Public

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Public Stores)
Public
Κλάδοςδιαδικτυακές αγορές και Λιανική
Ίδρυση2005
ΈδραΑθήνα, Ελλάδα
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube Σελίδα στο Linkedin

Τα Public (προφέρεται: [Πάμπλικ]) είναι ελληνική αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης προϊόντων τεχνολογίας, πολιτισμού και επικοινωνίας, η οποία ιδρύθηκε το 2005. Η αλυσίδα είναι θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Εταιρειών Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού. Διαθέτει καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο και συνεργάζεται με παρόχους κινητής τηλεφωνίας και εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών για την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων της. Επιπλέον, τα Public προσφέρουν την υπηρεσία αγοράς εισιτηρίων θεάτρου, συναυλιών και άλλων διεθνών παραστάσεων είτε τηλεφωνικά, είτε από το δίκτυο καταστημάτων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εταιρεία Retail World Α.Ε ξεκίνησε τη λειτουργία της στην ελληνική αγορά το Νοέμβριο του 2005, δημιουργώντας το πρώτο της κατάστημα Public στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos της Θεσσαλονίκης.[1] Το δεύτερο κατάστημα της αλυσίδας άνοιξε το Δεκέμβριο του 2006 στον Βόλο, ενώ το τρίτο άνοιξε Σεπτέμβριο του 2007 στην Κύπρο. Τον Δεκέμβριο του 2007 άνοιξε το τέταρτο συνολικά, στην Πλατεία Συντάγματος, στο Μέγαρο Πάλλη.[2] Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στα οποία μετακόμισε το Σεπτέμβριο του 2013, βρίσκονται στην Κηφισιά.

Το 2019, ο όμιλος Olympia, στον οποίο ανήκει η Public, ήρθε σε συμφωνία με την Ceconomy, μητρική της Media Markt, για την ανάληψη των δραστηριοτήτων της γερμανικής αλυσίδας ηλεκτρονικών ειδών στην Ελλάδα. Από τη συμφωνία προέκυψε μια νέα κοινή εταιρεία λιανικής πώλησης, που διατήρησε και τα δύο σήματα και η οποία στα τέλη του 2019 διέθετε συνολικά 67 φυσικά και 4 online καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στα μέσα του 2020,άνοιξαν 2 καταστήματα Public-Mediamarkt, σε Συγγρού & Σταυρούπολη, με το κατάστημα της Συγγρού, να είναι το μεγαλύτερο Public, σε Ελλάδα & Κύπρο, και στα τέλη του 2021, στο κατάστημα της MediaMarkt, στο Μαρούσι. Το καλοκαίρι του 2022, το κατάστημα MediaMarkt Γέρακα, μετονομάζεται σε Public, χωρίς την ύπαρξη του brand MediaMarkt. Από τα μέσα του 2023, τα υπόλοιπα 10 καταστήματα, της MediaMarkt (μαζί με τα 3 Public-Mediamarkt), μετονομάζονται σε Public-Mediamarkt, ενώ στα καταστήματα στεγάζονται, η αδερφή αλυσίδα της Public, iRepair & η πολωνική αλυσίδα PEPCO, ενώ τελικά και τα 13 καταστήματα MediaMarkt, από τα μέσα του 2023, μετονομάζονται σε Public+home, με την αποχώρηση της MediaMarkt, ενώ από το 2022, η Public εισήλθε, στην αγορά των οικιακών συσκευών, απορροφώντας και το μερίδιο της MediaMarkt, στην ελληνική αγορά των οικιακών συσκευών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Τα Public γίνονται 10 χρόνων και τα γιορτάζουν με μεγάλες προσφορές - NEWS - Fortunegreece.com». Fortunegreece.com. 2015-10-22. http://www.fortunegreece.com/article/ta-public-ginonte-10-chronon-ke-ta-giortazoun-me-megales-prosfores/. Ανακτήθηκε στις 2018-07-27. 
  2. Α.Ε., tovima.gr — Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη. «tovima.gr - Το πρώτο Public της Αθήνας στο Σύνταγμα». TO BHMA. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]