Μετάβαση στο περιεχόμενο

Scottish Professional Football League

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Scottish Professional Football League
Ίδρυση2013
ΧώραΗνωμένο Βασίλειο
ΚατηγορίεςΠρέμιερσιπ Σκωτίας
Τσάμπιονσιπ Σκωτίας
Λιγκ Ουάν Σκωτίας
Λιγκ Του Σκωτίας
Αριθμός ομάδων42
Επίπεδο1–4
Τοπικά κύπελλαΛιγκ Καπ Σκωτίας
Τσάλεντζ Καπ Σκωτίας
Ιστοσελίδαwww.spfl.co.uk

Η Scottish Professional Football League (SPFL) είναι σύστημα διεξαγωγής ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων στη Σκωτία, με αρχή την σεζόν 2013–14. Το σύστημα αυτό δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2013 έπειτα από την συγχώνευση μεταξύ της Scottish Premier League και της Scottish Football League.[1][2] Γενικός διευθυντής της SPFL είναι ο Νιλ Ντονκάστερ.

Καταβολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύρια λήμματα: Scottish Premier League και Scottish Football League

Σύστημα διεξαγωγής των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων στη Σκωτία δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1890, όταν η Scottish Football League (SFL) ιδρύθηκε. Παραδοσιακά, το πρωτάθλημα ήταν χωρισμένο σε δύο κατηγορίες (Ντιβίζιον Ουάν και Του) μεταξύ των οποίων οι ομάδες προβιβάζονταν και υποβιβάζονταν με το πέρας της κάθε σεζόν. Ωστόσο, κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1970, η μορφή οργάνωσης αυτή θεωρήθηκε απαρχαιωμένη, και ως εκ τούτου αποφασίστηκε ο περαιτέρω χωρισμός σε τρεις κατηγορίες: την Πρέμιερ Ντιβίζιον (παλαιότερα Ντιβίζιον Ουάν), την Φερστ Ντιβίζιον (παλαιότερα Ντιβίζιον Του) και τη νεοδημιουργηθείσα Σέκοντ Ντιβίζιον. Το σύστημα αυτό τέθηκε σε εφαρμογή για πρώτη φορά την σεζόν 1975–76. Το σύστημα διεξαγωγής των πρωταθλημάτων αυτό συνέχισε να υφίσταται έως και την σεζόν 1994–95, όταν και υιοθετήθηκε ένα σύστημα αποτελούμενο από τέσσερις συνολικά κατηγορίες, μαζί με τη νέα Θερντ Ντιβίζιον, με και τις τέσσερις κατηγορίες αυτές να αποτελούνται από δέκα ομάδες η καθεμία.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1997, οι σύλλογοι της Πρέμιερ Ντιβίζιον αποφάσισαν να αποσχιστούν από την Scottish Football League και να προχωρήσουν στην ίδρυση της Scottish Premier League (SPL), ακολουθώντας το παράδειγμα της Αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ.[3] Η απόφαση αυτή πάρθηκε λόγω της επιθυμίας των ισχυρότερων ομάδων της Σκωτίας να έχουν μεγαλύτερο λόγο στα έσοδα από τις αναμετρήσεις και να μπορούν από μόνες τους να διαπραγματεύονται τα τηλεοπτικά τους συμβόλαια και τις χορηγίες.[3] Τα έσοδα της SFL διαιρούνταν ισοδύναμα για όλες της ομάδες και των τεσσάρων κατηγοριών. Οι σύλλογοι της SPL διατήρησαν όλα τους τα εμπορικά δικαιώματα, με εξαίρεση μια ετήσιας βάσης χορηγία στην SFL[4] και μία χρηματική χορήγηση προς τις ομάδες που υποβιβάζονταν στην παρακάτω κατηγορία.[5][6]

Σκέψεις για εκ νέου αλλαγή στη δομή του σκωτσέζικου ποδοσφαίρου ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 2000, καθώς τόσο οι σύλλογοι όσο και οι εθνικές ομάδες της Σκωτίας αντιμετώπιζαν μεγάλες δυσκολίες στις διεθνείς διοργανώσεις, ενώ τα έσοδά τους υπολείπονταν σε σημαντικό βαθμό εκείνων της γειτονικής Αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ. Μία έκθεση, υπό την εποπτεία του πρώην Πρωθυπουργού της Σκωτίας Χένρι ΜακΛις, πραγματοποιήθηκε από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Σκωτίας, η οποία και δημοσιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2010.[7] Ο ΜακΛις συνιστούσε ότι το σκωτσέζικο ποδόσφαιρο θα πρέπει να έχει ένα ενιαίο σύστημα διεξαγωγής πρωταθλημάτων και ότι η ανώτερη τη τάξει κατηγορία θα έπρεπε να έχει μόλις 10 ομάδες.[8] Η πρόταση αυτή για αλλαγή στον αριθμό των ομάδων της πρώτης κατηγορίας δεν προχώρησε λόγω αντιδράσεων από τέσσερις συλλόγους της SPL, με μόλις δύο απαιτούμενες αρνητικές ψήφους για ακύρωση τέτοιου είδους τροποποιήσεων στο καταστατικό του πρωταθλήματος.[9]

Οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο, συνεχίστηκαν σχετικά με την συγχώνευση των πρωταθλημάτων.[10] Μια πρόταση για ενοποιημένο σύστημα διεξαγωγής πρωταθλημάτων με δομή 12-12-18 ομάδων ανά κατηγορία αντιστοίχως προωθήθηκε τον Απρίλιο του 2013.[3] Τελικώς, όμως, η συγκεκριμένη πρόταση δεν προχώρησε καθώς δύο ομάδες της SPL (Ρος Κάουντι και Σαιντ Μίρεν) την καταψήφισαν.[11] Οι σύλλογοι της SPL παμψηφεί συμφώνησαν σε ένα νέο πλάνο συγχώνευσης και αναδιοργάνωσης της δομής των πρωταθλημάτων λίγες εβδομάδες αργότερα, το οποίο θα διατηρούσε την ίδια δομή στα πρωταθλήματα, ενώ θα απέφερε σημαντικότερα έσοδα για τις ομάδες της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας του σκωτσέζικου ποδοσφαίρου.[12] Η SFL κατέθεσε μια αντιπρόταση που προέβλεπε περαιτέρω χρηματικά έσοδα για τις ομάδες της τρίτης και της τέταρτης κατηγορίας, ωστόσο αυτή απορρίφθηκε από την SPL, η οποία επέμεινε στην πρόταση που είχε γίνει αποδεκτή από τους συλλόγους-μέλη της.[13] Μια ενδεικτική ψηφοφορία που διεξήχθη μεταξύ των συλλόγων της SFL τον Μάιο κατέδειξε ότι το σχέδιο της SPL θα απορριπτόταν ασυζητητί.[14] Ορισμένοι από τους συλλόγους της Φερστ Ντιβίζιον (Β΄ Κατηγορία), ωστόσο, απείλησαν ότι θα αποχωρούσαν από την SFL και θα ίδρυαν μια "SPL2" (δεύτερη κατηγορία της SPL).[14] Η SPL, από την πλευρά της, διέρρευσε ότι ευχαρίστως θα δεχόταν στις τάξεις της τις ομάδες της Φερστ Ντιβίζον που θα αποφάσιζαν να αποχωρήσουν από την SFL.[15] Μια επίσημη ψηφοφορία μεταξύ των συλλόγων της SFL έλαβε χώρα στις 12 Ιουνίου. 23 ομάδες ψήφισαν θετικά, μία παραπάνω από τον απαιτούμενο αριθμό για την υιοθέτηση της πρότασης.[1] Η συγχώνευση τελικώς συμφωνήθηκε στις 28 Ιουνίου[2] και τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα στη Σκωτία διεξήχθησαν υπό τη νέα αυτή μορφή για την σεζόν 2013–14.

Δομή και οργάνωση πρωταθλημάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 24 Ιουλίου 2013, ανακοινώθηκαν οι τέσσερις ονομασίες των κατηγοριών της SPFL - Πρέμιερ Λιγκ Σκωτίας, Τσάμπιονσιπ Σκωτίας, Λιγκ Ουάν Σκωτίας και Λιγκ Του Σκωτίας.[16] Η συγχώνευση αυτή δέχθηκε σκληρή κριτική από τον Άλεξ Άντερσον του When Saturday Comes, καθώς θεώρησε ότι θα έφερνε περισσότερα προβλήματα στο σκωτσέζικο ποδόσφαιρο, θεωρώντας σχεδόν σίγουρο το γεγονός ότι τα ημι-επαγγελματικά σωματεία των χαμηλότερων κατηγοριών, σε βάθος χρόνου, θα βρίσκονταν να αγωνίζονται στα τοπικά πρωταθλήματα.[17]

Η SPFL διοικείται και ανήκει ως οργανισμός στους 42 συλλόγους-μέλη της. Κάθε σύλλογος είναι συμμέτοχος, με τον καθένα να έχει δικαίωμα μίας ψήφου σε συζητήσεις που αφορούν αλλαγές σχετικές με τον κανονισμό του οργανισμού, καθώς και τα τηλεοπτικά συμβόλαια. Οι σύλλογοι εκλέγουν ένα εξαμελές διοικητικό συμβούλιο που εποπτεύει τον τρόπο λειτουργίας των πρωταθλημάτων σε καθημερινή βάση. Το διοικητικό συμβούλιο με την σειρά του εκλέγει έναν Γενικό Διευθυντή. Ο Νιλ Ντονκάστερ εξελέγη ως ο πρώτος Γενικός Διευθυντής της SPFL τον Ιούλιο 2013, αφού κέρδισε τον Ντέιβιντ Λόνγκμιουϊρ στη σχετική διαδικασία.[18][19]

Σύλλογοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρακάτω ακολουθεί κατάλογος των 42 συλλόγων-μελών της SPFL.[20]

Πρέμιερσιπ Σκωτίας
Τσάμπιονσιπ Σκωτίας
Λιγκ Ουάν Σκωτίας
Λιγκ Του Σκωτίας

Χορηγίες και τηλεοπτικά δικαιώματα πρωταθλημάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας από τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την συγχώνευση ήταν η αίσθηση ότι με την αλλαγή αυτή θα υπήρχαν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι χορηγοί για το σκωτσέζικο ποδόσφαιρο ως σύνολο, ενώ τα συμβόλαια χορηγιών που είχε η SPL με την Clydesdale Bank και η SFL με την Irn-Bru είχαν εκπνεύσει το 2013.[16][21][22] Τον Οκτώβριο του 2013, η SPFL ανακοίνωσε συμφωνία χορηγίας με την Irn-Bru, καθιστώντας την τελευταία ως την επίσημη προμηθεύτρια αναψυκτικών του πρωταθλήματος.[23] Ο Νιλ Ντονκάστερ δήλωσε ότι η SPFL θα συνέχιζε να αναζητεί χορηγούς για το πρωτάθλημα και το Λιγκ Καπ Σκωτίας.[23]

Η SPFL κληρονόμησε τις συμφωνίες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα με το Sky Sports και το BT Sport.[16] Στις 2 Νοεμβρίου 2013, η SPFL προχώρησε σε συμφωνία ύψους £20 εκατομμυρίων με το κινέζικο τηλεοπτικό δίκτυο PPLive TV για την προβολή 58 ζωντανών αναμετρήσεων ανά σεζόν για διάστημα διάρκειας 10 ετών.[24]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 «SFL clubs vote in favour of merger with SPL». BBC Sport. BBC. 12 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2013. 
 2. 2,0 2,1 Chris McLaughlin (28 Ιουνίου 2013). «The new Scottish Professional Football League survives hitch». BBC Sport. BBC. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2013. 
 3. 3,0 3,1 3,2 McLaughlin, Chris (14 Απριλίου 2013). «Scottish clubs set for vote on league reconstruction proposals». BBC Sport. BBC. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2013. 
 4. Grahame, Ewing (8 June 2009). «SPL in move to ease lower divisions' fears over Setanta cash». Daily Telegraph (Telegraph Media Group). http://www.telegraph.co.uk/sport/football/competitions/scottish-premier/5479407/SPL-in-move-to-ease-lower-divisions-fears-over-Setanta-cash.html. Ανακτήθηκε στις 15 June 2013. 
 5. Murray, Ewan (21 February 2011). «Scottish Premier League offers to double parachute payments». The Guardian (Guardian News and Media). http://www.guardian.co.uk/football/2011/feb/21/scottish-premier-league-parachute-payments. Ανακτήθηκε στις 15 June 2013. 
 6. «FAQs». www.scotprem.com. Scottish Premier League. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2013. 
 7. «McLeish Report». www.scottishfa.co.uk. Scottish Football Association. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουνίου 2013. 
 8. «Henry McLeish review backs SPL plan for 10-team leagues». BBC Sport. BBC. 16 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2013. 
 9. Tynan, Gordon (6 January 2011). «Thompson says opposition will stop SPL reform». The Independent. http://www.independent.co.uk/sport/football/scottish/thompson-says-opposition-will-stop-spl-reform-2176998.html. Ανακτήθηκε στις 15 December 2013. 
 10. McLauchlin, Brian (10 Ιουλίου 2012). «Scottish Football League clubs seek merger plan change». BBC Sport. BBC. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2013. 
 11. «SPL fails to vote through 12-12-18 reconstruction plan». BBC Sport. BBC. 15 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2013. 
 12. «SPL clubs agree league reform package for next season». BBC Sport. BBC. 7 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2013. 
 13. «Scottish league bodies remain divided as SPL rejects SFL plan». BBC Sport. BBC. 20 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2013. 
 14. 14,0 14,1 Lewis, Jane (23 Μαΐου 2013). «SFL clubs to hold June vote on league restructuring». BBC Sport. BBC. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2013. 
 15. Spence, Jim (23 Μαΐου 2013). «SFL Division One clubs may break away to form SPL second tier». BBC Sport. BBC. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2013. 
 16. 16,0 16,1 16,2 «SPFL: New Scottish league brands unveiled». BBC Sport. BBC. 24 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2013. 
 17. Alex Anderson (14 Ιουνίου 2013). «Scottish League merger brings more uncertainty». When Saturday Comes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουνίου 2013. 
 18. Chris McLaughlin (28 Ιουνίου 2013). «SPFL: Neil Doncaster & David Longmuir vie for new role». BBC Sport. BBC. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2013. 
 19. «SPFL appoints Neil Doncaster as chief executive». BBC Sport. BBC. 4 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2013. 
 20. http://spfl.co.uk/clubs/
 21. «SPL uncertainty 'hinders league sponsor search', says SFA chief». BBC Sport. BBC. 20 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2013. 
 22. Lewis, Jane (23 Σεπτεμβρίου 2013). «Drive to attract sponsor takes time, says SFA chief Stewart Regan». BBC Sport. BBC. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2013. 
 23. 23,0 23,1 McLaughlin, Chris (3 Οκτωβρίου 2013). «SPFL agrees deal with drinks firm». BBC Sport. BBC. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2013. 
 24. «Scottish football to be broadcast live in China for first time». BBC Sport. BBC. 4 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]