Λοκντάουν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Lockdown)
Κλειστοί δρόμοι στο Μποπάλ της Ινδίας, κατά την διάρκεια του λοκντάουν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Το λοκντάουν (γνωστό και ως αποκλεισμός εισόδου και εξόδου, στην καθομιλουμένη: απαγόρευση κυκλοφορίας ή καραντίνα) είναι μια απαίτηση προς μια ομάδα ανθρώπων να παραμείνει εκεί που βρίσκεται, συνήθως επειδή υπάρχουν κίνδυνοι για αυτούς ή για τους άλλους εάν μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα. Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα λοκντάουν χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από πλήθος χωρών για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Ο αποκλεισμός εισόδου και εξόδου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία των ατόμων που βρίσκονται μέσα σε μια εγκατάσταση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης σε ένα υπολογιστικό σύστημα για να το προστατέψει από μια απειλή ή ένα εξωτερικό γεγονός. Σε ένα αποκλεισμό συνήθως κλειδώνονται οι πόρτες των κτιρίων, εμποδίζοντας την έξοδο και την είσοδο. Ο πλήρης αποκλεισμός σημαίνει ότι τα άτομα πρέπει να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται και να μην φεύγουν ή να μπαίνουν σε ένα κτίριο ή στα δωμάτιά του, αλλά να μεταβούν στο πλησιέστερο ασφαλές μέρος (εκτός εάν το κτίριο στο οποίο βρίσκονται είναι ασφαλές). Η άσκηση αποκλεισμού μπορεί να γίνει χωρίς την παρουσία εξωτερικής απειλής, για να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες για το τι πρέπει να κάνουν σε τυχόν σενάριο αποκλεισμού εισόδου και εξόδου.