Θωρ (κόμικς)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Thor (κόμικς))

Ο Thor είναι φανταστικός χαρακτήρας που εμφανιστεί σε ποικίλα κόμικς ανά τα χρόνια. Παρουσιαζόταν σε σειρές από ένα φάσμα των εκδοτών.

Κόμικς της Marvel[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Thor (συχνά με το όνομα ο Ισχυρός Thor) είναι ένας υπερήρωας των κόμικ της Marvel βασισμένος στον θεό του κεραυνού της Νορβηγικής μυθολογίας Θωρ. Ο υπερήρωας δημιουργήθηκε από τον συντάκτη Σταν Λι και τον σχεδιαστή Τζακ Κίρμπι που συν-απεικονίζεται, και τον σεναριογράφο Λάρι Λίμπερ. Ο Thor εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ταξίδι μέσα στο Μυστήριο #83 (Αύγουστος 1962).

Σε μια αποστολή του πατέρα του Όντιν, ο Thor ενεργεί ως υπερήρωας καθώς διατηρεί το μυστικό της ταυτότητας του Δρ. Ντόναλντ Μπλέικ έναν Αμερικανό φυσικό με ένα εν μέρει ανάπηρο πόδι. Ο Μπλέικ μπορούσε να μεταμορφωθεί χτυπώντας το μπαστούνι του στο έδαφος. Το μπαστούνι γίνεται το μαγικό σφυρί Mjolnir και ο Μπλέικ μεταμορφώνεται σε Thor.

Ο Thor, ένα ιδρυτικό μέλος της ομάδας υπερηρώων με όνομα Εκδικητές, συχνά μάχεται με τον σατανικό υιοθετημένο αδερφό του Λόκι, έναν χαρακτήρα της Marvel βασισμένο στον Νορβηγικό Θεό της κατεργαριάς Λόκι. Είναι ανάμεσα στους πιο δυνατούς υπερήρωες της Marvel. Πολλοί επαναλαμβανόμενοι χαρακτήρες στις ιστορίες του είναι βασισμένες στη Νορβηγική Μυθολογία. Εκτός από τον κύριο αυτό υπερήρωα, η Marvel χαρακτηρίζει έναν αριθμό των χαρακτήρων βασισμένων σε αυτόν.

Ο Κρις Χέμσγουορθ απεικονίζει τον Thor σε ταινίες στο κινηματογραφικό σύμπαν των Στούντιο της Marvel. Ο Χέμσγουορθ υποδύθηκε τον Thor στην ταινία του 2011 Thor. Επίσης υποδύθηκε τον ίδιο ρόλο στην ταινία του 2012 Οι Εκδικητές καθώς και στην ταινία του 2013 Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος και επιστρέφει ξανά στις ταινίες Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron (2015), Doctor Strange (2016), Thor: Ragnarok (2017), Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας (2018), Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη (2019) και Thor: Love and Thunder (2022). Επιπλέον, αρχειακό υλικό του Χέμσγουορθ ως Thor χρησιμοποιήθηκε στα επεισόδια του 2013 "Pilot" και "The Well" του Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.

Κόμικς της DC[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Thor εμφανίζεται εν συντομία στις σειρές του Νάιλ Γκάιμαν με τίτλο Sandman. Στις "Εποχές της Καταχνιάς" ο Thor, ο Odin και ο Loki προσπαθούν (και αποτυχαίνουν) να πάρουν το κλειδί της Κόλασης. Στις "Εποχές της Καταχνιάς" ο Thor απεικονίζεται ως μεθυσμένος και έκφυλος. Αυτή η απεικόνιση του Thor διαμάχεται με τα Κόμικ της Marvel όπου ο Thor απεικονίζεται ως ευγενής και σοβαρός. Αργότερα στο "Kindly Ones" βοηθάει τον Όντιν να φέρει πίσω τον Λόκι (αφού εκείνος το έσκασε προκαλώντας χάος).

Κόμικς της Κομίκο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Thor είναι επίσης φανταστικός χαρακτήρας στα κόμικς της Κομίκο στη σειρά Ελεμένταλς. Δημιουργήθηκε από τον Μπιλ Ούιλινγκχαμ και πρωτοεμφανίστηκε στο Ελεμένταλς #23 (τόμος 1).

Ομάδα του Γουίλι Βάντερστιν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φλαμανδός καλλιτέχνης κόμικ Γουίλι Βάντερστιν άρχισε τρεις σειρές στις οποίες χαρακτηριζόταν ο Thor. Η πρώτη δημοσιευμένη εφημερίδα του με τις σειρές κόμικ (όταν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σταμάτησε η εισαγωγή των ΗΠΑ το 1941) ήταν η Τορ ντε Χόλμπεβονερ που αφορούσε έναν άνθρωπο των σπηλαίων με όνομα Τορ. Παίρνοντας υπόψη πως η λέξη Τορ είναι ή ολλανδική λέξη για το σκαθάρι, στα ολλανδικά η διαφορά μεταξύ Τ και Θ ακούγεται δύσκολα πως ένας άνθρωπος ζούσε πριν την εφεύρεση της ορθογραφίας, δεν είναι θαύμα πως αυτός ο άνθρωπος των σπηλαίων επέστρεψε (κατά τη διάρκεια του πολέμου) με το όνομα του αλλαγμένο σε Thor.

Οι σειρές της Ντε Ρόντε Ρίντερ, η ύπαρξη του θεού του κεραυνού Thor παρουσιάζονται στο τεύχος #45 (Το Σφυρί του Thor, 1970) και ο Θεός του κεραυνού έχει ρόλο στο τεύχος #63 (Η Βαλκυρία, 1974), στην οποία ο Ρόντε/Κόκκινος Ιππότης επιλέχθηκε από τον Odin για να ολοκληρώσει μια αποστολή που οι θεοί δεν μπορούν χωρίς να προκαλέσει τον Ράγκναροκ. Και τα 2 κόμικς ήταν από τον Κάρελ Μπίντελου. Σε αντίθεση με τον Thor της Marvel, ο Thor του Μπίντελου είναι περισσότερο ή λιγότερο παιδί της πόλης, με τεράστιες δυνάμεις αλλά δεσμευμένος από την ευθύνη (αποφυγή του Ράγκναροκ). Το σφυρί του Thor ήταν ένα όπλο που και οι θνητοί θα μπορούσαν να το κουβαλήσουν και να το χρησιμοποιήσουν αλλά ήταν πολύ δυνατό για να το ελέγξουν.

Στις πιο δημοφιλείς σειρές οι οποίες άρχισαν από τον Βάντερστιν, με όνομα Σούσκε εν Ουίσκε (Σπάικ και Σούζι), ο Thor χαρακτηρίζεται πρώτη φορά στο τεύχος 158# σε μια ιστορία του Πωλ Γκέερτς. Ο Thor σε αυτή την έκδοση είναι ένας σκληρός με γκρι μούσι θεός και λίγο φαλακρός ρίχνοντας κεραυνούς και βροντές με το σφυρί του χωρίς να το πετάει. (Ο Odin σε αυτήν την ιστορία δείχνει νέος και γενειοφόρος κοκκινομάλλης). Σαν τον Thor του Μπίντελου αυτός ο Thor είναι ντυμένος με δέρματα ζώων, και αυτό φαίνεται σαν αναφορά στον άνθρωπο των σπηλαίων.

Ο Thor της Βαλχάλλα από τον Μάντσεν (Δανός)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτός είναι ο Thor της ευρωπαϊκής "κωμικής περιπέτειας" του Αστερίξ, Λούκι Λουκ κ.α με τη διαφορά ότι αυτές οι σειρές χρησιμοποιούν ως πηγαίο υλικό την ιστορία, ο Πίτερ Μάντσεν χρησιμοποιεί τη μυθολογία για τις σειρές με τίτλο Βαλχάλλα (1978) με την ίδια ελευθερία να δημιουργεί αστεία για την τρέχουσα πραγματικότητα ή άλλους μυθιστορηματικούς τρόπους, ακολουθώντας τις πιο πολλές φορές τους Έντας.

Ο Thor είναι ένας από τους κύριους ήρωες των σειρών και μπορεί να φανεί ως κεντρικός χαρακτήρας.

Ο Thor είναι εδώ πιο σωστά χαρακτηρισμένος σαν τίμιος, κοκκινογένης μυώδης,δυνατός θεός, με λίγες έξτρα ανθρώπινες αδυναμίες για να διατηρήσουν το κόμικ αστείο. Οι δηλώσεις για το γεγονός ότι μπορεί να ήταν παχύς είναι ψευδείς, αλλά μπορεί να είναι βασισμένες στην μεταμφίεση του στο τεύχος #3 ως Βόλσταγκ, παραφράζοντας έτσι τους Ασκγκαρντιανούς της Marvel.

Η Θρουντ και ο Μόντι είναι τα πρωτότοκα παιδιά του (στο τεύχος #2), και η μητέρα τους είναι η Σιφ (έγκυος από την αρχή των σειρών). Ο Μάγκνι έχει την μητέρα την Γιάρνσαξα και εμφανίζεται στο τεύχος #9.

Άλλες χρήσεις του Thor στα κόμικς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλες χρήσεις του Thor στα κόμικς συμπεριλαμβάνουν:

  • Στα τεύχη 1-5 της ανθολογίας της Χρυσής Εποχής στα Περίεργα Κόμικς, ένας επιστήμονας στον οποίο δόθηκαν οι δυνάμεις του θεού του Κεραυνού από χτύπημα κεραυνού είναι ενεργό όσο ο Thor ενώ στα τεύχη 6-8 οι περιπέτειες του Δυναμίτη Thor είχαν εμφανισθεί. Ο Thor αποφασίζει να του δώσει δυνάμεις θνητού. Ο Γκραντ Φάρελ σκέφτεται την αυτοκτονία όταν το κορίτσι πήγαινε με άλλον. Ο Thor εμφανίζεται και πηγαίνει τον Γκραντ στη Βαλχάλλα. Ο Γκράντ βλέπει την Γκλέντα με κατασκόπους και δεν τον πιστεύει. Την έσυραν σε ένα αυτοκίνητο και έπειτα σε ένα αεροπλάνο για την Βόρεια Αμερική. Φιμώνεται και έπειτα βρίσκει τους φίλους της να την απαγάγουν. Ο Thor πιλοτάρει το αεροπλάνο και την απελευθερώνει. Επιστρέφει πίσω αλλά δύο άνθρωποι τον αναγνωρίζουν και τον δένουν στο ορυχείο. Ακούει το σχέδιο τους για να ανατινάξουν το ορυχείο. Η Γκλέντα προσπαθεί να προειδοποιήσει τους Αντουριανούς αλλά ένας κατάσκοπος τους ρίχνει στο ορυχείο. Το ορυχείο ανατινάσσεται, και ο Thor πιάνει τους άνδρες. Ελευθερώνει την Γκλέντα και σταματάει τους κατασκόπους οι οποίοι χτυπιούνται και συντρίβονται από τα δικά τους αντιαεροπορικά βλήματα. Ο Thor παίρνει την Γκλέντα σπίτι, και ο Thor πηγαίνει την Γκλέντα σπίτι και ο Thor λέει πως έχει κερδισμένο όνομα και σφυρί.
  • Ο Thor μαζί με τους άλλους Νορμανδούς θεούς εμφανίζεται στο κόμικ του Ντέιβιντ Μπρέιν με τίτλο οι Ζωοφάγοι.
  • Thor-Σβερντ: Στο Σφυρί του Thor στα τεύχη #1-3, δημοσιευμένο το 1987 από τις Δημιουργίες του Βίνσεντ, άρχισαν να αφηγούνται την ιστορία της επίδρασης των θεών στους πρώτους Ινδοευρωπαϊκούς ανθρώπους. Προτάθηκε πως ίσως, αντίθετα με την κανονική μυθολογία, οι γίγαντες ήταν καλοί και οι θεοί ήταν οι κακοί.
  • Ένας κακός Thor εμφανίστηκε στο βιβλίο κόμικ του Ρομπ Λίφελντ με τίτλο Youngblood.
  • Στο κόμικ του Τζόνι Χαρτ της BC χαρακτηρίζεται ένας άνθρωπος των σπηλαίων με όνομα Thor.
  • Στην έκδοση των Ποιοτικών Κόμικ, ο Μάνχαντερ είχε ένα σκύλο με όνομα Thor που τον βοήθησε.
  • Ο Άγριος Δράκος του Έρικ Λάρσεν είχε τη δική του έκδοση του Thor, ένας κοκκινογένης κακός θεός του κεραυνού.
  • Το Ελ Καζαντόιρ ντε Αβεντσούρας από την Αργεντινή συμπεριλάμβανε στα τεύχη 32-34 μια νέα έκδοση του Ράγκναροκ με τον Καζάντορ στη μέση.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]