Shinobi (βιντεοπαιχνίδι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Shinobi
ΔημιουργόςSega
ΕκδότηςSega
ΠλατφόρμαZX Spectrum, Commodore Amiga, Nintendo Entertainment System, Atari ST, Commodore 64, TurboGrafx-16, Amstrad CPC, iOS και Sega Master System[1]
Ημ/νία κυκλοφορίαςΝοέμβριος 1987
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Shinobi (ιαπωνικά: 忍, Χέπμπορν: -SHINOBI-) είναι arcade βιντεοπαιχνίδι hack and slash πλατφόρμας το οποίο αναπτύχθηκε και κυκλοφόρησε από τη Sega το 1987. Μεταφέρθηκε σε πολλά συστήματα. Το παιχνίδι γνώρισε αρκετές συνέχειες.

Σενάριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η υπόθεση του Shinobi αφορά έναν νίντζα με το όνομα Joe Musashi, ο οποίος πρέπει να σταματήσει την συμμορία των Zeed η οποία απαγάγει τα παιδιά της ομάδας Oboro. Μέσα από πέντε αποστολές αυξανόμενης δυσκολίας, ο Musashi πρέπει να βρει το δρόμο για το αρχηγείο των Zeed και να ελευθερώσει τους ομήρους.

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καρέ από το παιχνίδι

Οι πέντε αποστολές του παιχνιδιού αποτελούνται από τρεις ή τέσσερις πίστες η καθεμιά. Σε κάθε πίστα υπάρχουν 2 έως 9 όμηροι. Ο Joe πρέπει να τους ελευθερώσει όλους για να ολοκληρώσει την πίστα. Η τελευταία πίστα κάθε αποστολής δεν έχει ομήρους αλλά έναν και μόνο πανίσχυρο αρχηγό που καλείται να αντιμετωπίσει ο Joe. Μετά την ολοκλήρωση των πρώτων τεσσάρων αποστολών ο παίκτης μεταφέρεται σε μια μπόνους πίστα όπου μπορεί να κερδίσει μία έξτρα ζωή αν κατορθώσει να σκοτώσει όλους τους νίντζα που έρχονται καταπάνω του. Με την ολοκλήρωση της πέμπτης αποστολής ολοκληρώνεται το παιχνίδι. Με την έναρξη αυτής της αποστολής ο παίκτης δεν έχει δικαίωμα να συνεχίσει το παιχνίδι αν χάσει όλες του τις ζωές, έτσι πρέπει να το τερματίσει με όσες του έχουν απομείνει.

Το βασικό όπλο του Joe είναι τα απεριόριστα αστεράκια ενώ όταν επιτίθεται από μικρή απόσταση χρησιμοποιεί κλωτσιές και γροθιές. Σε κάθε πίστα ένας όμηρος δίνει στον Joe ένα μπόνους το οποίο αντικαθιστά τα αστεράκια με ένα όπλο που εκτοξεύει εκρηκτικές σφαίρες ενώ και η κοντινή επίθεση αντικαθίσταται με μια κατάνα. Ο Joe μπορεί μια φορά σε κάθε πίστα να εφαρμόσει την αυτοσυγκέντρωση, μια κίνηση που αφανίζει όλους τους εχθρούς που βρίσκονται στην οθόνη (στην μάχη με τους αρχηγούς αυτή η κίνηση τους προκαλεί αρκετά σοβαρό πλήγμα).

Καρέ από το παιχνίδι

Στο τέλος κάθε πίστας ο παίκτης ανταμείβεται με έξτρα πόντους ανάλογα με την επίδοσή του. Η ολοκλήρωση μιας πίστας χωρίς την χρήση αυτοσυγκέντρωσης δίνει στον παίκτη 5,000 πόντους (δεν ισχύει στην πέμπτη αποστολή), ενώ αν ολοκληρώσει την πίστα χωρίς να πετάξει αστεράκια (μόνο κοντινές επιθέσεις δηλαδή) παίρνει 20,000 πόντους. Ο παίκτης έχει τρία λεπτά στη διάθεσή του για κάθε πίστα. Ο χρόνος που έχει απομείνει μετά το τέλος της πίστας μετατρέπεται σε πόντους και προστίθεται στο σκορ του παίκτη. Σπεσιαλίστες του Shinobi ανταγωνίζονται ποιος θα βγάλει περισσότερες πίστες χωρίς αυτοσυγκέντρωση και αστεράκια. Είναι δυνατό να τερματιστεί το παιχνίδι με αυτό τον τρόπο με συνολικό σκορ 700,000. Το συνολικό σκορ για κάποιον που τερματίζει το παιχνίδι χωρίς τις παραπάνω τεχνικές είναι γύρω στις 250,000. Είναι επίσης δυνατό ο παίκτης να διαχειριστεί του πόντους που παίρνει για κάθε όμηρο με βάση το σκορ του.

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παιχνίδι έχει μεταφερθεί σε διάφορα συστήματα, όπως τα Sega Master System, NES, ZX Spectrum, Commodore 64, Amstrad CPC, Amiga και Atari ST. Το 1989 κυκλοφόρησε και για το PC Engine/TurboGrafx-16 και ήταν τόσο πιστή μεταφορά που δύσκολα ξεχώριζε από το arcade. Μερικές μεταφορές είχαν τις διαφορές τους με το arcade. Η έκδοση για το NES θεωρείται ως η χειρότερη λόγω του άτσαλου χειρισμού, της περιορισμένης χρωματικής παλέτας και τους σχεδόν ανίκητους αρχηγούς. Η έκδοση για το Master System είχε τα περισσότερα όπλα καθώς και οκτώ διαφορετικές αυτοσυγκεντρώσεις.

Κληρονομιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1989 η SEGA κυκλοφόρησε μια συνέχεια με τίτλο The Revenge of Shinobi ως ένα από τα πρώτα παιχνίδια για το Sega Mega Drive. Στην Ιαπωνία είχε τίτλο The Super Shinobi. Μια συνέχεια που κυκλοφόρησε το 1989 για τα arcade με τίτλο Shadow Dancer διαδραματίζεται 20 χρόνια μετά το πρώτο Shinobi με πρωταγωνιστή το γιο του Joe, Hayate. Άλλες συνέχειες του Shinobi κυκλοφόρησαν στα Game Gear, Sega Saturn και PlayStation 2.

Κληρονομιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τουλάχιστον άλλα δύο παιχνίδια της σειράς κυκλοφόρησαν με τον τίτλο Shinobi: Το Game Gear Shinobi το 1991, και μια τρισδιάστατη έκδοσή του το 2002 για το PlayStation 2.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]