The Last of Us Part II

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The Last of Us Part II
Εξώφυλλο του βιντεοπαιχνιδιού που αναπαριστά την Ellie
ΔημιουργόςNaughty Dog
ΕκδότηςSony Interactive Entertainment
ΣκηνοθέτηςΝιλ Ντράκμαν
Άντονι Νιούμαν
Κερτ Μαργκένο
ΣχεδιαστήςΕμίλια Σατς
Ρίτσαρντ Κάμπιερ
ΚαλλιτέχνηςΤομόκο Οντασίμα
ΣυνθέτηςΓκουστάβο Σανταολάγια
ΠλατφόρμαPlaystation 4
Ημ/νία κυκλοφορίας19 Ιουνίου 2020
ΕίδοςAction-adventure - survival horror
ModeSingle-player
δεδομένα (π  σ  ε )

To The Last of Us Part II είναι βιντεοπαιχνίδι δράσης περιπέτειας που αναπτύχθηκε από τη Naughty Dog και κυκλοφόρησε από τη Sony Interactive Entertainment για το PlayStation 4 στις 19 Ιουνίου του 2020. Η πλοκή του παιχνιδιού τοποθετείται πέντε χρόνια μετά τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού, σε μία μετά-αποκαλυπτική Αμερική. Ο παίκτης χειρίζεται δύο χαρακτήρες κατά τη διάρκεια της ιστορίας των οποίων οι ζωές συμπλέκονται:[α] την Ellie που πλέον είναι 19 χρονών και ξεκινάει μια περιπέτεια εκδίκησης έπειτα από ένα τραγικό συμβάν· και την Abby, μια στρατιώτης της οποίας η ομάδα μπαίνει σε πόλεμο με μια καλτ μυστηριακή οργάνωση.

Αν και έλαβε θετικές κριτικές από κριτικούς, δίχασε το κοινό για την εξέλιξη της ιστορίας. Παρόλα αυτά, το The Last of Us Part II κέρδισε περισσότερα από 320 βραβεία, καθιστώντας το το πιο πολυβραβευμένο παιχνίδι στην ιστορία της gaming βιομηχανίας.[2]

Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο και με ελληνική μεταγλώττιση και υπότιτλους.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Joel Miller ομολογεί στον αδερφό του, Tommy, την ευθύνη του να αποτρέψει τους Fireflies απ' το να παράξουν θεραπεία για την πανδημία του Κόρντισεπς μύκητα, σώζοντας την Ellie. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Joel και η Ellie έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στο Τζάκσον, Ουαϊόμινγκ, έχοντας μια τεταμένη σχέση μεταξύ τους. Σε μία περιπολία, ο Joel και ο Tommy διασώζουν μια ξένη, την Abby Anderson, από μια μολυσμένη ορδή, ενώ η Ellie είναι σε μια άλλη περιπολία μαζί με τη φιλενάδα της, την Dina. Η Abby τους οδηγεί στο φυλάκιο της ομάδα της, πρώην Fireflies που είναι τώρα μέρος του Απελευθερωτικού Μετώπου Ουάσιγκτον (Washington Liberation Front) ή Εν συντομία WLF, μιας πολιτοφυλακής που εδρεύει στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον. Aυτή κι η ομάδα της επιτείθονται στον Joel και στον Tommy· η Abby θέλει να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα της, τον Jerry Anderson, ενός χειρουργού της ομάδας των Fireflies που σκότωσε ο Joel ενώ ο Jerry επρόκειτο να είχε κάνει τη θανάσιμη επέμβαση στην Ellie. Αφού συνειδητοποιεί ότι έχουν αργήσει, η Ellie τους αναζητά. Βρίσκει και μπαίνει στην οικία των WLF αλλά ακινητοποιείται από την υπόλοιπη ομάδα αφήνοντας την Abby ασταμάτητη να σκοτώσει τον Joel, με την Ellie να ορκίζεται για εκδίκηση.

Απογοητευμένος που το Τζάκσον δεν έχει τους πόρους για να κυνηγήσει την ομάδα της Abby, ο Tommy πηγαίνει να τους καταδιώξει στη βάση τους στο Σιάτλ μόνος του. Η σύζυγος του Tommy, Maria, εξουσιοδοτεί την Ellie και την Dina να ακολουθήσουν τον Tommy για να βεβαιωθούν ότι θα παραμείνει ασφαλής.

Ellie: Τρεις μέρες στο Σιάτλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φτάνοντας στο Σιάτλ, αφού γλυτώνουν από μια ενέδρα των WLF, η Ellie και η Dina αναπαύονται σ' ένα εγκαταλελειμμένο θέατρο. Η Ellie εκμυστηρεύεται στην Dina ότι έχει ανοσία, η οποία της αποκαλύπτει ότι είναι έγκυος από τον πρώην της, τον Jesse. Ύστερα, ειδοποιούνται από ένα ράδιο ότι κοντά τους βρίσκεται ένας εισβολέας. Νομίζοντας η Ellie ότι είναι ο Tommy, πηγαίνει να τον βρει. Φτάνει στο μέρος και αντικρίζει τον Jesse, οποίος τις ακολουθούσε όλο αυτό το διάστημα. Η Ellie δε του λέει για την εγκυμοσύνη της Dina και αφού δραπετεύουν από κάποιους μολυσμένους, γυρνάνε πίσω στο θέατρο.

Την επόμενη μέρα, η Ellie μαθαίνει για την Nora, η οποία εργάζεται στο νοσοκομείο των WLF. Κατά τη μέση της διαδρομής της για το νοσοκομείο, η Ellie έρχεται αντιμέτωπη με τους Scar, μια καλτ θρησκευτική οργάνωση η οποία είναι σε πόλεμο με τους WLF. Έπειτα, βρίσκει την Nora στο νοσοκομείο και την βασανίζει μέχρι θανάτου για πληροφορίες σχετικά με τη τοποθεσία της Abby. Ένα flashback φανερώνει πως πριν δύο χρόνια, η Ellie είχε διαφύγει κρυφά από το Τζάκσον για να επισκεφτεί το έρημο κτήριο των Fireflies όπου έμαθε την αλήθεια σχετικά με το τι είχε γίνει. Απελπισμένη, απέκοψε τους δεσμούς της με τον Joel. Στο παρόν, η Ellie εντοπίζει και σκοτώνει κι αλλά μέλη της ομάδας σε ένα ενυδρείο, το αγόρι της Abby, τον Owen, και την Mel η οποία ήταν έγκυος απ' τον Owen. Ο Tommy και ο Jesse την βρίσκουνε ψυχικά τραυματισμένη. Καθώς φεύγουν οι τρεις τους, η Ellie ξεχνάει τον χάρτη της. Ο Tommy λέει στην Ellie ότι πήρανε αυτό που τους άξιζε και ότι πρέπει να γυρίσουν επειγόντως πίσω στο Τζάκσον. Ωστόσο, η Abby καραδοκεί· σκοτώνει τον Jesse και κρατάει τον Tommy όμηρο.

Abby: Τρεις μέρες στο Σιάτλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν τρεις μέρες, η Abby μαθαίνει ότι ο Owen αγνοείται έπειτα από την έρευνα του για δραστηριότητες των Scar. Ο αρχηγός των WLF, Isaac Dixon, ο οποίος σχεδιάζει να επιτεθεί στο κοντινό νησιωτικό οικισμό των Scar, πιστεύει ότι ο Owen μπορεί να έχει αυτομολήσει. Η Abby αρχίζει να τον ψάχνει αλλά την απαγάγουν οι Scar. Σώζεται από την Yara και τον Lev ωστόσο, δύο αδέλφια και πρώην μέλη των Scar που έχουν χαρακτηριστεί αποστάτες μετά αφού ο Lev αψήφισε κάποιες παραδόσεις της θρησκευτικής ομάδας. Η Abby τους αφήνει και συνεχίζει την αναζήτηση της για τον Owen. Αφού τον βρίσκει σ' ένα ιστιοφόρο και περνάει το βράδυ μαζί του, αποφασίζει να γυρίσει πίσω για να βοηθήσει την Yara και τον Lev. Πηγαίνει μαζί με τον Lev για να πάρει προμήθειες από το νοσοκομείο των WLF, ώστε να μπορέσει η Mel να ακρωτηριάσει το σπασμένο χέρι της Yara που έχει πάθει γάγγραινα. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο Lev αναχωρεί και πηγαίνει στο αποικιοκρατικό νησί των Scar όπου έχει ξεκινήσει πόλεμος με τους WLF, για να πείσει την θρησκόληπτη Μητέρα του να αποχωρήσει από την οργάνωση. Αφού αποτρέπουν μια επίθεση του Tommy, η Abby και η Yara φτάνουν εκεί, μαθαίνοντας ότι ο Lev σκότωσε τη Μητέρα του σε αυτοάμυνα.

Η Abby προδίδει τους WLF για να σώσει τον Lev και κατά τη διάρκεια της δραπέτευσης, η Yara θυσιάζεται, αφότου σκοτώνει τον Isaac, για να επιτρέψει την Abby και τον Lev να διαφύγουν. Επιστρέφουν πίσω στο ενυδρείο του Σιάτλ και ανακαλύπτουν ότι ο Owen και η Mel είναι νεκροί. Με τη βοήθεια του χάρτη της Ellie, εντοπίζουν την τοποθεσία της και των άλλων. Στο θέατρο, η Abby πυροβολεί και τραυματίζει τον Tommy και αποδυναμώνει την Ellie και την Dina. Με την επιμονή του Lev, η Abby τους αφήνει και φεύγει.

Επίλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έπειτα από πολλούς μήνες,[3] η Ellie πλέον ζει μαζί με την Dina σε μια αγροικία, μεγαλώνοντας το παιδί της Dina και του Jesse· η Ellie πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού στρες. Όταν ο χωρισμένος από την Maria, Tommy, έρχεται να τις επισκεφτεί με πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία της Abby που άκουσε από έναν γνωστό του, η Ellie μπαίνει σε δίλημμα. Κατά τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, η Ellie αποφασίζει να την βρει, παρά τη παρακάλεση της Dina να μείνει. Εν τω μεταξύ, η Abby και ο Lev φτάνουν στην Σάντα Μπάρμπαρα με προορισμό το νησί Καταλίνα αφού έμαθαν ότι ανασυντάσσονται οι Fireflies εκεί. Ενώ ψάχνουν, τους επιτείθενται και τους αιχμαλωτίζουν οι δουλοκτήτες Rattlers. Η Ellie φτάνει και βρίσκει την Abby δεμένη σε πυλώνες. Την εκβιάζει για να παλέψουνε, η Abby απρόθυμα δέχεται και κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, η Abby της δαγκώνει και της κόβει δύο δάχτυλα απ' το αριστερό της χέρι. Εν τέλει, η Ellie νικάει τη μάχη αλλά, βασανισμένη ακόμη από οράματα του Joel, διστάζει και δε σκοτώνει την Abby. Η Abby αποπλέει με μια βάρκα, παίρνοντας μαζί της τον αναίσθητο Lev.

Η Ellie γυρνάει πίσω στην αγροικία και τη βρίσκει άδεια. Στη προσπάθεια της να παίξει τη κιθάρα του Joel, θυμάται τη τελευταία συνομιλία της μαζί του οπού του εξέφρασε την επιθυμία της να προσπαθήσει να τον συγχωρέσει, και φεύγει.[4]

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Άσλεϊ Τζόνσον ως Ellie
  • Λόρα Μπέιλι ως Abby Anderson
  • Τζέφρι Ράιτ ως Isaac Dixon
  • Τρόι Μπέικερ ως Joel Miller
  • Τζέφρι Πιρς ως Tommy Miller
  • Άσλεϊ Σκοτ ως Maria
  • Ντέρεκ Φίλιπς ως Jerry Anderson
  • Σάνον Γούντγουορντ ως Dina
  • Στίβεν Τσανγκ ως Jesse
  • Τσέλσι Ταβάρες ως Nora Harris
  • Άσλυ Μπέρτς ως Mel
  • Πάτρικ Φούγκιτ ως Owen Moore
  • Βικτόρια Γκρέις ως Yara
  • Ίαν Αλεξάντερ ως Lev

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φθινόπωρο του 2019 είχε ανακοινωθεί πως το παιχνίδι θα κυκλοφορήσει στις 21 Φεβρουαρίου του 2020. Τον Δεκέμβριο του 2019, ανακοινώθηκε ότι το παιχνίδι θα κυκλοφορήσει 29 Μαΐου του 2020 αντί για τις 21 Φεβρουαρίου του 2020 που ήταν προγραμματισμένο.[5] Στις 2 Απριλίου, η Naughty Dog ανακοίνωσε πως το παιχνίδι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί αλλά αναβλήθηκε η κυκλοφορία του επ' αορίστον λόγω της Πανδημίας του κορωνοϊού.[6] Στις 27 Απριλίου ανακοινώθηκε πως το παιχνίδι θα κυκλοφορήσει στις 19 Ιουνίου 2020, όπου κι εν τέλει επιβλήθηκε.

Στη πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του, το The Last of Us Part II πούλησε πάνω από τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα, κάνοντας το γρηγορότερο σε πουλήσεις αποκλειστικό βιντεοπαιχνίδι του Playstation 4.[7] Στις 26 Ιανουαρίου 2021, ανακοινώθηκε ότι το Part II έγινε επισήμως το πιο πολυβραβευμένο βιντεοπαιχνίδι που έχει υπάρξει.[8]

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο παίκτης ελέγχει επίσης αμυδρά τον Joel στην αρχή του παιχνιδιού.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Gill, Patrick (19 Ιουνίου 2020). «The Last of Us Part 2 guide: Jackson collectibles». Polygon. Vox Media. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2021. 
  2. Wald, Heather (26 Ιανουαρίου 2021). «The Last of Us 2 Overtakes The Witcher 3: Wild Hunt to Become the Most Awarded Game Sver». GamesRadar+. Future plc. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  3. Tucker, Ian, επιμ.. (June 2020), The Art of The Last of Us Part II, United States of America: Dark Horse Comics, σελ. 161 
  4. Hornshaw, Phil (8 Ιουλίου 2020). «The Last of Us 2's Ending Explained». Games Spot. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2021. 
  5. Druckmann, Neil (24 Οκτωβρίου 2019). «The Last of Us Part II Comes to PS4 in May». PlayStation Blog (στα Αγγλικά). Sony Interactive Entertainment. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2019. 
  6. Schreier, Jason (2 Απριλίου 2020). «The Last of Us II Delayed Indefinitely». Kotaku. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2020. 
  7. Lempel, Eric (26 Ιουνίου 2020). «'The Last of Us Part II' Sells More Than 4 million Copies». Playstation Blog (στα Αγγλικά). Sony Interactive Entertainment. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2021. 
  8. Kennedy, Victoria. «The Last of Us 2 Most Awarded Game». ScreenRant. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]