Savage Garden

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Savage Garden
Βιογραφικό
ΚαταγωγήBrisbane, Κουίνσλαντ, Αυστραλία
ΕίδηΠοπ ροκ, R&B, ποπ
Παρουσία1994–2001
Δισκογραφικές
Ιστοσελίδαsavagegarden.com
Πρώην μέλη
  • Ντάρεν Χέιζ
  • Ντανιέλ Τζόουνς

Οι Savage Garden ήταν ένα ποπ ντουέτο Αυστραλών που περιλάμβανε τον Ντάρεν Χέιζ στα φωνητικά και τον Ντανιέλ Τζόουνς στα όργανα. Ιδρύθηκαν στην Αυστραλία, συγκεκριμένα στην Κουίνσλαντ, το 1994, και στα τέλη της δεκαετίας του 1990 πέτυχαν διεθνή αναγνώριση με τα κορυφαία σίνγκλς: "I Want You", "To the Moon and Back", "Truly Madly Deeply", "The Animal Song" και "I Knew I Loved You".

Τα δύο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος, Savage Garden και Affirmation έφτασαν το Νο. 1 στην Αυστραλία και στην κορυφή των τοπ 10 του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Τελικά, πούλησαν περισσότερα από 23 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.[1]

Το 1997 το συγκρότημα επιβραβεύθηκε με 10 ARIA Music Awards. Χωρίστηκαν το 2001, με τον Χέιζ να συνεχίζει την καριέρα του ως σόλο καλλιτέχνης και να δημιουργεί τέσσερα στούντιο άλμπουμ μέχρι το 2011.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1993-1995: Σχηματισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1993, ο γνώστης μουσικών οργάνων και παραγωγός Ντάνιελ Τζόουνς δημοσίευσε μια διαφήμιση στην εφημερίδα του Brisbane Time Off, ζητώντας έναν τραγουδιστή για πέντε κομμάτια της μουσικής μπάντας Red Edge, που περιλάμβανε τον ίδιο και τα αδέρφια του. Ο Ντάρεν Χέιζ, που ήταν φοιτητής στο πανεπιστήμιο, ήταν η μόνος που αποκρίθηκε στην αγγελία και κατόπιν ακρόασης συμφώνησαν για συνεργασία.

Οι Red Edge έπαιζαν σε εκδηλώσεις κοντά στα μπαρ και κλαμπ της Χρυσής Ακτής, ενώ οι Χέιζ και Τζόουνς άρχισαν την συγγραφή των πρωτότυπων. Τον Ιούνιο του 1994, οι Χέιζ και Τζόουνς άφησαν τους Red Edge επιδιώκοντας κοινή καριέρα ως Crush. Το νέο ντουέτο μετονομάστηκε σε Savage Garden, με έμπνευση από την φράση του Vampire Chronicles της Anne Rice, «η Ομορφιά ήταν ένα Savage Garden (Άγριος Κήπος)».

Μέχρι το τέλος του έτους, τραγούδησαν αρκετά τραγούδια για μια κασέτα ντέμο και έστειλαν 150 αντίτυπα σε διάφορες δισκογραφικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Ο Τζον Γούντραφ (The Angels, Baby Animals, Diesel) ήταν η μόνη θετική απάντηση, έγινε ο μάνατζέρ τους και διαπραγματεύτηκαν συμβόλαιο με τους Roadshow Music/Warner Music. Το 1995, μπήκαν στα στούντιο για να ηχογραφήσουν τον πρώτο δίσκο με παραγωγό τον Τσαρλς Φίσερ (Air Supply, Moving Pictures, 1927).

1996-1998: Ο Πρώτος Δίσκος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάιο 1996,[2] οι Savage Garden κυκλοφόρησαν το πρώτο σίγνκλ "I Want You" για την Roadshow Music. Έφθασε στη θέση Νο. 4 του Αυστραλέζικου Πίνακα Κατατάξεων (ARIA) σίνγκλς και την κορυφαία θέση Αυστραλού καλλιτέχνη για το έτος 1996. Την 30η Σεπτεμβρίου κέρδισαν την πρώτη υποψηφιότητα για βραβείο ARIΑ στην κατηγορία "Σίνγκλ Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη", για το "I Want You". Η επιτυχία τους εξασφάλισε το ενδιαφέρον από μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες και υπέγραψαν με την Columbia Records. Τον Νοέμβριο κυκλοφόρησε το "To the Moon and Back" που έφτασε στο Νο. 1 τον Ιανουάριο του 1997.

Το "I Want You" που κυκλοφόρησε στη Βόρεια Αμερική το Φεβρουάριο, έφτασε στη θέση 4 στο αμερικάνικο Billboard Hot 100 και μέχρι τον Απρίλιο έγινε χρυσό, σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Συνεταιρισμό Δισκογραφικών Εταιρειών(RIAA). Ακόμα, έφθασε στο Νο. 1 στον Καναδικό Πίνακα Κατατάξεων Σίνγκλς. Τον Μάρτιο κυκλοφόρησαν το τρίτο σίγνκλ "Truly Madly Deeply", που επίσης έφθασε στο Νο. 1. Παράλληλα τον Μάρτιο του 1997, ο πρώτος δίσκος του ντουέτου τιτλοφορούμενος Savage Garden, ο οποίος έφτασε στην κορυφή των Αυστραλέζικων κατατάξεων και παρέμεινε εκεί για 19 εβδομάδες. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε διεθνώς δύο εβδομάδες αργότερα.

Σύμφωνα με τον ιστορικό ροκ μουσικής Ίαν McFarlane, «[Αυτό] αποκάλυψε την επιρροή της αγγλικής ποπ '80 στις συνθέσεις των Χέιζ και Τζόουνς. Οι μελωδίες του Tears for Fears συνδυάστηκαν άψογα με ρυθμίσεις τύπου Eurythmics, ενώ η κιθάρα τύπου Cure ήταν το κερασάκι στην κορυφή της τούρτας.» Το "I Want You" κυκλοφόρησε σε όλη την Ευρώπη τον Απρίλιο του 1997 και έφτασε τη θέση Νο. 11 στην Αγγλία. Στα τέλη του Μαΐου, το "To the Moon and Back" ήταν το συχνότερα ακουγόμενο τραγούδι στο αμερικάνικο ραδιόφωνο.

Τον Ιούνιο του 1997, κυκλοφόρησε στην Αυστραλία το τέταρτο σίνγκλ "Break Me Shake Me", που έφτασε στη θέση Νο. 3 του αμερικάνικου μπίλμπορντ και έγινε χρυσό από την RIAA. Τον Σεπτέμβριο του 1997, οι Savage Garden πέτυχαν ρεκόρ κερδίζοντας 10 Βραβεία ARIA, από τα 13 για τα οποία ήταν υποψήφιοι. To "Truly Madly Deeply" ήταν η τρίτη κυκλοφορία τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκτόπισε το "Candle in the Wind 1997" του Elton John μετά από 14 εβδομάδες παραμονής στη θέση Νο.1. Τον Νοέμβριο κυκλοφόρησαν το πέμπτο σίνγκλ από το άλμπουμ τους, το "Universe".

Τον Ιανουάριο 1998, κυκλοφόρησε το "All Around Me" ως σίνγκλ αποκλειστικά για το αυστραλέζικο ραδιόφωνο, μολονότι διέθεσαν 3000 αντίτυπα στη δεύτερη συναυλία τους στο Brisbane. Τον Νοέμβριο του 1998, κυκλοφόρησε αποκλειστικά στην Ιαπωνία το "Santa Monica", το τελευταίο σίγνκλ του άλμπουμ, συνοδευόμενο από βιντεοσκόπηση ζωντανής παράστασης στο Hard Rock Cafe. Το 1998, το "Truly Madly Deeply" ήταν το συχνότερα ακουγόμενο τραγούδι στο αμερικάνικο ραδιόφωνο και το μόνο σίγνκλ που παρέμεινε για έναν ολόκληρο χρόνο στο Τοπ του Billboard, Hot 100.

Από το 2005, το Savage Garden πιστοποιήθηκε 12× πλατινένιο στην Αυστραλία, 7× πλατινένιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, 3× πλατινένιο στον Καναδά, 2× πλατινένιο σε Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη και Ηνωμένο Βασίλειο.

1999-2000: Affirmation[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Φεβρουάριο 1999, το "The Animal Song", της ταινίας The Other Sister, έφτασε στη θέση Νο. 1 στην Αυστραλία, σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Σεπτέμβριο κυκλοφόρησαν το "I Knew I Loved You" – μια μπαλάντα αγάπης – που κορυφώθηκε στη θέση Νο. 4 στην Αυστραλία και Νο. 10 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Νοέμβριο του 1999, κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους, Affirmation, με παραγωγό τον Walter Afanasieff (Ρίκι Μάρτιν, Mariah Carey, Celine Dion).

Περιγράφηκε από τον McFarlane ως «καθαρή ανόθευτη ποπ, καμαρωτές ελκυστικές μελωδίες και κλασάτος προσεγμένος ήχος». Το άλμπουμ έφθασε στο Νο.1 στην Αυστραλία και έγινε 8 φορές πλατινένιο. Ταυτόχρονα, Μέσα σε ένα μήνα, έγινε πλατινένιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, εν μέρει λόγω της επιτυχίας του σίνγκλ "I Knew I Loved You", που έφτασε στο Νο. 1 στο Hot 100, έγινε πλατινένιο και ήταν το δημοφιλέστερο σίνγκλ του αμερικάνικου ραδιοφώνου για ένα χρόνο.

Τον Φεβρουάριο 2000, κυκλοφόρησε το τρίτο σίνγκλ από το δεύτερο άλμπουμ, το "Crash and Burn", που έφτασε στο No. 10, ενώ το "Truly Madly Deeply" του 1997 βρισκόταν ακόμα στα μπίλμπορντ κατατάξεων. Τελικά έπεσε μετά από 123 εβδομάδες, με χρόνο παραμονής ρεκόρ.

Τον Ιούνιο ο Χέιζ τραγούδησε "O Sole Mio" στο ετήσιο φιλανθρωπικό κονσέρτο του Ιταλού τενόρου Λουτσιάνο Παβαρότι που ονομάζεται: ο Pavarotti και οι Φίλοι Του. Η επιτυχία των Savage Garden φάνηκε στο Billboard Music Awards, όπου βραβεύτηκαν για το Καλύτερο Adult Βίντεο και No. 1 Adult Τραγούδι της Χρονιάς για το "I Knew I Loved You", και No. 1 Adult Καλλιτέχνης της Χρονιάς. To "I Knew I Loved You" έμεινε στο μπίλμπορντ των adult για 124 εβδομάδες.

Οι Savage Garden τραγούδησαν το Affirmation στην Τελετή Λήξης του 2000 στους Ολυμπιακούς αγώνες.

2001: Διάλυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα μέσα του 2001, διαδόθηκαν φήμες ότι το ντουέτο θα διαλυθεί, επειδή ο Χέιζ θέλει να ξεκινήσει καριέρα σόλο. Ανακοινώθηκε ότι ο Τζόουνς αδειοδοτήθηκε για να επενδύσει χρόνο σε μια δισκογραφική εταιρεία που ίδρυσε και επειδή υπήρχε χάσμα χρειαζόταν ανασχηματισμός. Τον Οκτώβριο του 2001, ο Χέιζ ανακοίνωσε ότι οι Savage Garden διαλύθηκαν.[3] Οι δύο τους είχαν συμφωνήσει ότι θα διαλυθούν μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας τους για το δεύτερο άλμπουμ. Ο Τζόουνς δεν ενημερώθηκε για την πραγματική ημερομηνία της διάσπασης, έως ότου διάβασε την ανακοίνωση του Χέιζ. Μετά την ανακοίνωση, η ιστοσελίδα του συγκροτήματος δημοσίευσε:

Ευχαριστούμε θερμά τους θαυμαστές μας σε όλον τον κόσμο για την υποστήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια. Η επιτυχία των Savage Garden και ο χρόνος μας μαζί ήταν μία καταπληκτική εμπειρία... πραγματικά αξέχαστη. Ελπίζουμε ότι κατανοείτε τις ανάγκες μας για προσωπική ανάπτυξη. 

Σε μια συνέντευξη στο δίκτυο musicMAX, ο Χέιζ είπε ότι λίγες εβδομάδες πριν την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ, ο Τζόουνς έδειξε δυσαρέσκεια για τη φήμη του συγκροτήματος. Ο Χέιζ τον Ιανουάριο του 2002, κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο σίνγκλ "Insatiable", και τον Μάρτιο κυκλοφόρησε το σόλο άλμπουμ Spin. Κάποια από τα σίνγκλ έφτασαν στο βρετανικό Τοπ 40, όπως τα "I Miss You", "Strange Relationship", και "Crush (1980 Me)". Ο Χέιζ έχει κυκλοφορήσει 3 ακόμη σόλο άλμπουμ εώς το 2011.

Ο Τζόουνς ίδρυσε τη δισκογραφική εταιρεία Meridien Musik και έχτισε ένα στούντιο ηχογράφησης με την ονομασία Level 7 Studios, για νέους Αυστραλούς καλλιτέχνες, όπως οι Aneiki και Bachelor Girl.

Τον Αύγουστο 2007, ο Χέιζ ρωτήθηκε από το ταμπλόιντ The Daily Telegraph αν συζητείται επανασύνδεση με τον Τζόουνς και απάντησε «Όχι, ποτέ. Είπα ότι θα το έκανα μόνο αν θεραπεύεται ο καρκίνος και αισθάνομαι το ίδιο.»

2005: Truly Madly Completely[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την 7η Νοεμβρίου 2005 κυκλοφόρησε μία συλλογή με τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους: Truly Madly Completely: The Best of Savage Garden. Στις ΗΠΑ κυκλοφόρησε στις αρχές του 2006 και περιλάμβανε ένα καινούριο σίνγκλ του Χέιζ με τίτλο "So Beautiful". Σε παραλλαγές της κυκλοφορίας περιλήφθηκαν ένα έξτρα DVD με διάφορα μουσικά βίντεο κλιπ και το ντοκιμαντέρ Parallel Lives, που είχε κυκλοφορήσει παλαιότερα ως έξτρα των Superstars and Cannonballs DVD/VHS.

2015: Savage Garden: Τα Singles[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να εορτάσουν την 20η επέτειο από την ίδρυση του συγκροτήματος κυκλοφόρησαν μια νέα συλλογή με τίτλο Savage Garden: Τα Singles την 12η Ιουνίου. Περιλάμβανε επίσης ένα ακυκλοφόρητο ντέμο από το 1994, με τίτλο She. Ο Ντάρεν Χέιζ δήλωσε για την ηχογράφηση «Ήταν πριν από πολύ καιρό, αλλά θυμάμαι ότι έγραφα για τη σχέση που είχα, και εξακολουθώ να έχω, με τις γυναίκες της ζωής μου. Από την αδελφή μου έως τη μητέρα μου και όλες τις φίλες και συνεργάτιδες που είχα στη ζωή μου». 

«Είμαι ευγνώμων για αυτές τις απίστευτα ισχυρές γυναίκες που με αγάπησαν και με δίδαξαν τη σημασία της δύναμης και της επιτυχίας σε έναν κόσμο που σε υποτιμά.» Το άλμπουμ περιλάμβανε ένα έξτρα DVD με κυκλοφορίες αυστραλέζικων και διεθνών μουσικών βίντεο.[4] Συνοδεύεται από μια μεγάλη επανακυκλοφόρηση των δύο άλμπουμ του συγκροτήματος, με έξτρα κομμάτια και ζωντανές εμφανίσεις.[5]

Περιοδείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

The Future of Earthly Delites[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

H Περιοδεία ονομάστηκε To the Moon and Back (Ως Το Φεγγάρι Και Πίσω) στις ΗΠΑ. Υπάρχουν πλάνα από την περιοδεία στο διεθνές μουσικό βίντεο του "Break Me Shake Me" και στο μουσικό βίντεο για το "Tears of Pearls".

Παγκόσμια Περιοδεία για το Affirmation[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Περιοδεία περιλάμβανε 80 παραστάσεις σε Αυστραλία, Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Άπω Ανατολή μέσα στο 2000. Σήμανε την αρχή για τη συνεργασία του Χέιζ με τον Γουίλι Γουίλιαμς, που εγκατέστησε το σύστημα πολύχρωμου σκηνικού φωτισμού. Το διεθνές μουσικό βίντεο για το τραγούδι "Affirmation", και τα μουσικό βίντεο για το "Chained to You" και "The Best Thing" γυρίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιοδείας.

Κατά τη διάρκεια του Αυστραλιανού σκέλους της περιοδείας, το συνεργείο κινηματογράφησε το ντουέτο στην σκηνή και στα παρασκήνια για τη μεταγενέστερη κυκλοφορία του Superstars and Cannonballs DVD/VHS.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Savage Garden (1997)
  • Affirmation (1999)

Βραβεία και υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2009, ως μέρος των εορτασμών του Q150 οι Savage Garden ανακοινώθηκαν ως ένα από τα πρότυπα του Q150, στο Queensland, για το ρόλο τους ως "Σημαντικοί Καλλιτέχνες".[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Chris Lord-Alge brings mix of humor spirit. books.google.com. 5 Νοεμβρίου 2005. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2014. 
  2. «New Release Summary – Product Available from: 27/5/96 (from The ARIA Report Issue No. 327)». Imgur.com (original document published by ARIA). Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2017. 
  3. Eliezer, Christie (5 Οκτωβρίου 2001). «Savage Garden confirms split». Billboard. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2001. https://web.archive.org/web/20011005173251/http://www.billboard.com/billboard/daily/article_display.jsp?vnu_content_id=1071287. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2014. 
  4. Emily Mack (15 Μαΐου 2015). «Hear Previously Unreleased 1994 Savage Garden Demo, 'She'». www.musicfeeds.com.au. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2015. 
  5. Bernard Zuel (15 Μαΐου 2015). «Savage Garden release first new song, She, in a decade». Sydney Morning Herald. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2015. 
  6. Bligh, Anna (10 Ιουνίου 2009). «PREMIER UNVEILS QUEENSLAND'S 150 ICONS». Queensland Government. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2017. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]