Shake It (τραγούδι του Σάκη Ρουβά)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Shake It"
σίνγκλ από Σάκης Ρουβάς
από το άλμπουμ Το Χρόνο Σταματάω
Κυκλοφόρησε20 Απριλίου 2004
Ηχογραφήθηκε2003-2004
Είδος
ΓλώσσαΑγγλικά
Διάρκεια3:00
ΔισκογραφικήMinos EMI
ΣτιχουργόςΝεκτάριος Τυράκης
ΣυνθέτηςΝίκος Τερζής
ΠαραγωγόςΝίκος Τερζής, Νεκτάριος Τυράκης
Το Χρόνο Σταματάω σειρά τραγουδιών
Feelings
(2003)
"Shake It"
(2004)
Σε Θέλω σαν Τρελός
(2004)
Συμμετοχή της Eurovision 2004
Χώρα
Ελλάδα
Καλλιτέχνης
Γλώσσα
Συνθέτης
Νίκος Τερζής
Στιχουργός
Νεκτάριος Τυράκης
Απόδοση σε τελικούς
Απ. ημιτελ.
Βαθ. ημιτελ.
238
Απ. τελικού
Βαθ. τελικού
252
Χρονολογία εμφάνισης
◄ "Never Let You Go" (2003)   
"My Number One" (2005) ►

Το "Shake It" είναι ένα τραγούδι που ηχογραφήθηκε από τον Έλληνα τραγουδιστή Σάκη Ρουβά. Το τραγούδι γράφτηκε από τον Νίκο Τερζή και τον Νεκτάριο Τυράκη. Είναι κυρίως γνωστό ως η ελληνική συμμετοχή στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2004 στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας.[1]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τραγούδι είναι up-tempo, πλήρως στην αγγλική γλώσσα, με τον Ρουβά να λέει στην αγάπη του ότι "θα αντάλλασσα τη ζωή μου για μια νύχτα μαζί σου" ("I would trade my life for a night with you") και ζητώντας από την αγάπη του να "το κουνήσει" ("shake it") γι' αυτόν. Η μουσική -του Νίκου Τερζή- περιλαμβάνει επίσης κάποια παραδοσιακά ελληνικά όργανα, καθώς και τα βαριά χορευτικά beats που διακρίνονται όλο και περισσότερο στο Διαγωνισμό.

Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παράσταση ήταν σεξουαλικά ομοιόμορφη, με τον Ρουβά να αρχίζει να χορεύει με δύο κορίτσια που φορούσαν κοστούμια. Καθώς τραγούδησε το στίχο "my world's on fire", τράβηξε δύο κόκκινα μαντήλια από τα παντελόνια των χορευτριών του. Αργότερα, αφαίρεσε τα κοστούμια από τις χορεύτριες του, αποκαλύπτοντας προκλητικά χρυσά κοστούμια. Αργότερα, οι δύο χορεύτριες, σκίζουν το άσπρο σακάκι του Ρουβά στην αρχή του τελευταίου ρεφρέν, αφήνοντάς τον να φοράει ένα τοπ και ένα τζιν. Οι ζωντανές ηχογραφήσεις της συμμετοχής παρουσιάζουν δυνατές επευφημίες από το πλήθος, καθώς και τα λαχανιάσματα του Ρουβά στο τέλος της αθλητικής του χορευτικής ρουτίνας.

Τον Σάκη Ρουβά συνοδεύσαν στη σκηνή οι Μαρία Λυραράκη και Ιρίνα Μανσούροβα, οι χορεύτριες, οι οποίες ήταν μαθήτριες του χορογράφου της συμμετοχής, Φωκά Ευαγγελινού, και οι Απόστολος Ψυχράμης, Γιάννα Φαφαλιού και Αντώνης Δόμινος (οι τρεις φιναλίστ του Eurostar 2004) στα φωνητικά.[2]

Ημιτελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν είχε τερματίσει στην πρώτη δεκάδα στο Διαγωνισμό του 2003, το τραγούδι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον ημιτελικό. Εκεί, ερμηνεύτηκε δέκατο ανά σειρά εμφάνισης, μετά από Μονακό με τη Maryon και το "Notre Planète" και πριν την Ουκρανία με τη Ρουσλάνα και το "Wild Dances". Στο τέλος της ψηφοφορίας, είχε λάβει 238 βαθμούς, τερματίζοντας στην 3η θέση ανάμεσα στους 22 συμμετέχοντας, κάνοντάς το να προκριθεί άνετα στον τελικό.

Τελικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον μεγάλο τελικό, ερμηνεύτηκε δέκατο έκτο ανά σειρά εμφάνισης, μετά την ΠΓΔΜ με τον Τόσε Προέσκι και το "Life" και πριν την Ισλανδία με τον Jónsi με το "Heaven". Στο τέλος της ψηφοφορίας, έλαβε 252 βαθμούς, τερματίζοντας στην 3η θέση από τους συνολικά 24 συμμετέχοντες. Ακολούθησε ως Έλληνας εκπρόσωπος στο Διαγωνισμό του 2005 η Έλενα Παπαρίζου με το "My Number One", που κατέληξε να εξασφαλίσει την πρώτη νίκη της Ελλάδας στο διαγωνισμό. Παρεμπιπτόντως, το "Shake It" είχε 22 βαθμούς περισσότερους από το "My Number One", παρά τη χαμηλότερη θέση του.

Μετά τη Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο χρόνια μετά, η Ελλάδα διοργάνωσε το διαγωνισμό και ο Ρουβάς τον συν-παρουσίασε. Εκεί, έκανε μια μικρή αναφορά στην ερμηνεία του όταν τον ρώτησε η συν-παρουσιάστρια του Μαρία Μενούνος για το πως ένιωθε όσο περίμενε τα αποτελέσματα. Ο ίδιος απάντησε ότι "I was shaking...brrrrrr...all over" ("Έτρεμα ολόκληρος"), παρακινώντας επευφημίες από το κοινό.

Λίστα κομματιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Shake It" (Eurovision Version)
  2. "Shake It" (Club Remix by Nick Terzis)
  3. "Shake It" (Soumka Mix)
  4. "Shake It" (Marsheaux Radio Mix)
  5. "Shake It" (Radio Version)

Μουσικό βίντεο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μουσικό βίντεο σκηνοθετήθηκε από τον επιτυχημένο Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Καπετανίδη, με τη βοήθεια της παραγωγής Cream. Ο σκηνοθέτης είχε συνεργαστεί με τον Ρουβά για πρώτη φορά το 1995 για το βίντεο του τραγουδιού "Έλα Μου" και από τότε είχε δημιουργήσει πολλά άλλα δημοφιλή βίντεο. Το ίδιο το βίντεο γυρίστηκε στη Σαντορίνη και εμφανίζει τον Ρουβά να τραγουδάει στο νερό. Η ιστορία ήταν απλή, με τον Ρουβά και τους φίλους να χορεύουν και να περνούν καλά, με στόχο να δώσει έμφαση στο καλοκαιρινό συναίσθημα του τραγουδιού μέσα από τη δραματική φυσική ομορφιά του σκηνικού, που αντιπροσωπεύει μια ελληνική ταυτότητα.[3] Στην αρχή, υπάρχει μια διαφήμιση για τη Vodafone, με το όνομα της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας να γράφεται σε ένα μακρινό σκάφος στη θάλασσα. Το βίντεο αποτελείται από οκτώ σκηνές, ενώ ο Ρουβάς φαίνεται να αλλάζει ρούχα πέντε φορές. Το βίντεο για το "Shake It" ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή βίντεο της χρονιάς, σύμφωνα με το MAD TV και παραμένει ένα από τα πιο επιτυχημένα βίντεο του Ρουβά.

Ιστορικό κυκλοφορίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτό το άλμπουμ κυκλοφόρησε με το σύστημα προστασίας Copy Control σε ορισμένες περιοχές.

Περιοχή Ημερομηνία Δισκογραφική Μορφή
Ελλάδα Μάρτιος 2004 Minos EMI Ραδιοφωνικό σίνγκλ
20 Απριλίου 2004 CD Single
Κύπρος Μάρτιος 2004 Ραδιοφωνικό σίνγκλ
20 Απριλίου 2004 CD Single
Τουρκία Μάϊος 2004
Ευρώπη Μάϊος 2004 Universal Music
Σκανδιναβία Ιούνιος 2004 Minos EMI

Απόδοση στα τσάρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "Shake It" ήταν ένα επιτυχημένο τραγούδι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, που παρέμεινε στην κορυφή των charts και των δύο χωρών για αρκετές εβδομάδες, ενώ μπήκε στα τσάρτ σε πολλές γειτονικές χώρες. Έφτασε στο νούμερο ένα στα ελληνικά single και στα airplay charts για σχεδόν ένα χρόνο, καθιστώντας το ένα από τα τραγούδια με τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της ελληνικής μουσικής. Με το τραγούδι να έχει πιστοποιηθεί ως 4 φορές πλατινένιο, θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα CD single στην ελληνική ιστορία. Το single κατάφερε επίσης να επιτύχει σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως η Σουηδία, όπου έσπασε το Top 40 στο εθνικό single chart, μπαίνοντας στα τσάρτ για μια εβδομάδα στον αριθμό 32.[4]

Τσάρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τσάρτ Πάροχοι Θέση Πιστοποίηση
Greek Airplay Chart Nielson 1 2× Πλατινένιο[5]
Greek Singles Chart IFPI 1
Cypriot Airplay Chart All Records 1
Swedish Singles Chart GLF 32

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 3η Θέση (252 βαθμοί)

Μουσικά Βραβεία Αρίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Καλύτερο Ποπ Τραγούδι (Υποψηφιότητα)
  • Βίντεο της Χρονιάς (Υποψηφιότητα)
  • Άντρας Καλλιτέχνης της Χρονιάς (Υποψηφιότητα)
  • Το Καλύτερο Ελληνικό Single της Χρονιάς σε Πωλήσεις (Κέρδισε)

MAD Video Music Awards 2004[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η Πιο Σέξι Εμφάνιση σε Βίντεο (Υποψηφιότητα)

Johnnie Walker's Men of the Year Awards[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τραγουδιστής της Χρονιάς (Κέρδισε)

World Music Awards 2005[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο Πιο Εμπορικός Έλληνας Καλλιτέχνης Παγκοσμίως (Κέρδισε)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. van Gorp, Edwin (15 Μαρτίου 2004). «Sakis Rouvas will represent Greece». Esctoday. 
  2. Vatmanidis, Theo (20 Μαρτίου 2004). «Presentation of Greek entry broadcasted tonight». Esctoday. 
  3. Vatmanidis, Theo (24 Απριλίου 2004). «Video recording Shake it in the Aegean». ESCToday. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2010. 
  4. «Sakis Rouvas – Shake It (song)». swedishcharts.com. Hung Medien. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2011. 
  5. «Internet Archive Wayback Machine». Web.archive.org. 10 Οκτωβρίου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Οκτωβρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]