The Vampire Diaries (5ος κύκλος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The Vampire Diaries
(5ος κύκλος)
Εξώφυλλο DVD
Όνομα ΣειράςThe Vampire Diaries
ΕίδοςΔράμα
Υπερφυσικό
Τρόμου
Φαντασίας
ΗθοποιοίΝίνα Ντόμπρεβ
Πολ Γουέσλι
Ίαν Σομερχάλντερ
Στίβεν Ρ. Μακουίν
Κατ Γκράχαμ
Κάντις Ακόλα
Ζακ Ρόεριγκ
Μάικλ Τρεβίνο
Αριθμός σεζόνΠέμπτη
Αριθμός Επεισοδίων22 (41-43' ανά επεισόδιο)
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Μετάδοση
ΚανάλιThe CW
Προβολή3 Οκτωβρίου 2013– 15 Μαΐου 2014
Χρονολογική σειρά σεζόν
← Προηγείται
4ος κύκλος
Έπεται →
6ος κύκλος

Το The Vampire Diaries, Αμερικανική τηλεοπτική υπερφυσική δραματική σειρά, ανανεώθηκε για πέμπτο κύκλο επεισοδίων από το κανάλι The CW στις 11 Φεβρουαρίου 2013. Ο πέμπτος κύκλος έκανε πρεμιέρα στις 3 Οκτωβρίου 2013, ακολουθούμενη από την πρεμιέρα της spin-off σειράς The Originals[1] και ολοκληρώθηκε στις 15 Μαΐου 2014 έπειτα από 22 επεισόδια.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το καλοκαίρι, η Ελένα και η Κάρολαϊν πηγαίνουν στο κολέγιο Γουίτμορ για να ξεκινήσουν την επόμενη φάση της ζωής τους. Κανείς τους δεν γνωρίζει πως η Μπόνι είναι νεκρή - πλην του Τζέρεμι - και πως ο Σάιλας είναι ακόμα ζωντανός και ο Στέφαν παγιδευμένος σε ένα χρηματοκιβώτιο στον πάτο της λίμνης. Όταν το καταλαβαίνουν, ο Ντέιμον και η Ελένα τον ψάχνουν για να τον απελευθερώσουν. Στο κολέγιο, η συγκάτοικος των κοριτσιών, Μέγκαν, δολοφονείται από έναν βρικόλακα, και η Ελένα με την Κάρολαϊν προσπαθούν να ανακαλύψουν τι συμβαίνει. Η έρευνα τους οδηγεί στον Καθηγητή Γουές, ο οποίος όπως αποκαλύπτεται στη συνέχεια, κάνει πειράματα πάνω σε βρικόλακες θέλοντας να δημιουργήσει έναν ορό που θα τους κάνει να επιθυμούν αίμα βρικολάκων αντί ανθρώπων.

Η οργάνωση στην οποία ανήκει ο Γουές, Όγκαστιν, υπάρχει χρόνια και σε αυτήν ήταν μέλος και ο πατέρας της Ελένα, ενώ για κάποιο διάστημα είχαν αιχμάλωτο και τον Ντέιμον, ο οποίος βασανίστηκε στα χέρια του καθηγητή Γουίτμορ. Εκεί, ο Ντέιμον γνώρισε έναν άλλο κρατούμενο βρικόλακα, τον Ένζο, με τον οποίο είχαν σχεδιάσει να αποδράσουν. Όταν έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο, ο Ντέιμον δεν μπορούσε να βγάλει τον Ένζο από το κελί με αποτέλεσμα να τον αφήσει πίσω έτσι ώστε να μην τον ξαναπιάσουν αιχμάλωτο. Ο Ένζο βρίσκεται ακόμα στα χέρια της Όγκαστιν, και ο Γουές τον ελευθερώνει για να σκοτώσει τον Ντέιμον, χωρίς όμως επιτυχία. Οι δυο τους τελικά τα ξαναβρίσκουν και μαζί αποφασίζουν να εκδικηθούν όλα τα μέλη της οργάνωσης σκοτώνοντάς τα.

Στο μεταξύ, ο Σάιλας ψάχνει για την Κάθριν ώστε να μπορέσει να πάρει τη θεραπεία (η οποία βρίσκεται πλέον στο αίμα της), ενώ η Νάντια, μια κοπέλα από τη Τσεχία, φτάνει στο Μύστικ Φολς ψάχνοντας επίσης την Κάθριν. Όσο ο Σάιλας ψάχνει την Κάθριν και προσπαθεί να ολοκληρώσει τα σχέδιά του με τη βοήθεια της Μπόνι, η Κετσία επανέρχεται μετά από 2000 χρόνια από την Άλλη Πλευρά για να τον σκοτώσει ολοκληρώνοντας την εκδίκησή της. Ο Σάιλας καταφέρνει να πάρει τη θεραπεία και να ξαναγίνει θνητός, αλλά δεν καταφέρνει να καταστρέψει την Άλλη Πλευρά μιας και η Άγκυρα είναι η ίδια η Αμάρα, την οποία δεν μπορεί να σκοτώσει. Η Αμάρα μη αντέχοντας άλλο να είναι η Άγκυρα, παίρνει κι αυτή τη θεραπεία και θέλει να πεθάνει, ενώ η παρέα ζητάει από την Κετσία να κάνει τη Μπόνι Άγκυρα, έτσι ώστε να μπορεί να ζει και στους δύο κόσμους. Η Κετσία το αποδέχεται και κάνει τη Μπόνι Άγκυρα, ενώ ο Στέφαν σκοτώνει τον Σάιλας παγιδεύοντάς τον στην Άλλη Πλευρά και οι Αμάρα και Κετσία αυτοκτονούν.

Επιπρόσθετα, μια ομάδα ανθρώπων, οι Ταξιδευτές, έρχονται στο Μύστικ Φολς και μπαίνουν στα σώματα των κατοίκων ως ξενιστές, ψάχνοντας για τους σωσίες και θέλοντας να επαναφέρουν τον αρχηγό τους, Μάρκος, από την Άλλη Πλευρά, με απώτερο σκοπό να κάνουν ένα ξόρκι για να εξαφανίσουν τη μαγεία των Πνευμάτων, ώστε να λυθεί η κατάρα που έβαλαν πάνω τους πριν από 2000 χρόνια. Στην πορεία αποκαλύπτεται πως η οικογένεια της Κάθριν ήταν Ταξιδευτές και πως η Νάντια είναι η κόρη της, την οποία της πήραν μόλις είχε γεννήσει πριν πολλά χρόνια. Όταν η Κάθριν αρχίζει να πεθαίνει, η Νάντια την πείθει να μπει σε ένα σώμα ώστε να συνεχίσει να ζει και η Κάθριν μπαίνει στο σώμα της Ελένα. Αν και για αρκετό διάστημα καταφέρνει να ξεγελάσει τους πάντες πως είναι η Ελένα, τελικά την καταλαβαίνουν και ο Στέφαν τη σκοτώνει, αμέσως μετά το θάνατο της Νάντια. Η Ελένα επιστρέφει ενώ η Κάθριν δεν μπορεί να περάσει μέσω της Άγκυρας στην Άλλη Πλευρά όπως όλα τα υπερφυσικά όντα. Αντίθετα, πάει κατευθείαν στην Κόλαση.

Στο μεταξύ, οι Ταξιδευτές επαναφέρουν τον Μάρκος στη ζωή με αποτέλεσμα η Άλλη Πλευρά να αρχίσει να καταρρέει. Όταν έχουν ό,τι χρειάζονται, οι Ταξιδευτές αρχίζουν το ξόρκι για να εξαφανιστεί η μαγεία των Πνευμάτων τελείως από τη Γη. Το ξόρκι πετυχαίνει και αρχίζει να εξαπλώνεται σιγά σιγά από το Μύστικ Φολς προς τα έξω. Όταν ο Τζούλιαν, ένας Ταξιδευτής που βρίσκεται στο σώμα του Τάιλερ, σκοτώνει τον Στέφαν, το ξόρκι σταματά λίγο έξω από τα σύνορα του Μύστικ Φολς. Λίγο αργότερα, ο Τζούλιαν σκοτώνεται από τον Μάρκος όταν εκείνος τον τοποθετεί εντός των συνόρων και καθώς η μαγεία από το σώμα του Τάιλερ φεύγει, τελικά πεθαίνει ως θνητός που έσπασε τον λαιμό του.

Ο Ντέιμον, η Ελένα και όλη η παρέα προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να φέρει τον Στέφαν αλλά και όλους τους αγαπημένους τους πίσω στη ζωή γιατί η Άλλη Πλευρά καταρρέει. Ο μόνος τρόπος να το κάνουν είναι μέσω της Άγκυρας, όπως ήρθε ο Μάρκος. Όταν όλα είναι έτοιμα βάζουν το σχέδιο σε εφαρμογή. Σκοτώνουν τον Μάρκος και αρκετούς Ταξιδευτές και με τη βοήθεια της Λιβ η οποία κάνει το ξόρκι, οι Στέφαν, Ελένα, Τάιλερ, Ένζο, Λουκ και Αλάρικ επανέρχονται στη ζωή. Ο Λουκ όμως διακόπτει το ξόρκι για να σώσει τη ζωή της Λιβ, με αποτέλεσμα ο Ντέιμον να μην προλάβει να περάσει από την Άγκυρα. Έτσι, Ντέιμον και Μπόνι απομένουν μόνοι στην Άλλη Πλευρά και κρατώντας χέρια χάνονται όταν αυτή καταρρέει ολοκληρωτικά.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επαναλαμβανόμενοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδιαίτεροι guest[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδιαίτερες εμφανίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Guest[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρ.
επεισοδίου
σειράς
Αρ.
επεισοδίου
κύκλου
Τίτλος Σκηνοθεσία Σενάριο Α' Προβολή Τηλεθέαση σε ΗΠΑ
(εκατομ.)
901 "I Know What You Did Last Summer" Lance AndersonCaroline Dries3 Οκτωβρίου 20132.59[2]
Η Ελένα και η Κάρολαϊν φτάνουν στο κολέγιο Γουίτμορ για την πρώτη τους χρονιά ως φοιτήτριες, ενθουσιασμένες για το ότι θα έχουν μια φυσιολογική ανθρώπινη εμπειρία. Αυτό όμως τελειώνει γρήγορα όταν η συγκάτοικός τους δολοφονείται και όπως φαίνεται από κάποιον βρικόλακα. Ο Ντέιμον μένει πίσω να φροντίζει τον Τζέρεμι, ο οποίος δυσκολεύεται να προσαρμοστεί πίσω στο σχολείο όταν λέει σε όλους πως έστησε τον θάνατό του. Ο Τζέρεμι συνεχίζει να προσποιείται πως είναι η Μπόνι και να απαντάει στα μηνύματά της, αφού εκείνη δεν θέλει να μάθει κανείς ακόμα πως είναι νεκρή. Ο Ματ επιστρέφει από τα ταξίδια που έκανε με τη Ρεμπέκα όλο το καλοκαίρι κι εκείνη τον αποχαιρετά, ενώ αργότερα μια κοπέλα που γνώρισε στην Ευρώπη, η Νάντια, εμφανίζεται στο Μύστικ Φολς. Η Κάθριν δυσκολεύεται να προσαρμοστεί πίσω στο να είναι άνθρωπος και αναζητά τη βοήθεια του Ντέιμον αφού ο Σάιλας την ψάχνει, όπως επίσης και πολλοί άλλοι από τους εχθρούς της τώρα που ξέρουν πως είναι ευάλωτη. Στο μεταξύ, κανείς δεν έχει αντιληφθεί πού είναι ο Στέφαν, ο οποίος συνεχίζει να είναι κλειδωμένος στο χρηματοκιβώτιο και στον πάτο της λίμνης έχοντας συνεχώς παραισθήσεις και πεθαίνοντας ξανά και ξανά από πνιγμό, ενώ προσπαθεί να αντισταθεί στην ανάγκη να κλείσει τα συναισθήματά του. 
912 "True Lies" Joshua ButlerBrian Young10 Οκτωβρίου 20132.14[3]
Κάτω από το νερό, ο Στέφαν έχει παραισθήσεις με τον Ντέιμον να του λέει να κλείσει τα συναισθήματά του έτσι ώστε να σταματήσει να υποφέρει, ενώ η Ελένα του λέει να μην το κάνει και να κρατηθεί μέχρι να τον βρουν. Στο Γουίτμορ, η Ελένα και η Κάρολαϊν βρίσκουν μια φωτογραφία της Μέγκαν με τον πατέρα της Ελένα και προσπαθούν να καταλάβουν από πού τον ήξερε αλλά και γιατί η δολοφονία της καλύφθηκε ως αυτοκτονία. Η έρευνά τους τους οδηγεί στον Καθηγητή Γουες, ο οποίος υπέγραψε την αιτία θανάτου της Μέγκαν. Ο Τζέρεμι και ο Ματ το σκάνε μαζί με την Κάθριν έπειτα από οδηγίες του Ντέιμον, για να την προστατέψουν από τον Σάιλας. Ο Σάιλας εμφανίζεται στο κολέγιο προσπαθώντας να μάθει πού βρίσκεται η Κάθριν μέσω της Ελένα και την επηρεάζει να θέλει σκοτώσει τον Ντέιμον. Η Ελένα καταφέρνει να ξεπεράσει την επιρροή του με το να συγκεντρωθεί στην αρνητική διαίσθηση που είχε όλο το καλοκαίρι για τον Στέφαν. Όταν μαθαίνει την αλήθεια για τον Στέφαν παρατάει το κολέγιο και επιστρέφει στο Μύστικ Φολς για να τον ψάξει με τον Ντέιμον. Λίγο αργότερα, οι δυο τους μαζί με τη Σερίφη Φορμπς βρίσκουν το χρηματοκιβώτιο στο οποίο ήταν κλειδωμένος ο Στέφαν, αλλά αντί του Στέφαν, μέσα περιέχει ένα νεκρό σώμα στραγγισμένο από αίμα και συνειδητοποιούν πως ο Στέφαν είναι ελεύθερος αλλά πάρα πολύ πεινασμένος. 
923 "Original Sin" Jesse WarnMelinda Hsu Taylor
Rebecca Sonnenshine
17 Οκτωβρίου 20132.93[4]
Έπειτα από τρεις μήνες, ο Στέφαν είναι ελεύθερος και η Ελένα με τον Ντέιμον προσπαθούν να τον βρουν. Η Ελένα είχε ένα όνειρο όπου είδε τον Στέφαν σε ένα μπαρ, το ίδιο και η Κάθριν. Οι τρεις τους πηγαίνουν να τον ψάξουν αλλά αν και δεν τον βρίσκουν ξέρουν πως ήταν εκεί. Αποκαλύπτεται πως ο Στέφαν είναι με την Κετσία, η οποία τον κρατάει όμηρο, και του διηγείται τη δική της εκδοχή για το πώς ο Σάιλας έγινε αθάνατος. Οι δυο τους ήταν αρραβωνιασμένοι και αυτή δημιούργησε το ξόρκι της αθανασίας για να το πάρουν μαζί, αλλά εκείνος την πρόδωσε και το πήρε με την Αμάρα. Τότε εκείνη σκότωσε την Αμάρα και δημιούργησε τη θεραπεία. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί τον Στέφαν για να καταστρέψει τον Σάιλας, αποδυναμώνοντάς τον. Όταν το ξόρκι ολοκληρώνεται και ο Σάιλας χάνει τις ικανότητές του, ο Στέφαν ξυπνάει έχοντας αμνησία. Ο Ντέιμον βρίσκει τον Στέφαν αλλά η Κετσία τον προειδοποιεί πως είναι πεπρωμένο οι σωσίες να είναι πάντα μαζί. Στο μεταξύ, η Νάντια χρησιμοποιεί μαγεία πάνω στον Ματ για να μπορέσει να επικοινωνήσει με τον Γκρέκορ (τον οποίο είχε σκοτώσει για να ξεγελάσει τον Σάιλας) και τον χρησιμοποιεί για να πάρει πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται η Κάθριν. Η Νάντια απαγάγει την Κάθριν και πηγαίνει στον Σάιλας για να την παραδώσει, αλλά όταν καταλαβαίνει πως εκείνος την χρησιμοποιεί, τη στιγμή που χάνει τις δυνάμεις του τον κτυπάει και φεύγει με την Κάθριν. 
934 "For Whom the Bell Tolls" Michael AllowitzBrett Matthews
Elisabeth R. Finch
24 Οκτωβρίου 20132.63[5]
Ο Ντέιμον και η Ελένα προσπαθούν να επαναφέρουν τη μνήμη του Στέφαν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Περνώντας αρκετό χρόνο με την Ελένα, επιχειρεί να τη φιλήσει αλλά εκείνη του λέει πως είναι με τον Ντέιμον, με αποτέλεσμα εκείνος να ζηλέψει και να θυμώσει και αργότερα να κλείσει τα συναισθήματά του. Επιτίθεται στον Τζέσι με την Κάρολαϊν να τον σταματά και να τον επαναφέρει υπό έλεγχο. Της δείχνει εμπιστοσύνη και όταν επιστρέφει σπίτι καίει όλα τα ημερολόγιά του και λέει στους Ντέιμον και Ελένα πως δεν τους θέλει γύρω του και δεν τους εμπιστεύεται. Στο μεταξύ, ο Ματ ανησυχεί για τα κενά μνήμης που έχει και ζητάει αναστατωμένος από τον Τζέρεμι να τον φέρει σε επαφή με την Μπόνι γιατί δεν απαντάει στα δικά του μηνύματα. Ο Τζέρεμι χωρίς να ξέρει τι να του πει ή κάνει, φεύγει. Ο Ντέιμον αναζητά επίσης επίμονα την Μπόνι για να τους βοηθήσει με την κατάσταση του Στέφαν και ο Τζέρεμι, χωρίς να έχει άλλη επιλογή, του λέει την αλήθεια κι έπειτα το μαθαίνουν και οι υπόλοιποι. Όλοι μαζί συγκεντρώνονται για να την τιμήσουν, ενώ ο Τάιλερ επιστρέφει στο Μύστικ Φολς. Πίσω στο Γουίτμορ, ο καθηγητής Γουές συνειδητοποιεί πως ο Τζέσι έχει αίμα βρικόλακα στο σώμα του και τον σκοτώνει για να τον μεταμορφώσει. 
945 "Monster's Ball" Kellie CyrusSonny Postiglione31 Οκτωβρίου 20132.07[6]
Η Ελένα προσπαθεί να ξεπεράσει το ότι η Μπόνι είναι νεκρή, ενώ ο Τζέρεμι και ο Ντέιμον κάνουν συμφωνία με τον Σάιλας να την επαναφέρει στη ζωή όταν εκείνος θα πάρει τη δική του. Για να το κάνουν όμως αυτό, θα πρέπει ο Σάιλας να μάθει πού είναι η Άγκυρα ώστε να την καταστρέψει και δεν μπορεί να το κάνει όσο δεν έχει τις ικανότητές του. Έτσι, ζητάει από τον Ντέιμον να "σκοτώσει" τον Στέφαν όσο εκείνος θα μιλάει με την Κετσία προσποιούμενος τον Στέφαν για πληροφορίες. Ο Στέφαν, όταν επανέρχεται, καταφέρνει να "σκοτώσει" τον Ντέιμον και σώζει την Κετσία. Εκείνη, νιώθοντας ακόμα μια φορά προδομένη, τον μετατρέπει για άλλη μια φορά σε πέτρα. Η Νάντια έρχεται αντιμέτωπη με την Κάθριν και της λέει την αλήθεια για το ποια είναι, αποκαλύπτοντας πως είναι η κόρη της, ενώ ο Γουές ζητάει από την Ελένα να φύγει από το κολέγιο και να επιστρέψει στο Μύστικ Φολς. Ο Τάιλερ, έχοντας στο μυαλό του μόνο να εκδικηθεί τον Κλάους, φεύγει για άλλη μια φορά από το Μύστικ Φολς τελειώνοντας τη σχέση του με την Κάρολαϊν οριστικά. Ο Ντέιμον και η Ελένα χρησιμοποιούν την Κάθριν για να επαναφέρουν τον Σάιλας στη ζωή δίνοντάς του να τραφεί από εκείνη. Ο Σάιλας ξυπνάει ως θνητός πια και μάγισσα, ενώ η Κάθριν, αν και στραγγισμένη από αίμα, καταφέρνει να επιβιώσει. 
956 "Handle with Care" Jeffrey HuntCaroline Dries
Holly Brix
7 Νεομβρίου 20132.59[7]
Η Κάθριν χρειάζεται βοήθεια όταν αρχίζουν να της συμβαίνουν παράξενα πράγματα και καταφεύγει στην Κάρολαϊν. Μαζί, πάνε στον Γουές, τον οποίο η Κάρολαϊν υποπτεύεται, και προσπαθούν να μάθουν τα κίνητρά του απέναντι στους βρικόλακες. Όταν μαθαίνουν πως τις υποπτεύονται να είναι βρικόλακες, η Κάθριν προσποιούμενη την Ελένα πάει σε μια συνάντηση μας μυστικής κοινότητας, της οποίας είναι μέλος ο Γουές, και έτσι αποδεικνύει πως δεν είναι βρικόλακας, ενώ η Κάρολαϊν εξαναγκάζει τον Γουές να ξεχάσει ό,τι έγινε. Η Ελένα πιστεύει πως ο Στέφαν βρίσκεται σε κίνδυνο και πηγαίνοντας να τον σώσει από την Κετσία, παγιδεύεται μαζί τους στο σπίτι από το ξόρκι του Σάιλας. Στο μεταξύ, ο Σάιλας με τον Ντέιμον και τον Τζέρεμι ψάχνουν την Άγκυρα, για την οποία η Κετσία αποκαλύπτει στον Ντέιμον πως δεν είναι αντικείμενο αλλά η χαμένη αγάπη του Σάιλας, Αμάρα. Ο Σάιλας βρίσκει την Αμάρα και την απελευθερώνει, αλλά εκείνη του επιτίθεται και παίρνει τη θεραπεία πίνοντας από το αίμα του. Ο Ντέιμον και ο Τζέρεμι παίρνουν την Αμάρα στο σπίτι για να την χρησιμοποιήσουν εναντίον του Σάιλας. Ο Στέφαν βοηθάει την Ελένα να δραπετεύσει από την Κετσία κι αυτή εξαγριωμένη για την προδοσία του, του επαναφέρει τη μνήμη του μαζί με τον πόνο που έχουν όλες του οι αναμνήσεις. Στο μεταξύ, η Κάθριν συνεχίζει να υποφέρει από συμπτώματα γήρατος, αφού το μαλλιά της αρχίζουν να γκριζάρουν. 
967 "Death and the Maiden" Leslie LibmanRebecca Sonnenshine14 Νοεμβρίου 20132.72[8]
Έχοντας ξανβρεί τη μνήμη του, ο Στέφαν βάζει σκοπό να εκδικηθεί τον Σάιλας σκοτώνοντάς τον. Όταν η Μπόνι συναντά την Αμάρα, βλέπει πως αν και φάντασμα μπορεί να την ακουμπήσει και να την δει επειδή είναι η Άγκυρα που ενώνει τους δύο κόσμους. Συνειδητοποιώντας αυτό, ο Ντέιμον και η Ελένα βλέπουν πως ο μόνος τρόπος να έχουν την Μπόνι πίσω είναι να κάνουν εκείνη την Άγκυρα κι έτσι πηγαίνουν στην Κετσία για βοήθεια. Η Κετσία τους λέει πως για να γίνει κάτι τέτοιο θα χρειαστεί αίμα και από τις τρεις σωσίες: Ελένα, Κάθριν και Αμάρα. Η Κάθριν συμφωνεί να δώσει το αίμα της μόνο αν η Κετσία τη βοηθήσει να λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με την ηλικία και η Κετσία συμφωνεί να το κάνει όταν ολοκληρωθεί η μετατροπή της Μπόνι σε Άγκυρα. Στο μεταξύ, ο Στέφαν παίρνει την Αμάρα για να την χρησιμοποιήσει ως δόλωμα για τον Σάιλας. Όταν εκείνος φτάνει, η Στέφαν καταφέρνει να τον σκοτώσει, ενώ η Αμάρα αυτοκτονεί. Έχοντας ολοκληρώσει το ξόρκι και μαθαίνοντας πως ο Σάιλας είναι πια νεκρός και παγιδευμένος στην Άλλη Πλευρά, η Κετσία αποφασίζει να αυτοκτονήσει πριν βοηθήσει την Κάθριν όπως υποσχέθηκε. Όταν πεθαίνει, βρίσκει την Μπόνι για να περάσει στην Άλλη Πλευρά εξηγώντας της πως κάθε φορά που κάποιος θα περνάει από εκείνη, θα νιώθει τον θάνατό του προκαλώντας της πόνο. 
978 "Dead Man on Campus" Rob HardyBrian Young
Neil Reynolds
21 Νοεμβρίου 20132.67[9]
Η Ελένα και η Κάρολαϊν κάνουν πάρτι για την επιστροφή της Μπόνι, ενώ ο Τζέσι ως καινούριος βρικόλακας δεν ξέρει τι του συμβαίνει και επιζητά τη βοήθεια της Κάρολαϊν. Η Ελένα ζητάει από τον Ντέιμον να ανακρίνει τον Γουές σχετικά με τα πειράματα που κάνει κι εκείνος του αποκαλύπτει πως ο Τζέσι δημιουργήθηκε για να τρέφεται από άλλους βρικόλακες. Αργότερα, ο Τζέσι επιτίθεται στον Ντέιμον και η Ελένα τον σκοτώνει. Η Κάρολαϊν αν και καταλαβαίνει ως ένα βαθμό γιατί το έκανε, πιστεύει πως η σχέση της με τον Ντέιμον δεν την αφήνει να κρίνει σωστά. Ο Στέφαν, αν και έχει σκοτώσει τον Σάιλας, συνεχίζει να βασανίζεται από τον εγκλεισμό του στο χρηματοκιβώτιο. Η Κάθριν μαζί με τον Στέφαν και τη Νάντια βρίσκουν τον Γκρέκορ (στο σώμα του Ματ) για να μάθουν τα κίνητρά του σχετικά με τον Σάιλας. Ο Γκρέκορ τους αποκαλύπτει πως στόχος του ήταν να τον σκοτώσει και έπειτα να σκοτώσει την Κάθριν. Ακούγοντας αυτό, η Κάθριν μαχαιρώνει το σώμα του Ματ με το ειδικό μαχαίρι σκοτώνοντας τον Γκρέκορ, ο οποίος εγκαταλείπει πια το σώμα του Ματ. Η Κάθριν απελπισμένη ως άνθρωπος, προσπαθεί να αυτοκτονήσει αλλά τη σώζει ο Στέφαν. Πίσω στο Γουίρμορ, ο Γουές αναφέρει στον Ντέιμον τον οργανισμό "Όκαστιν", κάτι που του φέρνει μνήμες από το παρελθόν. Ο Γουές αποδυναμώνει τον Ντέιμον και τον κλείνει σε ένα κελί, όπου τα αρχικά του βρίσκονται στον τείχο. 
989 "The Cell" Chris GrismerMelinda Hsu Taylor5 Δεκεμβρίου 20132.36[10]
Με τον Ντέιμον φυλακισμένο, ο Γουές αποκαλύπτει τα σχέδιά του να τον χρησιμοποιήσει ως το επόμενο αντικείμενο μελέτης του. Η Ελένα ζητάει τη βοήθεια του Άαρον για να βρει τον Γουές και όταν το κάνει, βρίσκεται κι εκείνη φυλακισμένη. Ο Γουές αναγκάζεται να πει την αλήθεια στον Άαρον σχετικά με τους βρικόλακες ενώ ο Ντέιμον λέει στην Ελένα για τότε που ήταν φυλακισμένος της Όκαστιν και βασανίστηκε από τον γιατρό Γουίτορ, καθώς και το πώς κατάφερε να επιβιώσει. Η Ελένα μαθαίνει και για τον Ένζο, τον φίλο που έκανε ο Ντέιμον στα πέντε χρόνια φυλάκισής του, ο οποίος τον βοήθησε να επιβιώσει και να δραπετεύσει, αλλά ο Ντέιμον δεν μπορούσε να σώσει κι έτσι τον πρόδωσε αφήνοντάς τον να πεθάνει. Ο Άαρον έρχεται να αντιμετωπίσει την Ελένα για τον θάνατο των γονιών του με τον Ντέιμον να ομολογεί πως εκείνος είναι που τους σκότωσε όπως και κάθε άλλο μέλος της οικογένειας αφήνοντας πάντα ένα ζωντανό, ώστε μια νέα γενιά να δημιουργείται για να τους ξανασκοτώσει, ως μέρος της εκδίκησής του. Ο Άαρον τον πυροβολεί στο κεφάλι ενώ η Ελένα μεταφέρεται στο εργαστήριο, όπου γνωρίζει τον Ένζο. Στο μεταξύ ο Στέφαν αποφασίζει να φροντίσει την Κάθριν, η οποία δείχνει πιο απεγνωσμένη τώρα που πεθαίνει. Η Κάρολαϊν φέρνει το χρηματοκιβώτιο στο οποίο ήταν εγκλωβισμένος και τον ξανακλείνει μέσα, ώστε να αντιμετωπίσει τους φόβους του. Όταν αυτό δεν λειτουργεί, η Κάθριν αποφασίζει να πάρει πιο δραστικά μέτρα και μπαίνει στο χρηματοκιβώτιο μαζί του και στην προσπάθεια να μην της κάνει κακό, ξεπερνάει τον φόβο του. 
9910 "Fifty Shades of Grayson" Kellie CyrusCaroline Dries12 Δεκεμβρίου 20132.44[11]
Η Ελένα συνεχίζει να κρατείται από τον Γουές και ο Ντέιμον, ο οποίος έχει δραπετεύσει, μαζί με τον Στέφαν την ψάχνουν. Για να την βρουν, απαγάγουν τον Άαρον ώστε να τον ανταλλάξουν μαζί της. Ο Γουές αποκαλύπτει στην Ελένα πως ο πατέρας της ήταν γιατρός που έκανε πρακτική πάνω στους βρικόλακες χρησιμοποιώντας το αίμα τους για να βοηθήσει άλλους ανθρώπους, ενώ ελευθερώνει τον Ένζο για να σκοτώσει τον Ντέιμον. Ο Ντέιμον σοκάρεται όταν βλέπει πως είναι ακόμα ζωντανός και οι δυο τους έρχονται σε κόντρα, με τον Ντέιμον να του σώζει τελικά τη ζωή. Ο Στέφαν καταφέρνει να σώσει την Ελένα πριν ο Γουές τη μετατρέψει σε ρίπερ βρικολάκων και αργότερα ο Ντέιμον τελειώνει τη σχέση του μαζί της, εξαιτίας του παρελθόντος του και μη θέλοντας να την αλλάξει για εκείνον. Στο μεταξύ, η Κάθριν βλέποντας να γερνάει υπερβολικά γρήγορα, ζητάει τη βοήθεια του Ματ, ενώ η Νάντια επιστρέφει στο Μύστικ Φολς για να την πείσει να γίνει Ταξιδευτής ώστε να μπει στο σώμα κάποιου - του δικού της - και να ζήσει περισσότερο. Η Κάθριν απορρίπτει την πρότασή της καθώς πιστεύει πως ο Στέφαν έχει αισθήματα για εκείνη, ωστόσο όταν συνειδητοποιεί πως έκανε λάθος αλλάζει γνώμη αλλά καταρρέει. 
10011 "500 Years of Solitude" Chris GrismerJulie Plec
Caroline Dries
23 Ιανουαρίου 20142.72[12]
Η Νάντια προσπαθεί να σώσει τη μητέρα της που πεθαίνει αναγκάζοντας τον Στέφαν και την Ελένα να τη βοηθήσουν, αφού εκείνη έχει θάψει τον Ματ ζωντανό σε άγνωστη τοποθεσία. Τους οδηγεί σε ένα σπίτι γεμάτο Ταξιδευτές παγιδεύοντάς τους και φεύγει. Οι Ταξιδευτές κάνουν ένα τελετουργικό για να πάρουν το αίμα τους, το οποίο χρειάζονται, και στη συνέχεια τους αφήνουν να φύγουν. Η Μπόνι, η Κάρολαϊν και ο Τζέρεμι ψάχνουν τον Ματ, αλλά τον βρίσκει και τον ελευθερώνει η Ρεμπέκα, η οποία επέστρεψε για λίγο στο Μύστικ Φολς. Στο Μύστικ Φολς επέστρεψε και ο Κλάους, ο οποίος συναντά την Κάρολαϊν στο δάσος όπου ψάχνει τον Ματ. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους την κάνει να παραδεχτεί τα αισθήματά της για εκείνον, με αποτέλεσμα να κοιμηθούν μαζί. Στο μεταξύ, η Κάθριν παλεύει για τη ζωή της ενώ θυμάται τα χρόνια του 1492 στη Βουλγαρία, όπου ο Κλάους σκότωσε όλη την οικογένειά της. Η Ελένα πηγαίνει στην Κάθριν για να της δώσει συγχώρεση πριν πεθάνει για όλα τα κακά που της έκανε, αλλά η Κάθριν την αρπάζει και κάνοντας το ξόρκι μεταπηδά στο σώμα της Ελένα και γίνεται Ταξιδευτής. 
10112 "The Devil Inside" Kellie CyrusBrett Matthews
Sonny Postiglione
30 Ιανουαρίου 20142.42[13]
Με σκοπό να κάνει την Κάθριν μόνιμο Ταξιδευτή στο σώμα της Ελένα, η φίλη της Νάντια, Μία, χρειάζεται το σώμα της Κάθριν για να κάνει το ξόρκι. Ωστόσο, ο Ντέιμον το έχει ήδη θάψει σε ένα μέρος όπου η Κάθριν θα έπρεπε να είναι τόσο καιρό. Η Κάθριν εξαναγκάζει τον Ματ να της δώσει προσωπικές πληροφορίες για την Ελένα έτσι ώστε να μπορέσει να την μιμηθεί καλύτερα στο πάρτι υποδοχής του Τάιλερ. Εκεί, σκοπεύει να μάθει και πού βρίσκεται θαμμένο το σώμα της, κάτι το οποίο καταφέρνει. Επίσης, η Κάρολαϊν πιστεύοντας πως είναι η Ελένα της λέει για τον Κλάους και τι έγινε μεταξύ τους και η Κάθριν βεβαιώνεται πως ο Τάιλερ θα ακούσει τον διάλογό τους. Ο Τάιλερ όταν μαθαίνει τι έγινε, πληγώνεται και γίνεται έξαλλος. Στο μεταξύ, ο Ένζο φέρνει τον Άαρον στον Ντέιμον ζητώντας του να τον σκοτώσει αλλά ο Ντέιμον αρνείται και αφήνει τον Άαρον να φύγει. Η Ελένα που έχει καταλάβει τι συμβαίνει, καταφέρνει να το σκάσει και τρέχει στον Ντέιμον αλλά πριν προλάβει να του πει τι γίνεται, η Μία ολοκληρώνει το ξόρκι και η Κάθριν καταλαμβάνει οριστικά το σώμα της. Έτσι, η Κάθριν ως Ελένα πια, του λέει πως οι δυο τους τελείωσαν οριστικά κάτι που οδηγεί τον Ντέιμον να κυνηγήσει τον Άαρον και τελικά να τον σκοτώσει για να αποδείξει πως αυτά που πιστεύει η "Ελένα" για εκείνον είναι αλήθεια. 
10213 "Total Eclipse of the Heart" Darren GenetRebecca Sonnenshine
Holly Brix
6 Φεβρουαρίου 20142.16[14]
Η Κάθριν συνεχίζει τις προσπάθειες να κερδίσει τον Στέφαν, ενώ ο Γουές συνεχίζει τα πειράματά του. Ο Ντέιμον με τον Ένζο συνεχίζουν να κυνηγούν και να σκοτώνουν μέλη της Όγκαστιν με βασικό στόχο τον Γουές. Μη μπορώντας να τον βρουν, αναγκάζουν την Μπόνι να κάνει ένα ξόρκι εντοπισμού κρατώντας τον Τζέρεμι ως όμηρο. Αυτή η νέα φιλία του Ντέιμον με τον Ένζο δεν είναι κάτι που αρέσει στον Στέφαν, ενώ μαζί με την Κάθριν καταφέρνουν να σώσουν τελευταία στιγμή τον Τζέρεμι. Όταν ο Ντέιμον και ο Ένζο βρίσκουν τον Γουές, δεν είναι μόνος αλλά μαζί με μια ομάδα Ταξιδευτών, οι οποίοι εξουδετερώνουν τους δυο τους. Αυτό δίνει την ευκαιρία στον Γουές να δώσει στον Ντέιμον τον ορό του ρίπερ βρικολάκων, με αποτέλεσμα ο Ντέιμον να αρχίσει να τρέφεται με αίμα βρικολάκων. Στο μεταξύ, η Κάθριν ζητά από τη Νάντια να ανακαλύψει πληροφορίες για τον Ένζο και όταν η Νάντια εξαναγκάζει τον Ματ για να μάθει, ο Τάιλερ την ακούει. Όταν το ανακαλύπτει αυτό η Νάντια, επιτίθεται στον Τάιλερ. 
10314 "No Exit" Michael AllowitzBrian Young27 Φεβρουαρίου 20142.03[15]
Καθώς η συμπεριφορά του Ντέιμον γίνεται θανάσιμη, ο Στέφαν μετανιώνει για το όταν του είπε να μην επιστρέψει ποτέ ξανά στο Μύστικ Φολς, και αποφασίζει να τον εντοπίσει και να τον βοηθήσει. Ο Γουές ζητάει και πάλι τη βοήθεια των Ταξιδευτών να παγιδέψουν τον Ντέιμον και τον Ένζο σε ένα σπίτι, έτσι ώστε να δει για πόσο χρόνο θα αντέξει ο Ντέιμον χωρίς να τραφεί από τον φίλο του. Όταν φτάνει στο σημείο να επιτεθεί, ο Γουές και η ομάδα του τον σταματάνε σώζοντας τον Ένζο, τον οποίο και παίρνει μαζί του αφήνοντας τον Ντέιμον παγιδευμένο στο σπίτι. Η Κάθριν, προσποιούμενη την Ελένα, αποφασίζει να συνοδέψει τον Στέφαν στην αναζήτησή του για τον Ντέιμον με την ελπίδα να αναζωπυρώσει τη σχέση τους, χωρίς όμως επιτυχία. Οι δυο τους βρίσκουν τον Ντέιμον και καταφέρνουν να τον εξουδετερώσουν, όπου ο Στέφαν τον μεταφέρει στο υπόγειο του σπιτιού τους μέχρι να βρουν μια θεραπεία, ώστε να σταματήσει να επιθυμεί αίμα βρικολάκων. Στο μεταξύ, ο Τάιλερ και η Κάρολαϊν υποπτεύονται πως κάτι δεν πάει καλά με τη Νάντια, παρά τις επίμονες προσπάθειες του Ματ να τους πείσει για το αντίθετο υπό την απειλή της Νάντιας. Η διαφωνία τους οδηγεί σε σύγκρουση όπου ο Τάιλερ δαγκώνει τη Νάντια. Αργότερα, καθώς ο Στέφαν και η Κάρολαϊν συζητούν, οδηγούνται στο τρομακτικό συμπέρασμα πως η Κάθριν δεν έχει πεθάνει αλλά τόσο καιρό βρίσκεται στο σώμα της Ελένα. 
10415 "Gone Girl" Lance AndersonMelinda Hsu Taylor6 Μαρτίου 20142.19[16]
Έπειτα από το δάγκωμα του Τάιλερ, η κατάσταση της Νάντια χειροτερεύει και η Κάθριν πλησιάζει τον Γουές για βοήθεια, ελπίζοντας πως θα βρει ένα αντίδοτο. Ο Στέφαν μαζί με την υπόλοιπη παρέα προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να φέρουν την Κάθριν στο Μύστικ Φολς ώστε να την σκοτώσουν και να επαναφέρουν την Ελένα, αλλά η Κάθριν καταλαβαίνει πως γνωρίζουν πια την αλλαγή. Όταν ο Τάιλερ αναφέρει πως δάγκωσε τη Νάντια, με τη βοήθεια της Λιβ εντοπίζουν πού είναι και πηγαίνουν να τη βρουν. Μεταφέρουν τη Νάντια στο σπίτι τους για να αναγκάσουν την Κάθριν να έρθει να αποχαιρετήσει την κόρη της που πεθαίνει, ενώ ο Ντέιμον καταφέρνει να αποδράσει από το υπόγειο και βρίσκει τον Γουές σκοτώνοντάς τον. Η Κάθριν τον βρίσκει νεκρό και ξέροντας πως δεν μπορεί να σώσει τη Νάντια ή τον εαυτό της, βάζει στο σώμα της Ελένα τον αναβαθμισμένο ορό του Γουές και πάει να δει τη Νάντια. Αφού αποχαιρετά τη Νάντια, ο Στέφαν σκοτώνει και την Κάθριν με το μαχαίρι των Ταξιδευτών, η οποία εγκαταλείπει το σώμα της Ελένα. Αφού πρώτα λέει στην Μπόνι για την Ελένα και τον ορό, η προσπάθειά της να περάσει στην Άλλη Πλευρά δεν είναι εφικτή και αντί αυτού η Κάθριν πηγαίνει στην κόλαση. 
10516 "While You Were Sleeping" Pascal VerschoorisCaroline Dries20 Μαρτίου 20142.28[17]
Ο Στέφαν προσπαθεί να εξηγήσει στην άρρωστη Ελένα τι έχει γίνει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και η πρώτη της αντίδραση είναι να τηλεφωνήσει στον Ντέιμον. Ο Ντέιμον από την άλλη προσπαθεί να βρει με ποιο τρόπο θα πει στην Ελένα για το τι έκανε αυτό το διάστημα και κυρίως πως σκότωσε τον Άαρον. Η Κάρολαϊν ψάχνει τα χαρτιά του Γουές για να βρει λύση και ανακαλύπτει πως ο ορός που έχει η Ελένα στο σώμα της περιέχει επίσης και δηλητήριο λυκανθρώπου. Ο Ένζο εμφανίζεται ισχυριζόμενος πως έχει το αντίδοτο, αλλά για να το πάρουν πρέπει ο Στέφαν να πάει μαζί του στους Ταξιδευτές. Οι τρεις του πάνε στους Ταξιδευτές οι οποίοι για να τους δώσουν το αντίδοτο, θέλουν μέσω του Στέφαν να κάνουν ένα ξόρκι για να εντοπίσουν έναν άλλο σωσία του και να τον σκοτώσουν. Ο Στέφαν συμφωνεί να το κάνει και η Κάρολαϊν με τον Ένζο συμφωνούν να σκοτώσουν εκείνοι τον σωσία, ώστε να μην γίνει αποκλειστικά μέσω του Στέφαν. Στο μεταξύ η Ελένα έχει παραισθήσεις πως σκότωσε τον Άαρον και όταν ο Ντέιμον τη βρίσκει της λέει την αλήθεια. Λίγο αργότερα εμφανίζεται και ο Ένζο με το αντίδοτο το οποίο παίρνουν και γίνονται καλά. Κατά την επιστροφή τους στο σπίτι, η Ελένα και ο Ντέιμον τσακώνονται για το πώς εξαρτώνται ο ένας από τον άλλο και αποφασίζουν να χωρίσουν, αλλά καταλήγουν να κάνουν έρωτα. 
10617 "Rescue Me" Leslie LibmanBrett Matthews & Neil Reynolds27 Μαρτίου 20141.73[18]
Μέσω του Στέφαν, οι Ταξιδευτές εντοπίζουν τον άλλο σωσία που ονομάζεται Τομ και η Κάρολαϊν μαζί με τον Ένζο συμφωνούν να πάνε να τον βρουν για να τον σκοτώσουν εκείνοι, ώστε να μην διακινδυνεύσουν να χάσει και πάλι τη μνήμη του ο Στέφαν. Όταν τον εντοπίζουν όμως, η Κάρολαϊν αρνείται να τον σκοτώσει και προσπαθεί να τον σώσει, αλλά ο Ένζο τους βρίσκει και ολοκληρώνει την αποστολή. Μετά τον θάνατο του Τομ, η Λιβ επιχειρεί να σκοτώσει την Ελένα αλλά ο Ντέιμον την σταματάει. Ο Τζέρεμι, ο οποίος συνεργάζεται με τη Λιβ, πείθει τον Ντέιμον να μην την σκοτώσει γιατί θα τους βοηθήσει να εξουδετερώσουν τους Ταξιδευτές. Στο μεταξύ, η Μπόνι ανακαλύπτει πως ο Λουκ είναι ο δίδυμος αδελφός της Λιβ και οι δυο τους προσπαθούν να ανακαλύψουν γιατί οι Ταξιδευτές χρειάζονται το αίμα των σωσίων. Πίσω στον καταυλισμό των Ταξιδευτών, ο Στέφαν και η Κάρολαϊν γίνονται μάρτυρες ενός τελετουργικού, όπου οι Ταξιδευτές αφού πίνουν το αίμα των σωσίων διαπράττουν ομαδική αυτοκτονία ψάλλοντας ένα ξόρκι. Όλοι οι νεκροί Ταξιδευτές περνούν μέσα από την Μπόνι εξαντλώντας την και αφού εκείνη λιποθυμά, ένας άντρας εξέρχεται από την Άλλη Πλευρά προς τον κόσμο των ζωντανών. 
10718 "Resident Evil" Paul WesleyBrian Young & Caroline Dries17 Απριλίου 20141.66[19]
Ο Στέφαν και η Ελένα αρχίζουν να έχουν οράματα με τους δυο τους να ζουν ευτυχισμένοι σε ένα παράλληλο σύμπαν και πιστεύουν πως αυτά τα οράματα έχουν σχέση με τους Ταξιδευτές και έτσι προσπαθούν να τους βρουν για να μάθουν τι συμβαίνει. Η γιαγιά της Μπόνι εμφανίζεται λέγοντάς της πως η Άλλη Πλευρά καταρρέει επειδή κάποιος βγήκε έξω μέσω της Άγκυρας και πρέπει να κάνει κάτι για να το σταματήσει. Στο μεταξύ, η σερίφης Φορμπς καταλαμβάνεται από έναν Ταξιδευτή και σκοτώνει τον Ματ, ενώ αργότερα την βρίσκει ο Τάιλερ και σκοτώνει τον Ταξιδευτή με το μαχαίρι, απελευθερώνοντας τη Λιζ. Ο Ματ βρίσκεται στην Άλλη Πλευρά και πριν επιστρέψει το σώμα του, βλέπει τη Βίκυ και τον Κολ οι οποίοι του λένε πως η Άλλη Πλευρά καταρρέει και θα πρέπει να ενημερώσει τους άλλους για αυτό. Ο Ντέιμον βρίσκει τον Μάρκος, τον αρχηγό των Ταξιδευτών, ο οποίος του λέει πως η Ελένα και ο Στέφαν έχουν αυτά τα οράματα γιατί εκείνος τα προκαλεί, όπως και ότι ήταν αυτός που έκανε ένα ξόρκι πριν 1500 χρόνια ώστε οι δύο σωσίες να είναι πάντα μαζί. Του εξηγεί πως απλά χρειάζεται το αίμα τους και πως δε θα τους πειράξει και για να το αποδείξει, διακόπτει τα οράματα. Αργότερα, αποκαλύπτεται πως στο σώμα του Τάιλερ υπάρχει ένας Ταξιδευτής, ο οποίος παραδίδει στον Μάρκος το τελευταίο μαχαίρι που μπορεί να τους σκοτώσει και ο Μάρκος το καταστρέφει. 
10819 "Man on Fire" Michael AllowitzMelinda Hsu Taylor & Matthew D'Ambrosio24 Απριλίου 20141.81[20]
Ο Στέφαν αρχίζει να βοηθάει την Ελένα με τα μαθήματά της για να της αποσπάσει την προσοχή από τον χωρισμό της με τον Ντέιμον, ενώ η Μπόνι ανησυχεί πως η κατάρρευση της Άλλης Πλευράς μπορεί να επηρεάσει τόσο εκείνη όσο και τους φίλους της. Ο Ένζο συνεχίζει να ψάχνει την κοπέλα που είχε γνωρίσει όσο ήταν κρατούμενος της Όκαστιν, τη Μάγκι, για να την ευχαριστήσει, αλλά ανακαλύπτει πως είναι νεκρή και μάλιστα πως τη σκότωσε κάποιος βρικόλακας. Από τον τρόπο που σκοτώθηκε πιστεύει πως ο Στέφαν ήταν αυτός που το έκανε κι έτσι πηγαίνει στη βιβλιοθήκη κρατώντας τους πάντες ομήρους μέχρι ο Στέφαν να παραδεχτεί τι έκανε. Στην πορεία αποκαλύπτεται πως ο Ντέιμον ήταν αυτός που σκότωσε τη Μάγκι και ο Ένζο κλείνει τα συναισθήματά του για να μπορέσει να τον σκοτώσει. Ο Στέφαν επεμβαίνει και στην προσπάθειά να κρατήσει τον Ένζο μακριά, τον σκοτώνει. Μη θέλοντας να το μάθει αυτό ο Ντέιμον, του λέει πως ο Ένζο απλά αποφάσισε να φύγει οριστικά από το Μύστικ Φολς. Στο μεταξύ, οι Ταξιδευτές αρχίζουν να ετοιμάζονται για το λύσιμο μιας κατάρας που έβαλαν πάνω τους οι μάγισσες, όταν ο Σάιλας έγινε αθάνατος. 
10920 "What Lies Beneath" Joshua ButlerElisabeth R. Finch & Holly Brix1 Μαΐου 20141.84[21]
Ο Τάιλερ καταλαβαίνει πως βρίσκεται με τους Ταξιδευτές αλλά πριν αποκαλυφθεί, καταφέρνει να ακούσει το σχέδιο του Μάρκος και δραπετεύει. Ενημερώνει τους άλλους για το σχέδιο του Μάρκος να εξαφανίσει τη μαγεία από το Μύστικ Φολς και ο Ντέιμον αποφασίζει να κρύψει τον Στέφαν και την Ελένα με τη βοήθεια του Λουκ, για να μην τους βρει ο Μάρκος. Μαζί με την Κάρολαϊν πηγαίνουν στο εξοχικό του πατέρα της όπου ο Λουκ τους κρύβει με μαγεία. Εκεί βρίσκεται και το φάντασμα του Ένζο, ο οποίος συνειδητοποιεί πως μπορεί να αλληλεπιδράσει με τον κόσμο των ζωντανών. Αρχίζει να τους παρενοχλεί οδηγώντας τον Ντέιμον στο να μάθει την αλήθεια για το ότι είναι νεκρός. Ο Ντέιμον υπόσχεται πως θα βρουν έναν τρόπο να τον φέρουν πίσω στη ζωή έτσι ώστε να σταματήσει τις επιθέσεις, αλλά οι Ταξιδευτές έχουν πάρει ήδη την Ελένα και τον Στέφαν, αφού ο Ένζο διέκοψε τον Λουκ και το ξόρκι προστασίας. Στο μεταξύ, πίσω στο σπίτι των Σάλβατορ, οι Ματ και Τζέρεμι προσπαθούν να ανακαλύψουν πού βρίσκεται ο Μάρκος μέσω του Τζούλιαν. Ο Τζούλιαν τους λέει πως δεν ξέρει πού είναι, αλλά θα πρέπει να βρουν το σώμα του γιατί ο Μάρκος θα προσπαθήσει να τον κάνει μόνιμο στο σώμα του Τάιλερ. Ο Τζέρεμι ψάχνει με την Μπόνι το σώμα στο σημείο που τους υπέδειξε ο Τζούλιαν, αλλά η Μαρία φτάνει με άλλους Ταξιδευτές και το παίρνει, κάνοντας το ξόρκι για να γίνει ο Τζούλιαν μόνιμος. 
11021 "Promised Land" Michael AllowitzRebecca Sonnenshine8 Μαΐου 20141.50[22]
Ο Στέφαν και η Ελένα κρατούνται από τον Μάρκος ο οποίος παίρνει το αίμα τους, ενώ κάποιος καταφέρνει να τους απελευθερώσει. Αργότερα αποκαλύπτεται πως αυτή που τους απελευθέρωσε είναι η Μαρία, η οποία ψάχνει τον Τζούλιαν για να φύγουν μακριά από τον Μάρκος. Μη γνωρίζοντας πως η Μπόνι είπε ψέματα για το ξόρκι και πως δεν έχει τρόπο να επαναφέρει κανέναν στη ζωή, ο Ένζο της ζητάει συνεχώς να ξεκινήσει τη διαδικασία. Ο Ντέιμον κλέβει τα σώματα των Ταξιδευτών και τα μεταφέρει στο σπίτι του, ώστε να αναγκάσει τον Μάρκος να εμφανιστεί. Όταν ο Μάρκος εμφανίζεται, ο Ντέιμον αναγκάζεται να ελευθερώσει τον Τζούλιαν για να τον βοηθήσει, αλλά οι Ταξιδευτές έχουν ήδη ξεκινήσει το ξόρκι και οι δυο τους αναγκάζονται να το βάλουν στα πόδια για να μην πεθάνουν. Στο μεταξύ, κατά την επιστροφή τους στο Μύστικ Φολς με τη Μαρία, η Λιβ και ο Λουκ τους σταματάνε με σκοπό να τους σκοτώσουν, αλλά σκοτώνουν μόνο τη Μαρία. Πριν προλάβουν να σκοτώσουν την Ελένα ή τον Στέφαν, το ξόρκι τους παίρνει τη μαγεία κι έτσι η Ελένα και ο Στέφαν το σκάνε. Ενώ οι υπόλοιποι φεύγουν στην προσπάθειά τους να βρουν ένα τρόπο να σταματήσουν το ξόρκι, ο Στέφαν και η Κάρολαϊν παραμένουν με τον Τζούλιαν, ο οποίος αναζητά τη Μαρία. Όταν μαθαίνει πως η Μαρία είναι νεκρή σκοτώνει τον Στέφαν ως εκδίκηση ενώ ταυτόχρονα, με τον θάνατό του, σταματά και το ξόρκι. 
11122 "Home" Chris GrismerCaroline Dries & Brian Young15 Μαΐου 20141.61[23]
Η Μπόνι βρίσκει έναν τρόπο για να επαναφέρει στη ζωή τον Στέφαν αλλά και άλλους φίλους που βρίσκονται στην Άλλη Πλευρά με τον ίδιο τρόπου που επέστρεψε και ο Μάρκος. Η Μαρία όμως που θα μπορούσε να τους βοηθήσει μαθαίνοντάς τους το ξόρκι που απαιτείται, χάνεται στη λήθη εξαιτίας της κατάρρευσης της Άλλης Πλευράς. Ο Ένζο αναλαμβάνει να βρει έναν άλλον Ταξιδευτή ο οποίος θα τους μάθει το ξόρκι, ενώ η Ελένα και η Κάρολαϊν αναλαμβάνουν να βρουν τη Λιβ και τον Λουκ για να εφαρμόσουν το ξόρκι. Όταν αρνούνται να τους βοηθήσουν, η Κάρολαϊν σκοτώνει τον Λουκ για να αναγκάσει τη Λιβ να τους βοηθήσει. Στο μεταξύ, ο Ντέιμον με τη βοήθεια των Ματ, Τζέρεμι και Λιζ, μαζεύουν αρκετούς Ταξιδευτές στο Μύστικ Γκριλ, συμπεριλαμβανομένου και του Μάρκος, και ξεκινούν μια διαρροή γκαζιού για να τους ανατινάξουν, ενώ η γιαγιά της Μπόνι τη συναντά και την ενημερώνει πως έχει φροντίσει για εκείνη να βρει ειρήνη. Ο Ταξιδευτής που βρίσκει ο Ένζο είναι ο Σάιλας, ο οποίος συμφωνεί να τους βοηθήσει με τον όρο να επιστρέψει κι αυτός στη ζωή. Η Μπόνι αν και δε συμφωνεί δέχεται τον όρο, αλλά όταν μαθαίνουν το ξόρκι τον αφήνει να χαθεί όπως η Μαρία. Η Λιβ ξεκινάει να ψάλλει το ξόρκι ενώ ο Ντέιμον με την Ελένα οδηγούν το αμάξι του στο Γκριλ προκαλώντας την έκρηξη σκοτώνοντας τους Ταξιδευτές αλλά και τους εαυτούς τους. Η διαδικασία επιστροφής ξεκινάει με τους Λουκ, Ένζο, Τάιλερ, Ελένα, Στέφαν και Αλάρικ να επανέρχονται στη ζωή, αλλά τον Ντέιμον να μην προλαβαίνει μιας και ο Λουκ διέκοψε το ξόρκι της Λιβ για να της σώσει τη ζωή. Ο Τάιλερ συνειδητοποιεί πως με την επιστροφή του δεν είναι πια υβρίδιο. Ο Ντέιμον αποχαιρετά την Ελένα από την Άλλη Πλευρά έστω κι αν εκείνη δεν μπορεί να τον ακούσει, ενώ η Μπόνι ενημερώνει τον Τζέρεμι πως του είχε πει ψέματα και πως εκείνη θα χαθεί μαζί με την Άλλη Πλευρά. Ντέιμον και Μπόνι, κρατώντας χέρια, χάνονται όταν η Άλλη Πλευρά καταρρέει ολοκληρωτικά. 

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά ανανεώθηκε για πέμπτο κύκλο στις 11 Φεβρουαρίου 2013.[24] Η πρώτη συνάντηση των σεναριογράφων έγινε στις 15 Απριλίου 2013.[25] Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 10 Ιουλίου 2013,[26] και ολοκληρώθηκαν στις 10 Απριλίου 2014.[27]

Κάστινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βασικό καστ αυτού του κύκλου αποτελούν οι Νίνα Ντόμπρεβ στο ρόλο των Ελένα Γκίλμπερτ, Κάθριν Πιρς και Αμάρα, Πολ Γουέσλι στο ρόλο των Στέφαν Σάλβατορ, Σάιλας και Τομ Έιβερι, Ίαν Σομερχάλντερ στο ρόλο του Ντέιμον Σάλβατορ, Στίβεν Ρ. Μακουίν στο ρόλο του Τζέρεμι Γκίλμπερτ, Κατ Γκράχαμ στο ρόλο της Μπόνι Μπένετ, Κάντις Ακόλα στο ρόλο της Κάρολαϊν Φορμπς, Ζακ Ρόεριγκ στο ρόλο του Ματ Ντόνοβαν και Μάικλ Τρεβίνο στο ρόλο του Τάιλερ Λόκγουντ.

Μέσα στα τρία πρώτα επεισόδια, τέσσερις νέοι χαρακτήρες εμφανίστηκαν. Ανάμεσά τους η Νάντια, ένα κορίτσι με μια αποστολή εκδίκησης και η οποία ταξίδευε σε όλο τον κόσμο για να την πετύχει και ο Τζέσι, ένας συμφοιτητής των Ελένα και Κάρολαϊν στο κολέγιο του Γούτμορ, τους οποίους υποδύονται οι Όλγα Φόντα και ο Κέντρικ Σάμπσον αντίστοιχα.[28][29] Στις 2 Αυγούστου 2013, ανακοινώθηκε πως η Τζαβίνα Γκάβανκαρ θα υποδυόταν την Κετσία.[30]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεία Κατηγορία Υποψήφιοι Αποτέλεσμα
Βραβεία Teen Choice[31][32][33] Καλύτερη σειρά φαντασίας The Vampire Diaries Νίκη
Καλύτερος ηθοποιός σε σειρά φαντασίας Ίαν Σομερχάλντερ
Πολ Γουέσλι Υποψηφιότητα
Καλύτερη ηθοποιός σε σειρά φαντασίας Νίνα Ντόμπρεβ Νίκη
Κατ Γκράχαμ Υποψηφιότητα
Καυτός άντρας Ίαν Σομερχάλντερ
Καλύτερος κακός Πολ Γουέσλι
Άντρας που έκλεψε την παράσταση σε σκηνή Μάικλ Τρεβίνο
Γυναίκα που έκλεψε την παράσταση σε σκηνή Κάντις Ακόλα Νίκη
Βραβεία People's Choice[34][35] Καλύτερη σειρά φαντασίας The Vampire Diaries Υποψηφιότητα
Καλύτερος ηθοποιός σε σειρά φαντασίας Ίαν Σομερχάλντερ Νίκη
Καλύτερη ηθοποιός σε σειρά φαντασίας Νίνα Ντόμπρεβ Υποψηφιότητα
Καλύτερη χημεία στην οθόνη Ντέιμον Σάλβατορ & Ελένα Γκίλμπερτ
(Ίαν Σομερχάλντερ & Νίνα Ντόμπρεβ)
Νίκη
Βραβεία Saturn[36] Καλύτερη νεανική τηλεοπτική σειρά The Vampire Diaries Υποψηφιότητα
Βραβεία Young Hollywood[37][38] Αγαπημένη γυναίκα ηθοποιός Νίνα Ντόμπρεβ
Αγαπημένο τρίο Νίνα Ντόμπρεβ, Πολ Γουέσλι & Ίαν Σομερχάλντερ Νίκη
Καλύτερη χημεία καστ The Vampire Diaries Υποψηφιότητα
Βραβεία mtvU Fandom[39] Δραματική σειρά
Ζευγάρι της χρονιάς Ντέιμον Σάλβατορ & Ελένα Γκίλμπερτ
(Ίαν Σομερχάλντερ & Νίνα Ντόμπρεβ)
Νίκη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Roots, Kimberly (29 Ιουλίου 2013). «Fall Premiere Shuffle: Vampire Diaries, Originals and Supernatural Get Earlier Start Dates». TV Line. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2013. 
  2. Bibel, Sara (4 Οκτωβρίου 2013). «Thursday Final Ratings: 'Big Bang Theory', 'Grey's Anatomy' & 'The Originals' Adjusted Up; 'Parks And Recreation', 'Welcome to the Family', 'Sean Saves the World', 'Michael J. Fox Show', & 'Parenthood' Adjusted Down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  3. Kondolojy, Amanda (11 Οκτωβρίου 2013). «Thursday Final Ratings: 'The Big Bang Theory', 'The X Factor' & 'Glee' Adjusted Up; 'The Vampire Diaries' & 'The Millers' Adjusted Down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  4. Bibel, Sara (18 Οκτωβρίου 2013). «Thursday Final Ratings: 'The Big Bang Theory' & 'Grey's Anatomy' Adjusted Up; 'The Crazy Ones' & 'Elementary' Adjusted Down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  5. Kondolojy, Amanda (25 Οκτωβρίου 2013). «Thursday Final Ratings: 'The Big Bang Theory' & 'The Vampire Diaries' Adjusted Up; 'The Millers' and 'Scandal' Adjusted Down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  6. Bibel, Sara (1 Νοεμβρίου 2013). «Thursday Final Ratings: 'The Vampire Diaries', 'The Millers' & 'Elementary' Adjusted Up; 'Sean Saves the World' & 'Parenthood' Adjusted Down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  7. Kondolojy, Amanda (8 Νοεμβρίου 2013). «Thursday Final Ratings: 'Elementary, 'Scandal, 'The Vampire Diaries' & 'The Big Bang Theory' Adjusted Up; 'The Voice', 'The Millers', 'Sean Saves the World', 'Parenthood' & 'The Michael J. Fox Show' Adjusted Down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  8. Bibel, Sara (15 Νοεμβρίου 2013). «Thursday Final Ratings: 'The Big Bang Theory' Adjusted Up; 'The X Factor', 'Parks and Recreation', 'The Millers', 'Sean Saves the World', 'Glee', 'The Michael J. Fox Show' & 'Parenthood' Adjusted Down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  9. Kondolojy, Amanda (22 Νοεμβρίου 2013). «Thursday Final Ratings: 'Big Bang Theory' & 'Grey's Anatomy Adjusted Up; 'The X Factor', 'Reign' & 'Glee' Adjusted Down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  10. Kondolojy, Amanda (6 Δεκεμβρίου 2013). «Thursday Final Ratings: 'The Big Bang Theory' & 'The X Factor' Adjusted Up; 'Once Upon a Time', 'The Millers', 'Grey's Anatomy' & Scandal' Adjusted Down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  11. Bibel, Sara (13 Δεκεμβρίου 2013). «Thursday Final Ratings: 'The Vampire Diaries' Adjusted Up; 'The Big Bang Theory', 'The Sing-Off', 'Once Upon a Time in Wonderland', 'The Millers', 'The Crazy Ones', 'Two and a Half Men' & 'Elementary' Adjusted Down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  12. Bibel, Sara (24 Ιανουαρίου 2013). «Thursday Final Ratings: 'The Vampire Diaries' & 'American Idol' Adjusted Up; 'Reign' Adjusted Down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  13. Kondolojy, Amanda (31 Ιανουαρίου 2014). «Thursday Final Ratings: 'Big Bang Theory', 'American Idol', 'The Taste', 'Vampire Diaries', 'Parks & Recreation', 'Two and a Half Men' Adjusted Up; 'The Millers', 'Elementary', & Reign' Adjusted Down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  14. Bibel, Sara (7 Φεβρουαρίου 2014). «Thursday Final Ratings: 'The Big Bang Theory', 'American Idol', 'Two and a Half Men' & the Olympics Adjusted Up; 'The Millers' Adjusted Down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  15. Kondolojy, Amanda (28 Φεβρουαρίου 2014). «Thursday Final Ratings: 'The Big Bang Theory', 'Scandal', 'Grey's Anatomy', 'American Idol' & 'Parks & Recreation' Adjusted Up; 'The Millers' Adjusted Down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  16. Bibel, Sara (7 Μαρτίου 2014). «Thursday Final Ratings: 'The Big Bang Theory', 'Once Upon A Time in Wonderland', 'Parks and Recreation' & 'Elementary' Adjusted Up; 'The Millers' & 'Two and a Half Men' Adjusted Down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  17. Bibel, Sara (21 Μαρτίου 2014). «Thursday Final Ratings: 'The Vampire Diaries', 'American Idol', 'Hell's Kitchen' & 'Parenthood' Adjusted Up Plus Final NCAA Tournament Numbers». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  18. Kondolojy, Amanda (28 Μαρτίου 2014). «Thursday Final Ratings: 'Hell's Kitchen', 'Once Upon a Time in Wonderland', 'The Vampire Diaries' & 'Grey's Anatomy Adjusted Up + Final NCAA Basketball Ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  19. Bibel, Sara (18 Απριλίου 2014). «Thursday Final Ratings: 'Grey's Anatomy' Adjusted Up». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  20. Kondolojy, Amanda (25 Απριλίου 2014). «Thursday Final Ratings: 'The Big Bang Theory' & 'The Vampire Diaries' Adjusted Up; 'The Millers' Adjusted Down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  21. Bibel, Sara (2 Μαΐου 2014). «Thursday Final Ratings: 'The Vampire Diaries' & 'The Big Bang Theory' Adjusted Up; 'The Millers' & 'Bad Teacher' Adjusted Down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  22. Kondolojy, Amanda (9 Μαΐου 2014). «Thursday Final Ratings: 'Grey's Anatomy', 'The Big Bang Theory' & 'Black Box' Adjusted Up; 'The Millers' Adjusted Down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  23. Bibel, Sara (16 Μαΐου 2014). «Thursday Final Ratings: 'The Big Bang Theory' & 'Grey's Anatomy' Adjusted Up; 'Reign' & 'The Millers' Adjusted Down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  24. «The CW Renews ARROW, SUPERNATURAL, And THE VAMPIRE DIARIES». Seat42f. 2013-02-11. http://www.seat42f.com/the-cw-renews-arrow-supernatural-and-the-vampire-diaries.html. Ανακτήθηκε στις 2018-09-12. 
  25. Plec, Julie (15 Απριλίου 2013). «Day 1 in the Writers Room». Twitter. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  26. McGrath, Jenny (10 Ιουλίου 2013). «The Vampire Diaries Season 5 Starts Filming Today!». Wetpaint. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. [νεκρός σύνδεσμος]
  27. Plec, Julie (10 Απριλίου 2014). «That's a wrap! Much love to all. TVD Season 6 coming your way...». Twitter. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  28. Ausiello, Michael (12 Ιουλίου 2013). «Vampire Diaries Scoop: Russian Beauty Joins Season 5 as the Mysterious Nadia». TV Line. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  29. Abrams, Natalie (12 Ιουλίου 2013). «Exclusive: The Vampire Diaries Taps Greek Alum, HIMYM Actress for Season 5». TV Guide. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  30. Gelman, Valda (2 Αυγούστου 2013). «Vampire Diaries Exclusive: True Blood's Janina Gavankar Relocates to Mystic Falls». TV Line. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  31. «FIRST WAVE OF "TEEN CHOICE 2014" NOMINEES ANNOUNCED». Teen Choice Awards. 2014-06-18. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-07-01. https://web.archive.org/web/20140701143335/http://www.teenchoiceawards.com/tcnews.aspx. Ανακτήθηκε στις 2014-06-18. 
  32. «Second Wave of Nominations for 'Teen Choice 2014' Announced». TVbythenumbers. 2014-07-18. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-09-28. https://web.archive.org/web/20150928084947/http://tvbythenumbers.zap2it.com/2014/07/17/second-wave-of-nominations-for-teen-choice-2014-announced/283935/. Ανακτήθηκε στις 2014-07-18. 
  33. Nordyke, Kimberly (8 Οκτωβρίου 2014). «Teen Choice Awards: The Complete Winners List». Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  34. Ausiello, Michael (5 Νοεμβρίου 2013). «2014 People's Choice Awards: Glee, Grey's, Sons, Good Wife, Castle, NCIS, Gellar Among Nominees». TV Line. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  35. «People's Choice Awards: Big Bang, Castle, Beast and Vampire Diaries Among Big Winners». TV Line. 8 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  36. Johns, Nikara (25 Φεβρουαρίου 2014). «'Gravity,' 'The Hobbit: The Desolation of Smaug' Lead Saturn Awards Noms». Variety. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  37. «2014 Young Hollywood Awards Nominees Include 'Pretty Little Liars,' 'Fault in Our Stars'». Variety. 26 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  38. Thompson, Avery (28 Ιουλίου 2014). «Young Hollywood Awards Winners 2014 — Full List: Justin Bieber & More». Hollywood Life. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  39. «fandom awards 2014 winners». MTV. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018.