Softdisk

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
ΚλάδοςΛογισμικό, Διαδίκτυο
ΊδρυσηΣρίβπορτ, Λουιζιάνα
Διάλυση2016
ΈδραΣρίβπορτ, Λουιζιάνα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σημαντικά πρόσωπαΤζιμ Μάγχαμ, Ιδρυτής
Τζούντι Μάγχαμ Ιδρυτής
Αλ Βεκόβιους, Ιδρυτής, Πρώην Διευθύνων Σύμβουλος
Τζων Μπέιρντ, Πρώην Διευθύνων Σύμβουλος
Τζων Κάρμακ, Πρώην Προγραμματιστής Βιντεοπαιχνιδιών
Τζων Ρομέρο,Πρώην Προγραμματιστής και Σχεδιαστής Βιντεοπαιχνιδιών
Τομ Χαλλ, Πρώην Σχεδιαστής Βιντεοπαιχνιδιών
Άντριαν Κάρμακ, Πρώην Σχεδιαστής
Κέβιν Κλάουντ, Πρώην Σχεδιαστής και Διευθυντής
Τζέυ Βίλμπουρ, Πρώην Διευθυντής
ΠροϊόνταΠεριοδικά δίσκων, βιντεοπαιχνίδια

Η Softdisk ήταν μια εταιρεία λογισμικού και διαδικτύου που έδρευε στο Σρέβεπορτ της Λουιζιάνας . Ιδρύθηκε το 1981, τα αρχικά του προϊόντα ήταν περιοδικά δίσκων (τα οποία ονόμαζαν "περιοδικά", για "περιοδικό σε δισκέτα"). Συνεργάστηκε και ανήκε εν μέρει στο περιοδικό Softalk κατά την ίδρυση, αλλά επέζησε από την κατάρρευσή του.

Η εταιρεία είναι γνωστή με μια ποικιλία ονομάτων, συμπεριλαμβανομένων των Softdisk Magazette, Softdisk Publishing, Softdisk, Inc., Softdisk Internet Services, Softdisk, LLC και Magazines On Disk.

Η Σόφτντισκ είναι πιο γνωστή ως ο πρώην χώρος εργασίας πολλών εκ των ιδρυτών της Ιd Software.

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εκδόσεις περιελάμβαναν το Softdisk για το Apple II, το Loadstar για το Commodore 64, το Big Blue Disk», το PC Business Disk για τον υπολογιστή IBM. Diskworld (αργότερα Softdisk for Mac) για το Apple Macintosh, Softdisk GS για το Apple IIGS, το Softdisk Windows για την πλατφόρμα των Windows, που δημοσιεύθηκε από το 1994-1999 και το Shareware Spotlight, μια σύντομη έκδοση με τις καλύτερες προσφορές Shareware για τον υπολογιστή. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, αυτές οι δημοσιεύσεις διακόπηκαν, αν και ο Loadstar είχε μια μετέπειτα ζωή ως ανεξάρτητη εταιρεία που εξυπηρετούσε τους λάτρεις του Commodore.

Big Blue Disk[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το «Big Blue Disk» ήταν ένα μηνιαίο περιοδικό δίσκου που εκδόθηκε από τη Softdisk για τους υπολογιστές IBM κι άλλων διαφόρων συμβατών που άρχισε να δημοσιεύεται το 1986.[1] Απαιτούσε 256kb μνήμης. Η Softdisk μηνύθηκε από την IBM για παραβίαση εμπορικών σημάτων για τη χρήση του ονόματος «Big Blue» το 1989.

Αυτόνομα προγράμματα και το Gamer's Edge[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σόφτντισκ είναι πιο διάσημη για το ότι ήταν ο πρώην χώρος εργασίας πολλών από τους ιδρυτές της Id, δουλεύανε σε ένα προϊόν συνδρομής παιχνιδιών μικρής διάρκειας, το Gamer's Edge. Το «Gamer's Edge» ήταν ένας μηνιαίος [2] δίσκος παιχνιδιών ηλεκτρονικού υπολογιστή που ξεκίνησε το 1990 από τον Τζων Ρομέρο. Οι προγραμματιστές του δίσκου ήταν οι Τζων Κάρμακ, Τζων Ρομέρο και Άντριαν Κάρμακ. Ο Τομ Χαλλ, τότε προγραμματιστής που εργαζόταν στο τμήμα Apple II της Σόφτντισκ, ερχόταν το βράδυ για να βοηθήσει στον σχεδιασμό του παιχνιδιού. Ο Λέιν Ρόουθ ήταν ο συντάκτης.

Αυτοί οι προγραμματιστές έφυγαν αργότερα από την Softdisk και ίδρυσαν την «Id Software». Για να ολοκληρώσουν τη συμβατική τους υποχρέωση προς την Softdisk, οι προγραμματιστές δημιούργησαν αρκετά περισσότερα παιχνίδια για αυτήν, συμπεριλαμβανομένων των Dangerous Dave in the Haunted Mansion, Rescue Rover, Hovertank 3D, Rescue Rover 2, Tiles of the Dragon, Catacomb 3D και Keen Dreams (γνωστό ως το «χαμένο» επεισόδιο της σειράς Commander Keen). Η Softdisk προσέλαβε αργότερα μια νέα ομάδα για να δημιουργήσει νέους τίτλους χρησιμοποιώντας τις μηχανές παιχνιδιών των προηγούμενων παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων των μεταγενέστερων ιδρυτών της JAM Productions. Αυτή η σύνδεση οδήγησε στην εταιρεία να αναφέρεται εκτενώς στα προηγούμενα τμήματα του βιβλίου Masters of Doom.

Μερικοί από τους πρώτους υπαλλήλους της εταιρείας Origin Systems εργάστηκαν εκεί προτού προχωρήσουν αλλού: Γρεγκ Μαλόουν (Moebius, Windwalker), Ντάλλας Σνελλ (The Quest and Ring Quest), Τζόουλ Ρη (The Quest και Ring Quest) και Άλαν Γκάρντνερ (Windwalker, Ultima VI). Ο Μαλόουν αργότερα εργάστηκε ως παραγωγός για την 3D Realms.

Η Softdisk συνέχισε να δημοσιεύει βιντεοπαιχνίδια στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όπως το In Pursuit of Greed, βάσει μίας άλφα εκδόσεως του κινητήρα Doom που προέρχεται από το Shadowcaster και το Alien Rampage, βασισμένο στο πρωτότυπο παιχνίδι πλευρικής κύλισης (side-scroller) Ravager που αναπτύχθηκε από την Apogee.

Τωρινή κατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γραφεία της Softdisk (φαίνονται εδώ όπως ήταν το 2004) ήταν, για μεγάλο μέρος της ιστορίας της εταιρείας, σε ένα υπόγειο στο κέντρο του Σρίβπορτ.

Από το 1995, η Softdisk υπήρξε πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου, υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων και προγραμματιστής Διαδικτύου, το οποίο έγινε ο κύριος τομέας της επιχείρησής τους μετέπειτα. Έχουν προσφέρει τοπική υπηρεσία ντάιαλ-απ (dial-up) στο Σρίβπορτ, και υπηρεσίες φιλοξενίας και αναπτύξεως δικτύου.

Ως το 2006, ο ιστότοπός της ανακατεύθυνε σε αυτόν του Bayou Internet, ο οποίος είχε αναλάβει τις δραστηριότητές της στο Διαδίκτυο. Ο ιστότοπος «downloadstore.com», που ανήκε στο παρελθόν και λειτουργούσε από τη Softdisk, διευθύνθηκε αργότερα από την «Λογισμικά Φλατ Ροκ», η οποία δημοσίευσε επίσης το πρώην προϊόν της Softdisk, Screen Saver Studio και τους περισσότερους τίτλους του «Gamer's Edge» (καθώς και στον ιστότοπο «GoG.com»). Ο πηγαίος κώδικας για τα Catacomb, Catacomb 3D και Hovertank 3D κυκλοφόρησε από την Flat Rock τον Ιούνιο του 2014 υπό την Γενική Άδεια Δημοσίας Χρήσεως, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που έκανε η Id και οι συνεργάτες της. [3]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Shannon, L. R. (October 27, 1987). «Peripherals; New Look of Magazines». The New York Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις June 26, 2018. https://web.archive.org/web/20180626001543/https://www.nytimes.com/1987/10/27/science/peripherals-new-look-of-magazines.html. 
  2. Romero, John. "Dangerous Dave II: The Haunted Mansion - ROME.RO Photos -- John Romero", n.d. Retrieved on May 20, 2015.
  3. Larabel, Michael (6 Ιουνίου 2014). «id Software's Softdisk Open-Sources Some Really Old Games». Phoronix. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2014. 

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Kushner, David (2003). Masters of Doom: How Two Guys Created an Empire and Transformed Pop Culture, Νέα Υόρκη: Random House.(ISBN 0-375-50524-5)ISBN 0-375-50524-5 .

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]