WWE SmackDown

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από SmackDown SuperShow)
WWE SmackDown
ΕίδοςΕπαγγελματική πάλη
Αθλητισμός
Ψυχαγωγία
ΔημιουργοίWWE
ΠρωταγωνιστέςΡόστερ SmackDown
Ρόστερ Raw
Μουσική τίτλων"Take A Chance"
από τους CFO$
Χώρα ΗΠΑ
Αριθμός επεισοδίων900
Παραγωγή
ΠαραγωγήKevin Dunn
Διάρκεια120' (ανά επεισόδιο)
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςSyfy
Αναλογία πλευρών16:9
Προβολή1999
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Ιστοσελίδα[1]

Το SmackDown, επίσης γνωστό κι ως SmackDown Live, είναι ενα τηλεοπτικό πρόγραμμα πάλης που ανήκει στο WWE και είναι το ένα από τα πέντε σόου της εταιρίας μαζί με το WWE RAW, το WWE NXT, το WWE Superstars και το WWE Main Event. το WWE SmackDown άρχισε τον Απρίλιο του 1999 και προβάλλεται ζωντανά κάθε Τριτη . Καθε επεισόδιο διαρκεί δύο ώρες περίπου (συμπεριλαμβανομένων των διαφημίσεων). Από το 2016 , το SmackDown προβάλλεται από το κανάλι USA Network στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Πρωταθλητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτάθλημα Παλαιστής Σόου
Πρωταθλητής WWE Μπροκ Λέσναρ WWE SmackDown
Διηπειρωτικό Πρωτάθλημα WWE Σίνσκε Νακαμούρα Extreme Rules
Γυναικείο Πρωτάθλημα Μπέιλι WWE SmackDown

Δημιουργία SmackDown[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σόου του SmackDown αρχικά δημιουργήθηκε το 1999, για να υπάρξει άλλο ένα σόου μετά το WWE Raw. Εκείνη την εποχή, μεγάλο αστέρι ήταν ο The Rock, ο οποίος εμφανιζόταν σταθερά κάθε εβδομάδα. Ως το 2002 δεν υπήρχε άλλη χρήση του, μέχρι που έγινε ο διαχωρισμός των παλαιστών του WWE, σε δύο ρόστερ, του Raw και του SmackDown. Κάπως έτσι πήρε την δική του ταυτότητα.

Από την αρχή της δημιουργίας του, ως και σήμερα, το SmackDown λογίζεται από τα αφεντικά του WWE, ως το δεύτερο σόου της εβδομάδας μετά το Raw. Όσες προσπάθειες κι αν έγιναν να κοντράρει την ναυαρχίδα της εταιρείας, δηλαδή το Raw, έχοντας στο ρόστερ του, μερικούς από τους καλύτερους παλαιστές, απέτυχαν.

Το SmackDown έγινε ζωντανό show στις 19 Ιουλίου 2016.

Τηλεοπτική ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ράμπα εισόδου του SmackDown.

Η ιστορία του SmackDown στην τηλεόραση, χαρακτηρίζεται από αστάθεια, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με το άλλο σόου του WWE, το ζωντανό Raw, που δεν αλλάζει εύκολα κανάλι προβολής.

Το 1999 που ξεκίνησε η προβολή του, το SmackDown έβγαινε στον αέρα κάθε Πέμπτη μέχρι το 2005.Μετά προβαλλόταν κάθε Παρασκευή, ώσπου στις 15 Ιανουαρίου του 2015 ξαναγύρισε στις Πέμπτες η προβολή του. Πρώτη του "τηλεοπτική στέγη" ήταν το κανάλι UPN television network. Έμεινε στο UPN, από το ξεκίνημα ως το 2006, όπου το συγκεκριμένο κανάλι συγχωνεύτηκε με το WB, και δημιουργήθηκε το κανάλι The CW. Εκεί έμεινε από το 2006 ως το 2008, που ανακοινώθηκε συμφωνία με το MyNetworkTV. Άλλες δύο χρονιές έμεινε εκεί και το 2010 εξαγοράστηκε από το Syfy, όπου είναι μέχρι και αυτή την περίοδο.

Στην Ελληνική τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το SmackDown προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελληνική Τηλεόραση στα τέλη του 2003 από το κανάλι Magic Πειραιά. Δυστυχώς η πορεία του ήταν μικρή, καθώς αργότερα αυτό τον χρόνο διακόπηκε μαζί με το RAW. Η προβολή των προγραμμάτων διακόπηκε μετά από τη καταγγελία του ΕΣΡ, λόγω της προβολής του σόου σε ακατάλληλη ώρα. Τον Μάρτιο του 2019 επέστρεψε επιτελους στις ελληνικές τηλεοράσεις μέσω του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Το Smackdown Live προβάλλεται κάθε Κυριακή στη 01.00, ενώ το RAW τα Σάββατα στην ίδια ώρα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]