Slogan (ράπερ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Slogan
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Γιώργος Πουλόπουλος (Ελληνικά)
Γέννηση28 Αυγούστου 1988 (1988-08-28) (35 ετών)
Καλαμάτα, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
ΙδιότηταΡάπερ, Μουσικός Παραγωγός,Συνθέτης, Στιχουργός, Επιχειρηματίας
Εν ενεργεία2003–σήμερα
Είδος τέχνηςHip Hop, Rap, Trap
Καλλιτεχνικά ρεύματαAlternative Rap, Pop Rap, Experimental
Ιστοσελίδαhttps://allwaysinvited.com/

Ο Γιώργος Πουλόπουλος (Καλαμάτα, 28 Αυγούστου 1988), ευρύτερα γνωστός στον χώρο του ως Slogan, είναι Έλληνας ράπερ και Μουσικός παραγωγός, πρώην μέλος του συγκροτήματος Ό,τι Δεν Βλέπεις και ιδρυτικό στέλεχος της δισκογραφικής εταιρίας OffBeat Records. Αποχώρησε το 2019 και πλέον συνεργάζεται με την δισκογραφική εταιρεία Minos EMI.

Πρώιμα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Slogan γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Από το Δημοτικό κιόλας ασχολήθηκε με την μουσική παρακολουθόντας μαθήματα κλασικής και ηλεκτρικής κιθάρας. Η πρώτη επαφή με την κουλτούρα του hip-hop ήταν στα 13 του με τις παρέες του όταν άλλοι έκαναν Graffiti άλλοι Break Dance άλλοι sampling αλλά και διάφορες μορφές τέχνης του δρόμου. Τα πρώτα του rap ακούσματα ήταν από πολύ νωρίς επίσης,στο σπίτι,από κασέτες και CDs του πατέρα του καθώς υπήρξε Dj την εποχή του '80. Ήταν καλλιτέχνες και συγκροτήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο Γυμνάσιο έγραφε τους δικούς του στίχους και ηχογραφούσαν με τους κολλητούς σε κασέτες με δυναμικά μικρόφωνα σε Hi-Fi τα πρώτα ακατέργαστα demos σε beats που είχαν οι ίδιοι φτιάξει στο Hip-Hop Ejay. Στο Λύκειο αργότερα ηχογραφούσαν demos σε home studios και τα κυκλφορούσαν σε CDs χέρι με χέρι σε DIY parties. Tελειώνοντας το σχολείο μετακομίζει στην Αθήνα και σπουδάζει Ηχοληψία και Μουσική Παραγωγή με Τεχνολογία ενώ παράληλα βρίσκεται σε επαφή με όλους τους εκπροσώπους του είδους. Οι επιρροές του ήταν απο την Golden age hip-hop και New School 90's rap της Αμερικανικής σκηνής.

Πρώτες κυκλοφορίες και αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2003 δημιούργησε με την παρέα του το συγκρότημα Ό,τι Δεν Βλέπεις (Ο.Δ.Β.).Αρχικά κινούνταν τοπικά, μέσα στην Καλαμάτα ηχογραφώντας και κυκλοφορώντας Demos σε DIY Parties.Το 2009 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Στον Κήπο της Εδέμ γνωρίζοντας Πανελλήνια απήχηση ειδικά με το Solo Track του Album Ωχ Αμάν το οποίο έγινε γρήγορα Hit και πλεον Classic κομμάτι στην Ελληνική Ραπ ιστορία.Παράλληλα την εποχή εκείνη ενώθηκαν με άλλα 2 τοπικά συγκροτήματα της Καλαμάτας κυκλοφορώντας ένα Mixtape (KLMT Union) το οποίο είχε ήδη δεχτεί τρομερές κριτικές και Πανελλήνια απήχηση επίσης. Στην συνέχεια υπέγραψαν συμβόλαιο με την Ελληνοκαναδική ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Tomahok. To 2010 κυκλοφρεί το πρώτο του Mixtape Funk The Usual με πολλές συμμετοχές,πάνω σε Instrumentals,τραβώντας την προσοχή όλων με τις καυστικές ρίμες και τα ποικίλα flows.Το 2012 κυκλοφόρησε τον δεύτερο και τελευταίο δίσκο με τους Ο.Δ.Β με τίτλο Αύρα.Κινούνταν στον Underground χώρο με σκληρό 90’s ήχο παίζοντας σε όλα τα stages της χώρας και συνεργαζόμενος με τους περισσότερους εκπροσώπους του είδους :(Τάκη Τσαν, Χαρμάνης, Υποχθόνιος, Εισβολέας, Stigma Neolaios, Μικρός Κλέφτης, Hatemost,Κανών,12ος Πίθηκος, Μάντης, Toquel…κ.α) κάτι που δείχνει την βαρύτητα που κουβαλάει το όνομά του.

Έχει χαρακτηριστεί ο πιο τολμηρός και διαχρονικός καλλιτέχνης στο παιχνίδι της ραπ μουσικής πηγαίνοντας το είδος και σε αυτιά εκτός του χώρου.Έχει τα καλύτερα Video Clips στην Ελλάδα κοντράροντας άνετα παραγωγές Ευρωπαϊκές και Αμερικάνικες.Έχει εκτεταμένη γνώση μουσική παραγωγής και ηχοληψίας και σε όλα τα projects ο κορμός της παραγωγής και της σύνθεσης είναι δική του δουλειά. Είναι ένας από τους πρωτοπόρους καλλιτέχνες της Νέας Σχολής του Ελληνικού Rap Game.

Αλλαγή ήχου και solo καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλαξε τον ήχο και το στυλ του σταδιακά,δημιουργώντας αντιπαράθεση και διχάζοντας το κοινό πίσω στο 2013 με το πρώτο του προσωπικό Album[1] με τίτλο Ακούς Το Αύριο με ιδιαίτερη χρήση του Auto-Tune (ήταν και ο 1ος Έλληνας ραπερ που το χρησιμοποίησε) πάνω από synths,προσθήκες φυσικών οργάνων παιγμένα απο τον ίδιο και Jazz-Funk-Blues samples μέσω του MPC2000 καθιστώντας το μέσα στα χρόνια ένα πρωτοποριακό,Classic,Rap Album.

Το 2015 ταράζει τα νερά με τον Snik στο κομμάτι “Showtime” σε μια αναπάντεχη συνεργασία με πρωτοποριακό Μουσικό Βίντεο για την εποχή κάνοντας άνοιγμα στον χώρο των Clubs.Την ίδια χρονιά συμμετέχει στο Remix του Mega Hit του YpoColombiano” στο οποίο συμμετήχαν πολλoί Έλληνες ράπερς όπως ο Raf, Efta και N.O.E. που είναι και από τα πρώτα κομμάτια που θα σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή στον Ελλαδικό χώρο σε αυτή την μουσική και στον New Scool ήχο.

Το 2016  κυκλοφορεί το 2ο προσωπικό του Album με τίτλο “1988” τολμώντας ξανά να κάνει πρώτος το βήμα στον φουτουριστικό ηχο με στοιχεία pop-retro,μπλεγμένα με ραπ και αναφορες σε μόδα και στο Street Lifestyle δημιουργόντας ξανά συζητήσεις γύρω από το όνομα του.Ο δίσκος είχε συνεργασίες με ηχηρά ονόματα όπως : Snik,Ypo με τους οποίους κυκλοφόρησε και τα Hits : “A’ Προβολή” (Συνοδευμένο από ένα εντυπωσιακό Music Video), "Σουίτα με θέα” αντίστοιχα.Στον δίσκο άλλα 2 singles,το “Bruce Wayne” και το “Messier 88” κυκλοφόρησαν επίσης με εντυπωσιακά Visuals για την εποχή.

Η διαμάχη με τον Light[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την ίδια  χρόνια κυκλοφορεί το diss track στον ράπερ Light R.I.P. διχαζοντας για ακόμα μια φορά το κοινό σε “Capital Fans” και “Slogan Fans”.

Ενώ προηγουμένως οι 2 καλλιτέχνες είχαν καλές σχέσεις και στήριζε ο ένας την δουλειά του άλλου,χωρίς προφανή λόγο[2] παρατηρούνται άμεσες προκλητικές δηλώσεις απο την πλευρά του Light στα social media την ίδα στιγμή μάλιστα που ο Slogan είχε τις καλύτερες σχέσεις με τα υπόλοιπα μέλη της Capital Music και συγκεκριμένα με τον Υποχθόνιο αλλά και τον Skive.Συμμετείχε στο Colombiano Remix και βρισκόταν σε tour αφού είχε μόλις κυκλοφορήσει και το 2ο προσωπικό του Album με τίτλο “1988”.Ύστερα απο μια σειρά δηλώσεων και αφήνοντας αιχμές στα social media και οι 2 πλευρές αλλάζοντας τις μέχρι τότε ισορροπίες μεταξύ των σχέσεών τους και των ιδίων φυσικά αλλά και του περίγυρού τους ακολουθεί ένα διάστημα σιγής (τουλάχιστον δημόσια) και σε ανύποπτο χρόνο ο Slogan κυκλοφορεί στις 23 Μαϊου του 2016 το κομμάτι με τίτλο R.I.P.O Light μέτα απο μερικές μέρες και ενώ είχε παρατηρηθεί έντονη συσπείρωση από όλα τα τότε μέλη της Capital Music απάντησε και αυτός με diss track με τίτλο ''Κατάπινε αργά'' αναζωπυρώνοντας την κόντρα των δυο ράπερ και ενώ το κοινό παρατηρούσε με αγωνία τις εξελίξεις[3].Νωρίτερα και πριν την απάντηση του Light,ο Slogan,αποκάλυψε με δημοσιεύσεις πως τους στίχους,τα flows και την όλη καθοδήγηση του κομματιού του Light την είχε αναλάβει και επιμεληθεί ο Skive.Στην συνέχεια δεν υπήρξε κάποια απάντηση απο μεριάς του Slogan.H κοινή γνώμη τάχθηκε υπερ του Slogan αναδεικνύωντάς τον νικητή της διαμάχης.

Άλλες σημαντικές κυκλοφορίες και δισκογραφικό συμβόλαιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έπειτα τα επόμενα βίντεο clips-singles άφησαν άφωνο το Ελληνικό κοινό σε οπτικοακουστικό Level.

Underground Stars”, “Βασιλιάς του Auto-Tune”,το καλοκαιρινό Hit “Prestige[4]” και το ανεβαστικό “Φινέτσα” ανέβασαν ξανά τον πήχη του ανταγωνισμού σε High Level.Ιδρυτικό μέλος[5] της OffBeat Records πλεον κυκλοφορεί τα Singles “Darth Vader” με συμμετοχή του Saske και “Βιωματικό” το οποίο ήταν στα 10 καλύτερα κομμάτια του 2018[6] και ηχογραφεί παράλληλα τον 3ο προσωπικό του δίσκο.Το single “Κύκλος Κλειστός[7]” δημιούργησε μεγάλη αναμονή καθώς ακόμα μια φορά προσέγγισε νέα είδη αυτή τη φορά σε Afro Trap ήχο.Το κομμάτι προοριζόταν για το επερχόμενο album του Slogan,αντ'αυτού περιορίστηκε σε single κυκλοφορία συνοδευόμενο φυσικά απο ένα ακόμα πρωτοποριακό Music Video.Αυτό θα ήταν και το 1ο Afro Trap κομμάτι στην Ελλάδα.

Ο Slogan αποχωρεί από την OffBeat Records λίγο πριν την κυκλοφορία του 3ου προσωπικού του Album.Βάζει στο συρτάρι πολλά κομμάτια που ηχογραφήθηκαν την περίοδο που βρισκόταν σε αυτό το Label και ίσως προς έκπληξη πολλών υπογράφει το πρώτο του δισκογραφικό συμβόλαιο με την μεγαλύτερη εταιρία της χώρας Minos-EMI/Universal.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται.Το 3ο προσωπικό του Album είναι γεγονός.Με τον τίτλο κιόλας που είχε ανακοινώσει μήνες πριν την κυκλοφορία του “Big Chunes” είχε προϊδεάσει πως πρόκειται για ένα Album επηρεασμένο από την Αγγλική σκηνή και πράγματι στις 16 Μαρτίου του 2019 κυκλοφορεί.Αμέσως κατακτά την κορυφή των Chart της IFPI και με τα 12 τραγούδια[8] να βρίσκονται στις πρώτες 50 θέσεις.Στοιχεία από boom bap ήχο μπλεγμένα με Drill,ερωτικά κομμάτια αλλά και Club ήχος με στοιχεία Dancehall όλα σε 1.Μπορεί να ξεχώρισε το 2 φορές Πλατινένιο single “IG[9]” με συμμετοχή του MG [10]το οποίο πήγε 1ο στις τάσεις[11] του YouTube,2o και 3ο στα Charts της IFPI και Spotify αντίστοιχα και το Χρυσό single[12]Playah” από τον δίσκο αλλά και με όλο το Album έδειξε για ακόμα μια φορά πως μπορεί ένας καλλιτέχνης το 2021 να κάνει τόσο διαφορετικά είδη αλλά ταυτόχρονα να κολλάνε μεταξύ τους.

Δημόσιες εμφανίσεις και συνεντεύξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O ράπερ έχει εμφανιστεί στα Mad VMA[13] το 2019 σε συνεργασία με τους Onirama στο κομμάτι Πρώτος φεύγω,στην εκπομπή Cooler Lists της Ελένης Βουλγαράκη[14] και MAD Hip-Hop Stories[15] στο MAD TV. Έχει επίσης εμφανιστεί στο Rap Over[16],το οποίο παρουσίαζε ο Ανδρέας Περικλής Μεταξάς, στο Rap Life[17] με τον Αντώνη Κωνσταντάρα απο το Netwix,στο Rappin' Couch[18] και στο Gold School Podcast[19] ενώ ήταν καλεσμένος στο M.Hulot’s Greek rap show[20] στο avopolisradio.gr.Έχει εμφανιστεί ζωντανά στο Colour Day Festival[21] το 2019 και έχει δώσει συνέντευξη [22]στην LIFO και στο VICE[23].

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Solo
Έτος Τίτλος Δίσκου
2010 Mixtape-“Funk The Usual”
2013 Album-“Ακούς το αύριο”
2016 Album-“1988”
2020 Album-“Big Chunes”
2024 Album-“Dragon Season”
  • Με Ό,τι Δεν Βλέπεις
Έτος Τίτλος
2004-2005 Demo-“Εύφλεκτες Πέννες”
2005-2006 Demo-“Music Box”
2008-2009 KLMT Union Mixtape
2009 Album-“Κήπος της Εδέμ”
2012 Album-“Αύρα”

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. SLOGAN - ΑΚΟΥΣ ΤΟ ΑΥΡΙΟ / PROMO VIDEO, https://www.youtube.com/watch?v=X-jdil4weVI, ανακτήθηκε στις 2022-03-02 
  2. Fidelos, Danny (26 Μαΐου 2016). «Light (& Capital Music) Vs. Slogan». Ιππότη Νάνε. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2022. 
  3. «SLOGAN DISS STON LIGHT!!!! (ESKASE)». hiphop.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2022. 
  4. «Ο Slogan Μόλις Κυκλοφόρησε το Hit του Καλοκαιριού». www.vice.com. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2022. 
  5. «Ο Σωτήρης Μπαρσάκης και ο ράπερ Slogan συναντιώνται για μια αποκαλυπτική συνέντευξη». Eviathema.gr. 10 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2022. 
  6. «Δέκα Ελληνικά Rap Τραγούδια που Ξεχώρισαν το 2018». www.vice.com. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2022. 
  7. ««Κύκλος Κλειστός»: Ο Slogan δίνει εικόνα στο πρώτο ελληνικό afro-trap κομμάτι». 31 Μαρτίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2022. 
  8. «Slogan: Στο Top 50 του IFPI Chart και με τα 12 τραγούδια του άλμπουμ «Big Chunes»». 1 Απριλίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2022. 
  9. MikrofwnoTEAM (20 Μαΐου 2020). «"IG" : Απολαύστε το video για το νέο hit των Slogan & MG | Mikrofwno.gr». Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2022. 
  10. pamelive (20 Μαΐου 2020). «Slogan και MG κυκλοφορούν το Music Video του «IG»». TSITSIPAS LIVE. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2022. 
  11. «Slogan & MG στην κορυφή του YouTube! | Gpop.gr». 25 Μαΐου 2020. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2022. 
  12. «Slogan: Κατευθείαν στις πρώτες θέσεις του YouTube το music video του «Playah»». 19 Φεβρουαρίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2022. 
  13. Onirama - Γιάννης Χατζηγεωργίου - -AceJax- Slogan / "Που ήσουν χτες" | Μad VMA 2019 by Coca-Cola, https://www.youtube.com/watch?v=Vuhn2ByTsZI, ανακτήθηκε στις 2022-03-02 
  14. Oι Slogan και Evans στο Cooler Lists by Mythos 12/7/19, https://www.youtube.com/watch?v=xYV6wv7i-Y0, ανακτήθηκε στις 2022-03-02 
  15. MAD Hip Hop Stories: SLOGAN, https://www.youtube.com/watch?v=MJ7ZW6VUON4, ανακτήθηκε στις 2022-03-02 
  16. Rap Over S02E01 - Slogan Part 1/2 (Live), https://www.youtube.com/watch?v=V8Eiym21FPI, ανακτήθηκε στις 2022-03-02 
  17. «Ο Slogan Εξηγεί πώς Έκανε το Χόμπι του Δουλειά». www.vice.com. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2022. 
  18. | Rappin' Couch | Slogan Episode #4, https://www.youtube.com/watch?v=oz9Cu9FWTXE, ανακτήθηκε στις 2022-03-02 
  19. Gold School Podcast #013 "Newschool Oldschool Η μουσική δεν έχει όρια" feat Slogan, https://www.youtube.com/watch?v=e5c4Rx3yI-k, ανακτήθηκε στις 2022-03-02 
  20. «Podcast: Ένα δίωρο με τον Slogan (και νέα, ακυκλοφόρητα κομμάτια του) | LiFO». www.lifo.gr. 12 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2022. 
  21. Ο SLOGAN στο COLOUR DAY FESTIVAL 2019, https://www.youtube.com/watch?v=aVx4GWzmuZY, ανακτήθηκε στις 2022-03-02 
  22. «Slogan: Ο βασιλιάς του Autotune είναι ένας ράπερ με φινέτσα | LiFO». www.lifo.gr. 31 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2022. 
  23. «Ο Slogan Είναι Ένας Ράπερ που θα Ακούς για Πολλά Χρόνια Ακόμα». www.vice.com. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]