Μετάβαση στο περιεχόμενο

Orange (λογισμικό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Orange (λογισμικό)
Υποδειγματική ροή εργασίας σε Orange 3.0.
Γενικά
Είδοςελεύθερο λογισμικό
Διανομή
Έκδοση3.37.0 (27 Μαΐου 2024)[1]
ΛειτουργικάmacOS, Microsoft Windows, Linux
Ανάπτυξη
Υπευθ. ανάπτυξηςΠανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνας
Γραφικό περιβάλλονQt
Γραμμένο σεPython, Cython, C, C++
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
https://orangedatamining.com/
Αποθετήριο κώδικα
https://github.com/biolab/orange3

Το Orange είναι ένα ανοικτού κώδικα και ελεύθερο λογισμικό, γραμμένο σε Python. Χρησιμοποιείται στο τομέα της  μηχανικής μάθησης και εξόρυξης δεδομένων. Διαθέτει ένα γραφικό περιβάλλον προγραμματισμού με σκοπό την ανάλυση και την απεικόνιση δεδομένων, επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μία βιβλιοθήκη της Python. Το πρόγραμμα διατηρείται και αναπτύσσεται από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής του τμήματος Υπολογιστών και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Orange στηρίζεται στον οπτικό προγραμματισμό για την εξόρυξη δεδομένωντη μηχανική μάθηση και την ανάλυση δεδομένων.

Τα εργαλεία του λογισμικού ονομάζονται widgets και η χρήση τους ποικίλει από την απλή απεικόνιση στοιχείων, την επιλογή υποσυνόλων και την προ-επεξεργασία, μέχρι την εμπειρική αξιολόγηση αλγορίθμων μάθησης και την προγνωστική μοντελοποίηση.

Ο οπτικός προγραμματισμός υλοποιείται μέσα από ένα γραφικό περιβάλλον στον οποίο οι ροές εργασίας δημιουργούνται από τη σύνδεση προκαθορισμένων ή σχεδιασμένων από το χρήστη widgets, ενώ οι προχωρημένοι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν το Orange, ως μία βιβλιοθήκη της Python για το χειρισμό των δεδομένων, και τη τροποποίηση των widget.[2]

Λογισμικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Orange είναι ένα ανοιχτού κώδικα λογισμικό που διατίθεται υπό την άδεια GPL και είναι διαθέσιμο για χρήση στο github. Εκδόσεις πάνω από τη 3.0 περιλαμβάνουν τα βασικά στοιχεία σε C++ με wrappers σε Python. Από την έκδοση 3.0 και μετά, το Orange χρησιμοποιεί βασικές Python βιβλιοθήκες ανοιχτού κώδικα για επιστημονικούς υπολογισμούς, όπως numpy, scipy και scikit-learn, ενώ η γραφική διεπαφή του χρήστη λειτουργεί στο πλαίσιο του cross-platform Qt framework.

Η προεπιλεγμένη εγκατάσταση περιλαμβάνει μια σειρά αλγορίθμων για μηχανική μάθηση, προ-επεξεργασία και οπτικοποίηση δεδομένων σε σετ των 6 widget (data, visualize, classify, regression, evaluate and unsupervised). Πρόσθετες λειτουργίες είναι διαθέσιμα ως add-ons (bioinformatics, data fusion and text-mining).

Το Orange υποστηρίζεται σε OS X, Windows και Linux και μπορεί επίσης να εγκατασταθεί από το Python Package Index repository (pip install Orange). Από το 2015 η βασική έκδοση είναι η 2.7, ενώ η 3.0 είναι διαθέσιμη ως beta έκδοση.

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Release 3.37.0». 27 Μαΐου 2024. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2024. 
  2. Janez Demšar; Tomaž Curk; Aleš Erjavec; Črt Gorup; Tomaž Hočevar; Mitar Milutinovič; Martin Možina; Matija Polajnar και άλλοι. (2013). «Orange: data mining toolbox in Python». JMLR 14 (1): 2349–2353. http://eprints.fri.uni-lj.si/2267/1/2013-Demsar-Orange-JMLR.pdf. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]