πιο γνωστά μουσεία. Είναι η περίπτωση των μουσείων που στεγάζονται στα Λουτρά του Διοκλητιανού απέναντι το σταθμό Τέρμινι. Προσέξτε λοιπόν να μη μπείτε σε λάθος μουσείο.

Η κύρια είσοδος στα μουσεία του Βατικανού

  Τα μουσεία του Βατικανού (600 μ από το σταθμό Μετρό Cipro).

  Αρχαίες Αγορές (Fori Romani). Η κύρια είσοδος στο αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται απέναντι από την αψίδα του Κωνσταντίνου. Η επίσκεψη θα σας απασχολήσει για αρκετές ώρες. Το εισιτήριο όμως ισχύει για δυο μέρες .

Οι κύριες εκκλησίες[επεξεργασία]

Στη Ρώμη υπάρχουν ακόμη 900 καθολικές εκκλησίες

Ο Άγιος Πέτρος

  Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Ο Άγιος Ιωάννης στο Λατεράνο

  Βασιλική του Αγίου Ιωάννη στο Λατεράνο (Basilica di San Giovanni in Laterano) (σταθμό μετρό San Giovanni στην κόκκινη γραμμή Α). Ο ναός χτίστηκε εκεί που ήταν η οικεία του Αγίου Κωνσταντίνου και της Άγιας Ελένης. Το συγκρότημα με το ναό και τα διπλανά μέγαρα αποτελεί έδαφος του Βατικανού

Πρόσοψη της Σάντα Μαρία Ματζιόρε

  Βασιλική της Άγιας Μαρίας η Μείζων (Basilica di Santa Maria Maggiore).

ο Άγιος Παύλος

  Βασιλική του Αγίου Παύλου εκτός των τειχών (Basilica di San Paolo fuori le mura).

Άλλες εκκλησίες[επεξεργασία]

Το Στόμα της Αλήθειας

  Αγια Μαρία Κοσμιδιον (Santa Maria in Cosmedin).

Εκκλησία του Ιησού

  Εκκλησία του Ιησού (Chiesa del Gesù), Via degli Astalli, 16 (στάση λεωφορείων Πιάτσα Αρτζεντινα).

  •   Άγιος Πέτρος Δεσμώτης (San Pietro in Vincoli). Στο εσωτερικό χώρο του ναού θα βρείτε το επιβλητικό άγαλμα του Μωυσή που θεωρείται αριστούργημα του Μιχαήλ Άγγελου


Οι εφτά λόφοι της Ρώμης[επεξεργασία]

Οι εφτά λόφοι της Ρώμης, αν και σήμερα δεν ξεχωρίζουν εύκολα

  •   Καπιτόλιο.
  •   Λόφος Παλατινού.
  • Εσκουϊλινός Λόφος.
  •   Αβεντινός Λόφος.
  •   Κέλιος (Τσέλιο).
  •   Κουϊρινάλε.
  • Βιμινάλιος.


Ψυχαγωγία[επεξεργασία]


Τι θα αγοράσετε[επεξεργασία]


Σπουδές[επεξεργασία]


Ευκαιρίες εργασίας στην Ρώμη[επεξεργασία]


Που θα πάτε για καφέ - ποτό[επεξεργασία]

  •   The Drunken ShipPiazza Campo Dè Fiori, 20 +39 06 6830 0535.
  •   QubeVia di Portonaccio, 212, 00159 Roma (Σταθμός Τιμπουρτίνα συν λεωφωρείο 409),  +39 06 438 5445. (09:00 - 01:00). Από τα πιό δημοφηλή νυχτερινά κέντρα της Ρώμης Coffee 2.5-3.2€.


Πού θα πάτε για φαγητό[επεξεργασία]

Οικονομικές επιλογές[επεξεργασία]

Μέσης κατηγορίας[επεξεργασία]

  •   Cul de SacPiazza Pasquino, 73 (λεωφορείο 64 σταθμός Πιατσα Ναβόνα). Ανοιχτό έως μια την νύχτα. Αύγουστο παραμένει κλειστό. Wine bar με ποικιλία πιάτων

Υψηλών παροχών[επεξεργασία]


Που θα μείνετε[επεξεργασία]

Μέσης κατηγορίας[επεξεργασία]

  •   Smeraldo (ξενοδοχείο τρίτης κατηγορίας), Vicolo dei Chiodaroli, 9. +39 06 687 5929.

Υψηλών παροχών[επεξεργασία]


Μείνετε ασφαλείς[επεξεργασία]

Η Ρώμη έχει μια κακιά φήμη ως προς τους "πορτοφολάκιδες", ωστόσο άμα χρησιμοποιείτε την κοινή λογική, δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε. Πρέπει ιδιαιτέρως να προσέξτε τα λεωφορεία της γραμμής 64 και τα υπόλοιπα από το σταθμό Τέρμινι στον Άγιο Πέτρο στις ώρες αιχμής. Να μείνετε μακριά απο το σταθμό των τρένων Termini και την κοντινή πλατεία Βιτόριο Εμανουέλε το βράδυ.

Υγεία και προφυλάξεις[επεξεργασία]


Επικοινωνίες[επεξεργασία]


Επόμενοι προορισμοί[επεξεργασία]



Create category


Wikipedia logo
Wikipedia logo
Στη Βικιπαίδεια υπάρχει άρθρο σχετικά με το θέμα:
commons logo
commons logo
Στα Κοινά υπάρχουν αρχεία σχετικά με το θέμα:



Ο οδηγός είναι περίγραμμα και χρειάζεται περισσότερο περιεχόμενο. Διαθέτει ανάλογα πρότυπα, αλλά δεν περιέχουν επαρκείς πληροφορίες. Παρακαλούμε βοηθήστε στην ολοκλήρωσή του!