Single (μουσική)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
45αρι single έτοιμο να παιχτεί.

To single (πληθυντικός: singles) (ελληνική απόδοση: σινγκλ) είναι τύπος κυκλοφορίας ηχογραφημένης μουσικής, το οποίο συνήθως περιέχει ένα τραγούδι. Το single μπορεί να κυκλοφορήσει στο κοινό υπό διαφορετικούς τύπους (formats). Συνήθως το single είναι ένα τραγούδι, το οποίο κυκλοφορεί ξεχωριστά από το άλμπουμ, ενώ τις περισσότερες φορές κυκλοφορεί και στο άλμπουμ. Πρακτικά, το single κυκλοφορεί για να διαφημίσει και να προωθήσει το εκάστοτε άλμπουμ, έτσι το κομμάτι που επιλέγεται για το single, θεωρείται πως είναι το πιο εμπορικό του δίσκου.

Πλέον η επικρατούσα μορφή κυκλοφορίας των single γίνεται διαδικτυακά. Ενώ είναι πιθανό το κάθε κομμάτι ενός δίσκου να κυκλοφορεί ατομικά. Παρόλα αυτά η ιδέα του single έχει διατηρηθεί και τα τραγούδια που κυκλοφορούν υπό αυτή τη μορφή, σκοπό έχουν την προώθηση του άλμπουμ. Παλαιότερα η μορφή κυκλοφορίας ήταν βινύλια 7 ιντσών και 45 στροφών. Αυτα τα 45άρια συνήθως περιείχαν και ένα Radio Edit ειδικό για αναπαραγωγή σε Ραδιόφωνο. Ταυτοχρονα υπήρχαν και τα Maxi Singles 12 ιντσών 33 ή 45 στροφών με ειδικές εκδόσεις και remix.

Παρόλο που ονομάζεται "single",[1] ο εν λόγω τύπος κυκλοφορίας μπορεί να περιέχει έως και τρία κομμάτια. Ο μεγαλύτερος διαδικτυακός διανομέας single, το iTunes, δέχεται για παράδειγμα ως single μέχρι και τρία τραγούδια, τα οποία δεν ξεπερνούν τα δέκα λεπτά, την ίδια πολιτική ακολουθεί και το Spotify.[2] Οποιαδήποτε μουσική κυκλοφορία άνω των τριών κομματιών ονομάζεται Extended play (EP).

Προωθητικό single[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα προωθητικό single (promotional single ή promo single) έχει ως σκοπό να προωθήσει έναν επερχόμενο δίσκο ή εμπορικό σίνγκλ και κυκλοφορεί σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και κλαμπ. Το τραγούδι που κυκλοφορεί ως προωθητικό single τις περισσότερες φορές δεν έχει μουσικό βίντεο. Εκτός από το ραδιόφωνο, υπάρχει περίπτωση να γίνει διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή για streaming ή αγορά, ενώ παλιότερα κυκλοφορούσε και ως CD ή βινύλιο. Σε περίπτωση μη αναμενόμενης επιτυχίας του, έχει τη δυνατότητα να κυκλοφορήσει αργότερα ως εμπορικό single.

Στο εξωτερικό οι εταιρείες συνηθίζαν να διανέμουν δωρεάν έναν περιορισμένο αριθμό CD ή δίσκων βινυλίου με το προωθητικό ή το εμπορικό single, τα οποία αποστέλλονταν στους ραδιοφωνικούς παραγωγούς και στους DJs. Η διαδικασία αυτή ισχύει ακόμα αλλά σε ψηφιακή μορφή και downloads.

VHS Single[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα VHS singles ήταν μουσικές βιντεοκασέτες, στις οποίες κυκλοφορούσαν τα μουσικά βίντεο των σινγκλ μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα. Μετά το 2000 έπαψαν να είναι διαδεδομένες, καθώς βγήκαν στην αγορά τα DVD.

Παραπομπές - σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Single" μεταξύ άλλων στην αγγλική γλώσσα σημαίνει «ο μοναδικός, ο μόνο ένας»
  2. «Single and EP Definitions on iTunes - EmuBands». 22 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2016. 

Περαιτέρω μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The 45 Adaptor—A short article looking at the history of the 45 rpm single spindle adaptor.