Θέμα στο Συζήτηση χρήστη:P.a.a

Skylax30 (συζήτησησυνεισφορές)

P.a.a., επειδή με ενδιαφέρει περισσότερο η ιστοριογραφία του θέματος, και λιγότερο τί θα γράψει η "συναίνεση" στο λήμμα, μήπως μπορείς εδώ να γράψεις κάπως λεπτομερώς σε ποιές πηγές αναφέρεσαι; Πού είναι δημοσιευμένες αυτές οι ανακοινώσεις που αναφέρεις στη συζήτηση του λήμματος; Έχεις την ακριβή παραπομπή (αν υπάρχει) του Μάγερ, δηλαδή από πού άντλησε την πληροφορία για τις εκτελέσεις και τα αντίποινα; Μερσί.

P.a.a (συζήτησησυνεισφορές)

Μόλις ενημέρωσα το λήμμα. Από το Ελεύθερο Βήμα αντλώ στοιχεία, για τον Μάγερ δεν ξέρω τίποτα περισσότερο από αυτά που ανέφεραν άλλοι στη σελίδα συζήτησης.

Skylax30 (συζήτησησυνεισφορές)

Το ότι θα σβηνόταν ήταν περισσότερο από σίγουρο.

Το άρθρο από το Ελεύθερο Βήμα εσύ το είχες βρεί; Μπορείς εδώ να επαναφέρεις ακριβώς την παραπομπή και το κείμενο; Ευχαριστώ.

P.a.a (συζήτησησυνεισφορές)
Skylax30 (συζήτησησυνεισφορές)

Ευχαριστώ. Ξέρω, είναι ς κόπος, αλλά σε ποιά ημερομηνία εκδόθηκε το κάθε απόκομμα (αν όλα είναι από το Ελ.Βήμα); Εκείνο που στερεί τα διάφορα μπλογκ από αξιοπιστία είναι ότι δεν έχουν τεκμηρίωση των πηγών τους.

2A02:587:801C:142A:75D3:B838:EFD9:7AF6 (συζήτησησυνεισφορές)

Το σαμποτάζ στο τρένο με τους αστυνομικούς έγινε στις 9 Απριλίου, ενώ τους σκότωσαν στις 16 του μηνός. Ο Μάγερ λέει για μια επίθεση εναντίον Γερμανών στις 12 Απρίλη. Άρα μιλάει για διαφορετικό γεγονός.

P.a.a (συζήτησησυνεισφορές)

@Skylax30 01 > 27 Απριλίου, 02 > 2 Μαΐου, 03 > 3 Μαΐου, 04 > 4 Μαΐου όλα από το Ελεύθερο Βήμα.

2A02:587:801C:142A:75D3:B838:EFD9:7AF6 μπορεί να είναι έτσι. Νομίζω όχι τόσο για την ημερομηνία, όσο για τον αριθμό των νεκρών που αφορύν τα αντίποινα. Αν τα αντίποινα είχαν γίνει αμέσως, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι κατά τη στιγμή εκείνη υπήρχαν πέντε βεβαιωμένοι νεκροί Γερμανοί και δύο αγνοούμενοι, ή δύο τραυματίες που κατέληξαν αεργότερα. Αλλά στις 3 Μαΐου οι νεκροί Γερμανοί ήδη αναφέρονται εφτά. Οπότε για αντίποινα θα επρεπε να εκτελεστούν εβδομήντα.

Skylax30 (συζήτησησυνεισφορές)

Συγγνώμη που επαναφέρω το ερώτημα: Ποιές ειναι οι εφημερίδες και οι ημερομηνίες που έχουν τα ανωτέρω αποκόμματα;


Όσο για τα αντίποινα, αν ίσχυει αυτό που κατέθεσε ο Γερμανός αξιωματικός, τέτοιες ειδήσεις γράφονταν χωρίς απαραίτητα να έχει συμβεί το γεγονός.

Skylax30 (συζήτησησυνεισφορές)

Εννοώ χωρίς να έχουν συμβεί τα αντίποινα. Το αποτέλεσμα ήταν περίπου το ίδιο: Ο κόσμος το διάβαζε και φοβόταν.

P.a.a (συζήτησησυνεισφορές)

Το αρχείο 01 είναι 27 Απριλίου κ.ο.κ. όλα του 1944 όλα από το Ελεύθερο Βήμα.

Αυτό που λες για τα αντίποινα δεν το έχω ξανακούσει. Και για ποιο λόγο να κάνουν κάτι τέτοιο, για οικονομία στις σφαίρες ή στο σκοινί; Εξάλλου το τότε ισχύον δίκαιο του πολέμου επέτρεπε επί της αρχής τα αντίποινα.

Skylax30 (συζήτησησυνεισφορές)

Έτσι κατέθεσε ο Γερμανός, και στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να έχει δίκιο, εκτός αν βρούμε μνημείο, ονόματα κτλ για τους 60 εκτελεσθέντες "κομμουνιστές". Όπως είπα και στην άλλη συζήτηση, αν είχε συμβεί, το ΚΚΕ θα το είχε κάνει τούμπανο. Ο λόγος για τον οποίο δεν έγινε; Μπορεί απλά οι αξιωματικοί καριέρας να μην ήθελαν να χωθούν τόσο βαθειά σε εκτελέσεις αμάχων, τη στιγμή μάλιστα που ο πόλεμος φαινόταν χαμένος.

Skylax30 (συζήτησησυνεισφορές)

Το αρχείο 01 είναι της 27-4. Τί εννοείς "κ.ο.κ.". Τα υπόλοιπα είναι της ίδιας μέρας ή των επόμενων ημερών;

P.a.a (συζήτησησυνεισφορές)

01 > 27 Απριλίου, 02 > 2 Μαΐου, 03 > 3 Μαΐου, 04 > 4 Μαΐου

Skylax30 (συζήτησησυνεισφορές)

Ευχαριστώ.

Skylax30 (συζήτησησυνεισφορές)
Απαντήστε στο "Περί εκτελέσεων, Μάγερ κτλ"