Shazam! (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Shazam!
ΣκηνοθεσίαΝτείβιντ Σάντμπεργκ
ΠαραγωγήWarner Bros. Pictures
ΣενάριοΧένρι Γκείντεν
(σενάριο)
Χένρι Γκείντεν
Ντάρεν Λεμκ
(στόρι)
Μπιλ Πάρκερ
Τ.Κ. Μπεκ
(κόμικ)
ΠρωταγωνιστέςΖάκαρι Λίβαϊ
Μαρκ Στρονγκ
Άσερ Είντζελ
Τζακ Ντύλιαν Γκρείζερ
Ντζιμόν Χουνσού
ΜουσικήΜπέντζαμιν Γουόλφις
ΦωτογραφίαΜαξίμ Αλεξάντρ
ΜοντάζMichel Aller
Εταιρεία παραγωγήςWarner Bros. Pictures, New Line Cinema, DC Entertainment, The Safran Company και Seven Bucks Productions
ΔιανομήWarner Bros., InterCom[1] και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 5 Απριλίου 2019
Country flag 4 Απριλίου 2019
Διάρκεια132 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γλώσσααγγλικά

Το Shazam! είναι μια αμερικανική υπερηρωική ταινία παραγωγής του 2019 που βασίζεται στον ομώνυμο χαρακτήρα της DC Comics. Γυρίστηκε από την New Line Cinema, διανεμήθηκε από την Warner Bros. Pictures και είναι η έβδομη δόση του Εκτεταμένου Σύμπαντος της DC (DCEU). Σκηνοθετήθηκε από τον Ντείβιντ Σάντμπεργκ, σε σενάριο του Χένρι Γκείντεν και μια ιστορία των Χένρι Γκείντεν και Ντάρεν Λεμκ . Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Ζάκαρι Λίβαϊ, Μαρκ Στρονγκ, Άσερ Είντζελ, Τζακ Ντίλαν Γκρέιζερ και Ντζιμόν Χουνσού. Η πλοκή ακολουθεί τον έφηβο Μπίλι Μπάτσον καθώς επιλέγεται από τον αρχαίο μάγο Shazam να είναι ο νέος πρωταθλητής του λέγοντας το όνομα "Shazam", επιτρέποντάς του να μετατραπεί σε έναν ενήλικο υπερήρωα με διάφορες υπερδυνάμεις. Ο Μπίλι και ο θετός αδερφός του Φρέντι Φρίμαν πρέπει να ανακαλύψουν τις νέες δυνάμεις του Μπίλι για να σταματήσουν τον κακό Δρ Θάιντσο Σίβανα και τις Επτά Θανατηφόρους Αμαρτίες .

Η ανάπτυξη μιας ταινίας ζωντανής δράσης Shazam! ξεκίνησε στη New Line Cinema στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά καθυστέρησε για πολλά χρόνια. Η ταινία τέθηκε σε προ-παραγωγή το 2009 με τον Πίτερ Σίγκαλ ως σκηνοθέτη, τον Τζον Όγκουστ ως συγγραφέα και τον Ντουέιν Τζόνσον να θεωρείται πρωταγωνιστής για τον ρόλο του κακού Black Adam, αλλά το έργο δεν έγινε τελικά. Ο Τζόνσον ενήργησε ως εκτελεστικός παραγωγός στο Shazam!. Οι Γουίλιαμ Γκόλντμαν, Άλεκ Σοκόλοου, Τζοέλ Κόεν, Μπίλι Μπερτς και Τζεοφ Τζονς, μεταξύ άλλων, προσεγγίστηκαν στο πρότζεκτ ως συγγραφείς σε διάφορα σημεία της παραγωγής. Η ταινία ανακοινώθηκε επίσημα το 2014, με τον Τζόνσον να είναι πρωταγωνιστής ή ως Shazam ή ως Black Adam. Τον Ιανουάριο του 2017, επιλέχθηκε για να πρωταγωνιστήσει σε μια ενός σόλο ταινία με τον Black Adam. Ο Σάντμπεργκ επιλέχθηκε για να σκηνοθετήσει το Shazam! τον Φεβρουάριο του 2017 και ο Λίβαϊ επιλέχθηκε τον Οκτώβριο, με τον Έιντζελ να επιλέγεται τον επόμενο μήνα. Τα κύρια γυρίσματα ξεκίνησαν στο Τορόντο στις 29 Ιανουαρίου 2018, με το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας να γυρίζεται στα Pinewood Toronto Studios και ολοκληρώθηκε στις 11 Μαΐου 2018.

Το Shazam! κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Warner Bros. Pictures σε RealD 3D, σε Dolby κινηματογράφους, σε IMAX, σε 4DX και σε ScreenX στις 5 Απριλίου, 2019. Η ταινία ήταν μια επιτυχία στο box office, αποφέροντας συνολικά $366 εκατομμύρια παγκοσμίως.[2] Έλαβε θετικά σχόλια από κριτικούς, με επαίνους για την σκηνοθεσία του Σάντμπεργκ και τις ερμηνείες των Λίβαϊ, Γκρέιζερ και Έιντζελ, καθώς και γενικά τον ελαφρύ τόνο και την αίσθηση της διασκέδασης.[3] Μια συνέχεια με τίτλο Shazam! Η Οργή των Θεών, κυκλοφόρησε στις 17 Μαρτίου του 2023.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx.
  2. «Shazam! στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2019. 
  3. «Shazam! στο Rotten Tomatoes». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020. 
  4. D'Alessandro, Anthony (5 Οκτωβρίου 2020). «'The Batman' Flies To 2022 Post 'Dune' Drift, 'Matrix 4' Moves Up To Christmas 2021, 'Shazam! 2' Zaps To 2023 & More WB Changes – Update». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]