Νεκρός ο Οσάμα Μπιν Λάντεν από Αμερικανικές δυνάμεις στο Πακιστάν

Από Βικινέα

2 Μαΐου 2011

Ανακοίνωση θανάτου από τον Ομπάμα
Σχεδιάγραμμα του κρησφύγετου του Οσάμα το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα από το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ.

Την 1η Μαΐου 2011 ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Πακιστάν σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αμερικάνου προέδρου. Σύμφωνα με τις στρατιωτικές πηγές των ΗΠΑ ο Οσάμα σκοτώθηκε σε μια έπαυλη έξω από το Ισλαμαμπάντ. Ο Οσάμα ήταν καταζητούμενος για την τρομοκρατική ενέργεια της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην Αμερική αλλά και για άλλες πράξεις που τον έφεραν από το 1999, ως τον υπ'αριθμόν 1 καταζητούμενο ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με το σημερινό άρθρο της Ελευθεροτυπίας η σορός «σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων στο Αssociated Press και το CNN ρίχθηκε σε άγνωστο σημείο στη θάλασσα αφού πρώτα τηρήθηκαν όλα τα τελετουργικά που απαιτεί η μουσουλμανική θρησκεία».

Κι αυτό γιατί για το τυπικό του Ισλάμ η σορός πρέπει να ταφεί μέσα σε 24 ώρες. Οι Αμερικανοί εξήγησαν ότι «ήταν απίθανο το να βρεθεί μια χώρα που θα δεχόταν το σώμα του για ταφή και ως εκ τούτου επιλέχθηκε η λύση της ρίψης της σορού του στη θάλασσα». Σύμφωνα με το άρθρο στο tvxs.gr επιλέχθηκε η ρίψη της σορού στη θάλασσα για να αποφευχθεί να γίνει ο τάφος του προσκύνημα.

Σύμφωνα με το άρθρο των Νέων, «οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα τους πολίτες τους που ζουν στο εξωτερικό να προσέχουν, εκφράζοντας φόβο για αντιαμερικανικές επιθέσεις λόγω της ανακοίνωσης του θανάτου του μπιν Λάντεν».

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ και άλλες χώρες εξέφρασαν τη χαρά τους για τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, καθώς θεωρούν ότι «με τον θάνατο του Μπιν Λάντεν θα υπάρξει περισσότερη ειρήνη στον κόσμο». Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συναγερμό για πιθανή τρομοκρατική εκδικητική ενέργεια της Αλ Κάιντα. Ταξιδιωτική οδηγία δημοσιεύτηκε (μετά την ανακοίνωση του θανάτου) με την οποία προειδοποιούνται οι Αμερικάνοι σε όλες τις χώρες για το ενδεχόμενο χρήσης βίας κατά αυτών.

Ο Αμερικάνος Γερουσιαστής Καρλ Λεβίν ο οποίος προεδρεύει στην επιτροπή αμύνης ζήτησε την δημοσίευση των φωτογραφιών του νεκρού: «Φρονώ πως σε μία δεδομένη στιγμή, οι φωτογραφίες με τη σορό του θα πρέπει να δημοσιευθούν, δεν γνωρίζω πότε, αλλά πιστεύω πως αυτό θα γίνει και πως θα πρέπει να το κάνουμε».



Πηγές