Πέτερ Χόμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Peter Homann)
Πέτερ Χόμαν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1936
Θάνατος15  Φεβρουαρίου 2023
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος
συγγραφέας

Ο Πέτερ Χόμαν (Peter Homann, 1936 - ...) είναι Γερμανός δημοσιογράφος και ιδρυτικό μέλος της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF), που έδρασε στη Δυτική Γερμανία. Ήδη το 1970 όμως εγκατέλειψε την οργάνωση.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δημοσιογράφος Πέτερ Χόμαν διατηρούσε το 1970 φιλικές σχέσεις με την Ουλρίκε Μάινχοφ. Μαζί με τους Χορστ Μάλερ, Αντρέας Μπάαντερ, Γκούντρουν Ένσλιν, Ουλρίκε Μάινχοφ, Μπριγκίτε Άσντονκ και άλλα δώδεκα άτομα αποφάσισε να λάβει στρατιωτική εκπαίδευση από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο του 1970 σε στρατόπεδο εκπαίδευσης της παλαιστινιακής οργάνωσης Αλ Φατάχ στην Ιορδανία. Εγκατέλειψε την ομάδα όμως μετά από δέκα μέρες κιόλας κι επέστρεψε στη Γερμανία, αφού στην Ιορδανία συνειδητοποίησε ότι τελικά δεν ήταν διατεθειμένος να βοηθήσει στην πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων. Το 1997 δημοσίευσε άρθρο στο Der Spiegel, όπου ισχυρίζεται ότι τα άλλα μέλη της ομάδας σχεδίαζαν να τον πυροβολήσουν ώστε να μην τα προδώσει. Έτσι, όπως λεει ο Χόμαν, ο Αντρέας Μπάαντερ έκανε την πρόταση να σκηνοθετηθεί η εκτέλεσή του ως ατύχημα. Σε ανοικτή επιστολή προς τον εκδότη του Spiegel, Στέφαν Άουστ, ο Χορστ Μάλερ χαρακτήρισε τα στοιχεία αυτά του Χόμαν ως παραμύθι. Η επιστολή του αυτή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Die Zeit.[1]

Όταν ο Χόμαν επέστρεψε το 1970 στη Γερμανία, επικοινώνησε με τον Στέφαν Άουστ και μαζί του ταξίδεψε στη Σικελία, για να πάρει από εκεί τις κόρες της Ουλρίκε Μάινχοφ, η οποία τις είχε κρύψει εκεί. Τα κορίτσια επιστράφηκαν στον πατέρα τους, στο Αμβούργο.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Stefan Aust: Der Baader-Meinhof-Komplex. Hoffmann & Campe, Hamburg 2005, ISBN 3-455-09516-X.
  • Wolfgang Kraushaar (Hrsg.): Die RAF und der linke Terrorismus. Edition Hamburg, Hamburg 2006, ISBN 3-936096-65-1.
  • Butz Peters: RAF - Terrorismus in Deutschland.Droemer Knaur, München 1993, ISBN 3-426-80019-5.
  • Butz Peters: Tödlicher Irrtum. Die Geschichte der RAF. Argon-Verlag, Berlin 2004, ISBN 3-87024-673-1.