Shadow Hearts (σειρά)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Shadow hearts)
Shadow Hearts
ΔημιουργόςSacnoth και SNK
ΕκδότηςUniversal Entertainment, Midway Games, Xseed Games και Infogrames
ΠλατφόρμαPlayStation και PlayStation 2
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Shadow Hearts (ιαπωνικά: シャドウハーツ, Χέπμπορν: Shadōhātsu) είναι σειρά βιντεοπαιχνιδιών ρόλων που κυκλοφόρησε στο PlayStation 2. Αναπτύχθηκε από την εταιρία Sacnoth (νυν Nautilus) και κυκλοφόρησε από την Aruze στην Ιαπωνία και τη Midway στη βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Το Shadow Hearts: From the New World εκδόθηκε από την XSEED στη βόρεια Αμερική και την Ghostlight στην Ευρώπη.

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς έκανε την εμφάνιση του το Δεκέμβριο του 2001 και ακολούθησε το Shadow Hearts: Covenant, που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2004, βελτιώνοντας όλους τους τομείς του πρώτου σε μεγάλο βαθμό.

Πέρα από αυτά τα δύο παιχνίδια έχει κυκλοφορήσει ένα ακόμα επεισόδιο, το Shadow Hearts From the New World, το οποίο δε συνδέεται σεναριακά με κανένα από τα προηγούμενα της σειράς. Πρόδρομος των Shadow Hearts θεωρείται το Koudelka, το οποίο είναι παιχνίδι με παρόμοιο στυλ, για το πρώτο PlayStation.

Πλέον, τα παιχνίδια Shadow Hearts θεωρούνται ως μερικά από τα πιο cult παιχνίδια, αφού έγιναν αποδεκτά από πολλούς οπαδούς των ανατολικών παιχνιδιών εναλλαγής ρόλων.

Παιχνίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Koudelka[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Koudelka

Το Koudelka κυκλοφόρησε στις 29 Ιουνίου του 2000 στο PlayStation.[1] Τοποθετείται στον πραγματικό κόσμο, και συγκεκριμένα στην Ουαλία της Ευρώπης του 1889. Η ιστορία του αφορά τρεις ερευνητές σταλμένους από το Βατικανό σε ένα μοναστήρι, το Nemeton Monastery, με σκοπό να ανακτήσουν ένα βιβλίο που κλάπηκε και έχει απίστευτα μεγάλη μαγική δύναμη. Στο μοναστήρι συναντούν πολλά παράξενα τέρατα, αποτελέσματα των πειραμάτων που έκανε ο καινούριος κάτοχος του βιβλίου. Τα τρία μέλη που έχει στην ομάδα του ο παίκτης είναι η πρωταγωνίστρια Koudelka Iasant, ο Father James O'Flaherty και ο Edward Plunkett.

Το παιχνίδι διαδραματίζεται πλήρως μέσα στον εσωτερικό χώρο του μοναστηριού, πράγμα που θυμίζει το Resident Evil. Αυτό είναι δείγμα των αρχικών προθέσεων του Κίκουτα, δηλαδή η δημιουργία ενός παιχνιδιού δράσης επηρεασμένο από το Resident Evil.

Όλοι οι διάλογοι του παιχνιδιού είναι γεμάτοι με voice overs και υπάρχουν πολλά FMVs, αιτιολογώντας έτσι και την ύπαρξη τεσσάρων CDs, παρά την πολύ μικρή διάρκεια του τίτλου.

Το Koudelka δέχθηκε μέτρια υποδοχή. Το IGN το βαθμολόγησε με 6,8/10, αναφέροντας ότι θυμίζει ταινία και επαινώντας την ιστορία και το CGI του, επικρίνοντας έντονα, ωστόσο, τον τρόπο παιχνιδιού, για τον οποίο δήλωσε ότι "είναι τόσο δύσκολος, που κάνει εξαιρετικά δύσκολο το να χαρεί κανείς το παιχνίδι".[2] Το GameSpot του έδωσε 6,7/10, τονίζοντας ότι "ακόμη και με το ελλιπές του gameplay, παραμένει ένα ταξίδι που αξίζει να κάνεις αν έχεις όρεξη για RPG".[3]

Shadow Hearts[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Shadow Hearts κυκλοφόρησε στις 11 Δεκεμβρίου του 2001 για το PlayStation 2.[4] Το παιχνίδι τοποθετείται χρονικά πενήντα χρόνια μετά τα γεγονότα του Koudelka, στην Ευρώπη και την Ασία του 1913, όπου κυριαρχούν τα τέρατα και η μαύρη μαγεία.

Το σενάριο του παιχνιδιού περιστρέφεται γύρω από την ιστορία του Yuri, ενός νέου που έχει την ικανότητα να ενώνεται με τις ψυχές των τεράτων που σκοτώνει, αποκτώντας έτσι απίστευτες δυνάμεις. Το παιχνίδι ξεκινάει μέσα σε ένα τρένο στην Μαντζουρία, όπου ο Yuri προσπαθεί να σώσει μία γυναίκα, την Alice Eliot, από ένα μάγο. Ο Yuri καταφέρνει να σώσει την Alice και έπειτα ξεκινά ένα ταξίδι που περιλαμβάνει τη Σαγκάη, την Πράγα, το Ρουέν, το Λονδίνο, καθώς και το Nemeton Monastery, του Koudelka. Το παιχνίδι εξελίσσεται σε δύο κεφάλαια: το πρώτο στην Ασία και το δεύτερο στην Ευρώπη.

Το κύριο στοιχείο του παιχνιδιού είναι το Judgment Ring, ένας δίσκος με φωτεινά σημεία που ο παίκτης πρέπει να πετύχει με την ακτίνα που γυρνάει γύρω από αυτόν, ώστε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οτιδήποτε κι αν γίνει στο παιχνίδι που έχει κάποιο αποτέλεσμα, τόσο όλες οι κινήσεις και οι επιθέσεις μέσα στη μάχη, όσο και πολλά events έξω από αυτές, καθορίζονται από το Judgment Ring. Άλλο ένα νέο στοιχείο του παιχνιδιού είναι τα Sanity Points (SP), που δηλώνουν την ψυχική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι χαρακτήρες. Σε κάθε γύρο μέσα στη μάχη τα SP μειώνονται, ως αποτέλεσμα της αρνητικής ενέργειας που δέχεται ο παίκτης από τα τέρατα. Όταν τα SP τελειώσουν, οι χαρακτήρες τρελαίνονται και δεν μπορούν να ελεγχθούν. Τέλος, ένα ακόμη χαρακτηριστικό του Shadow Hearts είναι ο δείκτης Malice. Όσο ο παίκτης σκοτώνει τέρατα, μαζεύει τις ψυχές τους, πράγμα που βοηθά τον Yuri να κάνει Fusions με ψυχές, ώστε να μεταμορφώνεται σε τέρατα. Όταν σκοτωθούν πολλά τέρατα, οι ψυχές τους αναζητούν εκδίκηση.

Το Shadow Hearts δέχθηκε μέτρια προς θετική υποδοχή. Το IGN βαθμολόγησε το παιχνίδι με 5,5/10, αναφέροντας ότι το σύστημα μάχης του είναι βαρετό, και ότι γραφικά του είναι κατώτερα από όσο θα έπρεπε για την εποχή.[5] Το GameSpot του έβαλε 7,9/10, δηλώνοντας ότι το παιχνίδι έχει ένα συγκλονιστικό soundtrack, ενώ δίνει μια αναζωογονητική φρέσκια ματιά στο είδος των RPG.[4]

Shadow Hearts: Covenant[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Shadow Hearts: Covenant

To Shadow Hearts: Covenant ή Shadow Hearts II κυκλοφόρησε στις 28 Σεπτεμβρίου του 2004.[6] Είναι η απευθείας συνέχεια του Shadow Hearts, και απόδειξη ότι ισχύει ο "κακός τερματισμός" του.

Εξελίσσεται έξι μήνες μετά από τα γεγονότα του Shadow Hearts, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ιστορία ξεκινάει με μία ομάδα Γερμανών στρατιωτών που πηγαίνουν να καταλάβουν το χωριό Domremy. Στην εκκλησία του χωριού, οι στρατιώτες δέχονται επίθεση από ένα δαίμονα ο οποίος τους σκοτώνει όλους, εκτός από μία στρατηγό με το όνομα Karin, που αποτελεί και μία από τις ηρωίδες του παιχνιδιού. Αποκαλύπτεται ότι ο δαίμονας αυτός είναι ο Yuri του Shadow Hearts, μεταμορφωμένος σε ένα από τα τέρατα που είναι διαθέσιμα στον τίτλο. Αυτό που γίνεται γνωστό στον παίκτη από την αρχή, είναι η δράση μιας μυστικής οργάνωσης με το όνομα Sapientes Gladio.

Το παιχνίδι βασίζεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό στα στοιχεία του Shadow Hearts, τα οποία εξελίσσει. Βελτιώθηκε σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των γραφικών, των cuscenes, τα voice over και τον τρόπο λειτουργίας του Judgement Ring. Επίσης, έκαναν cameo πολλοί χαρακτήρες του πρώτου παιχνιδιού.

Το Shadow Hearts: Covenant δέχθηκε πολύ θερμή υποδοχή. Το IGN το βαθμολόγησε με 9,1/10 επαινώντας τα γραφικά, το soundtrack, το σύστημα μάχης και τη διαχρονικότητά του.[7] Το GameSpot του έδωσε 8,6/10 και επαίνεσε το στυλ, το χιούμορ και το σύστημα μάχης του, αποκαλώντας το ένα υπέροχο παιχνίδι που κάθε fan του είδους ρόλων σίγουρα θα ευχαριστηθεί.[6]

Shadow Hearts: From the New World[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Shadow Hearts: From the New World

Το Shadow Hearts: From the New World κυκλοφόρησε στις 7 Μαρτίου του 2006.[8] Το παιχνίδι ξεκινά στη βόρεια Αμερική το έτος 1929, και περιλαμβάνει δύο νέους πρωταγωνιστές, τον 16χρονο Νεοϋορκέζο Johnny Garland και την 21χρονη ιθαγενή Αμερικανίδα Shania.

Η Shania έχει τη ικανότητα να κάνει fusion, όπως ο Yuri και ο Kurando των προηγούμενων παιχνιδιών Shadow Hearts, ωστόσο η ίδια δεν είναι Harmonixer: αντιθέτως, κάνει συμφωνίες με τα πνεύματα. Η ιστορία ξεκινά με τον ιδιωτικό ερευνητή Johnny, που προσλήφθηκε από έναν άντρα ονόματι Gilbert, για να βρει τον Marlow Brown. Όταν ο Johnny τον βρίσκει, ωστόσο, ανοίγει ένα μυστηριώδες "παράθυρο", και από αυτό βγαίνει ένα τέρας. Το υπόλοιπο της ιστορίας εστιάζει στον Johnny και την Shania, καθώς προσπαθούν να βρουν την αλήθεια σχετικά με τον Gilbert και τα σχέδιά τους.

Είτε είναι είτε όχι spin-off ή sequel, έχει αρκετούς συνδέσμους με το προηγούμενο παιχνίδι. Εκτός από χαρακτήρες και αντικείμενα που επιστρέφουν, αναφέρονται και σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν στο Shadow Hearts, όπως η ελευθέρωση του Malice από τον Nicolai (Nicholas) Conrad.

Την εμφάνιση του κάνει και σε αυτό το παιχνίδι το Judgment Ring. Ένα στοιχείο που προστέθηκε στο παιχνίδι, είναι η μπάρα Sock. Αυτή η μπάρα γεμίζει όσο ο χαρακτήρας δέχεται επιθέσεις, καθώς και όταν πραγματοποιεί ο παίκτης επιτυχημένα χτυπήματα, ενώ όταν γεμίσει πλήρως, ο παίκτης μπορεί να πραγματοποιήσει διπλές επιθέσεις (Double Attacks) και επιθέσεις Combo, παρόμοιες με αυτές του Covenant.

Το Shadow Hearts: From the New World δέχθηκε θετική υποδοχή. Τα IGN και GameSpot το βαθμολόγησαν με 7,8 και 8,2, αντίστοιχα, επαινώντας τα γραφικά, τον ήχο και το σύστημα μάχης του.[9][10]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παραγωγός εταιρία των παιχνιδιών είναι η Sacnoth, η οποία δημιουργήθηκε από τον Χιρόκι Κίκουτα, μουσικοσυνθέτη των παιχνιδιών Secret of Mana και Secret of Mana II (Seiken Densetsu II). Ο Κίκουτα ήθελε να φτιάξει ένα RRG το οποίο θα διέφερε από τα υπόλοιπα, γιατί ήθελε να τα οδηγήσει σε έναν εντελώς ξεχωριστό δρόμο.

Η Sacnoth δημιουργήθηκε με την οικονομική υποστήριξη της SNK, παρ'όλα αυτά ο Κίκουτα, πλήρως δυσαρεστημένος από τους διαπληκτισμούς μέσα στην εταιρία του (ο ίδιος ήθελε να φτιάξει ένα παιχνίδι δράσης, στα χνάρια του Resident Evil, ενώ οι συνεργάτες του ήθελαν ένα turn-based παιχνίδι, όπως είναι το Koudelka) και από την οικονομική κατάσταση της SNK, παραιτήθηκε μετά το τέλος του Koudelka. Η εταιρία έφυγε από τα χέρια της SNK και την ανέλαβε η Aruze Entertainment.

Με το Shadow Hearts: Covenant, τα μέλη της Sacnoth συνέθεσαν τη νέα εταιρία Nautilus. Το Shadow Hearts From the New World το έχει δημιουργήσει και πάλι η Nautilus.

Επιρροές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη σειρά Shadow Hearts υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία και αναφορές στον πραγματικό κόσμο. Εξάλλου αυτό είναι και ένα από τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού και ένα από τα στοιχεία που του δίνουν ιδιαίτερο κύρος και μοναδικότητα. Παρουσιάζει μία πιο σκοτεινή πραγματικότητα, γεμάτη μαγεία, δαίμονες και τέρατα. Πέρα, όμως, από την ένταξη του στον πραγματικό κόσμο, ένα ακόμα σημείο άξιο αναφοράς είναι οι ιστορικές αναφορές που έχει. Μέσα στα παιχνίδια της σειράς θα βρεις πολλές αναφορές σε ιστορικά γεγονότα του 1913, με χαρακτηριστικότερο τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Γίνεται αναφορά σε όλες τις ιστορικές αναφορές, καθώς και σε όλες τις τοποθεσίες από την πραγματικότητα, που συναντάται μέσα στα παιχνίδια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Koudelka». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2017. 
  2. Zdyrko, David (29 Ιουνίου 2000). «Koudelka». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2017. 
  3. Sato, Ike (14 Ιανουαρίου 2000). «Koudelka Review». GameSpot (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2017. 
  4. 4,0 4,1 Villoria, Gerald (19 Δεκεμβρίου 2001). «Shadow Hearts Review». GameSpot (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2017. 
  5. Smith, David (20 Δεκεμβρίου 2001). «Shadow Hearts». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2017. 
  6. 6,0 6,1 Massimilla, Bethany (27 Σεπτεμβρίου 2004). «Shadow Hearts: Covenant Review». GameSpot (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2017. 
  7. Dunham, Jeremy (23 Σεπτεμβρίου 2004). «Shadow Hearts: Covenant». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2017. 
  8. «Shadow Hearts: From the New World». GameSpot. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2017. 
  9. «Shadow Hearts: From the New World». IGN (στα Αγγλικά). 7 Μαρτίου 2006. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2017. 
  10. Massimilla, Bethany (13 Μαρτίου 2006). «Shadow Hearts: From the New World Review». GameSpot (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]