Yamaha Town Mate

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Yamaha Mate και Town Mate είναι μία σειρά δίκυκλων μοντέλων τύπου "παπάκι" που παράχθηκαν και κατασκευάστηκαν από την ιαπωνική βιομηχανία Yamaha. Υπήρχε πληθώρα εκδόσεων για να ταιριάζουν σε διάφορες αγορές και να συμβαδίζουν με διάφορες του προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού. Κυκλοφόρησε αρχικά ως Yamaha Mate και αποτέλεσε ανταγωνιστή του ήδη διάσημης και επιτυχημένης σειράς μοντέλων Honda Cub. Είναι επίσης κοινά στοιχεία με το Suzuki FR50.

Yamaha Mate
Yamaha v50
Κατασκευαστής: Yamaha
Κατηγορία: Παπί
Παραγωγή: 1971 - 1994
Κυβισμός: 50cc
79cc
Ισχύς: 5.5 hp στις 6.000 rpm (50cc)
Βάρος: 76 kg
Φρένα: Ταμπούρο
ταχύτητες: τρεις Ποσότητα λαδιου.: 0.850L
κινητήρας:jsjehebebebdbsbdb -

Yamaha '

Mate[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Yamaha Mate ξεκίνησαν να κυκλοφορούν για πρώτη φορά στις αρχές του 1970 με τα πρώτα τρία μοντέλα το V-50, το V-70 και το V-90. Στα μέσα της δεκαετίας του '70 κυκλοφόρησε το V-75 και το V-50 αντικαταστάθηκε από το V-50P, στη συνέχεια στα τέλη της δεκαετίας του '70 κυκλοφόρησε το V-80.Το 1980 η Yamaha κατάργησε το V-70, V-75, V-90 κ' V-80 και εισήγαγε δύο νέα μοντέλα το V-50M και το V-80M.

Διαφορές ανάμεσα στα V50[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

V-50[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτό ήταν το πρώτο μοντέλο της σειράς και ένα από τα πρώτα μοντέλα που πωλήθηκαν μαζί με το V70 και V90. Το πρωτότυπο V-50 είχε δίχρονο αερόψυκτο κινητήρα 49cc με ημιαυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων τριών ταχυτήτων, η μετάδοση της κίνησης γινόταν με αλυσίδα και είχε τελική ταχύτητα 56–64 χλμ/ώρα.

V50P[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μοντέλο V50P ήταν μια παραλλαγή του αρχικού μοντέλου μόνο που αυτό είχε και πετάλια για τις χώρες (Αγγλία) όπου η νομοθεσία όριζε ότι τα μοτοποδήλατα έπρεπε να έχουν πετάλια. Ήταν σχεδόν το ίδιο με το πρώτο με την μόνη διαφορά αυτό είχε την δυνατότητα κίνησης με τα πετάλια όταν ο κινητήρας δεν λειτουργούσε. Όπως και το αρχικό μοντέλο έτσι και το P είχε δίχρονο αερόψυκτο κινητήρα 49cc με ημιαυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων τριών ταχυτήτων και η μετάδοση της κίνησης γινόταν με αλυσίδα.

V-50M[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η V50m ήταν η τελευταία εκδοχή του V50. Ήταν ελαφρά ανασχεδιασμένο με τετράγωνο φανάρι και ένα νέο ταχύμετρο με ενσωματωμένη ένδειξη στάθμης καυσίμου. Η κύρια διαφορά ήταν ότι το Μ είχε αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων δύο σχέσεων κ' πρόσθετο επιλογέα αργού-γρήγορου και η τελική ταχύτητα του ήταν περιορισμένη στα 48 χλμ/ώρα, για να είναι σύμφωνο με την νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα μοτοποδήλατα.Το μοντέλο αυτό κυκλοφόρησε και με ημιαυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων τριών ταχυτήτων.

Town Mate[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Yamaha Town Mate ξεκίνησαν να κυκλοφορούν το 1983 μετά την κατάργηση των Mate. Είχαν έναν καινούργιο σχεδιασμό και κινητήρα σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα της σειράς.

T-50[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το T-50 είχε τετράχρονο κινητήρα 50cc με ημιαυτόματο κιβώτιο ταχητήτων τριών σχέσεων, και η μετάδοση της κίνησης γινόταν με άξονα (λεγόμενος και ως διαφορικό) .Το Τ-50 είναι το πιο δημοφιλές από όλα τα μοντέλα και πήρε το τίτλο Town Mate από το σκέτο Mate που λεγόταν τα πρώτα μοντέλα (V50). Παρόλο τα 50 κυβικά του λόγω του ότι ο κινητήρας του ήταν πολύστροφος (περίπου 7.300 rpm) προσέφερε καλό τράβηγμα και κορυφαίες επιδόσεις για τα δεδομένα της κατηγορίας του. Από τους πιο αξιόπιστους κινητήρες σε παπί. Ονομαστική ισχύς 5,4 hp.κυκλοφορούν μέχρι και σήμερα

T-80[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τ-80 είναι ακριβώς το ίδιο μοντέλο με το T-50 μόνο που αυτό περιέχει μια πιο δυνατή μηχανή 80cc. Έβγαινε με σασμάν τεσσάρων σχέσεων (το λεγόμενο ευρωπαϊκό μοντέλο) αλλά και με το κλασικό τριών σχέσεων που ήταν το μοντέλο εισαγωγής ως μεταχειρισμένο από την Ιαπωνία. Άφησε ιστορία για την αξιοπιστία του μοτέρ δουλεύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα. Επίσης η ύπαρξη άξονα κίνησης έριχνε το κόστος συντήρησης κατά πολύ. Ονομαστική ισχύς 6,5 hp.Το Τ80 διαφέρει με το Τ50 στην κεφαλή η οποία έχει πιο μεγάλες βαλβίδες, πιο μεγάλο καρμπιρατέρ και η καμπάνα του παίρνει 1 δίσκο παραπάνω από το Τ50, επίσης το γρανάζι της καμπάνας έχει λιγότερα δόντια ενώ το γρανάζι που είναι πάνω στο στρόφαλο και κινεί την καμπάνα έχει 1 δόντι παραπάνω, αυτό επιτρέπει να περιστρέφεται με πιο πολλές στροφές το σασμάν και γίνεται πιο μακρύ στην τελική μετάδοση.Ο στροφαλος του τ80 εχει διαδρομη 45,6 αντι 41,5 του τ 50. Επισης τα διαφορικα τους ειναι διαφορετικα με του 80 να εχει ποιο μακρυα σχεση μεταδοσης. Οι τυποι των διαφορικων ειναι τεσσερις. A B C και D. Ποιο κοντο ειναι το Α που φοραει το τ50 ενω το ποιο μακρυ ειναι το D που φοραει το τ80 με το τριαρι σασμαν. Το Β επισης το φοραει το τ50 ενω το C το φοραει το τ80 με το τεσσαρι σασμαν. Να αναφερουμε επισης οτι υπηρξε και μια εκδοδη του τ50 η λεγομενη custom στην οποια υπηρχε 4αρι σασμαν και C διαφορικο απο το εργοστασιο.

Αντιπάθεια προς τα Town Mate[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Town Mate δεν προτιμούνται λόγω του παλιού στυλ που διαθέτουν σε σχέση με τα πιο καινούρια παπιά στην κατηγορία τους. Ενώ διαθέτουν κινητήρα των 5,4 hp (μεγαλύτερο από τα μοντέλα της honda C-50 ,C-90 ίδιας χρονολογίας) δεν προτιμούνται λόγω της μεγάλης δυσκολίας τροποποίησής τους καθώς διαθέτουν άξονα (διαφορικό) αντί για αλυσίδα.

Town Mate στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα συναντάται ένας μεγάλος αριθμός Town Mate. Επίσης λόγω της μικρής ζήτησης τους υπάρχουν λίγα ανταλλακτικά και έτσι υπάρχει μεγάλη δυσκολία τροποποίησης αυτών των μοτοσικλετών. Πολλά μεταχειρισμένα η ανακατασκευασμένα Town Mate πωλούνται ακόμα. Αρκετοί τα χρησιμοποιούν ακόμα για να μετακινούνται στην πόλη ή στο χωριό λόγω της αξιοπιστίας τους. Τα Yamaha TownMate ή αλλιώς Yamaha T είναι μέχρι και σήμερα τα πιο αξιόπιστα παπιά, παρά την μεγάλη χρονολογία τους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]