Queensrÿche

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Queensrÿche
Οι Queensryche το 2012
Πληροφορίες
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
Μουσικά είδηHeavy Metal, Power Metal, Progressive Metal
Παρουσία1982 - σήμερα
Δισκογραφική εταιρεία206 Records, EMI, Atlantic, Atco, Sanctuary, Rhino, Roadrunner, Century Media, Cleopatra
ΜέληΤοντ Λα Τορ
Μάικλ Ουίλτον
Σκοτ Ρόκενφιλντ
Έντι Τζάκσον
Πάρκερ Λούντγκρεν
Πρώην μέληΚρις Ντε Γκάρμο
Μάικ Στόουν
Τζεφ Τέιτ
Κέλι Γκρέι
Ιστότοπος
Επίσημη ιστοσελίδα Queensrÿche

Οι Queensrÿche είναι αμερικάνικο progressive metal συγκρότημα, το οποίο δημιουργήθηκε το 1982 στο Σιάτλ. Έχουν κυκλοφορήσει δώδεκα στούντιο δίσκους και έχουν πουλήσει πάνω από είκοσι εκατομμύρια αντίτυπα, παγκοσμίως.

Μετά από διαμάχη ανάμεσα στον τραγουδιστή Τζεφ Τέιτ και τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος, το αμερικάνικο δικαστήριο επέτρεψε και στις δύο πλευρές τη χρήση του ονόματος για το 2013 με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν δύο δίσκοι από δύο διαφορετικά συγκροτήματα με την επωνυμία Queensrÿche, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2013 και περιόδευσαν σε όλο τον κόσμο. Στις 17 Απριλίου 2014, ορίστηκε διακανονισμός με την πλευρά των Ρόκενφιλντ, Ουίλτον και Τζάκσον να κερδίζει τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος των Queensrÿche και να συνεχίζουν με τον τραγουδιστή Τοντ Λα Τορ και τον κιθαρίστα Πάρκερ Λούντγκρεν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1978, ο κιθαρίστας Μάικλ Ουίλτον δημιούργησε τους The Joker με τον Κρις Ντε Γκάρμο να αναλαμβάνει τη δεύτερη κιθάρα ένα χρόνο αργότερα. Το 1980, έγιναν μέλη του σχήματος ο ντράμερ Σκοτ Ρόκενφιλντ και ο μπασίστας Έντι Τζάκσον, ενώ άλλαξαν το όνομα τους σε The Mob, επηρεασμένοι από το δίσκο "Mob Rules" των Black Sabbath. Το 1982 ηχογράφησαν το πρώτο τους ντέμο με τον τραγουδιστή Τζεφ Τέιτ στη σύνθεση τους.

Ο τίτλος του πρώτου τους τραγουδιού ήταν "Queen of the Reich" και το συγκρότημα ωθούμενο από αυτό άλλαξε το όνομα του σε Queensrÿche, αφού The Mob ήταν η ονομασία άλλου μουσικού συγκροτήματος. Μετά από μία ιδιαίτερα θετική κριτική στο περιοδικό "Kerrang!", η εταιρεία "206 Records" κυκλοφόρησε το ΕΡ "Queensrÿche", το οποίο σκαρφάλωσε στο # 81 του Billboard.

Μετά την περιοδεία για την προώθηση του ΕΡ, οι Queensrÿche μετέβησαν στην Αγγλία για την ηχογράφηση του πρώτου τους δίσκου "The Warning", ο οποίος κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 1984 ανεβαίνοντας στο # 61 στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το συγκρότημα να περιοδεύει στη Βόρεια Αμερική μαζί με τους Kiss. Ακολούθησε το "Rage for Order" τον Ιούλιο του 1986, το πρώτο τους άλμπουμ που μπήκε στο Top-50 της πατρίδας τους με το σινγκλ "Gonna Get Close to You" να μπαίνει στους βρετανικούς καταλόγους επιτυχιών.

Εμπορική επιτυχία και πτώση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο επόμενος τους δίσκος "Operation: Mindcrime" θεωρείται ένας από τους καλύτερους του είδους και γνώρισε μεγάλη επιτυχία αφού έχει βραβευθεί ως πλατινένιο. Τα τραγούδια του δίσκου αποτελούν την ιστορία ενός ναρκομανή, ο οποίος πείθεται από ένα υπόγειο κίνημα να πραγματοποιεί εκτελέσεις ανθρώπων. Τελικά, απομακρύνεται από τον υπόκοσμο με τη βοήθεια μιας κοπέλας. Για την προώθηση του δίσκου, οι Queensrÿche περιόδευσαν με τους Metallica, τους Guns N' Roses, τους Def Leppard, κ.α..

Ο Τέιτ το 2004

Ακολούθησε το "Empire" του 1990 το οποίο ανέβηκε στο # 7 στις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε τριπλά πλατινένιο. Ο δίσκος συνοδευόταν από το σινγκλ "Silent Lucidity" το οποίο ανέβηκε στο Top-10, ενώ η περιοδεία "Building Empires" διήρκεσε 18 μήνες. Σε μία συναυλία στο Βέλγιο, ένας Αμερικανός θεατής μαχαιρώθηκε θανάσιμα μετά από καβγά που ξέσπασε στο κοινό.

Τον Οκτώβριο του 1991 κυκλοφόρησαν το ζωντανά ηχογραφημένο "Operation: Livecrime", ενώ μετά από διάλειμμα ενός έτους το συγκρότημα ηχογράφησε το "Promised Land" το φθινόπωρο του 1994, το οποίο έγινε πλατινένιο αφού ανέβηκε στο # 3 του Billboard. Ακολούθησε το "Hear in the Now Frontier" το 1997, γνωρίζοντας πολύ μικρότερη επιτυχία από τους προκατόχους του. Οι Queensrÿche ήλθαν αντιμέτωποι με χρεοκοπία της εταιρείας που τους εκπροσωπούσε, της "EMI America Records", τη στιγμή που η περιοδεία για την προώθηση του δίσκου είχε αναβληθεί λόγω προβλημάτων υγείας του Τέιτ. Τελικά, το συγκρότημα αναγκάστηκε να αυτοχρηματοδοτήθει για τις εμφανίσεις του στη Λατινική Αμερική, πριν ο Ντε Γκάρμο ανακοινώσει την αποχώρηση του.

Οι Queensrÿche το 2008 στη Βαρκελώνη

Αντικαταστάτης του ήταν ο Κέλι Γκρέι, με τον οποίο ηχογράφησαν το "Q2K" του 1999, το οποίο έριξε ακόμη χαμηλότερα τις πωλήσεις και τη δημοτικότητα τους. Το 2000 περιόδευσαν μαζί με τους Iron Maiden και ένα χρόνο αργότερα υπέγραψαν συμβόλαιο με τη "Sanctuary Records". Τον Σεπτέμβριο του 2001, κυκλοφόρησαν το ζωντανό άλμπουμ "Live Evolution", ενώ το 2002 ο Γκρέι απολύθηκε για να τον αντικαταστήσει ο Μάικ Στόουν. Το 2003, κυκλοφόρησαν το δίσκο "Tribe", με τον Ντε Γκάρμο να συμμετέχει σε τέσσερα κομμάτια. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς περιόδευσαν μαζί με τους Dream Theater και ηχογράφησαν το "The Art of Live", το οποίο κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα.

Το φθινόπωρο του 2004 πραγματοποίησαν την περιοδεία "An Evening with Queensrÿche" και ξεκίνησαν τις ηχογραφήσεις του "Operation: Mindcrime II", το οποίο κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2006 σκαρφαλώνοντας στο # 14 του Billboard, την υψηλότερη θέση του συγκροτήματος την τελευταία δεκαετία. Στο δίσκο συμμετείχε ως γκεστ ο Ρόνι Τζέιμς Ντίο, ενώ στην περιοδεία που ακολούθησε το συγκρότημα έπαιζε και τα δύο "Operation: Mindcrime" στις περισσότερες εμφανίσεις του.

Το Νοέμβριο του 2007, οι Queensrÿche κυκλοφόρησαν το άλμπουμ διασκευών με τίτλο "Take Cover" και δύο χρόνια αργότερα ο Στόουν αποχώρησε από το συγκρότημα για να πάρει τη θέση του ο Πάρκερ Λούντγκρεν. Πριν την ένταξη του τελευταίου, το συγκρότημα είχε ηχογραφήσει το "American Soldier" με τον Ουίλσον να παίζει ρυθμικές και σόλο κιθάρες. Ο δίσκος παρουσιάζει την οπτική του πολέμου από την πλευρά του στρατιώτη.

Τον Ιούνιο του 2011 κυκλοφόρησαν το "Dedicated to Chaos" και σχεδίαζαν την επανηχογράφηση του "Operation: Mindcrime".

Η διαμάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τοντ Λα Τορ

Στις αρχές Απριλίου του 2012, τα μέλη του συγκροτήματος πλην του Τέιτ, αποφάσισαν να απολύσουν τη σύζυγο του τραγουδιστή Σούζαν Τέιτ, από μάνατζερ τους, όπως και την κόρη του, Μιράντα, από πρόεδρο του φαν κλαμπ τους. Στις 14 εκείνου του μήνα, το συγκρότημα εμφανιζόταν ζωντανά στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας και καβγάς ξέσπασε ανάμεσα στον Τέιτ και τους Ουίλσον, Ρόκενφιλντ και Τζάκσον, με αποτέλεσμα η συναυλία να ολοκληρωθεί με την παρουσία ασφάλειας πάνω στη σκηνή.

Τα μέλη των Queensrÿche δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν πλέον να συνεργαζονται με τον Τέιτ. Ο τελευταίος κατέθεσε μήνυση στις 12 Ιουνίου 2012 θεωρώντας ότι η απόλυση του ήταν παράνομη. Το δικαστήριο έδωσε στις δύο πλευρές προθεσμία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2013 για να συλλέξουν στοιχεία που θα στηρίζουν την κατάθεση τους. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να υπάρχουν δύο διαφορετικά συγκροτήματα με το όνομα Queensrÿche, μέχρι το Νοέμβριο του 2013.

Τα εναπομείναντα μέλη του συγκροτήματος προσέλαβαν τον πρώην τραγουδιστή των Crimson Glory, Τοντ Λα Τορ, κυκλοφορώντας μαζί του το "Queensrÿche" στις 25 Ιουνίου 2013, το οποίο ανέβηκε στο # 23 του Billboard. Δύο μήνες νωρίτερα, ο Τέιτ, μαζί με τους κιθαρίστες Κέλι Γκρέι και Ρόμπερτ Σάρζο, τον μπασίστα Ρούντι Σάρζο και τον πρώην ντράμερ των AC/DC Σάιμον Ράιτ, κυκλοφόρησε το "Frequency Unknown", το οποίο έφθασε μόλις στο # 82. Οι Queensrÿche του Τέιτ περιόδευσαν στην Αμερική παίζοντας το "Operation: Mindcrime", στην επέτειο των 25 χρόνων από την κυκλοφορία του δίσκου. Η άλλη εκδοχή του συγκροτήματος πραγματοποιούσε την ίδια χρονική περίοδο την περιοδεία "Return to History Tour".

Τελικά, η διαμάχη λύθηκε με διακανονισμό που έδινε τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος στους Ρόκενφιλντ, Ουίλτον και Τζάκσον, με την ανακοίνωση για το γεγονός να έρχεται έντεκα ημέρες αργότερα. Η πλευρά του Τζεφ Τέιτ διατήρησε το δικαίωμα να παίζει ζωντανά τους δίσκους "Operation: Mindcrime" και "Operation: Mindcrime II" αλλά έχασε την δυνατότητα χρήσης του ονόματος και του λογότυπου του συγκροτήματος, όπως και των εξώφυλλων δίσκων των Queensrÿche εκτός από τους δύο προαναφερθέντες. Επίσης, μπορεί να αναφέρεται ως ο "αρχικός τραγουδιστής των Queensrÿche" για ένα διάστημα δύο ετών και η φράση αυτή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον κατά 50% μικρότερη από το όνομα του σε οποιοδήποτε είδος εμπορεύματος. Μετά το πέρας της διετούς αυτής περιόδου, δεν έχει δικαίωμα να αναφέρεται στο όνομα των Queensrÿche.

Η συνέχεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σύνθεση του συγκροτήματος με τον Τοντ Λα Τορ κυκλοφόρησε τον δεύτερο της δίσκο με τίτλο "Condition Hüman" στις 2 Οκτωβρίου 2015, ανεβαίνοντας για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο Top-30 του Billboard, ενώ επανήλθαν στο Top-100 στην Μεγάλη Βρετανία μετά το "Hear in the Now Frontier" του 1997.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στούντιο ηχογραφήσεις
Έτος Άλμπουμ ΗΠΑ
Βρετανία
Γερμανία
Σουηδία
Βραβεύσεις ΗΠΑ
1984 The Warning 61 100 - 42 Χρυσός
1986 Rage for Order 47 66 - 47 Χρυσός
1988 Operation: Mindcrime 50 58 - 25 Πλατινένιος
1990 Empire 7 13 22 26 3 x πλατινένιος
1994 Promised Land 3 13 10 6 Πλατινένιος
1997 Hear in the Now Frontier 19 46 19 13
1999 Q2K 46 - 21 60
2003 Tribe 56 193 52 -
2006 Operation: Mindcrime II 14 107 51 18
2007 Take Cover 173 - - -
2009 American Soldier 25 149 65 -
2011 Dedicated to Chaos 70 - 62 -
2013 Queensrÿche 23 154 47 46
2015 Condition Hüman 27 77 26 -
Ζωντανές ηχογραφήσεις
ΕΡ
Συλλογές
  • Evolution Calling (1990)
  • Greatest Hits (2000)
  • Revolution Calling (2003)
  • Sign of the Times: The Best of Queensrÿche (2007)
Σχετικές κυκλοφορίες

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]