Ρωσική Ποδοσφαιρική Ένωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρωσική Ποδοσφαιρική Ένωση
Ίδρυση19  Ιανουαρίου 1912
ΈδραΜόσχα
ΜέλοςFIFA (από 1912) και UEFA (από 1954)
ΠρόεδροςΒιτάλι Μούτκο, Νικίτα Σιμονιάν, Σεργκέι Φούρσενκο, Nikolai Tolstykh, Sergey Pryadkin και Αλεξάντρ Ντιούκοφ
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter

Η Ρωσική Ποδοσφαιρική Ένωση[1][2] (ρωσικά: Российский футбольный союз, РФС) αποτελεί το ανώτατο όργανο διοίκησης του ποδοσφαίρου στη Ρωσία και λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική οργάνωση. Η έδρα της Ένωσης βρίσκεται στη Μόσχα. Η Ρωσική Ποδοσφαιρική Ένωση εποπτεύει τη διεξαγωγή του Πρωταθλήματος Ρωσίας, της εθνικής Ρωσίας, και γενικά με την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στη Ρωσία. Αποτελεί την ανώτατη ποδοσφαιρική αρχή στη χώρα.

Από την άνοιξη του 2008, η έδρα της ΡΦΣ βρίσκεται στη Λαϊκή Πλατεία, στο σπίτι Νο.7, ενώ πριν τα γραφεία της ΡΦΣ βρίσκονταν στο 2ο όροφο της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ρωσίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πανρωσική Ποδοσφαιρική Ένωση (ВФС), η οποία ιδρύθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία, και έγινε μέλος της FIFA το 1912, ήταν η πρώτη ποδοσφαιρική ομοσπονδία σε ρωσικό έδαφος. Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ΕΣΣΔ (ФФСССР), η οποία ιδρύθηκε στην ΕΣΣΔ, και έγινε μέλος της FIFA το 1946, ενώ έγινε μέλος της UEFA το 1954, διέκοψε τη λειτουργία της το 1992. Η Ρωσική Ποδοσφαιρική Ένωση (РФС) συστάθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1992, και το ίδιο έτος επιβεβαίωσε την ιδιότητα μέλους στη FIFA.

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος πρόεδρος της ΡΦΣ ήταν ο Βιτσισλάφ Κολοσκόφ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του εξαιτίας της πολλής κριτικής εναντίον του. Στις 2 Απριλίου 2005, νέος πρόεδρος της ΡΦΣ έγινε ο Βιτάλι Μουτκό, ο οποίος έλαβε 96 από τις 99 πιθανές ψήφους κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Κατά τη διάρκεια της διοίκησης του, η Εθνική Ρωσίας κατέκτησε την 3η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2008, η Εθνική Ρωσίας Παίδων κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Παίδων 2006, η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και το Σούπερ Κύπελλο ΕυρώπηςΤΣΣΚΑ Μόσχας κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 1 μήνα μετά τον διορισμό του Μουτκό). Αλλά μετά ακολούθησαν οι αποτυχίες, και η κύρια από αυτές ήταν η ήττα της Εθνικής Ρωσίας από την Εθνική Σλοβενίας στον επαναληπτικό αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2010, κάτι που δεν έδωσε στην Εθνική Ρωσίας τη δυνατότητα να συμμετέχει στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2010. Στις 24 Νοεμβρίου 2009, λίγες μέρες μετά την ήττα της Εθνικής Ρωσίας από την Εθνική Σλοβενίας, ανακοινώθηκε η παραίτηση του Βιτάλι Μουτκό, και την ίδια μέρα ο Νικίτα Σιμονιάν[3] ορίστηκε πρόεδρος της ΡΦΣ. Ο Νικίτα Σιμονιάν ήταν πρόεδρος της ΡΦΣ μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου 2010, όποτε και έγινε η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της ΡΦΣ. Ένας από τους λόγους της παραίτησης του Μουτκό ήταν η επιθυμία του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρόεδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ότι όλοι οι κυβερνητικοί υπάλληλοι έπρεπε κατά τη διάρκεια 1 μηνός να παραιτηθούν από τις θέσεις των προέδρων των αθλητικών οργανισμών[3] (αυτό έγινε μετά την αποτυχημένη εμφάνιση της Ρωσίας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2010, στο Βανκούβερ). Στις 3 Φεβρουαρίου 2010, νέος πρόεδρος της ΡΦΣ ορίστηκε ο Σεργκέι Φούρσενκο[4].

Πρόεδροι της ΡΦΣ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βιτσισλάφ Κολοσκόφ (1992-2005)
  • Βιτάλι Μουτκό (2005-2009)
  • Νικίτα Σιμονιάν (από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 2010)
  • Σεργκέι Φούρσενκο (2010-2015)
  • Βιτάλι Μουτκό (2015-σήμερα)

Λογότυπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο της Ρωσικής Ποδοσφαιρικής Ένωσης έχει εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου.[5]

Ασχολίες της ΡΦΣ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εθνική Ρωσίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Ρωσική Ποδοσφαιρική Ένωση συμπεριλαμβάνονται οι πιο κάτω οργανώσεις:

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]