Smart Forstars

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Smart Forstars
Smart Forstars στο Σαλόνι του Παρισιού το 2012
Smart Forstars σε φωτογραφία τον Φεβρουάριο του 2013
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΠειραματικό αυτοκίνητο πόλης
Αμάξωμα3-πορτο 2-θέσιο SUC (Sport Utility Coupé)
Σύστημα κίνησης
ΚινητήραςΗλεκτροκινητήρας
Διαστάσεις
Μεταξόνιο2.470 χιλιοστά
Μήκος3.550 χιλιοστά
Πλάτος1.710 χιλιοστά
Ύψος1.505 χιλιοστά
Το προφίλ του Smart Forstars.

Το Smart Forstars ήταν ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο (concept car) από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Smart. Παρουσιάστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012 στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού (το οποίο διήρκησε από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου 2012) ως ένα 3-πορτο 2-θέσιο αμιγώς ηλεκτρικό πειραματικό μοντέλο SUC (Sport Utility Coupé), με οροφή από γυαλί και με ένα σύστημα ηλεκτροκίνησης που ήταν σχεδόν πανομοιότυπο με το σύστημα του ηλεκτροκίνητου Smart Fortwo Brabus. Το όνομα του αυτοκινήτου («για τα άστρα»), προήλθε από τη δυνατότητα των 2 επιβατών του να κοιτάζουν τον έναστρο ουρανό μέσα από τη γυάλινη οροφή του.

Το σαλόνι του Smart Forstars.

Παράλληλα, το Forstars ήταν μία σχεδιαστική σπουδή για τα επερχόμενα (τότε) Smart Fortwo τρίτης γενιάς και Forfour δεύτερης γενιάς, με την αισθητική του και τα ελκυστικά και φωτεινά χρώματά του, μέσα και έξω, αποσκοπώντας να απευθύνεται κυρίως στο νεανικό κοινό. Τα μπροστινά φώτα του, σχήματος U, ήταν τεχνολογίας LED, ενώ και το τιμόνι του ήταν επίσης σχήματος U και οι ζάντες του ήταν μαύρες και 21 ιντσών, με ελαστικά διαστάσεων 245/35. Η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα ήταν 82 hp (60 kW), η ροπή 135 N·m και η τελική ταχύτητα ήταν 130 χιλιόμετρα την ώρα ή 80 μίλια την ώρα. Οι μπαταρίες του μοντέλου είναι μπαταρία ιόντων λιθίου η καθεμία και χωρητικότητας 17,6 kWh.

Μάλιστα το Forstars βασίστηκε στην ίδια δομή με το επίσης πρωτότυπο Smart For-Us που είχε παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2012 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ. Αν και είχε ξεκαθαριστεί εξ αρχής ότι κανένα από τα δύο μοντέλα δεν θα έφτανε αυτούσιο στην παραγωγή, ωστόσο πολλά σχεδιαστικά στοιχεία μεταφέρθηκαν στα Smart Fortwo τρίτης γενιάς και Smart Forfour δεύτερης γενιάς, που και τα δύο μάλιστα κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα την ίδια ημερομηνία, στις 22 Νοεμβρίου 2014, σε όλες τις αγορές της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]