Underworld: Η Εξέγερση των Λύκων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Underworld: Η Εξέγερση των Λύκων
Underworld: Rise of the Lycans
Η αυθεντική κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαPatrick Tatopoulos[1]
ΠαραγωγήΛεν Γουάιζμαν, Τομ Ρόζενμπεργκ, Γκάρυ Λουτσέσι και Skip Williamson
ΣενάριοΝτάνι ΜακΜπράιντ και Howard McCain[2]
ΠρωταγωνιστέςΜάικλ Σιν, Μπιλ Νάιγκι, Rhona Mitra, Kevin Grevioux, Steven Mackintosh, Κέιτ Μπεκινσέιλ, Κρεγκ Πάρκερ και Shane Brolly
ΜουσικήPaul Haslinger
ΦωτογραφίαRoss Emery
ΜοντάζEthan Maniquis
Εταιρεία παραγωγήςLakeshore Village Entertainment και Screen Gems
ΔιανομήInterCom[3] και Netflix
Πρώτη προβολή22  Ιανουαρίου 2009 (Ουγγαρία)[4] και 26  Φεβρουαρίου 2009 (Γερμανία)[4]
Κυκλοφορία 23 Ιανουαρίου 2009 (2009-01-23)
23 Ιανουαρίου 2009 (2009-01-23)
Διάρκεια92 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός35 εκατομμύρια δολάρια[5]
Ακαθάριστα έσοδα91,4 εκατομμύρια δολάρια [6]
ΈπεταιUnderworld

Το Underworld: Η Εξέγερση των Λύκων (αγγλικά: Underworld: Rise of the Lycans‎‎) είναι μια αμερικανική ταινία τρόμου του 2009 [7] σε σκηνοθεσία Πάτρικ Τατόπουλου και σενάριο των Ντάνι ΜακΜπράιντ, Ντιρκ Μπλάκμαν και Χάουαρντ Μακέιν βασισμένο σε μια ιστορία των ΜακΜπράιντ και Λεν Γουάιζμαν. Πρωταγωνιστούν οι Μάικλ Σιν, Μπιλ Νάι, Ρόνα Μίτρα, Στίβεν Μάκιντος και Κέβιν Γκρεβιού.

Είναι η τρίτη (χρονικά, η πρώτη) ταινία της κινηματογραφικής σειράς Underworld και ένα πρίκουελ της ταινίας Underworld του 2003. Η ταινία εστιάζει κυρίως στην προέλευση των χαρακτήρων και στα γεγονότα που οδήγησαν στον πόλεμο Βρυκολάκων-Λυκανθρώπων. Η Κέιτ Μπεκινσέιλ, που πρωταγωνίστησε στις προηγούμενες ταινίες της σειράς, εμφανίζεται για λίγο στο τέλος της ταινίας.

Το Underworld: Η Εξέγερση των Λύκων έκανε πρεμιέρα στις 23 Ιανουαρίου 2009 και κυκλοφόρησε σε 2.942 κινηματογράφους στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου απέσπασε κατ΄ εκτίμηση 8.050.000 δολάρια την πρώτη εβδομάδα προβολή της, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στο box office.[8]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Μεσαίωνα, οι λυκάνθρωποι ήταν οι σκλάβοι των βρυκολάκων. Ο Λουσιάν, ο πρώτος από τους λυκάνθρωπους που μπορεί να επιστρέψει στην ανθρώπινη μορφή, και η Σόνια, η κόρη του Βίκτορ του αρχηγού των βρυκολάκων, είναι κρυφά ερωτευμένοι ο ένας με τον άλλον.

Ένα βράδυ, η Σόνια οδηγεί φρουρούς και σκοτώνει τους λυκανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τα τείχη της πόλης των βρικόλακων. Η Σόνια ξεκινά με πολεμιστές στο δάσος για να προστατεύσει έναν άνθρωπο βαρόνο, αλλά βρίσκεται να δίνει μάχη ενάντια στους λυκανθρώπους . Ο Λουσιάν προβλέπει ότι θα υπάρξουν περισσότεροι από αυτούς και ενώνεται μαζί με την Σόνια, έχοντας δημιουργήσει ένα κλειδί για να ελευθερωθεί από το περιδέραιο με τις ασημένιες ακίδες που βάζουν οι βρικόλακες στο λαιμό των ανθρώπων για να τους αποτρέψουν από το να μετατραπούν σε λυκάνθρωπους. Βγάζει το κολιέ του και μεταμορφώνεται για να σώσει τη Σόνια. Ο Βίκτορ, προειδοποιημένος για αυτό που συμβαίνει, συμμετέχει στον αγώνα και τιμωρεί τον Λουσιάν μαστιγώνοντάς τον δημόσια. Η Σόνια, που είδε τη σκηνή, είναι αναστατωμένη.

Ο Λουσιάν και οι αιχμάλωτοι λυκάνθρωποι καταστρώνουν ένα σχέδιο για να ελευθερωθούν. Ο Λουσιάν δολοφονεί τον Φύλακα που τον απείλησε, η Σόνια απειλεί τον υπολοχαγό του Βίκτορ, έχοντας επίγνωση της υπόθεσης του, και στη συνέχεια συνάπτει συμφωνία μαζί του σε αντάλλαγμα για τη θέση του στο Συμβούλιο των Βρυκολάκων. Επείτα σίνει στον Λουσιάν ένα κλειδί για να τον ελευθερώσει.

Η Σόνια βοηθά τους λυκανθρώπους να δραπετεύσουν, ενώ ο υπολοχαγός του Βίκτορ του λέει ψέματα. Ο Βίκτορ τον πιστεύει, αλλά ανακαλύπτει ότι η Σόνια βοήθησε τους λυκανθρώπους να δραπετεύσουν. Όταν ο Λουσιάν επιστρέφει στο φρούριο για να πάρει μαζί του τη Σόνια, ο πατέρας και η κόρη συγκρούονται βίαια και ο Βίκτωρ είναι έτοιμος να σκοτώσει την ίδια του την κόρη, αλλά υποχωρεί καθώς αυτή του λέει ότι είναι έγκυος. Ο Λουσιάν είναι δεμένος και η Σόνια είναι καταδικασμένη να πεθάνει. Ο Λουσιάν επιζεί από το μαστίγωμα για άλλη μια φορά και βλέπει τη Σόνια να πεθαίνει μπροστά στα μάτια του, εκτεθειμένη στο φως της ημέρας που την κάνει στάχτη. Ο Λουσιάν μετατρέπεται σε λυκάνθρωπο και προσπαθεί να σκοτώσει τον Βίκτορ, καλεί τους άλλους λυκανθρώπους και τους συμμάχους του να ελευθερώσουν τους άλλους σκλάβους, που επαναστατούν ενάντια στους βρυκόλακες. Ο Λουσιάν αντιμετωπίζει τον Βίκτορ και τον σκοτώνει, με τους βρικόλακες να νικούνται. Οι λυκάνθρωποι τον συγχαίρουν, αλλά ο Λουιάν ανακοινώνει ότι μόλις αρχίζει ο πόλεμος. Σε μια βάρκα, ο Βίκτορ, ζωντανός ακόμη, φεύγει από τη χώρα με τα φέρετρα του Μάρκους και της Αμέλια, των άλλων δύο μελών του κυβερνώντος συμβουλίου των βρυκόλακων.

Η Σελέν εμφανίζεται ξανά να παρατηρεί τον ανθρώπινο κόσμο πολλούς αιώνες αργότερα. Η φωνή του Κράβεν της λέει την αλήθεια για την καταγωγή της. Είναι η αρχή ενός ανελέητου πολέμου...

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Σεπτέμβριο του 2003, λίγο μετά την κυκλοφορία του Underworld, οι εταιρείες παραγωγής Screen Gems και Lakeshore σχεδιάζαν να κυκλοφορήσουν ένα πρίκουελ ως τρίτη ταινία του Underworld και του σίκουελ Underworld: Η Εξέλιξη (2006). Η Κέιτ Μπεκινσέιλ, η οποία υποδύθηκε τη Σέλεν στο Underworld, εξέφρασε ενδιαφέρον να επαναλάβει τον ρόλο της τόσο για το σίκουελ, όσο και το πρίκουελ της σειράς. [9]

Τον Δεκέμβριο του 2005, ο σκηνοθέτης του Underworld: Η Εξέλιξη, Λεν Γουάιζμαν, εξήγησε ότι το franchise του Underworld σχεδιάστηκε αρχικά ως τριλογία. Ο Γουάιζμαν είπε: «Κατά κάποιον τρόπο χαρτογραφήσαμε μια ολόκληρη ιστορία... μια τεράστια συλλογή ιδεών και ιστοριών που δημοσιεύουμε σε συγκεκριμένες στιγμές». Ο Γουάιζμαν περίμενε να δημιουργήσει μια τρίτη ταινία για το franchise με βάση την υποδοχή του κοινού για το Underworld: Η Εξέλιξη, το οποίο θα κυκλοφορούσε τον επόμενο μήνα. [10]

Σε μια συνέντευξη τον Ιούνιο του 2006, ο Γουάιζμαν είπε: «Η τρίτη ταινία πρόκειται να είναι ένα πρίκουελ. Θα είναι η αρχική ιστορία και θα ανακαλύψουμε πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τον Λουσιάν, ο οποίος θα έχει πολύ μεγαλύτερο ρόλο σε αυτήν. Θα είναι για τη δημιουργία των φυλών και για πως ξεκίνησε ο πόλεμος». Η ταινία θα επικεντρωθεί επίσης για πρώτη φορά μέσα από την οπτική των Λυκανθρώπων.

Ο σκηνοθέτης ανέφερε επίσης πως «όσον αφορά το σενάριο, έχει γίνει μεγάλο μέρος της συγγραφής. Έχουμε αναπτύξει το Underworld 3 για λίγο». Όταν ρωτήθηκε αν η Κέιτ Μπεκινσέιλ θα επαναλαμβάνε ξανά τον ρόλο της ως Σελέν στο πρίκουελ, ο Γουάιζμαν είπε: «Θα γίνει την προηγούμενη χρονική περίοδο, αλλά θα αλληλεπικαλύπτεται στη δημιουργία της. Είμαστε στη διαδικασία να δούμε πόσο μακριά θα πάμε με αυτό».[11] Τον επόμενο Οκτώβριο, ο ηθοποιός Μάικλ Σιν ο οποίος υποδύεται τον Λουσιάν στη κινηματογραφική σειρά, εξέφρασε το ενδιαφέρον του να είναι μέρος του πρίκουελ. [12]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Underworld: Η Εξέγερση των Λύκων διανεμήθηκε σε 2.942 κινηματογράφους κατά την πρώτη ημέρα κυκλοφορία της (23 Ιανουαρίου 2009) στις Ηνωμένες Πολιτείες και απέσπασε εκτιμώμενα 8.050.000 δολάρια, καταλαμβάνοντας το νούμερο 1 στο box office.[13] Το πρώτο σαββατοκύριακο προβολής της, η ταινία κατετάγη δεύτερη στο box office πίσω από το Paul Blart: Mall Cop με 20,7 εκατομμύρια, που είναι χαμηλότερο από το ποσό που κέρδισαν οι Underworld και Underworld: Η Εξέλιξη (21,8 εκατομμύρια και 26,9 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα)

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ταινία διανεμήθηκε σε 339 κινηματογραφικές αίθουσες και κέρδισε 1,4 εκατομμύρια δολάρια στο box office την ημέρα κυκλοφορίας, κατατάσσοντας την ως την δεύτερη καλύτερη της εβδομάδας πίσω από το Valkyrie.[14] Από τις 26 Απριλίου 2009, η ταινία είχε εισπράξεις περίπου 45.802.315 δολάρια στη Βόρεια Αμερική και 92.100.370 δολάρια στο box office παγκοσμίως.[6]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Underworld: Η Εξέγερση των Λύκων έλαβε ως επί το πλείστον μικτές κριτικές.[15] Ο ιστότοπος συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes, δίνει βαθμολογία (Ιανουάριος 2012) θετικής έγκρισης 29% βασισμένες σε 76 κριτικές με μέσο όρο 5.90/10. Η κριτική συναίνεση του ιστότοπου αναφέρει: Παρά τις καλύτερες προσπάθειες του ικανού καστ του, το Underworld: Η Εξέγερση των Λύκων είναι ένα αδιάκριτο και περιττό πρίκουελ.[16] Το μεγαλύτερο μέρος της αναγνώρισης αποδίδεται στην ερμηνεία του Μάικλ Σιν.

Στην ιστοσελίδα Metacritic η ταινία έχει λάβει μέση βαθμολογία 44, με βάση 14 κριτικές. [15] Το κοινό που συμμετείχε σε δημοσκόπηση από το CinemaScore έδωσαν στην ταινία έναν μέσο βαθμό "B+" σε μια κλίμακα A+ έως F.[17] Ο Τζο Λέιντον του Variety έδωσε μια θετική κριτική, δηλώνοντας ότι ο σκηνοθέτης Πάτρικ Τατόπουλος προσφέρει ένα ικανοποιητικά συναρπαστικό θέαμα τεράτων που συχνά παίζει σαν λάτρης της εποχής» και ότι η ταινία είναι «ιδιαίτερα λιγότερο φρενήρης (και πολύ πιο συνεκτική) από τους προκατόχους της. [18] Επαίνεσε επίσης τους πρωταγωνιστές για τις ερμηνείες τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Underworld: Rise of the Lycans». (Αγγλικά) Internet Movie Database. Ανακτήθηκε στις 14  Ιανουαρίου 2020.
  2. (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  3. nmhh.hu/dokumentum/158984/2009_filmbemutatok_osszes.xls.
  4. 4,0 4,1 «Release info». (πολλαπλές γλώσσες) Internet Movie Database. Ανακτήθηκε στις 13  Ιανουαρίου 2020.
  5. McClintock, Pamela (2009-01-25). «'Mall Cop' still tops at box office». Variety. https://www.variety.com/article/VR1117999033.html. Ανακτήθηκε στις 2009-05-03. 
  6. 6,0 6,1 «Underworld: Rise of the Lycans (2009)». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2019. 
  7. «Underworld: Rise of the Lycans (2009) – Patrick Tatopoulos | Synopsis, Characteristics, Moods, Themes and Related». AllMovie. 
  8. «Daily Box Office for Friday January 23, 2009». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2009. 
  9. Harris, Dana (2003-09-24). «Scribe Duo Sinks Teeth into Sequels». Variety. https://www.variety.com/article/VR1117892967.html?categoryid=1236&cs=1. Ανακτήθηκε στις 2006-10-30. 
  10. «Wiseman Looking To Underworld 3». Sci Fi Wire. 2005-12-12. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2006-10-17. https://web.archive.org/web/20061017041806/http://www.scifi.com/sfw/issue451/news.html. Ανακτήθηκε στις 2006-10-30. 
  11. Elliott, Sean (2006-06-06). «Exclusive Interview: Underworld Director Len Wiseman Talks Die Hard 4 & Underworld 3». iFMagazine.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2006-10-24. https://web.archive.org/web/20061024005330/http://www.ifmagazine.com/new.asp?article=3038. Ανακτήθηκε στις 2006-10-30. 
  12. Edward Douglas (2006-10-20). «Exclusive: Michael Sheen of The Queen». ComingSoon.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-05-12. https://web.archive.org/web/20070512205039/http://www.comingsoon.net/news/indietopnews.php?id=17065. Ανακτήθηκε στις 2007-07-18. 
  13. «Daily Box Office for Friday January 23, 2009». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2009. 
  14. Thomas, Archie (2009-01-27). «'Valkyrie' steps out in Europe». Variety. https://www.variety.com/article/VR1117999124.html. Ανακτήθηκε στις 2009-01-29. 
  15. 15,0 15,1 «Underworld: Rise of the Lycans». Metacritic. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιανουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2009. 
  16. «Underworld: Rise of the Lycans». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2009. 
  17. «CinemaScore». cinemascore.com. 
  18. Leydon, Joe (2009-01-23). «Underworld: Rise of the Lycans». Variety. https://www.variety.com/review/VE1117939445.html. Ανακτήθηκε στις 2009-01-28. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]