Saske (ράπερ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Saske (πραγματικό όνομα: Οδυσσέας Ντζιμάνης, Μυτιλήνη, 14 Απριλίου 1998) είναι Έλληνας ράπερ με καταγωγή από τη Χρυσούπολη Καβάλας. Αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας Offbeat Records ενώ μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει χρυσά, πλατινένια και διαμαντένια singles, καθώς και τρεις προσωπικούς δίσκους.

Saske
Όνομα γέννησηςΟδυσσέας Ντζιμανης
ΨευδώνυμοYouthlord
Γέννηση14  Απριλίου 1998
ΚαταγωγήΧρυσούπολη Καβάλας
Eίδοςhip-hop, rap, trap
Δισκογραφική εταιρείαOffbeat records,ιστοσελίδα=http://offbeat.gr

Πρώτα χρόνια και επιρρόες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με καταγωγή από Λήμνο, Μικρά Ασία και Αγρίνιο ο Saske μεγάλωσε με την μητέρα του καθώς οι γονείς του χώρισαν όταν ακόμα εκείνος ήταν σε πολύ μικρή ηλικία. Η μητέρα του, δασκάλα στο επάγγελμα, κάποια στιγμή διορίστηκε σε ελληνοαμερικανικό σχολείο στο Μαϊάμι των ΗΠΑ και μαζί με τον νεαρό Οδυσσέα μετακόμισαν στην άλλη άκρη του ατλαντικού. Εκεί ο Saske ήρθε σε επαφή με την αμερικανική κουλτούρα και το hip-hop φοιτώντας σε γυμνάσιο της περιοχής μέχρι τα 14 του όπου και επέστρεψε στην Χρυσούπολη Καβάλας. Εκεί ξεκίνησε την ενασχόληση με την μουσική έχοντας ήδη αρκετές επιρροές από την αμερικανική σκηνή παρακολουθώντας όμως και τα ιστορικά συγκροτήματα του ελληνικού hip-hop όπως FF.C, Terror-X-Crew, Active Member κ.α.[1]

Ήδη από την ηλικία των 11 έγραφε ποιήματα ωστόσο κυκλοφόρησε τις πρώτες ανεπίσημες κυκλοφορίες στο διαδίκτυο κοντά στο 2014 με κομμάτια όπως το «Συνειρμός/Ταράτσα». Στα 18 του μετακόμισε στην Αθήνα για να σπουδάσει ηχοληψία ύστερα από παροτρύνσεις της μητέρας του όμως απορροφήθηκε από την μουσική καταλήγοντας να ενσωματωθεί στη νεοσύστατη τότε OffBeat Records η οποία αργότερα[2] συνεργάστηκε με την Stay Independent.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη του επίσημη κυκλοφορία με την Offbeat Records έγινε τον Νοέμβριο του 2017 με το single "Safari". Έπειτα κυκλοφόρησε ένα κομμάτι με όνομα ParEnergeia σε συνεργασία με τον Sapranov και τον N.O.E. με μουσική παραγωγή τον DJ.Silence. Το single "Ξέρω Μάνα" έγινε διπλά πλατινένιο. Ακολούθησε σειρά συνεργασιών και μια πανελλήνια περιοδεία με τα άλλα μέλη του label και τον iLLEOo στο Offbeat Take Over Tour τον χειμώνα του 2018-2019.[3] Το καλοκαίρι του 2019 κυκλοφόρησε το κομμάτι "Cyan"[4] ως single από το τότε επερχόμενο πρώτο προσωπικό του άλμπουμ Saskepticism Vol.1 σε παραγωγή του Dj PaCo το οποίο και σήμερα είναι τετραπλά πλατινένιο.

Τον Οκτώβριο του 2019 συμμετείχε στο single Sportex σε συνεργασία με την Adidas και τους ράπερς Mente Fuerte, Hawk και τον Hatemost των Βήτα Πείς.

Λίγες μόλις μέρες πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ κυκλοφόρησε το single "Boss Moves" μαζί με ένα ασπρόμαυρο βίντεο κλιπ, Παράλληλα κυκλοφόρησε το "Saskepticism Vol. 1" με μια λίστα 20 κομματιών από παραγωγούς όπως Esaw, Gamecue, Dj The Boy, Dj PaCo, Sammy Velasquez, Benz, Sin Laurent, Mr Bonzo, Sken. Το άλμπουμ έγινε χρυσό.

Τον Αύγουστο του 2020 κυκλοφόρησε το single "NANA"[5] και τους επόμενους μήνες τα singles "Jetskis"[6] και "COSMOS"[7]. Τα δύο τελευταία προορίζονταν για ένα EP το οποίο στόχευε να κυκλοφορήσει εκείνο το καλοκαίρι με όνομα "Saskepticism Vol. 1.5", το οποίο θα είχε κυρίως καλοκαιρινά κομμάτια. Λόγω διαφόρων προβλημάτων του YouTube τα κομμάτια αυτά δεν είχαν καθόλου ανταπόκριση λόγω κάποιων shadow ban και έτσι το EP αυτό δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Τον Απρίλιο του 2021, ο Rack και ο Saske κυκλοφόρησαν το single "Δοκίμασέ Τον"[8] που έγινε πολυ-πλατινένιο ενώ δύο μήνες αργότερα κυκλοφόρησαν το single "NASA" το οποίο και έγινε διαμαντένιο το ίδιο έτος (το πρώτο διαμαντένιο single στην συλλογή του).

Στις 10 Φεβρουαρίου (με αφορμή την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου που θα ακολουθούσε) κυκλοφόρησε το single "Padou", ένα single που αργότερα αποτέλεσε μέρος του άλμπουμ "Saskepticism Vol. 2", το όποιο έμεινε για πάρα πολύ καιρό στα charts του Top 50 Greece στο Spotify. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους αναγνωρίστηκε ως διαμαντένιο (το δεύτερο διαμαντένιο στην συλλογή του Saske).

Στις 22 Απριλίου 2022 κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ του με τίτλο Saskepticism Vol. 2. με συμμετοχές των Kareem Kalokoh, Sigma, Hawk και Rack. Τα κομμάτια με τις δύο τελευταίες συμμετοχές είχαν ήδη κυκλοφορήσει ως singles με video clips. Ο δίσκος κατάφερε να φτάσει την 10η θέση στα Top Debut Albums (Global). Στις 14 Ιανουαρίου του 2023 έγινε η πρώτη παρουσίαση του δίσκου στο Gagarin 205 στην Αθήνα.

Στις 23 Φεβρουαρίου 2024 κυκλοφόρησε το τρίτο του άλμπουμ με τίτλο Deluxe. Περιέχει 20 κομμάτια με συμμετοχές από Sidarta, Sigma, Light και Rack. Ο δίσκος κατάφερε να φτάσει την 5η θέση στα Top Debut Albums (Global).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Saske: Θες να τραγουδάς για έρωτες; Bro, πρέπει να έχεις ερωτευτεί | LiFO». www.lifo.gr. 5 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2021. 
  2. «Ο Saske Είναι 19 Χρονών και Ζει «σαν Rockstar»». www.vice.com. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2021. 
  3. «OFFBEAT TAKEOVER TOUR BY STOLI :». ticketservices.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2021. 
  4. Φιλιππή, Ανθία (22 Αυγούστου 2019). «Cyan: Η συνεργασία του Saske με τον DJ PaCo είναι δικαιολογημένα στην κορυφή του YouTube (video)». TeenQueen.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2021. 
  5. «Ο Saske μας ταξιδεύει μέσα από το video του «NANA»». 19 Αυγούστου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2021. 
  6. «O Saske δαμάζει τα μουσικά κύματα με «JETSKIS»». 6 Οκτωβρίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2021. 
  7. «O Saske παρουσιάζει το «COSMOS» με ανανεωμένα vibes | Gpop.gr». 12 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2021. 
  8. «Saske και Rack ενώνουν τις δυνάμεις τους στο «Δοκίμασέ Τον»». 13 Απριλίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2022. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2021.