Σουλτάνα Κασομούλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το όνομα Σουλτάνα Κασομούλη το έφεραν δύο [2] γυναίκες.

Η πρώτη ήταν η σύζυγος του Κωνσταντίνου Κασομούλη ανεψιά του Ιωάννη Φαρμάκη από το Μπλάτσι που πέθανε από άγνωστη αιτία σε άγνωστο χρόνο. Από αυτόν τον γάμο γεννήθηκαν οι Νικόλαος Κασομούλης , Γεώργιος και Μήτρος Κασομούλης. Ο Κωνσταντίνος Κασομούλης τέλεσε δεύτερο γάμο με την Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου Τσάμη από το Πισοδέρι Φλώρινας , που ήταν και ο τόπος και της δικής του καταγωγής.[1]. Από αυτόν τον δεύτερο γάμο γεννήθηκαν άλλα τρία παιδιά , ο Γιάννης , η Αικατερίνη και η Σουλτάνα (προς τιμή της αποθανούσης πρώτης συζύγου) του).[2].

Ο Νικόλαος Κασομούλης, γιός από τον πρώτο γάμο του πατέρα του, χαρακτηρίζει τις αδελφές του αδελφίδες δηλαδή ομοπάτριες. Η δεύτερη σύζυγος του Αλεξάνδρα και τα παιδιά της Γιάννης, Αικατερίνη και Σουλτάνα ήταν αυτοί αιχμαλωτίσθηκαν κατά την Καταστροφή της Νάουσας στις 13 Απριλίου 1822.

Κατά το τέλος της πολιορκίας της Ναούσης ο Κωνσταντίνος Κασομούλης προβλέποντας το τέλος του και της οικογενείας του συμφώνησε με τον γνωστό του Μεχμέτ πασά του Δέβολη (σήμερα στην Αλβανία) που γνώριζε τον Κωνσταντίνο Τσάμη, πατέρα της Αλεξάνδρας [ήταν έμπορος στην περιοχή], να προστατέψει την οικογένειά του δηλαδή την δεύτερη σύζυγό του Αλεξάνδρα, τις κόρες του Αικατερίνη και Σουλτάνα και τον μικρότερο γιό του Γιάννη από τα έκτροπα που θα ακολουθούσαν της πτώσεως της Ναούσης[3]. Ο πασάς τήρησε τον λόγο του και αφού έθαψε τον Κωνσταντίνο Κασομούλη έξω από την Έδεσσα πήγε την [δεύτερη] σύζυγο και τα παιδιά της Γιάννη , Αικατερίνη και Σουλτάνα στο Πισοδέρι για να εισπράξει λύτρα.[4]. Το ποσό που ζήτησε ο αγάς ήταν υπέρογκο και ο Κωνσταντίνος Τσάμης και τα αδέλφια του (θείοι της Αλεξάνδρας) Κόλας και Μήττος Τσάμης υποσχέθηκαν να το συγκεντρώσουν. Ο πασάς άφησε τους τέσσερεις όμηρους στο Πισοδέρι και έφυγε περιμένοντας την πληρωμή των λύτρων.

Οι θείοι της Αλεξάνδρας μετά από πολύ καιρό συγκέντρωσαν το ποσό και με την βοήθεια των κατοίκων του Πισοδερίου εξαγόρασαν την ελευθερία και των τεσσάρων. Τον Φεβρουάριο του 1829 εκδόθηκε το διάταγμα μπουγιουρντί του Ρεσίτ πασά με το οποίο απέδιδε την ελευθερία στην Αλεξάνδρα, που την ονομάζει Κώσταινα Τσάμη δηλαδή κόρη του Κώστα Τσάμη, που ήταν ήδη στην Θεσσαλονίκη[5] υπό την προστασία του εκεί Προξένου της Ρωσίας. Οι κόρες του Κωνσταντίνου Κασομούλη Αικατερίνη και Σουλτάνα ελευθερώθηκαν το 1834.[6][7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μακεδονικά Α ΄τόμος, σελ 561-564, έκδοση Εταιρεία Μακεδονικών σπουδών, 1940
  2. περιοδικό Αριστοτέλης , τεύχος 127-132 , σελ. 148 , 149 , Φλώρινα 1978
  3. Κασομούλης, σελ. νβ΄
  4. Αντιγόνη Λ. Τσάμη, Το Πισοδέρι στους αγώνες του Έθνους, σελ 27, 28, 29, Θεσσαλονίκη 1992
  5. Κασομούλης, σελ. νη΄
  6. Κασομούλης, σελ. ξγ΄
  7. Κασομούλης, σελ. ξγ΄

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]