Anticlea elegans

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Zygadenus elegans)
Zygadenus elegans

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά
Υποβασίλειο: Τραχειόφυτα
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα
Ομοταξία: Μονοκοτυλήδονο
Υφομοταξία: Liliidae
Τάξη: Liliales
Οικογένεια: Λειριοειδή
Γένος: Zygadenus
Είδος: Zygadenus elegans

Το Anticlea elegans, προηγουμένως Zygadenus elegans, είναι ένα είδος που ανήκει στην οικογένεια Λειριοειδή.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα άνθη είναι πράσινα-λευκά με 6 πέταλα και είναι διατεταγμένα σε όρθιες ταξιανθίες που ονομάζονται βότρυες. Αναπτύσσεται σε ύψος 0,6 m. Τα φύλλα είναι μακριά, περιορισμένα και επίπεδα. Φύλλα που στερούνται την οσμή κρεμμυδιού. Τα σπέρματα είναι σε κάψουλες. Το φυτό αναπτύσσεται από ένα βολβό που δεν έχει οσμή κρεμμυδιού. Τα Zygadenus elegans αναπτύσσονται, μερικές φορές σε μεγάλους αριθμούς, σε υγρά ορεινά λιβάδια όσο τόσο ψηλά όσο η γραμμή των δέντρων. Συνήθως περίπου ύψους 0,3 m. Μπορεί σε ευνοϊκές συνθήκες να φτάσει το διπλάσιο ύψος, ανθίζοντας νωρίς το μεσοκαλόκαιρο ανάλογα το υψόμετρο. Όπως το όνομά του, elegans, δηλώνει είναι αρκετά ελκυστικό. Τα άνθη του είναι μεγάλα και τα πέταλα είναι εμφανώς επισημασμένα με καρδιές - ή σχήματος ζυγού πράσινους «αδένες» στη βάση των πετάλων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα του γένους προέρχεται από την ελληνική λέξη "ζυγός". Το σωστό όνομα θα πρέπει να γράφεται με ένα "Y", αλλά επειδή ήταν Zigadenus όταν δημοσιεύθηκε αρχικά, παραμένει ορθογραφικά ορθό. Εντούτοις, αυτό είναι ένα αμφισβητούμενο ζήτημα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πρέπει να αναταξινομηθεί ως είδος της Anticlea.

Συστατικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζυγαδενίνη

Φαρμακευτικές Χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Zygadenus elegans χρησιμοποιήθηκε κάποτε ως εξωτερικό φάρμακο. Οι Ινδιάνοι Μπλάκφουτ εφάρμοζαν ένα βρεγμένο από πολτοποιημένους βολβούς επίδεσμο για να ανακουφίσουν τον πόνο των μωλώπων, των διαστρεμμάτων και των ρευματισμών.

Κτηνιατρικές Χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συνιστώμενη θεραπεία για ένα πρόβατο 45 κιλών είναι τα 2 mg θειικής ατροπίνης και 8 mg πικροτοξίνης. Σε ορισμένες περιοχές αυτό πωλείται εμπορικά ως δισκία Zygadenus elegans.

Τοξικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Zygadenus elegans είναι θανατηφόρο. Θα πρέπει να μην καταναλώνεται ποτέ. Αν και οι βολβοί λέγεται ότι περιέχουν την υψηλότερη συγκέντρωση αλκαλοειδών, παιδιά φημολογείται ότι έχουν δηλητηριαστεί τρώγοντας τα άνθη και τα φύλλα. Αμέτρητα πρόβατα έχουν πεθάνει από τη βόσκηση αυτών των φυτών. Τα βοοειδή και τα άλογα επηρεάζονται επίσης. Τα γουρούνια θεωρούνται άνοσα. Σε περίπτωση δηλητηρίασης, θα πρέπει να προκαλείται αμέσως εμετός και να αναζητείται ιατρική φροντίδα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Discovering Wild Plants, Janice J. Schofield, Alaska Northwest Books, 1989; ISBN 0- 88240-369-9

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]