Εκλογική Εναλλακτική για την Κοινωνική Δικαιοσύνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από WASG)
Εκλογική Εναλλακτική για την Κοινωνική Δικαιοσύνη
Arbeit & soziale Gerechtigkeit – Die Wahlalternative
WASG Logo.png
ΗγέτηςΚλάους Ερνστ
Τόμας Χέντελ
Κριστίνε Μπούχολτς
Άξελ Τρόοστ
Ίδρυση22 Ιανουαρίου 2005
Διάλυση16 Ιουνίου 2007
Συγχωνεύθηκε σεΗ Αριστερά
ΈδραKönigswarter Straße 16, D-90762 Φιρτ, Γερμανία
ΙδεολογίαΣοσιαλδημοκρατία
Δημοκρατικός σοσιαλισμός
Πολιτικό σύστημα Γερμανίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Εκλογική Εναλλακτική για την Κοινωνική Δικαιοσύνη (γερμ. Arbeit & soziale Gerechtigkeit – Die Wahlalternative, WASG) ήταν ένα πολιτικό κόμμα της Γερμανίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2004, μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), μεταξύ αυτών και ο κατοπινός πρόεδρος Κλάους Ερνστ, ανέλαβαν πρωτοβουλία για την ίδρυση του νέου κόμματος, επειδή δεν συμφωνούσαν με την πολιτική της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους και τα μέτρα φιλελευθεροποίησης της οικονομίας της τότε κυβέρνησης Σρέντερ. Αρχικά οργανώθηκαν σε σύλλογο, μέσα από τον οποίο ιδρύθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2005 το νέο κόμμα στο Γκέτιγκεν.

Τα μέλη του κόμματος δεν ήταν μονάχα πρώην μέλη του SPD όπως ο Όσκαρ Λαφοντέν, αλλά συχνά και άλλων αριστερών οργανώσεων. Ακόμη όμως και παλαιότερα μέλη του CDU [1] βρίσκονταν στο WASG.

Στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2005, το WASG συνεργάστηκε με το ανατολικογερμανικό Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) (μετονομασία του πρώην κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας) σε ενιαία λίστα με όνομα Κόμμα της Αριστεράς. Τη συνεργασία αυτή χαρακτήρισε ο τότε πρόεδρος του SPD, Φραντς Μιντεφέρινγκ, ως "καθαρή πρόκληση" για το κόμμα του (εφημερίδα Handelsblatt στις 25 Μαΐου 2005).

Στις 16 Ιουνίου 2007 το WASG ενοποιήθηκε με το PDS και δημιουργήθηκε νέο αριστερό κόμμα «Η Αριστερά», το οποίο με 76.139 μέλη (30 Σεπτεμβρίου 2008) είναι το τρίτο μεγαλύτερο στη χώρα.[1]

Κοινοβουλευτικές εκλογές 2005[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συμμαχία των αριστερών κομμάτων PDS και WASG είχε ως αποτέλεσμα να πάρουν σαν Κόμμα της Αριστεράς 8,7% των ψήφων (54 έδρες). Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2002, πριν δηλαδή από την ίδρυση του WASG το PDS είχε πάρει 4% των ψήφων. Στις 21 Σεπτεμβρίου 2005 ο Όσκαρ Λαφοντέν ορίστηκε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλα γερμανικά πολιτικά κόμματα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Mitgliederzahlen September 2008 Αρχειοθετήθηκε 2008-10-27 στο Wayback Machine., www.die-linke.de, ανακτήθηκε 24 Οκτωβρίου 2008

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]