Opera (περιηγητής ιστού)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Opera (φυλλομετρητής))
Opera
Ο Opera 57 σε Windows 10
Γενικά
Ημερ. Δημιουργίας10 Απριλίου 1995
Είδοςπεριηγητής ιστού, ιδιόκτητο λογισμικό
Διανομή
Έκδοση109.0.5097.35 (28 Μάρτιος 2024)[1]
Δοκιμαστική έκδοση109.0.5097.24 (19 Μάρτιος 2024)[2]
ΛειτουργικάMicrosoft Windows, macOS, Linux, iOS, Android, ChromeOS
Διαθέσιμο σε120 γλώσσες (και στα ελληνικά)
Ανάπτυξη
Υπευθ. ανάπτυξηςOpera Software
ΠλατφόρμαBlink
Γραμμένο σεC++
ΚατάστασηΕνεργό
Άδεια χρήσηςfreeware
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
https://www.opera.com/

Ο Opera Browser είναι περιηγητής ιστού που αναπτύσσεται από την νορβηγική Opera Software ASA. Ο Opera Browser κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις: Opera για υπολογιστή, και Opera για κινητά και ταμπλέτες με δύο υπό εκδόσεις, την Opera και την Opera Mini, προηγουμένως γνωστά ως: Opera Desktop, Opera Mobile και Opera Mini.

Opera Desktop[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Opera Desktop είναι η βασική έκδοση του φυλλομετρητή βασίζεται στο πακέτο ανοιχτού κώδικa της Google, γνωστό ως (μηχανή Blink).[3]

Λειτουργεί σε περιβάλλον Microsoft Windows, Mac OS X, GNU/Linux παλιότερα και σε FreeBSD και Solaris.

Χαρακτηριστικά - Λειτουργίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει ενσωματωμένη λειτουργία ad blocking, VPN, δέχεται extensions (επεκτάσεις), έχει προστασία από phishing και malware, υποστηρίζει συγχρονισμό σελιδοδεικτών και προσθήκη συντομεύσεων στην αρχική σελίδα κ.α. Επίσης έχει ορθογραφικό έλεγχο στα ελληνικά και σε πολλές άλλες γλώσσες καθώς και εργαλεία για προγραμματιστές.

Υποστήριξη Προτύπων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Opera ήταν ένα από τα πρώτους περιηγητές που ξεκίνησαν τη υποστήριξη των CSS. [51] Με την υιοθέτηση της μηχανής Blink, η υποστήριξη των προτύπων ιστού της Opera είναι παρόμοια με του Google Chrome.

Είναι επίσης ο δεύτερος browser (μετά τον Safari) που πέρασε το Acid 3[4][5], τεστ συμβατότητας με ανεγνωρισμένα πρότυπα, και ο τέταρτος browser που πέρασε το Acid 2[6].

Opera Mobile[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Opera για Android, ή απλώς Opera, είναι πρόγραμμα περιήγησης σχεδιασμένο για κινητά τηλεφώνα και ταμπλέτες, λειτουργεί στο λειτουργικό σύστημα Android της Google, βασίζεται στο πακέτο ανοιχτού κώδικα του Chromium, Μερικές από της δυνατότητες είναι η προβολή ιστοσελίδων σε μορφή υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου, ενώ διαθέτει το σύστημα συμπίεσης των ιστοσελίδων.

Opera Mini[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Opera Mini προορίζεται για όλα τα κινητά τηλέφωνα Android και iOS επίσης υπάρχει έκδοση για παραδοσιακά τηλέφωνα με περιβάλλον Java.

Μερικές από τις καινοτομίες του είναι το Enhanced Small Screen Rendering που προσαρμόζει τις ιστοσελίδες στο μέγεθος της οθόνης του κινητού αλλά και η πολύ καλή υποστήριξη CSS, και η καινοτομία OBML που κάνει λήψη και συμπιέζει την ιστοσελίδα που θα απεικονιστεί, Opera Mini δεν κάνει λήψη όλη την ιστοσελίδα και τα υπό αρχεία της, αλλά κάνει λήψη ένα αρχείο OBML από servers της Opera, και έτσι η πλατφόρμα απεικόνισης των ιστοσελίδων δεν επιβαρύνει την συσκευή καταναλώνοντας πόρους, χαρακτηριστικό είναι ότι καταναλώνει πολύ λιγότερα δεδομένα από θα κατανάλωνε αν έκανε λήψη όλη την σελίδα και έτσι κάνει και οικονομία στη μπαταρία τις συσκευής, ιστορικά ο Opera Mini είναι ο μόνος περιηγητής που υπάρχει από την εποχή που δεν υπήρχαν smartphone αλλά παραδοσιακά τηλέφωνα με περιβάλλων Java.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Linux έκδοση του Opera 12

Η ανάπτυξη του Opera Browser ξεκίνησε το 1994 στα εργαστήρια της Telenor. Το 1995 ιδρύεται η Opera Software ASA στο Όσλο.

Opera 12[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γνωστός και Opera Presto. είναι ο πρώτος browser που απέκτησε καρτέλες (tabs) ενώ αρκετές άλλες λειτουργίες του δεν υπάρχουν σε άλλους περιηγητές ή υπήρχαν μόνο ως επεκτάσεις (add-ons).

Η παλιά έκδοση του Opera γνωστή και ως Opera Presto βασιζόταν σε αυτόνομο κώδικα της εταιρίας σε αντίθεση με τη νέα γενιά του Οpera που χρησιμοποιεί τον γνωστό κώδικα της Google (μηχανή Blink), παρείχε λειτουργίες ανάγνωσης e-mail μέσω POP3, ανάγνωση RSS Feed, και κατέβασμα αρχείου torrent από ενσωματωμένου προγράμματος BitTorrent που λειτουργούσε σε νέα καρτέλα

Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως είχε και ζωντανή επεξεργασίας ιστοσελίδων που λεγόταν Opera Drangonfly, Η καινούργια έκδοση του Opera έχει επίσης παρόμοιο με εργαλείο, που λέγεται "εργαλεία για προγραμματιστές".

Διάφορα πράγματα που υπήρχαν στον Opera για την εποχή θεωρούταν πρωτότυπα και έλειπαν από τις περιηγητές της εποχής όπως ο ενσωματωμένος email και torrent client.

Opera Mobile Classic[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Opera Mobile Classic και προηγουμένως γνωστό ως Opera Mobile είναι έκδοση του Opera σχεδιασμένη για να λειτουργεί σε κινητά τηλέφωνα και που έχουν λειτουργικό σύστημα όπως Android και Symbian (smartphones) εκτός iPhone[7] καθώς και υπολογιστές αφής (tablets).

Η Πλατφόρμα απεικόνισης των ιστοσελίδων (Opera Presto) επιβαρύνει την συσκευή καταναλώνοντας πόρους όπως γίνεται και στην έκδοση υπολογιστή, Δεν διαθέτει όλες τις λειτουργίες του Opera Desktop.

Άλλες πλατφόρμες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο παρελθόν η Opera Software ανέπτυξε ειδικές εκδόσεις του Opera Browser για συσκευές όπως το Nintendo DS, Nintendo Wii και set-top boxes, βασισμένα στο τότε κώδικα Presto.

Αποδοχή από τους χρήστες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Opera mini για Android είναι πρώτος πρόσθετος browser στις προτιμήσεις τον χρηστών για το Φεβρουάριο του 2012[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Opera Team (28 Μάρτιος 2024). «Opera 109.0.5097.35 stable update». Ανακτήθηκε στις 28 Μάρτιος 2024. 
  2. Opera Team (19 Μάρτιος 2024). «Opera 109.0.5097.24 beta update». Ανακτήθηκε στις 21 Μάρτιος 2024. 
  3. Bruce Lawson (16 Δεκεμβρίου 2014). «Opera goes to BlinkOn 3». dev.opera. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2024. 
  4. «Safari - 150 features». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2009. 
  5. «Turbocharge your Web experience with Opera 10». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2009. 
  6. «Acid2 Timeline». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2009. 
  7. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2013. 
  8. http://www.zdnet.com/blog/networking/the-number-one-mobile-web-browser-googles-native-android-browser/2091

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]