Γαλανή Γαρρή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γαλανή Γαρρή
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση19ος αιώνας
Χίος
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Ελλάδα
Πληροφορίες ασχολίας
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΣφαγή της Χίου

Η Γαλανή Γαρρή ήταν Χιώτισσα αγωνίστρια της επανάστασης του 1821.

Η Γαλανή, από τον Βροντάδο, ήταν αδελφή του αρχιδιακόνου Μακάριου που εκτελέστηκε στη Σφαγή της Χίου όπου έχασε και όλη της την οικογένεια, επέζησε μόνο η ίδια και ο μικρότερος αδελφός της Ισίδωρος που κρύφτηκε στα βουνά και γλίτωσε[1]. Η Γαλανή αιχμαλωτίστηκε για να πουληθεί σκλάβα, ο Οθωμανός που την αιχμαλώτισε την πήρε να την πάει στη χώρα, στο δρόμο η Γαλανή έκανε ότι ζαλιζόταν από το ύψος και φοβόταν να προχωρήσει, τότε ο Οθωμανός πέρασε μπροστά και σκύβοντας να κοιτάξει τον έσπρωξε και τον έριξε στον γκρεμό[1].

Κάποιος Οθωμανός την είδε και την κατηγόρησε ότι τον σκότωσε, γλίτωσε τον θάνατο επειδή ένας από αυτούς ο Καπά Μαλή, ήταν φίλος του πατέρα της και την υποστήριξε[1]. Πουλήθηκε σκλάβα και απελευθερώθηκε από τον επιζώντα αδελφό της Ισίδωρο που την αναζήτησε και πλήρωσε λύτρα[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Ελένη Καραβόλου, Συμβίωση Ελλήνων και Οθωμανών στη Χίο πριν το 1822. Η τύχη των αιχμαλώτων και η εικόνα των Οθωμανών Τούρκων ως "άλλων" στις αφηγήσεις της καταστροφής και σε άλλες πηγές του 19ου αιώνα, Διδακτορική διατριβή, Ιωάννινα 2019, σελ. 267