Toyota Peugeot Citroën Automobile

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Toyota Peugeot Citroën Automobile
Νομική μορφήΙδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης
Κλάδοςβιομηχανία αυτοκίνησης
Ίδρυση2002
ΙδρυτήςToyota και Groupe PSA
ΈδραKolín, Τσεχία
ΠροϊόνταToyota Aygo, Peugeot 108 και Citroën C1
ΙδιοκτήτηςToyota Motor Europe (από 2021)
Υπάλληλοι3.601 (2021)
ΜητρικήToyota
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA - Αυτοκίνητα Τογιότα Πεζώ Σιτροέν) ήταν εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων με έδρα το Kolin (Κόλιν) της Τσεχίας. Ήταν μια κοινοπραξία μεταξύ της ιαπωνικής Toyota Motor Corporation και του τότε γαλλικού Ομίλου PSA (από το 1991 έως το 2016 ονομαζόταν «PSA Peugeot Citroën», ενώ τον Ιανουάριο του 2021 ενσωματώθηκε στον πολυεθνικό όμιλο Stellantis). Η TPCA κατασκεύαζε αυτοκίνητα πόλης της μικρής κατηγορίας A και αποκλειστικά για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 20 Δεκεμβρίου 2001, η Toyota Motor Corporation και η τότε PSA Peugeot Citroën ανακοίνωσαν την έναρξη συνεργασίας τους για την από κοινού κατασκευή ενός εργοστασίου στην Τσεχία. Η συνεργασία μεταξύ των εταιρειών πυροδοτήθηκε καθώς η Peugeot έψαχνε ήδη για έναν φθηνό, αλλά μοντέρνο αντικαταστάτη για το γηρασμένο πλέον Peugeot 106, που ήδη βρισκόταν τότε στην αγορά για 10 χρόνια. Παράλληλα και η Toyota έψαχνε τρόπο να διεισδύσει στην κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης, αφού ένα τέτοιο μοντέλο από πλευράς διαστάσεων και τιμής (μικρότερο από το Toyota Yaris της κατηγορίας B) έλειπε από τη παλέτα της. Έτσι, ήταν αναμενόμενη κίνηση η παραγωγή ενός αυτοκινήτου πόλης της κατηγορίας A που θα ήταν διαθέσιμο, με μικρές αλλαγές με τα εμπορικά σήματα και των τριών αυτοκινητοβιομηχανιών, Toyota, Peugeot και Citroën.

Η παρουσίαση του Citroën C1 πρώτης γενιάς στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης τον Μάρτιο του 2005.

Τα τρία αυτά οχήματα εξελίχθηκαν από κοινού ως το «project B-Zero» και παρουσιάστηκαν σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης τον Μάρτιο του 2005, αν και η παραγωγή τους είχε ξεκινήσει ήδη από τον Φεβρουάριο.[1] Η επίσημη έναρξη των πωλήσεων έγινε τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Τον Μάρτιο του 2014 παρουσιάστηκαν οι διάδοχοι των αρχικών μοντέλων: το Peugeot 108 και η δεύτερη γενιά των Citroën C1 και Toyota Aygo.[2]

Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2018 ανακοινώθηκε ότι το 2021 η Toyota θα εξαγοράσει εξ ολοκλήρου το εργοστάσιο και θα διατηρήσει μόνο το Aygo (που διαχρονικά έχει ξεπεράσει, με διαφορά, σε πωλήσεις τα C1 και 108), και αυτό πυροδότησε εξ αρχής έντονες φήμες ότι τα 108 και C1 θα διακοπούν τότε οριστικά, χωρίς να υπάρξει ποτέ μελλοντική γενιά τους. Τελικώς, τα δύο αυτά μοντέλα διακόπηκαν χωρίς διάδοχο, το 2021 και τον Ιανουάριο του 2022 αντίστοιχα, ενώ αντιθέτως η Toyota εξέλιξε έναν διάδοχο του Aygo, που εισήχθη στα τέλη του 2021, ως Toyota Aygo X, ένα μικρό crossover. Η εξαγορά του εργοστασίου έγινε στις 1 Ιανουαρίου 2021 και πλέον η μονάδα παραγωγής ανήκει πλήρως στην Toyota Ευρώπης.[3][4]

Σημερινά μοντέλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώην μοντέλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Three of a city car kind». Autocar (περιοδικό). 22 Μαρτίου 2004. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2018. 
  2. «New Citroen C1 review». Auto Express. 19 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2014. 
  3. «Groupe PSA and Toyota open the next chapter of their long-term partnership in Europe». Toyota Global Newsroom. 30 Νοεμβρίου 2018. 
  4. Sigal, Peter (30 Νοεμβρίου 2018). «Toyota will buy out PSA stake in Czech minicar plant». Automotive News Europe. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2019. 
  5. «Toyota starts Yaris production in Czech Republic». Toyota starts Yaris production in Czech Republic (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]