PlanetMath

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
PlanetMath
Λογότυπο PlanetMath
Λογότυπο PlanetMath
URLplanetmath.org
ΕμπορικόςΌχι
Τύπος ιστότοπουΔιαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια
ΕγγραφήΓια επεξεργασία των λημμάτων χρειάζεται λογαριασμός στο GitHub
ΓλώσσαΑγγλικά
Άδεια περιεχομένουCC BY-SA
ΙδιοκτήτηςPlanetMath.org, Ltd.
Συγγραφέας
 • Nathan Egge
 • Aaron Krowne
Τρέχουσα κατάστασηΑνενεργό

Το PlanetMath είναι μια δωρεάν, συνεργατική, διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια για τα μαθηματικά. Η έμφαση είναι στην μαθηματική αυστηρότητα, τη διαφάνεια, την παιδαγωγική, το περιεχόμενο σε πραγματικό χρόνο, το αλληλένδετο περιεχόμενο, καθώς και την κοινότητα του που αποτελείται από περίπου 24.000 άτομα με διάφορα μαθηματικά ενδιαφέροντα. Προοριζόμενο να είναι ολοκληρωμένο, το έργο φιλοξενείται επί του παρόντος από το Πανεπιστήμιο του Waterloo. Ο ιστότοπος ανήκει σε μια μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ, την "PlanetMath.org, Ltd".[1]

Το PlanetMath ξεκίνησε όταν η δημοφιλής δωρεάν διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια μαθηματικών MathWorld τέθηκε προσωρινά εκτός σύνδεσης για 12 μήνες με δικαστική απόφαση ως αποτέλεσμα της αγωγής του εκδοτικού οίκου CRC Press εναντίον της εταιρείας Wolfram Research και του υπαλλήλου της (και συγγραφέα του MathWorld) Eric Weisstein.

Περιεχόμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το PlanetMath εστιάζει κυρίως σε εγκυκλοπαιδικά λήμματα. Παλαιότερα φιλοξενούσε ένα δικό του φόρουμ, αλλά τώρα ενθαρρύνει τη συζήτηση μέσω του Gitter .

Ως τις 2 Δεκεμβρίου 2023, η εγκυκλοπαίδεια είχε περίπου 9,289 λήμματα και πάνω από 16,258 έννοιες (μία έννοια μπορεί να είναι για παράδειγμα μπορεί να είναι ένας συγκεκριμένος ορισμός που εμφανίζεται σε ένα πιο γενικό λήμμα).[2] Η σελίδα διατηρεί μία πιο ενημερωμένη σύνοψη του τωρινού περιεχομένου του PlanetMath.[3] Περίπου 300 λήμματα της αγγλικής Βικιπαίδειας χρησιμοποιούν κείμενο από τα λήμματα του PlanetMath.[4]

Ένα πλήρες βιβλίο PlanetMath Free Encyclopedia 2.300 σελίδων για τα περιεχόμενα της εγκυκλοπαίδειας έως το 2006 είναι διαθέσιμο για δωρεάν λήψης ως αρχείο PDF.

Μοντέλο ανάπτυξης περιεχομένου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το PlanetMath εφαρμόζει ένα συγκεκριμένο σύστημα δημιουργίας περιεχομένου που ονομάζεται μοντέλο εξουσίας.

Ένας συγγραφέας που ξεκινά ένα νέο άρθρο γίνεται ο κάτοχός του, αυτός είναι ο μόνος εξουσιοδοτημένος να επεξεργαστεί αυτό το άρθρο. Άλλοι χρήστες μπορούν να προτείνουν διορθώσεις και να συζητήσουν βελτιώσεις, αλλά οι τροποποιήσεις του άρθρου που προκύπτουν, εάν υπάρχουν, γίνονται πάντα από τον κάτοχο. Ωστόσο, εάν υπάρχουν μακροχρόνιες ανεπίλυτες διορθώσεις, η ιδιοκτησία μπορεί να αφαιρεθεί. Πιο συγκεκριμένα, μετά από 2 εβδομάδες το σύστημα αρχίζει να υπενθυμίζει στον ιδιοκτήτη μέσω ταχυδρομείου. στις 6 εβδομάδες οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να "υιοθετήσει" το άρθρο. στις 8 εβδομάδες η ιδιοκτησία της καταχώρισης αφαιρείται εντελώς (και μια τέτοια εγγραφή ονομάζεται "ορφανή").

Για να γίνει πιο ομαλή η διαδικασία, ο κάτοχος μπορεί επίσης να επιλέξει να παραχωρήσει δικαιώματα επεξεργασίας σε άλλα άτομα ή ομάδες.

Ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει συνδέσμους προς άλλα άρθρα και το σύστημα επίσης μετατρέπει αυτόματα ορισμένες λέξεις σε συνδέσμους προς τα σχετικά άρθρα. Η θεματική περιοχή κάθε άρθρου ταξινομείται από την Ταξινόμηση Θεμάτων Μαθηματικών (MSC) της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας (AMS).

Ο ιστότοπος εποπτεύεται από την Επιτροπή Περιεχομένου. Η βασική της αποστολή είναι να διατηρεί την ακεραιότητα και την ποιότητα του μαθηματικού περιεχομένου και της οργάνωσης του PlanetMath.[5] Όπως ορίζεται στο Καταστατικό της, τα καθήκοντα της Επιτροπής περιλαμβάνουν:

 • Ανάπτυξη/διατήρηση των προτύπων για το περιεχόμενο του PlanetMath
 • Βελτίωση λημμάτων στην Εγκυκλοπαίδεια, το Βιβλίο, το Χαρτί και την Έκθεσή του PlanetMath
 • Ανάπτυξη θεματικών περιοχών
 • Ανάπτυξη/βελτίωση τεκμηρίωσης ιστότοπου και χρήστη
 • Διαχείριση της λίστας αιτημάτων PlanetMath και της λίστας Μη αποδεδειγμένων θεωρημάτων
 • Βελτίωση της κατηγοριοποίησης και άλλων μετα-ιδιοτήτων των εγγραφών.
 • Ανάπτυξη προτάσεων λογισμικού για βελτιωμένες λειτουργίες σύνταξης και ελέγχου του περιεχομένου.

Τεχνικές λεπτομέρειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το περιεχόμενο του PlanetMath αδειοδοτείται με την άδεια Creative Commons Attribution/Share-Alike . Όλο το περιεχόμενο είναι γραμμένο σε LaTeX, ένα σύστημα σύνταξης περιεχομένου δημοφιλές στους μαθηματικούς λόγω της υψηλής ποιότητας δυνατοτήτων που παρέχει για την μαθηματική στοιχειοθεσία.

Το λογισμικό που τρέχει το PlanetMath είναι γραμμένο στην γλώσσα προγραμματισμού Perl και τρέχει σε Linux με τον διακομιστή ιστού Apache. Είναι γνωστό ως Noösphere και έχει κυκλοφορήσει υπό την ελεύθερη άδεια BSD . Από τις 13 Μαρτίου 2013, το PlanetMath αποσύρθηκε από το Noösphere και τρέχει τώρα σε ένα λογισμικό που ονομάζεται Planetary, το οποίο υλοποιήθηκε με το Drupal.

Σχετικά έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το PlanetPhysics είχε εγκυκλοπαιδικό περιεχόμενο και βιβλιογραφικό υλικό που σχετίζεται με τη φυσική, τα μαθηματικά και τη μαθηματική φυσική. Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιούσε παρόμοιο λογισμικό (Noosphere), αλλά ένα σημαντικά διαφορετικό μοντέλο ελέγχου με έμφαση την τελευταία έρευνα στη φυσική και την αξιολόγηση από ομοτίμους.[6]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Self-descriptions of PM «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2009. , «Planetmath.org | Math for the people, by the people». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2008.  «Helping PlanetMath». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2009. 
 2. «PlanetMath alphabetical index». Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2023. 
 3. «Overview of the content of PlanetMath». Planetmath.org. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2023. 
 4. Δείτε εδώ.
 5. Username *. «ContentCommittee Charter». Planetmath.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Νοεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2013. 
 6. Free Book downloads in PDF format, Original Papers (~10 pages) and Expositions (>30 pages) [νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Andrew, Alex M. (2008). «Archives, mathematics encyclopaedia, dancing robots, ASC». Kybernetes 37 (9/10): 1466–1468. doi:10.1108/03684920810907805.