White Spaces Coalition

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το White Spaces Coalition (WSC) αποτελεί μια προσπάθεια οκτώ εταιριών των Η.Π.Α για παροχή ασύρματου ευρυζωνικού Internet μέσω των αχρησιμοποίητων, ήδη υπαρχόντων συχνοτήτων της ψηφιακής τηλεόρασης. Οι ταχύτητες πρόσβασης που υπόσχονται είναι της τάξης των 80ΜΒ/sec για κατέβασμα δεδομένων. Οι εταιρίες που συμβάλουν σε αυτό το εγχείρημα είναι οι: Microsoft, Google, Dell, HP, Intel, Philips, Earthlink, και Samsung Electro-Mechanics.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2009 η αναλογική τηλεόραση θα βασίζεται στις συχνότητες φάσματος που ήδη χρησιμοποιεί μεταξύ 54MHz και 698MHz οι οποίες καλύπτουν τα κανάλια 2 - 52. Τότε θα γίνει η μετατροπή σε ψηφιακή τηλεόραση και θα τελειώσει οι δημοπρασία για τα «white-spaces» 52-69. Από μόνες τους αυτές οι συχνότητες δεν είναι δυνατόν να καλύψουν ευρυζωνικές υπηρεσίες που ήδη παρέχονται από διάφορους παρόχους με τηλεφωνικές σταθερές γραμμές. Για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις υπηρεσίες αυτών των παρόχων θα συνδυάσουν τις white-space συχνότητες με αυτές του WiFi.

Το πρόβλημα που φοβούνται οι «καναλάρχες» είναι πως θα γίνει η συνύπαρξη του ευρυζωνικού Internet μέσω «white spaces» φάσματος της αναλογικής τηλεόρασης με την ίδια την αναλογική τηλεόραση αφού οι συσκευές που θα κατασκευαστούν από τις εταιρίες θα δημιουργούν θόρυβο στις συχνότητες της τηλεόρασης. Οι υπεύθυνοι του WSC υποστηρίζουν πως έχουν στα χέρια τους μια τεχνολογία που αν εγκριθεί από τον Federal Communications Commission θα οριστεί με σαφήνεια ποιες συχνότητες του φάσματος θα χρησιμοποιηθούν και ποιες όχι.

Συγκεκριμένα, η Microsoft έχει κατασκευάσει υλικό για ασύρματο ευρυζωνικό Internet και το έχει δώσει στον FCC για να το δοκιμάσει στα εργαστήριά του και να κατοχυρώσει την τεχνολογία. Ο FCC υποστηρίζει πως οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο δεν ήταν επιτυχείς αφού η συσκευή δε μπόρεσε τελικά να ανιχνεύσει τις συχνότητες. Η Microsoft με τη σειρά της κατηγορεί τον FCC πως η συγκεκριμένη συσκευή δεν λειτουργεί σωστά λόγω κάποιας βλάβης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]