Tower House (Τόκιο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Tower House (Τόκιο)
Χάρτης
Γενικές πληροφορίες
Είδοςοικία
ΔιεύθυνσηŌita-shi, Ōita-ken 870-0045
Γεωγραφικές συντεταγμένες35°40′17″N 139°42′48″E
Διοικητική υπαγωγήJingūmae
ΤοποθεσίαΤόκιο
ΧώραΙαπωνία
Έναρξη κατασκευής1966
Ολοκλήρωση1966
Λειτουργία1966 - σήμερα
ΧρήσηΚατοικία
Σχεδιασμός και κατασκευή
ΑρχιτέκτοναςTakamitsu Azuma
ΒραβείαAIJ Prize[1]
ΠροστασίαTokyo Metropolitan Government-designated architectural structure of historic value[2]

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Tower House[3] (ελληνικά: Σπίτι Πύργος) ή αλλιώς Azuma Residence (塔の家 - Tō no ie) είναι ένα σπίτι στο Τόκιο, που χτίστηκε από τον Takamitsu Azuma το 1966, όταν εκείνος μετακόμισε από την Οσάκα στο Τόκιο, για την οικογένεια του.  Το Tower House ανεγέρθηκε σε οικόπεδο 20,5 τετραγωνικών μέτρων.  Αναπτύσσεται σε έξι επίπεδα για να προσφέρει 65 τετραγωνικά μέτρα χώρου διαβίωσης. Είναι σχεδιασμένο λοιπόν ως συνεχής κατακόρυφος χώρος όπου η σκάλα εμφανίζεται ως η σημαντικότερη δομή στο εσωτερικό της κατοικίας. Συνδέει τους επιμέρους χώρους οι οποίοι τοποθετούνται ελεύθερα ο ένας πάνω από τον άλλο χωρίς διαχωριστικά.



Το τριγωνικό οικόπεδο βρίσκεται στην “Killer Street” του Aoyama, μπροστά από το Watari-um του Mario Botta (Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Watari, 1990).

Χρησιμοποιείται ένα μικρό δημόσιο πέρασμα καθώς και χώρος στάθμευσης.

Η κόρη του αρχιτέκτονα, Rie Azuma, ζει τώρα στο σπίτι. Το κτίριο είναι καλύτερα ορατό το χειμώνα, ενώ κατά τις άλλες εποχές ένα δέντρο το σχεδόν σκιάζει από το μέτωπο του δρόμου.

Όταν ολοκληρώθηκε, ο πρώτος πύργος σκυροδέματος θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ο “ουρανοξύστης” της περιοχής αφού υπερέβαινε τα γειτονικά κτίρια. Σήμερα είναι απλά μια μινιατούρα ανάμεσα στους ουρανοξύστες που έχουν ανυψωθεί γύρω του. Θα ήταν λάθος να το συσχετίσουμε με τα πολυάριθμα “μικροσκοπικά σπίτια” που κατασκευάστηκαν μεταγενέστερα. Το Tower House είναι ένα συναρπαστικό πορτρέτο για το πώς η κοινωνία της Ιαπωνίας αντιμετώπισε τις αστικές και κοινωνικές αλλαγές τις τελευταίες δεκαετίες.






Διάταξη χώρων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι χώροι της οικίας διατάσσονται ως εξής:

Αξονομετρικά και προοπτικό κατοικίας

Υπόγειο: Η πρόσβαση γίνεται από μία κατακόρυφη ξύλινη και στενή σκάλα. Στο χώρο αυτό συναντώνται έπιπλα αποθήκευσης και ένα τραπέζι.

Ισόγειο: Ο χώρος του ισογείου χωρίζεται σε δύο ημιυπαίθριες στάθμες, μία του χώρου στάθμευσης ενός αυτοκινήτου και μία ανώτερη, του χώρου υποδοχής της οικίας (κατώφλι). Οι δύο αυτές στάθμες έχουν διαφορά ύψους μισού ορόφου και επικοινωνούν με κλίμακες τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

1ος  Όροφος: Αφού βρίσκεσαι στο κατώφλι της οικίας εισέρχεσαι σε αυτήν και ανεβαίνοντας μερικά σκαλοπάτια συναντάται το καθημερινό που περιλαμβάνει μια μικρή κουζίνα και το καθιστικό. Από αυτόν τον όροφο ξεκινά το εσωτερικό κλιμακοστάσιο όπου, τοποθετημένο στη γωνία του οικοπέδου, οδηγεί στους πιο ιδιωτικούς χώρους τηςοικίας.

Ημιόροφος (πατάρι): Ανάμεσα στους δημόσιους και τους ιδιωτικούς χώρους της οικίας τοποθετείται ένας ημιόροφος, με χώρο υγιεινής που εξυπηρετεί όλα τα επίπεδα.

2ος - 3ος  Όροφος: Στον 2ο όροφο βρίσκει κανείς το κυρίως υπνοδωμάτιο με ένα χώρο αποθήκευσης (ντουλάπα), το οποίο φωτίζεται από ένα υαλοστάσιο σε εσοχή του κτηρίου, ενώ στον 3ο όροφο υπάρχει ένα μικρότερο υπνοδωμάτιο, ενός ατόμου, που έχει την δυνατότητα εκτόνωσης σε υπαίθριο δώμα.

Σε όλους τους χώρους χρησιμοποιούνται τα ελάχιστα μεγέθη επίπλωσης αφού πρόκειται για μια κατοικία, όπως προαναφέρθηκε, που αναπτύσσεται καθ΄ ύψος σε οικόπεδο 20,5 τ.μ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

http://archeyes.com/tower-house-takamitsu-azuma/