Preußens Gloria (εμβατήριο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ίδρυση της Γερμανικής Αυτοκρατορίας στην αίθουσα των καθρεπτών στο ανάκτορο των Βερσαλλιών. Πίνακας του Άντον φον Βέρνερ

Preußens Gloria (δόξα της Πρωσίας ή πρωσική δόξα[1], Συλλογή στρατιωτικών εμβατηρίων ΑΜ IΙ, αρ. 143 ΑΜ IΙ, αρ. 240 και ΗΜ ΙΙ, αρ. 98) είναι ο τίτλος γνωστού γερμανικού στρατιωτικού εμβατηρίου του 19ου αιώνα σε σύνθεση του Γιόχαν Γκόττφριντ Πίφκε, μουσικού διευθυντή φιλαρμονικής ορχήστρας του Α' Συντάγματος των Βασιλικών Γρεναδιέρων του Μπράντενμπουργκ αρ. 8 στην Φρανκφούρτη παρά του Όντερ. Το εμβατήριο θεωρείται σήμερα το δημοφιλέστερο γερμανικό εμβατήριο. Γράφτηκε το 1871 μετά την νίκη της Πρωσίας και των συμμάχων της εναντίον της Γαλλίας στον Γαλλοπρωσικό Πόλεμο που επέφερε την ίδρυση της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Η πρεμιέρα του εμβατηρίου έγινε στην παρέλαση της νίκης των γερμανικών στρατευμάτων που επέστρεψαν από τον πόλεμο. Έκτοτε η εκτέλεση του εμβατηρίου γινόταν αποκλειστικά σε επίσημες τελετές ύψιστης σημασίας, και γι'αυτό παρέμεινε άγνωστο στο ευρύ κοινό. Τυπώθηκε για πρώτη φορά το 1898 και έγινε ευρέως γνωστό το 1909 μετά από διασκευή του καθηγητή Τέοντορ Γκράβερτ. Το 1911 κατατάχτηκε στον επίσημο κατάλογο των εμβατηρίων. Σήμερα είναι αναπόσπαστο τμήμα επίσημων τελετών του γερμανικού κράτους, των Ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας (Bundeswehr), πολιτικών εκδηλώσεων, καθώς και του βασικού ρεπερτορίου κάθε φιλαρμονικής ορχήστρας.

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Preußens Gloria (Prussian Glory)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακούστε: Η δόξα της Πρωσίας