Passengers (ταινία, 2016)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Passengers
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΜόρτεν Τίλντουμ
ΠαραγωγήΣτίβεν Χάμελ
Όρι Μάρμουρ
Νιλ Χ. Μόρτιζ
Μάικλ Μάχερ
ΣενάριοΤζον Σπάιτς
ΠρωταγωνιστέςΤζένιφερ Λόρενς
Κρις Πρατ
Μάικλ Σιν
Λώρενς Φίσμπερν
Άντι Γκαρσία
ΜουσικήΤόμας Νιούμαν
ΦωτογραφίαΡοντρίγκο Πριέτο
ΜοντάζΜάρυαν Μπράντον
Εταιρεία παραγωγήςVillage Roadshow Pictures
Start Motion Pictures
Original Film
LStar Capital
Wanda Pictures
Company Films
ΔιανομήColumbia Pictures
Πρώτη προβολή14 Δεκεμβρίου 2016 (Regency Village Theater)
Κυκλοφορία21 Δεκεμβρίου 2016 (ΗΠΑ)
Διάρκεια116 λεπτά[1]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$110-150 εκατομμύρια[2][3]
Ακαθάριστα έσοδα$303.1 εκατομμύρια[2]

Το Passengers είναι μία αμερικανική δραματική-ρομαντική ταινία επιστημονικής φαντασίας του 2016, σε σκηνοθεσία Μόρτεν Τίλντουμ και σενάριο Τζον Σπάιτς. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Τζένιφερ Λόρενς και Κρις Πρατ στους ρόλους των Ωρόρα Λέιν και Τζιμ Πρέστον αντίστοιχα, ενώ συμμετέχουν οι Μάικλ Σιν και Λώρενς Φίσμπερν. Η πλοκή της ταινίας απεικονίζει δύο ανθρώπους οι οποίοι ξυπνάνε ενενήντα χρόνια πιο νωρίς από την επαγόμενη αδρανοποίησή τους σε ένα διαστημόπλοιο, το οποίο μεταφέρει χιλιάδες επιβάτες σε έναν μακρινό πλανήτη αποικία.

Η ταινία είχε πρωτογραφτεί το 2007 από τον Σπάιτς αλλά παρέμεινε στο στάδιο της ανάπτυξης με αρκετούς ηθοποιούς να συνδέονται μαζί της κατά τη διάρκεια των ετών. Τον Δεκέμβριο του 2014, η Sony Pictures Entertainment απέκτησε τα δικαιώματα και ο Τίλντουμ ανέλαβε τη σκηνοθεσία. Οι Πρατ και Λώρενς προσλήφθηκαν για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους τον Φεβρουάριο του 2015. Η παραγωγή της ταινίας έγινε από τις Village Roadshow Pictures, Start Motion Pictures, Original Film, LStar Capital, Wanda Pictures και Company Films. Τα γυρίσματα έλαβαν χώρα στα Pinewood Studios στην Ατλάντα της Τζόρτζια από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016.

Το Passengers έκανε πρεμιέρα στο Regency Village Theater στο Λος Άντζελες στις 14 Δεκεμβρίου 2016 και κυκλοφόρησε στις αίθουσες των Ηνωμένων Πολιτειών στις 21 Δεκεμβρίου 2016 σε 2D και RealD 3D από την Columbia Pictures. Έλαβε γενικά μικτές κριτικές από τους κριτικούς οι οποίοι επαίνεσαν τις ερμηνείες των Πρατ και Λόρενς, τη μουσική επένδυση, το οπτικό της στυλ και την αξία της παραγωγής, ενώ κατέκριναν την πλοκή και τους χαρακτήρες.[4][5] Η ταινία είχε έσοδα $303 εκατομμύρια παγκοσμίως, κατέχοντας την τρίτη θέση στις live action κυκλοφορίες για το 2016 στις ΗΠΑ. Έλαβε δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ στις κατηγορίες Καλύτερου Τραγουδιού και Καλύτερου Σχεδιασμού Παραγωγής.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Avalon, ένα διαστημόπλοιο το οποίο μεταφέρει 5000 επιβάτες-αποικιστές και 258 μέλη πληρώματος σε χειμερία νάρκη μέσα σε κάψουλες, είναι στην πορεία του για τον πλανήτη Homestead II, ένα ταξίδι το οποίο διαρκεί 120 χρόνια. Τριάντα χρόνια από τότε που ξεκίνησε, το διαστημόπλοιο περνάει μέσα από ένα πεδίο αστεροειδών οδηγώντας σε σύγκρουση με έναν από αυτούς, κάτι το οποίο προκαλεί δυσλειτουργία στο σύστημα. Η δυσλειτουργία προκαλεί την αφύπνιση ενός από τους επιβάτες, του μηχανολόγου μηχανικού Τζιμ Πρέστον, 90 χρόνια νωρίτερα από το καθορισμένο.

Έπειτα από ένα χρόνο απομόνωσης, χωρίς καμία συντροφιά πέραν του ανδροειδούς μπάρμαν Άρθουρ, ο Τζιμ είναι απελπισμένος και σκέφτεται μέχρι και να αυτοκτονήσει. Μια μέρα, προσέχει την Ωρόρα Λέιν, μια συγγραφέα και δημοσιογράφο, μέσα στην κάψουλά της. Βλέπει το βίντεο που έφτιαξε για το προφίλ της και την ερωτεύεται αμέσως, ενώ διαβάζει όλα όσα έχει γράψει κατά τη ζωή της στη Γη. Παλεύοντας με την ηθική του αν θα είναι σωστό ή όχι να ξυπνήσει την Ωρόρα για να του κρατάει συντροφιά κλέβοντάς της τη ζωή που θα μπορούσε να έχει στον νέο πλανήτη — ένα δίλημμα το οποίο συζητάει καθημερινά με τον Άρθουρ — τελικά την ξυπνάει, ισχυριζόμενος πως και η δική της κάψουλα δυσλειτουργούσε. Η Ωρόρα είναι απεγνωσμένη όταν συνειδητοποιεί πως θα ζήσει την υπόλοιπη ζωή της στο διαστημόπλοιο και δε θα φτάσει ποτέ στον Homestead II. Οι προσπάθειές της να επανέλθει στην αδρανοποίηση μέσα σε κάψουλα αποδεικνύονται άκαρπες. Τελικά, αποδέχεται την κατάσταση και αρχίζει να γράφει ένα βιβλίο για την εμπειρία της. Μέσα στον χρόνο που ακολουθεί, ο Τζιμ και η Ωρόρα έρχονται κοντά και ερωτεύονται.

Ο Τζιμ προετοιμάζεται να κάνει πρόταση γάμου στην Ωρόρα τη μέρα που κλείνει ένας χρόνος από τότε που ξύπνησε, αλλά ο Άρθουρ της αποκαλύπτει άθελά του την αλήθεια για το ότι ο Τζιμ ήταν εκείνος που την ξύπνησε, όταν εκείνη λέει πως οι δυο τους «δεν έχουν μυστικά» μεταξύ τους. Η Ωρόρα καταρρακώνεται ακούγοντας την αλήθεια και θεωρεί πως αυτή η πράξη του Τζιμ ισοδυναμεί με δολοφονία. Επιπλήττει, αποφεύγει κι επιτίθεται σωματικά στον Τζιμ, ο οποίος προσπαθεί να ζητήσει τη συγχώρεσή της, αλλά εκείνη τον απορρίπτει εξοργισμένη. Οι δυο τους αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή για αρκετό καιρό.

Σύντομα, μια άλλη κάψουλα δυσλειτουργεί και ο Γκας Μανκούσο, αρχηγός του καταστρώματος, ξυπνάει. Προσπαθώντας να καταλάβει τι συμβαίνει, ανακαλύπτει πολλαπλές βλάβες στο σύστημα του διαστημόπλοιου, οι οποίες αν δεν επιδιορθωθούν το διαστημόπλοιο θα αποκτήσει μεγαλύτερες και κρίσιμες βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στην αποτυχία της αποστολής. Ο Γκας επιχειρεί να επιδιορθώσει τις βλάβες με τη βοήθεια του Τζιμ και της Ωρόρα, ενώ η Ωρόρα συνεχίζει να κατηγορεί τον Τζιμ πως της έκλεψε τη ζωή. Ο Γκας σύντομα αρρωσταίνει καθώς το σώμα του έχει υποστεί σωματικές βλάβες εξαιτίας της δυσλειτουργικής κάψουλας στην οποία βρισκόταν. Ο Γιατρός του διαστημόπλοιου, ένα αυτοματοποιημένο ιατρικό διαγνωστικό μηχάνημα, τον ενημερώνει πως έχει μόνο λίγες ώρες ζωής. Πριν πεθάνει, ο Γκας δίνει στον Τζιμ και την Ωρόρα την ταυτότητά του, ώστε να μπορούν να εισέρχονται στις περιοχές όπου μόνο το πλήρωμα επιτρέπεται να εισέλθει, έτσι ώστε να επιδιορθώσουν τις βλάβες.

Ο Τζιμ και η Ωρόρα ανακαλύπτουν μια σειρά από παραβιάσεις του κύτους του διαστημόπλοιου από την σύγκρουση με τον αστεροειδή. Ο υπολογιστής που διαχειρίζεται τον αντιδραστήρα σύντηξης και ο οποίος δίνει ενέργεια στο διαστημόπλοιο έχει υποστεί βλάβη και αυτό προκαλεί όλες τις κλιμακούμενες δυσλειτουργίες. Ο Τζιμ και η Ωρόρα αντικαθιστούν τον κατεστραμμένο υπολογιστή και εκείνος επιχειρεί να εξαερίσει τον αντιδραστήρα προκειμένου να σβήσει την τεράστια πυρκαγιά, αλλά αποτυγχάνει. Ο Τζιμ συνειδητοποιεί πως για να γίνει αυτό, θα πρέπει η πόρτα εξαερισμού να ανοίξει από το εξωτερικό μέρος του διαστημόπλοιου, κάτι το οποίο πρέπει να γίνει χειροκίνητα. Η Ωρόρα βοηθάει στο να το κάνουν, καθώς παραδέχεται πως είναι τρομοκρατημένη στην ιδέα να χάσει τον Τζιμ και να παραμείνει μόνη. Η Ωρόρα μέσα από το διαστημόπλοιο και ο Τζιμ απέξω, καταφέρνουν να εξαερίσουν τον αντιδραστήρα. Από την όλη διαδικασία, η στολή του Τζιμ παθαίνει βλάβη χάνοντας οξυγόνο, ενώ δεν μπορεί να επιστρέψει στο διαστημόπλοιο. Η Ωρόρα καταφέρνει να επαναφέρει τον Τζιμ μέσα στο διαστημόπλοιο και με μανία τον τοποθετεί στον Γιατρό, όπου καταφέρνει να τον επαναφέρει στη ζωή.

Στη συνέχεια, ο Τζιμ μαθαίνει πως ο Γιατρός μπορεί να λειτουργήσει ως προσωρινή κάψουλα αδρανοποίησης για ένα άτομο και το λέει στην Ωρόρα, με σκοπό εκείνη να εισέλθει στην κάψουλα και να αδρανοποιηθεί για το υπόλοιπο ταξίδι.

Ογδόντα-οκτώ χρόνια αργότερα, το πλήρωμα του διαστημόπλοιου ξυπνάει όπως ήταν προγραμματισμένο, λίγο πριν την άφιξη στον πλανήτη Homestead II και ανακαλύπτουν ένα μικρό σπίτι με πλούσια χλωρίδα και πανίδα στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων. Το βιβλίο της Ωρόρα αποκαλύπτει πως επέλεξε να παραμείνει ξύπνια μαζί με τον Τζιμ, συνεχίζοντας να γράφει την ιστορία της.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αυθεντικό σενάριο για το Passengers γράφτηκε από το Τζον Σπάιτς το 2007 και βρισκόταν στο στάδιο της ανάπτυξης για χρόνια. Στο αυθεντικό σενάριο, το επίθετο του χαρακτήρα της Ωρόρα ήταν Ντουν.[6] Σε κάποιο σημείο, οι ηθοποιοί που θα πρωταγωνιστούσαν στην ταινία ήταν οι Κιάνου Ριβς και Έμιλι Μπλαντ.[7] Το κόστος παραγωγής της ταινίας ήταν σχετικά χαμηλό, $35 εκατομμύρια, και σε διάφορα σημεία του σταδίου ανάπτυξης οι ηθοποιοί που συνδέθηκαν με την ταινία, πέραν του Ριβς, περιελάμβαναν τις Ρις Γουίδερσπουν και Ρέιτσελ ΜακΆνταμς.[8] Ο Μπράιαν Κερκ ήταν προγραμματισμένο να κάνει το κινηματογραφικό σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία, με τον Ριβς στον πρωταγωνιστικό ρόλο.[9][10] Στις 5 Δεκεμβρίου 2014, ανακοινώθηκε πως η Sony Pictures Entertainment είχε αποκτήσει τα δικαιώματα της ταινίας,[11] ενώ στις αρχές του 2015, ο Μόρτεν Τίλντουμ επιλέχθηκε για να σκηνοθετήσει την ταινία.[12] Ο Τίλντουμ πάντα ήθελε να δουλέψει πάνω σε μια ογκώδη ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά τόνισε τη σημασία ενός χαρακτήρα που εμπλέκεται άμεσα σε ταινία επιστημονικής φαντασίας παρά ενός απόμακρου και ψυχρού χαρακτήρα σε αυτήν.[13]

Η βρετανική εφημερίδα Metro περιέγραψε την πλοκή της ταινίας φερόμενη να έχει ομοιότητα με την ιστορία του «50 Girls 50» των EC Comics που γράφτηκε από τον Αλ Γουίλιαμσον και πρωτοκυκλοφόρησε τον Ιούλιο-Αύγουστο στο τεύχος του Weird Science το 1953,[14] όπου δύο επιβάτες ενός αποικιακού διαστημόπλοιου ξυπνάνε νωρίτερα από την αδρανοποίησή τους και ερωτεύονται.

Το καστ της ταινίας – Τζένιφερ Λόρενς, Κρις Πρατ, Μάικλ Σιν και Λώρενς Φίσμπερν – ανακοινώθηκε μεταξύ του Φεβρουαρίου του 2015 και Ιανουαρίου 2016.[15][16][17][18] Η Λόρενς έλαβε $20 εκατομμύρια για τη συμμετοχή της στην ταινία, έναντι του 30% του κέρδους αφότου η ταινία δε θα είχε απώλειες, και ο Πρατ έλαβε $12 εκατομμύρια.[8][19]

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν στις 15 Σεπτεμβρίου 2015 στα Pinewood στούντιο στην Ατλάντα της Τζόρτζια.[20][21] Περιστασιακά, τα γυρίσματα διαρκούσαν όλη την ημέρα, με τον κύριο όγκο τους να περιστρέφεται μόνο γύρω από τους δύο πρωταγωνιστές. Ο Ροντρίγκο Πριέτο ήταν ο φωτογράφος της ταινίας και η Μάρυαν Μπράντον η μοντέρ.[22][23] Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν στις 12 Φεβρουαρίου 2016.[24]

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τόμας Νιούμαν συνέθεσε τη μουσική επένδυση του Passengers.[25] Ο Σπάιτς είπε πως έγραψε το Passengers ενώ άκουγε τις συνθέσεις που είχε συνθέσει ο Νιούμαν σε προηγούμενες ταινίες.[26] Επίσης, οι Imagine Dragons ηχογράφησαν ένα τραγούδι για το soundtrack της ταινίας, το «Levitate», το οποίο κυκλοφόρησε στις 29 Νοεμβρίου 2016.[27]

Λίστα κομματιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το soundtrack της ταινίας κυκλοφόρησε στις 30 Δεκεμβρίου 2016.[28]

Εξώφυλλο soundtrack
Αρ. Tίτλος Διάρκεια
1. "The Starship Avalon" (Main Title) 4:15
2. "Hibernation Pod 1625"   1:19
3. "Command Ring"   0:57
4. "Rate 2 Mechanic"   2:08
5. "Awake for 7 Days"   1:25
6. "Crystalline"   4:07
7. "Precious Metals"   2:07
8. "Aurora"   1:44
9. "Robot Questions"   2:52
10. "The Sleeping Girl"   3:14
11. "Build a House and Live In It"   2:07
12. "I Tried Not To..."   3:53
13. "Spacewalk"   3:06
14. "Passengers"   1:47
15. "50% of Light Speed"   3:13
16. "Cascade Failure"   2:55
17. "Zero-Gravity"   2:44
18. "Never Happy Here"   1:21
19. "Red Giant"   1:25
20. "Looking for Wrong"   1:46
21. "Chrysler Bldg."   2:25
22. "Untethered"   2:34
23. "You Brought Me Back"   5:41
24. "Starlit"   3:12
25. "Accidental Happiness"   3:03
26. "Sugarcoat the Galaxy" (End Title) 3:12
Συν. διάρκεια:
1:07:32

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Αύγουστο του 2015, η Sony Pictures Entertainment όρισε ως ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας τις 21 Δεκεμβρίου 2016 για το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Η ταινία κυκλοφόρησε ταυτόχρονα και σε 3D και RealD 3D μορφές,[29] με τη διεθνή κυκλοφορία να πραγματοποιείται από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2017.[30]

Προώθηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη CinemaCon του 2016, το Passengers αντιπροσωπεύτηκε από τον Πρόεδρο της Sony Pictures, Τόμας Ρόθμαν, μαζί με τη Λόρενς και τον Πρατ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Sony, ενώ αργότερα παρουσιάστηκε ένα τρέιλερ με ημιτελή πλάνα.[31] Οι πρώτες επίσημες εικόνες από την ταινία κυκλοφόρησαν στις 12 Αυγούστου 2016.[32]

Home media[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Passengers κυκλοφόρησε σε DVD και Blu-ray στις 14 Μαρτίου 2017,[33][34] ενώ έγινε διαθέσιμο σε ψηφιακή HD μορφή από Amazon και iTunes στις 7 Μαρτίου 2017.[35]

Στις 14 Μαρτίου 2017, η Sony κυκλοφόρησε επίσης το Passengers: Awakening, μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας βασισμένη στην ταινία.[36]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Passengers είχε έσοδα $100 εκατομμύρια σε Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά και $203.1 εκατομμύρια διεθνώς, συγκεντρώνοντας συνολικά $303.1 εκατομμύρια παγκοσμίως, με τον προϋπολογισμό του να βρίσκεται στα $110 εκατομμύρια.[3][2] Ήταν η δεύτερη αυθεντική live action ταινία του Hollywood με τα υψηλότερα έσοδα για το 2016, πίσω από την ταινία La La Land.[37]

Το Passengers κυκλοφόρησε την ίδια εβδομάδα με τις ταινίες Τραγούδα! και Assassin's Creed και αναμενόταν αρχικά να έχει έσοδα $50 εκατομμύρια περίπου από 3478 αίθουσες κατά τις πρώτες έξι μέρες προβολής, ωστόσο το στούντιο ανέμενε ένα πιο συντηρητικό ντεμπούτο γύρω στα $35 εκατομμύρια.[38][39] Έπειτα από τα $1.2 εκατομμύρια έσοδα από τις ανεπίσημες προβολές της Τρίτης[40] και τα $4.1 εκατομμύρια της πρώτης μέρας προβολής, οι προβλέψεις των εσόδων από τις πρώτες έξι μέρες έπεσαν στα $27 εκατομμύρια.[41] Το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής είχε έσοδα $15.1 εκατομμύρια (συνολικά $30 εκατομμύρια τις πρώτες έξι μέρες), κατακτώντας την τρίτη θέση στο box office πίσω από τις ταινίες Rogue One: A Star Wars Story και Τραγούδα!.[41] Έγινε η τρίτη αυθεντική live action εγχώρια κυκλοφορία του 2016 με τα περισσότερα έσοδα, πίσω από τις ταινίες Κέντρο Ευφυίας ($126 εκατομμύρια) και La La Land ($149 εκατομμύρια).[37]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστοσελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes δίνει στην ταινία ποσοστό αποδοχής 30% βασισμένο σε 254 κριτικές, με μέσο όρο 5/10. Στο τμήμα ομοφωνίας διαβάζουμε: «Το Passengers αποδεικνύει πως ο Κρις Πρατ και η Τζένιφερ Λόρενς δουλεύουν καλά μαζί – και πως ακόμα και η χημεία τους δεν είναι αρκετή για να υπερισχύσει μιας μοιραίας ελαττωματικής ιστορίας».[42] Το Metacritic δίνει στην ταινία ποσοστό 41% βασισμένο σε 48 κριτικές, με την ένδειξη «μικτές προς μέτριες κριτικές».[43] Σε ψηφοφορία κοινού, το CinemaScore έδωσε στην ταινία ένα «Β», με κλίμακα από το Α+ μέχρι το F,[44] ενώ το PostTrak ανέφερε πως το κοινό έδωσε ένα ποσοστό 77% στην ταινία.[41]

Ο Μικ ΛαΣαλ από την εφημερίδα San Francisco Chronicle βαθμολόγησε την ταινία με 3/4 δηλώνοντας: «παρά το περιορισμένο καστ, το Passengers έχει στιγμές έντονου δράματος που οδηγούν τους ηθοποιούς σε ακραία συναισθήματα».[45] Ο Τζέιμς Ντάιερ από το περιοδικό Empire έδωσε στην ταινία 4/5, δηλώνοντας πως η ταινία είναι «τόσο εκπληκτικά παραδοσιακή όσο και αναμφισβήτητα αποτελεσματική». Περιέγραψε την ταινία ως τον «Τιτανικό ανάμεσα στα αστέρια» και «μια συγκινητική, ειλικρινή ιστορία απώλειας και αγάπης για τη γενιά του Gravity».[46] Ο Πίτερ Κίουχ από την εφημερίδα The Boston Globe έδωσε στην ταινία 2,5/4 λέγοντας: «ίσως ως ένα καλογραμμένο θεατρικό έργο για καστ τριών ατόμων, το Passengers να ήταν κορυφαίο. Αντί αυτού, είναι απλά μια ακόμα μέτρια συγκινητική ιστορία».[47] Ο Πίτερ Μπράντσοου από την εφημερίδα The Guardian απεκάλεσε την ταινία ένα «ελκυστικό ρομάντζο επιστημονικής φαντασίας» αλλά κατέκρινε την τελευταία πράξη ως «αντι-κλιμάκωση», δίνοντας στην ταινία βαθμολογία 3/5.[48]

Η Ρεμπέκα Χοκς από την εφημερίδα The Telegraph περιέγραψε την ταινία ως μη ρομαντική αλλά «μια ανατριχιαστική ωδή στη χειραγώγηση» και τη δράση της ως μια «κεντρική μορφή βίας» η οποία ωραιοποιείται και δικαιολογείται.[49] Ο Άντριου Πούλβερ από την εφημερίδα The Guardian την απεκάλεσε μια «διαστρική έκδοση της καταδίωξης που παρατηρείται στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης» με «ένα φανταστικό ανατριχιαστικό ξεκίνημα» το οποίο, σε αντίθεση με τις ρομαντικές κωμωδίες που καταφέρνουν να «μετριάσουν» την αθλιότητα των τακτικών καταδίωξης, τις παρουσιάζει με έναν τρόπο όπου «είναι φρικιαστικά αναπόφευκτος».[50] Η Αλίσα Γουίλκινσον από την ιστοσελίδα Vox απεκάλεσε την ταινία «μια φαντασίωση του Συνδρόμου της Στοκχόλμης, όπου ο αιχμάλωτος τελικά αναγνωρίζει και, ακόμα, αγαπάει αυτόν που τον αιχμαλώτισε» και «μια πραγματικά ανησυχητική επιθυμία εκπλήρωσης της φαντασίωσης».[51]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεία Κατηγορία Υποψήφιοι Αποτέλεσμα
Όσκαρ[52] Καλύτερος Σχεδιασμός Παραγωγής Γκάι Χέντριξ Ντάιας και Τζιν Σερντένα Υποψηφιότητα
Καλύτερη Μουσική Τόμας Νιούμαν
Βραβεία ADG Excellence in Production Design[53] Εξαιρετικός σχεδιασμός παραγωγής για ταινία φαντασίας Γκάι Χέντριξ Ντάιας Νίκη
Βραβεία Golden Trailer[54] Καλύτερη Δράση Sony Pictures Entertainment Υποψηφιότητα
Καλύτερη Αφίσα
Βραβεία Saturn[55] Καλύτερη Ταινία Επιστημονικής Φαντασίας Passengers Υποψηφιότητα
Καλύτερος Ηθοποιός Κρις Πρατ
Καλύτερη Ηθοποιός Τζένιφερ Λόρενς
Καλύτερη Μουσική Τόμας Νιούμαν
Καλύτερος Σχεδιασμός Παραγωγής Γκάι Χέντριξ Ντάιας

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Passengers (12A)». British Board of Film Classification. 8 Δεκεμβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2016. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Passengers (2016)». Box Office Mojo. IMDb. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2017. 
  3. 3,0 3,1 FilmL.A. (Μάιος 2017). «2016 Feature Film Study». FilmL.A. Feature Film Study. https://www.filmla.com/wp-content/uploads/2017/05/2016_film_study_WEB.pdf. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  4. Giles, Jeff. «Sing Is Mostly On Key». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  5. Romano, Nick (9 Αυγούστου 2017). «Jennifer Lawrence Gets Candid About 'Passengers' Criticism». Entertainment Weekly (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  6. Kroll, Justin (17 Ιουλίου 2015). «Michael Sheen Joins Jennifer Lawrence and Chris Pratt in ‘Passengers’» (στα English). Variety. https://variety.com/2015/film/news/passengers-michael-sheen-jennifer-lawrence-chris-pratt-1201535570/. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  7. Hawkes, Rebecca (24 Νοεμβρίου 2016). «"Passengers: watch the new trailer, plus all you need to know about Jennifer Lawrence and Chris Pratt's sci-fi romance». The Daily Telegraph. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  8. 8,0 8,1 Masters, Kim (16 Ιουνίου 2015). «Jennifer Lawrence and Chris Pratt's Sci-Fi 'Passengers' Nears Green Light After Sony Behind-the-Scenes Drama». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  9. Schaefer, Sandy (18 Απριλίου 2013). «Keanu Reeves Sci-Fi Film 'Passengers' Gets a 'Game of Thrones' Director». screenrant.com. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  10. Fleming, Mike (18 Απριλίου 2013). «Sci-Fi Pic ‘Passengers’ to Star Keanu Reeves, with Brian Kirk Directing and Wayfare Entertainment Producing». http://www.deadline.com/2013/04/keanu-reeves-passengers-sci-fi-movie-casting/. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  11. Fleming Jr, Mike (5 Δεκεμβρίου 2014). «Sony Wins Auction For Jon Spaihts Sci-Fi Script ‘Passengers’». http://deadline.com/2014/12/passengers-sony-pictures-jon-spaihts-1201311532/. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  12. Fleming Jr, Mike (27 Ιανουαρίου 2015). «Sony Engaging 'Imitation Game' Helmer Morten Tyldum For Space Saga ‘Passengers’». http://deadline.com/2015/01/morten-tyldum-passengers-the-imitation-game-sony-1201359938/. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  13. Truitt, Brian (20 Σεπτεμβρίου 2016). «Sneak peek: 'Passengers' puts Jennifer Lawrence, Chris Pratt in space». USA Today. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  14. Chilton, Luke (20 Σεπτεμβρίου 2016). «Jennifer Lawrence and Chris Pratt get close and personal in new Passengers trailer». Metro. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  15. Kroll, Justin (6 Φεβρουαρίου 2015). «Jennifer Lawrence in Talks for Sci-Fi Drama 'Passengers'». Variety. https://variety.com/2015/film/news/jennifer-lawrence-passengers-new-movie-hunger-games-1201426676/. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  16. Sneider, Jeff (6 Φεβρουαρίου 2015). «Chris Pratt in Talks to Star Opposite Jennifer Lawrence in Sony's 'Passengers'». TheWrap. http://www.thewrap.com/jennifer-lawrence-in-talks-to-star-in-sonys-space-romance-passengers/. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  17. Kroll, Justin (17 Ιουλίου 2015). «Michael Sheen Joins Jennifer Lawrence and Chris Pratt in 'Passengers'». Variety. https://variety.com/2015/film/news/passengers-michael-sheen-jennifer-lawrence-chris-pratt-1201535570/. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  18. Ford, Rebecca; Siegel, Tatiana (5 Αυγούστου 2015). «Laurence Fishburne Joining Jennifer Lawrence, Chris Pratt in 'Passengers'». The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/laurence-fishburne-joining-jennifer-lawrence-813143. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  19. «Hollywood Salaries 2016: Who Got Raises (and Who Didn't), From Movie Stars to Showrunners». The Hollywood Reporter. 29 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  20. «Jennifer Lawrence and Chris Pratt's Latest Film "Passengers" Has Started Filming In Atlanta; JLaw Spotted In Freshly Bleached Blonde Locks». Venture Capital Post. 25 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  21. «Hard at work! A very blonde Jennifer Lawrence wears nude tank top as she joins Chris Pratt on Atlanta set of Passengers». Daily Mail. 24 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  22. Moulton, Jack (9 Μαρτίου 2016). «2016 Awards Profile: 'Passengers' from Morten Tyldum». Awards Circuit. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  23. Hooton, Christopher (17 Μαρτίου 2016). «Passengers: Following Gravity, Interstellar and The Martian, what you need to know about this year's big space movie». The Independent. https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/news/passengers-following-gravity-interstellar-and-the-martian-what-you-need-to-know-about-this-years-big-a6936316.html. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  24. «Director James Gunn and Actor William H. Macy added to ATLFF lineup» (στα Αγγλικά). CW69. 6 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  25. Film Music Reporter (9 Σεπτεμβρίου 2016). «Thomas Newman to Score Morten Tyldum's 'Passengers'». Film Music Reporter. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  26. Spaihts, Jon (20 Σεπτεμβρίου 2016). «I wrote #Passengers listening to Thomas Newman. Now he's scoring the film. Dream come true». Twitter. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  27. Mitchell, Bea (29 Νοεμβρίου 2016). «Imagine Dragons are back with new track 'Levitate'». Digital Spy. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  28. «Passengers Soundtrack». Amazon. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  29. Kroll, Justin (5 Αυγούστου 2015). «Sony Dates 16 Films Including Two More 'Bad Boys' Sequels, 'Jumanji' Remake». Variety. https://variety.com/2015/film/news/sony-films-bad-boys-jennifer-lawrence-passengers-1201557242/. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  30. «Watch the First Trailer for Jennifer Lawrence and Chris Pratt's 'Passengers'». Variety. 20 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  31. Orange, B. Alan (13 Απριλίου 2016). «Spider-Man & Ghostbusters Headline Sony CinemaCon 2016 Presentation». MovieWeb. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  32. Cavassuto, Maria (12 Αυγούστου 2016). «'Passengers': First Photos of Jennifer Lawrence and Chris Pratt Released». Variety. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  33. «Passengers DVD». Amazon. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  34. «Passengers Blu-ray». Amazon. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  35. «Passengers Blu-ray Release Date, News & Reviews - Releases.com». www.releases.com. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  36. Nafarrete, Jonathan (14 Μαρτίου 2017). «Sony Releases 'Passengers: Awakening' VR Experience». www.vrscout.com. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  37. 37,0 37,1 Mendelson, Scott (15 Μαρτίου 2017). «Box Office: Jennifer Lawrence, Chris Pratt's 'Passengers' Was One Of 2016's Bigger Original Grossers». Forbes. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2018. 
  38. D'Alessandro, Anthony (13 Δεκεμβρίου 2016). «Will 'Rogue One' Vanquish The Christmas B.O. Competition?». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2018. 
  39. McClintock, Pamela (20 Δεκεμβρίου 2016). «Christmas Box-Office Crush: 'Sing,' 'Passengers,' 'Assassin's Creed' to Battle 'Rogue One'». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2018. 
  40. McClintock, Pamela (21 Δεκεμβρίου 2016). «'Sing's' Box-Office Debut Tops 'Assassin's Creed,' 'Passengers' in Tuesday Night Previews». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2018. 
  41. 41,0 41,1 41,2 D'Alessandro, Anthony· Busch, Anita (27 Δεκεμβρίου 2016). «With 'Rogue One' & 'Sing', It's A Two-Picture Christmas At The B.O.». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2018. 
  42. «Passengers (2016)». Rotten Tomatoes. Fandango. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  43. «Passengers Reviews». Metacritic. CBS Interactive. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  44. CinemaScore on Twitter (21 Δεκεμβρίου 2016). «@PassengersMovie received a B #CinemaScore grade». Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2018. 
  45. LaSalle, Mick (20 Δεκεμβρίου 2016). «Love in (or outside) the atmosphere in 'Passengers'». San Francisco Chronicle. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2018. 
  46. Dwyer, James (15 Δεκεμβρίου 2016). «Passengers Review». Empire. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2018. 
  47. Keough, Peter (21 Δεκεμβρίου 2016). «Passengers: They woke up 90 years too soon. Now what?». The Boston Globe. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2018. 
  48. Bradshaw, Peter (22 Δεκεμβρίου 2016). «Passengers review – Chris Pratt falls for Jennifer Lawrence in space». The Guardian. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2018. 
  49. Hawkes, Rebecca (16 Δεκεμβρίου 2016). «Chris Pratt and Jennifer Lawrence's Passengers isn't a romance: it's a creepy ode to manipulation». The Daily Telegraph. https://www.telegraph.co.uk/films/2016/12/16/chris-pratt-jennifer-lawrences-passengers-isnt-romance-creepy/. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2018. 
  50. Pulver, Andrew (15 Δεκεμβρίου 2016). «Passengers review – spaceship romcom scuppered by cosmic creep». Guardian. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2018. 
  51. Wilkinson, Alissa (24 Δεκεμβρίου 2016). «Passengers is 3 movies in one, each creepier than the last». Vox. https://www.vox.com/culture/2016/12/21/14005762/passengers-review-spoilers-jennifer-lawrence-chris-pratt. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2018. 
  52. «Oscar winners 2017: the full list». The Guardian. 28 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2018. 
  53. Hipes, Patrick (5 Ιανουαρίου 2017). «Art Directors Guild Awards Nominations: 'Rogue One', 'Game Of Thrones' & More». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2018. 
  54. Hipes, Patrick (7 Ιουνίου 2017). «'Wonder Woman', 'Lego Batman' & Warner Bros Top Winners At Golden Trailer Awards». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2018. 
  55. McNary, Dave (2 Μαρτίου 2017). «Saturn Awards Nominations 2017: 'Rogue One,' 'Walking Dead' Lead». Variety. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]