The Crow Road

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
IainBanksTheCrowRoad.jpg
Συγγραφέας Ίαν Μπανκς
Τίτλος The Crow Road
Γλώσσα αγγλικά
Είδος μυθιστόρημα
Προηγούμενο The State of the Art
Επόμενο Against a Dark Background

Το The Crow Road είναι ένα μυθιστόρημα γραμμένο από τον Σκωτσέζο συγγραφέα Iain Banks το οποίο εκδόθηκε το 1992.

Εισαγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μυθιστόρημα περιγράφει την ενηλικίωση του Prentice McHoan μέσα στην πολυσύνθετη αλλά στενά δεμένη οικογένειά του, μέσα από το πρίσμα της ενασχόλησής του με το σεξ, το θάνατο, τις σχέσεις, το ποτό (και άλλες απαγορευμένες ουσίες), και το Θεό, εξυμνώντας παράλληλα τις ομορφιές της σκωτσέζικης υπαίθρου.

Σύνοψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μυθιστόρημα ξεκινάει ως εξής: "Ήταν η μέρα που ανατινάχθηκε η γιαγιά μου. Καθόμουν στο κρεματόριο, ακούγοντας τον θείο Hamish να συνοδεύει με το σιγανό ροχαλητό του την Λειτουργία του Μπαχ σε λα μινόρε, και σκεφτόμουν ότι ήταν πάντα ο θάνατος που με έφερνε πίσω στο Gallanach."

Το οικογενειακό έπος είναι τοποθετημένο στη φανταστική πόλη Gallanach της περιοχής Argyll, στο πραγματικό χωριό Lochgair και στη Γλασκόβη όπου ζει ο Prentice. Ο Rory, ο αγαπημένος θείος του Prentice, εξαφανίζεται μυστηριωδώς την περίοδο που γράφει ένα βιβλίο με τίτλο The Crow Road. Ο Prentice παθιάζεται με τα γραπτά που έχει αφήσει πίσω του ο αγνοούμενος θείος του και ξεκινάει για να λύσει το μυστήριο.

Ένα μεγάλο τμήμα της ενηλικίωσης του Prentice αφορά την σταδιακή κατανόηση της εύπορης και εκκεντρικής οικογένειάς του, ειδικά της τραγικής και περίπλοκης γενιάς των γονιών του. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά το θάνατο του πατέρα, του Kenneth, ο οποίος όντας φανατικά άθεος στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι δεν υπάρχει Θεός Τον προκαλεί σκαρφαλώνοντας σε ένα καμπαναριό αλλά τελικά πέφτει νεκρός από χτύπημα κεραυνού. Η οικογένεια είχε ήδη ζήσει μια τραγωδία με το θάνατο της αδερφής του Kenneth, της Fiona, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Η Ashley Watt, παιδική φίλη του Prentice, καθώς και άλλοι, τον βοηθούν στην αναζήτηση της αλήθειας σχετικά με την εξαφάνιση του θείου του.

Λογοτεχνική αξία & Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μυθιστόρημα συνδυάζει το απειλητικό (περιέχει το ανατριχιαστικό και πειστικό χρονικό ενός τέλειου φόνου), με το μαύρο χιούμορ (όπως φαίνεται από την αρχή κιόλας του βιβλίου) με μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση μιας ερωτικής ιστορίας. Η χρήση πολλαπλών αφηγητών και προοπτικών βρίσκεται εδώ στο απόγειό της. Ακόμα και δευτερεύοντες χαρακτήρες όπως η γιαγιά του Prentice, η φανταστική πόλη Gallanach και το οικογενειακό σπίτι στο Lochgair, περιγράφονται με ιδιαίτερη προσοχή δίνοντας στη ζωή του Prentice βάθος και συνοχή.

Το μυθιστόρημα αφορά το ταξίδι της αναζήτησης του εαυτού του Prentice, των ανθρώπων που αγαπά και των τρόπων που λειτουργεί ο κόσμος. Αυτός ο τύπος μυθιστορήματος συχνά ονομάζεται 'Bildungsroman'.

Η ονομασία The Crow Road, όπως εξηγείται στο μυθιστόρημα, αφενός αφορά μια πραγματική τοποθεσία στη δυτική Σκωτία, αφετέρου είναι μια έκφραση που σημαίνει τον θάνατο, όπως στη φράση "He's away the crow road". Η καταλληλότητα του τίτλου γίνεται περισσότερο εμφανής όσο εξελίσσεται το μυθιστόρημα.

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μυθιστόρημα μεταφέρθηκε στην τηλεόραση από τον Bryan Elsley για λογαριασμό του BBC to 1996.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα The Crow Road της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).