Sabaku no Gaara

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Sabaku no Gaara
Χαρακτήρας από Naruto
Sabaku no Gaara.jpg
Ο Gaara από τον Kishimoto Masashi
Πρώτη εμφάνισηNaruto κεφάλαιο 35: On Your Mark (manga)
Naruto Επεισόδιο 20 (anime)
Δημιουργήθηκε απόΜασάσι Κισιμότο
Εκφωνείται απόΙαπωνικά
Ακίρα Ισίντα[1]
Αγγλικά
Λίαμ Ο'Μπράιεν[2]
Κάιλ Έιμπεαρ (Rock Lee & His Ninja Pals)[3]
Πληροφορίες χαρακτήρα
ΕίδοςΆνθρωπος
ΦύλοΑρσενικό
Βαθμίδα ΝίντζαGenin στο Μέρος I
Πέμπτος Kazekage στο Μέρος II
Ομάδα ΝίντζαSand Siblings στο Μέρος I
Οικογένεια
ΓονείςΡάσα (αποθανών)
Καρούρα (αποθανούσα)
ΑδέρφιαΤεμάρι
Κανκούρο
Σίνκι
ΠαιδιάΣίνκι (θεός γιος)
ΣυγγενείςΣικαντάι Νάρα (ανιψιά)
Σικαμάρου Νάρα (γαμπρός)
Σικάκου Νάρα (πεθερός, αποθανών)
Γιασαμάρου (θείος, αποθανών)
Γιοσίνο Νάρα (πεθερά)

Ο Sabaku no Gaara (που σημαίνει Gaara της Ερήμου), ή απλώς Gaara, είναι φανταστικός χαρακτήρας στη σειρά anime και manga Naruto. Κατάγεται από το Sunagakure no Sato (Κρυμμένο Χωριό της Άμμου) στη Χώρα του Αέρα και είναι γιος του αρχηγού του, του Τέταρτου Kazekage και αδελφός των Kankurou και Temari.

Παιδική ηλικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη γέννησή του ο πατέρας του διέταξε την Chiyo να σφραγίσει μέσα στο σώμα του Gaara τον Δαίμονα Με Την Μία Ουρά, τον Shukaku, επειδή ήλπιζε ότι θα γινόταν το τέλειο όπλο για το χωριό. Για να γίνει όμως αυτό, χρειαζόταν μια θυσία, και η μητέρα του Gaara, Karura, χρησιμοποιήθηκε για αυτό τον σκοπό. Πριν πεθάνει, η Karura καταράστηκε το Sunakagure, ελπίζοντας οτι, κάποτε, ο Gaara θα εκδικούνταν για τον θάνατο της. Εκτός των άλλων επιπτώσεων λόγω του Shukaku, ο Gaara δεν μπορεί να κοιμηθεί, επειδή ο δαίμονας θα καταφάει την προσωπικότητα του αν το κάνει.

Ο Gaara εκπαιδεύτηκε από τον πατέρα του, αλλά τον μεγάλωσε ο θείος του, Yashamaru. Λόγω του δαίμονα, όλοι στο Sunakagure μισούσαν και φοβούνταν τον Gaara, βλέποντας όχι τον ίδιο, αλλά το τέρας μέσα του. Για καιρό, ο Yashamaru έμοιαζε να είναι ο μόνος που νοιαζόταν για τον Gaara: όταν εκείνος κατα λάθος τραυμάτιζε κάποιον, ο Yashamaru ήταν ο μόνος που υποστήριζε ότι ο Gaara δεν ήθελε να κάνει κακό. Του μιλούσε επίσης συνεχώς για την αγάπη, και ότι ήταν το μόνο πράγμα το οποίο μπορούσε να θεραπεύσει τις πληγές που δεν θεραπεύονταν αλλιώς: τις πληγές της καρδιάς. Ο πατέρας του Gaara, όμως, δεν τον έβλεπε έτσι, και τον θεωρούσε απλώς ένα αποτυχημένο πείραμα, το οποίο ήταν απειλή για την γαλήνη του χωριού.

Επειδή ο Gaara στα μάτια του πατέρα του αντιπροσώπευε κίνδυνο, ο Kazekage ζήτησε από τον Yashamaru να σκοτώσει τον Gaara. Και έτσι, ο Yashamaru προσπάθησε να τον δολοφονήσει, όμως οι ικανότητες του Gaara τον νίκησαν με ευκολία. Παρόλο που ο Gaara προσπάθησε να εκλάβει το όλο θέμα ως άλλη μία εντολή του Kazekage, ο Yashamaru τον διόρθωσε λέγοντας ότι δέχτηκε την αποστολή χωρίς ενδοιασμούς. Ο Yashamaru πίστευε οτι, σκοτώνοντας τον Gaara, θα εκδικούνταν τον θάνατο της μεγάλης του αδελφής (δηλαδή της μητέρας του Gaara, η οποία όπως ξέρουμε θυσιάστηκε για να σφραγιστεί ο Shukaku στο σώμα του Gaara) . Αποδείχτηκε δηλαδή ότι δεν αγάπησε ποτέ τον Gaara αληθινά, και αποκάλυψε ότι ούτε και η αδελφή του (δηλαδή ούτε η ίδια η μητέρα του) τον αγάπησε ποτέ. Σε μια τελευταία προσπάθεια, ο Yashamaru "πυροδότησε" μερικές εκρηκτικές καρτέλες (tags) στο σώμα του, λέγοντας «Αυτό είναι το τέλος. Σε παρακαλώ, πέθανε», πιστεύοντας ότι ο Gaara θα πέθαινε όπως και εκείνος στην έκρηξη. Ο Gaara επέζησε χωρίς ούτε μια γρατσουνιά και έχασε το μοναδικό άτομο που πίστευε ότι τον αγαπούσε. Αμέσως μετά, χρησιμοποίησε την άμμο του για να δημιουργήσει το ιδεόγραμμα "αγάπη" στο μέτωπο του. Επίσης, από εκείνη την στιγμή και μετά, αποφάσισε οτ ήταν μόνος του, και ότι υπήρχε μόνο για να αποδεικνύει την ύπαρξη του. Από την ηλικία των έξι έως δώδεκα ετών, ο Gaara αντιμετώπισε πολλούς δολοφόνους σταλμένους από τον πατέρα του, τους οποίους και "καθάρισε" με ευκολία.

Προσωπικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ ο Gaara προσπαθούσε να είναι φιλικός προς τους άλλους παρά τον φόβο τους για το πρόσωπο του, οι πράξεις και τα λόγια του Yashamaru τον άλλαξαν (προς το χειρότερο). Συνειδητοποιώντας ότι κανείς δεν τον αγαπούσε, ο Gaara χρησιμοποίησε τις ικανότητες του για να φτιάξει το kanji στο μέτωπο του (το οποίο σημαίνει "Αγάπη") ως σύμβολο ενός "δαίμονα που αγαπά μόνο τον εαυτό του". Έγινε αντικοινωνικός συναισθηματικά και σιωπηλός, με μια πικρή αντιπάθεια για τον οποιονδήποτε εκτός από τον εαυτό του (ακόμα και για τα αδέρφια του). Έμαθε να βρίσκει ευχαρίστηση και λόγο να ζει στο να αφανίζει τους αμέτρητους δολοφόνους που ήταν σταλμένοι για να τον σκοτώσουν-και κατ'επέκταση, όποιον απειλούσε την ύπαρξη του. Η αϋπνία του Gaara, την οποία επέβαλε στον εαυτό του με τον φόβο ότι ο δαίμονας μέσα του θα "έτρωγε" την προσωπικότητα του αν κοιμόταν, μόνο μεγάλωσε την αστάθεια και την επιθυμία του να σκοτώνει. Κάποια στιγμή, ο πατέρας του Gaara αποφάσισε να εκτιμήσει τον Gaara και τους τρόπους χρήσης του, και σταμάτησε τις επιθέσεις εναντίον του με την ελπίδα ότι θα γινόταν τελικά αυτό για το οποίο προοριζόταν από την αρχή: ένα αποτελεσματικό όπλο και εργαλείο για το Sunakagure.

Στην πρώτη του "αποστολή" ως το όπλο του χωριού, ο Gaara εισχώρησε στην Chuunin Exam που λάμβανε μέρος στο Konoha για να παίξει σημαντικό ρόλο στην εισβολή που θα γινόταν αργότερα. Ενώ απολαμβάνει την δυνατότητα να σκοτώνει άλλους στα αρχικά στάδια, αναμετρήθηκε με τον Rock Lee στους προκριματικούς αγώνες. Με την δύναμη και την ταχύτητα του, ο Lee μπόρεσε να υπερνικήσει πολλές άμυνες του Gaara επιτυχώς, έγινε το πρώτο άτομο που μπόρεσε ποτέ να χτυπήσει τον Gaara. Ενώ ο Lee μπορούσε να καταφέρει πολλές λογικά εξουθενωτικές επιθέσεις και χτυπήματα, η άμμος του Gaara του επέτρεψε να επιβιώσει κάθε επίθεση και τελικά να πάρει το πάνω χέρι. Ενώ ο αγώνας τερματίστηκε για να μην τραυματιστεί κι άλλο ο Lee, ο Gaara άλλαξε ιδανικά: αντί να προσδιορίζει την ύπαρξη του σκοτώνοντας όποιον βρίσκει, αποφάσισε να σκοτώνει όποιον ήταν δυνατότερος από τον ίδιο.

Οι ευχές του Gaara πραγματοποιήθηκαν όταν βρέθηκε εναντίον του Uchiha Sasuke στα τέλη της Chuunin Exam. Με το Chidori του, ο Sasuke κατάφερε να τραυματίσει άσχημα τον Gaara κοντά στον ώμο, τόσο πολύ που ο Gaara δεν θα μπορούσε να πάρει μέρος στην εισβολή στο Konoha όπως ήταν τα σχέδια. Πέρα από αυτό, η πληγή του Gaara μεγενθύνει την επιθυμία του να σκοτώσει τον Sasuke και σύντομα ξαναρχίζουν τη μάχη. Με την ενθάρρυνση του Gaara, ο Sasuke κατάφερε να κάνει κι άλλους τραυματισμούς στον Gaara, παρόλο που η ραγδαία αλλαγή του σε Shukaku του επέτρεπε να μην πληγώνεται πολύ. Όταν ο Sasuke δεν μπορούσε πια να πολεμήσει και ο Gaara ετοιμάστηκε να τον σκοτώσει, ο Uzumaki Naruto εμφανίζεται για να τον σώσει. Με την επιθυμία να σώσει τους φίλους του από τον Gaara, ο Naruto τον αντιμετωπίζει σε μάχη και τελικά τον νικάει, παρόλο που είχε αλλάξει στην ολοκληρωμένη Shukaku μορφή του. Συνειδητοποιώντας ότι η δύναμη του Naruto προερχόταν από την επιθυμία του να προστατεύει τους άλλους, ο Gaara εγκαταλείπει τελείως τα παλιά του ιδανικά και αποφασίζει να αποκτήσει δύναμη με το να νοιάζεται για τους άλλους. Το πρώτο που έκανε για αυτό ήταν το ότι απολογήθηκε στην Temari και τον Kankurou για όλα όσα τους είχε κάνει.

Η αλλαγή του Gaara πρωτοφαίνεται όταν βοηθάει τον Rock Lee κατα τη διάρκεια του Sasuke Retrieval arc. Όταν είδε ότι οι τραυματισμοί του Lee από την προηγούμενη τους μάχη δεν είχαν ακόμα τελείως επουλωθεί, ο Gaara τον αποτρέπει από το να πολεμά, γνωρίζοντας ότι ο Lee μπορούσε μόνο να βλάψει τον εαυτό του περισσότερο. Αυτή η αλλαγή φαίνεται επίσης και στα filler arcs του anime, όπου ο Gaara αποκτά μια μαθήτρια με το όνομα Matsuri. Όταν η Matsuri αρχίζει να εκπαιδεύεται, ο Gaara ανησυχεί ότι όλα τα εκπαιδευτικά όπλα θα μπορούσαν να την τραυματίσουν, και γι' αυτό την βάζει να εκπαιδευτεί με το πιο ακίνδυνο. Όταν, αργότερα, η Matsuri απάγεται, ο Gaara και τα αδέλφια του πηγαίνουν να την σώσουν, και με τη βοήθεια των ninja του Konoha πετυχαίνουν τον σκοπό τους.

Στο "Naruto:Shippuden" η προσωπικότητα του Gaara αλλάζει για τα καλά. Ενώ στο παρελθόν ήταν υπερβολικά εχθρικός προς τα αδέλφια του (σε σημείο που και οι δύο τον φοβούνταν, αν και είναι μικρότερος τους), τώρα τους έχει σε βαθιά εκτίμηση και μιλάει πια στον Kankurou για τα προβλήματα και τα όνειρα του. Ως αποτέλεσμα του ότι έγινε ο Πέμπτος Kazekage, ο Gaara τώρα συμπεριφέρεται ως η πηγή προστασίας του χωριού του και θεωρεί τις ζωές τους πολυτιμότερες από την δική του. Οι κάτοικοι του χωριού, με την σειρά τους, τον σέβονται περισσότερο, ειδικά οι νεότερες γενιές. Παρ'όλα αυτά, οι Ηλικιωμένοι, ειδικά αυτοί σε υψηλές βαθμίδες, ακόμα έχουν κακία για τον Gaara, και πιστεύουν ότι οι νεότεροι είναι αφελείς που πιστεύουν σε αυτόν. Αυτό όμως αλλάζει στο Rescue Gaara arc.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Studio Pierrot (2003-02-27). «名乗れ!現れた強敵たち!!». Naruto. Επεισόδιο 21. TV Tokyo. 
  2. Studio Pierrot (2006-01-28). «Identify Yourself: Powerful New Rivals». Naruto. Επεισόδιο 21. Cartoon Network. 
  3. Studio Pierrot (2012-08-14). «I Want to Be Friends With Gaara!». Rock Lee & His Ninja Pals. Επεισόδιο 20. Viz Media. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κατ'ευθείαν από τα επεισόδια του Naruto και του Naruto μάνγκα
  • First Official Data Book
  • Second Official Data Book
  • Jump's 2nd Great Hero Book's Mini Data Book
  • Naruto anime and manga Guidebook