Premier Manager (βιντεοπαιχνίδι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Premier Manager (βιντεοπαιχνίδι)
ΔημιουργόςRealms of Fantasy
ΕκδότηςGremlin Interactive
ΣειράPremier Manager
ΠλατφόρμαDOS και Sega Mega Drive
Ημ/νία κυκλοφορίας1992 (Amiga, Atari),

1993 (MS-DOS), 1994 (Acorn Archimedes),

1995 (Mega Drive)
ΕίδοςSimulator, αθλήματα, ποδόσφαιρο
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Premier Manager είναι βιντεοπαιχνίδι προσομοιωτή διαχείρισης ποδοσφαίρου για τις πλατφόρμες Amiga, Atari ST, Acorn Archimedes και DOS. Κυκλοφόρησε το 1992 από την εταιρία βιντεοπαιχνιδιών Gremlin Interactive. Αργότερα το παιχνίδι κυκλοφόρησε και στην πλατφόρμα Sega Mega Drive. Ενώ οι εκδόσεις Amiga, Atari και MS-DOS ήταν όλες παρόμοιες, η έκδοση Mega Drive έμοιαζε περισσότερο με το Premier Manager 2. Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να διοικήσεις έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο με επιτυχία εντός των πέντε κορυφαίων κατηγοριών του αγγλικού πρωταθλήματος. Είναι το πρώτο παιχνίδι της σειράς.

Παιχνίδι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Premier Manager επιτρέπει έως και 4 χρήστες να παίξουν το παιχνίδι ως προπονητές ποδοσφαιρικών συλλόγων της αγγλικής ποδοσφαιρικής ένωσης ομοσπονδιών ποδοσφαίρου. Ο χρήστης πρέπει να διαχειριστεί την ομάδα για να κερδίσει αγώνες ποδοσφαίρου και να διατηρήσει την οικονομική σταθερότητα στον σύλλογο. Δεν υπάρχει καθορισμένος στόχος για το παιχνίδι, αλλά ο γενικός στόχος είναι η διαχείριση των ομάδων όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένα, με τη διαχείριση μιας ομάδας της Premier League στον τίτλο του πρωταθλήματος και την κατάκτηση των τροπαίων, όπως το Κύπελλο Αγγλίας και το Κύπελλο UEFA.

Για να κερδίσει αγώνες, ο μάνατζερ πρέπει να ορίσει σχηματισμούς, να επιλέξει την ομάδα που θέλει, να αγοράσει νέους παίκτες και να ορίσει προγράμματα προπονήσεων για να διατηρήσει τις ικανότητες των παικτών, αλλά και την φυσική τους κατάσταση. Για να είναι οικονομικά επιτυχημένος, ο μάνατζερ δεν πρέπει να ξοδεύει περισσότερα χρήματα από όσα είναι διαθέσιμα. Ο μάνατζερ μπορεί επίσης να συγκεντρώσει χρήματα παίρνοντας δάνεια, πουλώντας παίκτες, οργανώνοντας χορηγίες και από τις πωλήσεις εισιτηρίων. Ο παίκτης μπορεί να αυξήσει τα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων βελτιώνοντας τη χωρητικότητα και τις εγκαταστάσεις του γηπέδου και αυξάνοντας ανάλογα τις τιμές των εισιτηρίων.

Το Premier Manager καλύπτει τις πέντε κορυφαίες κατηγορίες των αγγλικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου που ήταν γνωστές εκείνη την εποχή ως Premier League, Division One, Division Two, Division Three και Conference League και επίσης ένα φανταστικό πρωτάθλημα "Part Time", που αποτελείται από ψεύτικες ομάδες. Όλα τα δεδομένα του πρωταθλήματος και οι πληροφορίες για τους παίκτες είναι από την ποδοσφαιρική σεζόν 1992/1993.[1]

Όταν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο στο μενού του παιχνιδιού, εάν καλούσατε τον αριθμό 781560 όλα τα στατιστικά των παικτών σας θα αυξάνονταν στο 99 και θα παραμένετε αήττητοι. Μπορείτε να εισαγάγετε ξανά αυτόν τον αριθμό όσες φορές θέλετε.

Έκδοση Mega Drive[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έκδοση Sega Mega Drive του Premier Manager κυκλοφόρησε το 1995. Στο κουτί είχε τον ισχυρισμό "το πρώτο παιχνίδι διαχείρισης ποδοσφαίρου για το Mega Drive". Ο σχεδιασμός του παιχνιδιού έμοιαζε περισσότερο με το Premier Manager 2 από το αρχικό Premier Manager και επέτρεπε μόνο δύο παίκτες αντί για τέσσερις. Αυτή η έκδοση του Premier Manager έχει τον παίκτη να ξεκινάει με μια ποδοσφαιρική ομάδα στη τρίτη κατηγορία ποδοσφαίρου στην Αγγλία, ενώ οι κατώτερες κατηγορίες αφαιρούνται για εξοικονόμηση μνήμης. Η κασέτα περιλάμβανε ένα τσιπ μνήμης 32 Mb με μια εφεδρική κάρτα μνήμης για να επιτρέπει στον παίκτη να αποθηκεύει παιχνίδια.[2]

Αξιολόγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έκδοση Amiga του Premier Manager έγινε δεκτή από τους κριτικούς. Το παιχνίδι έλαβε το βραβείο Gamer Gold της Amiga Computing και βαθμολογία 93%. Η ανασκόπηση τόνισε πώς η καλά σχεδιασμένη διεπαφή κάνει το παιχνίδι εύκολο στην αναπαραγωγή.[3] Η Amiga Action βαθμολόγησε επίσης με μια αρκετά υψηλή βαθμολογία το παιχνίδι του 90% και το Amiga Action Accolade.[4] Το Premier Manager έλαβε μια μέση κριτική από το The One Amiga. Το περιοδικό είπε ότι ο σχεδιασμός του παιχνιδιού είναι ωραίος, ωστόσο στοιχεία όπως το τηλέφωνο δεν προσθέτουν πολλά στο παιχνίδι.[5] Το Computer Gaming World το 1993 δήλωσε ότι «Είναι ένα πολύ «βρετανικό» παιχνίδι... Ό,τι κάνει αυτό το παιχνίδι, το κάνει πολύ καλά».[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Realms of Fantasy (1992). Premier Manager Instruction Manual. Gremlin Graphics. 
  2. «Premier Manager description». retropassion.co.uk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Απριλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2008. 
  3. Roundell, Paul (February 1993), «Premier Manager Amiga Computing review», Amiga Computing (Europress) 
  4. Bunker, Alan (December 1992), «Premier Manager Amiga Action review», Amiga Action 
  5. Byron, Simon (December 1992), «Premier Manager The One Amiga review», The One Amiga (EMAP) 
  6. Matthews, Robin (October 1993). «Over There / Speaking Of Sports». Computer Gaming World: σελ. 86. http://www.cgwmuseum.org/galleries/index.php?year=1993&pub=2&id=111. Ανακτήθηκε στις 26 March 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]