Once Upon a Time (6ος κύκλος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Once Upon a Time
(6ος κύκλος)
Εξώφυλλο DVD
Όνομα ΣειράςOnce Upon a Time
ΕίδοςΔράμα
Φαντασία
Μυστήριο
Περιπέτεια
ΗθοποιοίΤζίνιφερ Γκούντγουιν
Τζένιφερ Μόρισον
Λάνα Παρίγια
Τζος Ντάλλας
Έμιλι ντε Ράβιν
Κόλιν Ο'Ντόναχιου
Τζάρεντ Σ. Γκίλμορ
Ρεμπέκα Μάντερ
Ρόμπερτ Καρλάιλ
Αριθμός σεζόνΈκτη
Αριθμός Επεισοδίων22 (42-43' ανά επεισόδιο)
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Μετάδοση
ΚανάλιABC
Προβολή25 Σεπτεμβρίου 2016– 14 Μαΐου 2017
Χρονολογική σειρά σεζόν
← Προηγείται
5ος κύκλος
Έπεται →
7ος κύκλος

Ο έκτος κύκλος της Αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς φαντασίας του ABC Once Upon a Time ανακοινώθηκε στις 3 Μαρτίου 2016.[1] Έκανε πρεμιέρα στις 25 Σεπτεμβρίου 2016 και ολοκληρώθηκε στις 14 Μαΐου 2017.[2] Τον Ιανουάριο του 2017, δηλώθηκε πως ο έκτος κύκλος θα σηματοδοτούσε το τέλος της βασικής ιστορίας και για τον έβδομο κύκλο, η σειρά θα έκανε μια απαλή επανεκκίνηση με νέα ιστορία.[3]

Κατά τη διάρκεια του κύκλου εμφανίζονται αρκετοί νέοι χαρακτήρες. Χαρακτήρες που ήδη υπάρχουν στη φανταστική λογοτεχνία/ιστορία όπως ο Αλαντίν, η Πριγκίπισσα Τζασμίν, ο Κόμης του Μόντε Κρίστο, ο Κάπτεν Νέμο, η Λαίδη Τρεμέιν, ο Μπέογουλφ, η Τάιγκερ Λίλι και ο Τιν Μαν. Εντελώς καινούριοι είναι οι Γιδεών, Μαύρη Νεράιδα, Μαίρη Λίντγκεϊτ και Ρόμπερτ. Επίσης, στον κύκλο εμφανίζονται και οι χαρακτήρες των Τζαφάρ και Δρ. Άρθουρ Λίντγκεϊτ τους οποίους γνωρίσαμε από τη spin-off σειρά Once Upon a Time in Wonderland.

Αυτός ο κύκλος σηματοδοτεί επίσης και την τελευταία εμφάνιση της Έμμα Σουάν (Τζένιφερ Μόρισον) ως βασική στη σειρά. Η Μόρισον ανακοίνωσε πως θα αποχωρούσε από τη σειρά μετά το τέλος του έκτου κύκλου, αλλά, αν η σειρά ανανεωνόταν για έβδομο κύκλο, είχε συμφωνήσει να εμφανιστεί σε τουλάχιστον ένα επεισόδιο.[4] Η Ρεμπέκα Μάντερ, αφού ήταν βασική για δύο κύκλους, ανακοίνωσε επίσης πως ο έκτος κύκλος θα ήταν ο τελευταίος που θα εμφανιζόταν ως βασική.[5] Σύντομα μετά από αυτό, οι Άνταμ Χόρογουιτς και Έντουαρντ Κίτσις ανακοίνωσαν πως τα μέλη του βασικού καστ Τζίνιφερ Γκούντγουιν, Τζος Ντάλλας και Τζάρεντ Σ. Γκίλμορ, όπως επίσης και η Έμιλι ντε Ράβιν που έγινε βασική στον δεύτερο κύκλο της σειράς, θα αποχωρούσαν επίσης στο τέλος του κύκλου.[6]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κάτοικοι του Στόρυμπρουκ βρίσκονται αντιμέτωποι με απειλές που προέρχονται από την Κακιά Βασίλισσα και τον Κύριο Χάιντ, οι οποίοι έχουν ο καθένας τα δικά του σχέδια μετά την άφιξη των προσφύγων από τη Χώρα των μη Ειπωμένων Ιστοριών. Αυτό οδηγεί σε διάφορα γεγονότα τα οποία δοκιμάζουν τις ικανότητες της Έμμα ως σωτήρα, αλλά και στην άφιξη της Μαύρης Νεράιδας. Μια άφιξη που θα οδηγήσει στην έναρξη της Τελικής Μάχης, η οποία υπήρχε ως προφητεία για πάρα πολλούς αιώνες. Καθώς το σκοτάδι και το φως συγκρούονται, μια νέα και πιο σκοτεινή κατάρα ελευθερώνεται, η οποία οδηγεί στην πτώση όλων των βασιλείων με μαγεία. Η Τελική Μάχη δίνεται και κερδίζεται, οδηγώντας τους ήρωες να έχουν τα ευτυχισμένα τέλη τους. Μια νέα όμως περιπέτεια ξεκινάει στο μακρινό μέλλον με τον ενήλικα πια Χένρι και την κόρη του Λούσι και μια καινούρια κατάρα περιβάλλει τους κατοίκους του Νέου Μαγεμένου Δάσους.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επαναλαμβανόμενοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Guest[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρ.
επεισοδίου
σειράς
Αρ.
επεισοδίου
κύκλου
Τίτλος Σκηνοθεσία Σενάριο Α' Προβολή Τηλεθεατές σε ΗΠΑ (εκατομμύρια)
1121 "The Savior" Eagle EgilssonEdward Kitsis & Adam Horowitz25 Σεπτεμβρίου 20163.99[61]
Στο παρελθόν, ο Αλαντίν, ένας "Σωτήρας", χλευάζεται από τον Τζαφάρ για την αναπόφευκτη πτώση όλων των Σωτήρων. Στο Στόρυμπρουκ, οι πρόσφυγες φτάνουν από τη Χώρα των Μη Ειπωμένων Ιστοριών. Η Έμμα βιώνει σεισμικές δονήσεις και οράματα, ενώ ο συλληφθείσας Χάιντ τη βοηθά να λάβει ένα όραμα από το μαντείο, όπου βλέπει μια φιγούρα με κουκούλα να την σκοτώνει. Καθοδηγούμενος από τον Μορφέα, ο Γκολντ εισέρχεται στα όνειρα της Μπελ για να σπάσει την κατάρα του ύπνου προσπαθώντας να ανανεώσει την αγάπη τους αλλά εκείνη τον απορρίπτει. Ο "Μορφέας" αποκαλύπτει πως στην πραγματικότητα είναι ο αγέννητος γιος τους και επιθυμεί αυτό το αποτέλεσμα. Η Μπελ ξυπνάει και εγκαταλείπει τον Γκολντ. Ο Χένρι πείθει τη Ρετζίνα πως ο Άδης μπορεί να είπε ψέματα για το ότι η ψυχή του Ρομπέν των Δασών έχει καταστραφεί. Η Ζελίνα μετακομίζει στο σπίτι της Ρετζίνα αλλά, όταν μαθαίνει πως η αδελφή της την κατηγορεί για τον θάνατο του Ρομπέν των Δασών, φεύγει και η Κακιά Βασίλισσα την πλησιάζει. 
1132 "A Bitter Draught" Ron UnderwoodAndrew Chambliss & Dana Horgan2 Οκτωβρίου 20163.72[62]
Στο Μαγεμένο Δάσος του παρελθόντος, η Κακιά Βασίλισσα προσφέρει να βοηθήσει τον Έντμοντ Δάντη, τον Κόμη του Μόντε Κρίστο, με την εκδίκησή του αν εκείνος σκοτώσει τη Χιονάτη και τον Ντέιβιντ. Όταν όμως ερωτεύεται την υπηρέτρια της Χιονάτης, ανακαλεί την υπόσχεσή του και το σκάει μαζί της στη Χώρα των μη Ειπωμένων Ιστοριών για να τη σώσει από τη φυλακή. Στο Στόρυμπρουκ, η Κακιά Βασίλισσα στρατολογεί τη Ζελίνα και χρησιμοποιεί την καρδιά του Έντμοντ για να τον στρέψει ενάντια στη Χιονάτη και τον Ντέιβιντ. Η Ρετζίνα σκοτώνει τον Έντμοντ για να σώσει τους άλλους και συνειδητοποιεί πως διατηρεί ακόμα την ικανότητα του σκοταδιού. Η Κακιά Βασίλισσα ανακηρύσσει πως οι ανεπιθύμητες "μη ειπωμένες ιστορίες" θα ξεπεραστούν. Δίνει στον Ντέιβιντ αποδείξεις πως ο θάνατος του πατέρα του δεν ήταν ατύχημα. Η Μπελ ζει στο καράβι του Χουκ ενώ η Κακιά Βασίλισσα κάνει συμφωνία με τον Γκολντ πως δε θα πειράξει εκείνη ή το μωρό. Η Έμμα λέει στον Άρτσι για τα οράματά της και σημειώνει πως η Ρετζίνα δεν είναι παρούσα σε αυτά και πως η φιγούρα με την κουκούλα θα μπορούσε να είναι αυτή. 
1143 "The Other Shoe" Steve PearlmanJane Espenson & Jerome Schwartz9 Οκτωβρίου 20164.11[63]
Στο Μαγεμένο Δάσος του παρελθόντος, η Σταχτοπούτα συναντά τον Πρίγκιπα Τόμας στον χορό, αλλά το σκάει όταν πιστεύει πως εκείνος αγαπά τη θετή αδελφή της, Χλορίντα. Η Χλορίντα στην πραγματικότητα σχεδιάζει να κλεφτεί με τον υπηρέτη του Τόμας, τον Τζέικομπ, αλλά η μητέρα της, Λαίδη Τρεμέιν, την απαγάγει και την πάει στη Χώρα των μη Ειπωμένων Ιστοριών, αφού πρώτα αναγκάζει τη Σταχτοπούτα να προδώσει το πού βρισκόταν. Στο Στόρυμπρουκ, η Άσλεϊ ελπίζει να συμφιλιωθεί με τη Χλορίντα. Με τη βοήθεια της Κακιάς Βασίλισσας, η Τρεμέιν δελεάζει την Άσλεϊ και την οδηγεί σε μια παγίδα για εκείνη και τον Τζέικομπ. Η Άσλεϊ προστατεύει τον Τζέικομπ και η Χλορίντα επανενώνεται μαζί του συγχωρώντας τη Σταχτοπούτα, ενώ η Τρεμέιν συλλαμβάνεται. Η Έμμα αντιμετωπίζει προβλήματα στο να ελέγξει τη μαγεία της. Ο Γουέιλ βοηθά τον Τζέκιλ να ξαναδημιουργήσει τον ορό του, ενώ η Κακιά Βασίλισσα και ο Χάιντ δημιουργούν μια συμμαχία κι εκείνη τον απελευθερώνει. Η Χιονάτη θέλει κανονικότητα στις ζωές τους, αλλά ο Ντέιβιντ ερευνά μυστικά τον θάνατο του πατέρα του. Ο Γκολντ του παρέχει πληροφορίες με αντάλλαγμα ο Ντέιβιντ να παραδώσει ένα μήνυμα στη Μπελ. 
1154 "Strange Case" Alrick RileyDavid H. Goodman & Nelson Soler16 Οκτωβρίου 20163.53[64]
Στο παρελθόν, στη Βικτωριανή Αγγλία, ο Τζέκιλ κάνει αίτηση για να γίνει μέλος στην Ακαδημία Επιστημών αλλά ο Δρ. Λίντγκεϊτ τον απορρίπτει. Ο Ραμπλστίλτσκιν φτάνει και μαγικά τελειοποιεί τον ορό του Τζέκιλ, ο οποίος μεταμορφώνεται στον Χάιντ και εκείνος με τη σειρά του απειλεί τον Λίντγκεϊτ να δεχτεί την αίτηση του Τζέκιλ. Η Μαίρη είναι η κόρη του Λίντγκεϊτ και η χωρίς ανταπόδοση αγάπη του Τζέκιλ, με εκείνη να ερωτεύεται τον Χάιντ. Ο Τζέκιλ αποπροσανατολίζει την Μαίρη και τυχαία προκαλεί το θάνατό της, για τον οποίο παγιδεύει τον Χάιντ. Στο Στόρυμπρουκ, ο Γκολντ φυλακίζει τη Μπελ στο πλοίο για να την προστατέψει από τον Χάιντ, αλλά ο Τζέκιλ είναι αυτός που προσπαθεί να την σκοτώσει ως εκδίκηση για τον ρόλο που έπαιξε ο Ραμπλστίλτσκιν στον θάνατο της Μαίρη. Ο Χουκ σώζει την Μπελ σκοτώνοντας τον Τζέκιλ και ο Χάιντ πεθαίνει μαζί του από πανομοιότυπους τραυματισμούς. Η Ρετζίνα ζητάει από την Έμμα να την σκοτώσει, αν αυτό είναι αναγκαίο, για να σταματήσουν την Κακιά Βασίλισσα. Ο Γκολντ προειδοποιεί τη Μπελ πως το παιδί τους δε θα χρειαστεί ποτέ την προστασία του. Η Μαίρη Μάργκαρετ επιστρέφει στη δουλειά της ως δασκάλα και η βοηθός της, η Σίριν, την εμπνέει να ζωγραφίσει τη ζωή της ως Χιονάτη. Η Σίριν είναι στην πραγματικότητα η Πριγκίπισσα Τζάσμιν, η οποία δουλεύει με τη Μάντισσα ψάχνοντας τον Αλαντίν. 
1165 "Street Rats" Norman BuckleyEdward Kitsis & Adam Horowitz23 Οκτωβρίου 20163.40[65]
Στο παρελθόν στην Άγκραμπα, ο Αλαντίν αναζητά ένα μαγικό όπλο για την Τζασμίν για να σώσει το βασίλειο από τον Τζαφάρ, ένα όπλο το οποίο είναι τελικά ο ίδιος, ως Σωτήρας. Ο Τζαφάρ δελεάζει τον Αλαντίν με ένα μαγικό ψαλίδι το οποίο μπορεί να τον διαχωρίσει από τη μοίρα του ως Σωτήρας και, κατά συνέπεια, από τον επερχόμενο θάνατό του. Ο Αλαντίν απορρίπτει την πρόταση του Τζαφάρ και σώζει την Τζασμίν. Στο Στόρυμπρουκ, η Μάντισσα δολοφονείται. Η Έμμα βοηθά την Τζασμίν να βρει τον Αλαντίν ελπίζοντας πως η επιβίωσή του θα σιγουρέψει και τη δική της. Έχοντας προσποιηθεί τον θάνατό του, ο Αλαντίν αποκαλύπτεται στην Έμμα και ομολογεί πως έχει καταδικάσει την Άγκραμπα επειδή χρησιμοποίησε το ψαλίδι, το οποίο και της δίνει. Εκείνη ζητάει από τον Χουκ να το καταστρέψει αλλά εκείνος το κρατάει κρυφά. Η Κακιά Βασίλισσα προσποιείται την Άσλεϊ για να μάθει για τα οράματα της Έμμα και πείθει τη Ζελίνα να μεταμορφώσει τον Άρτσι και πάλι σε γρύλο. 
1176 "Dark Waters" Robert DuncanAndrew Chambliss & Brigitte Hales30 Οκτωβρίου 20163.06[66]
Κατά τη διάρκεια της Σκοτεινής Κατάρας, ο Κάπτεν Νέμο απαγάγει τον Χουκ και τον προσκαλεί να γίνει μέλος του "οικογενειακού" πληρώματος στο υποβρύχιό του, Ναυτίλος, προς αναζήτηση του "Μυστηριώδους Νησιού", τη Χώρα των μη Ειπωμένων Ιστοριών. Ο Χουκ ανακαλύπτει πως το πρωτοπαλίκαρο του πληρώματος είναι ο ετεροθαλής αδελφός του, ο Λίαμ, και αποφασίζει να φύγει για να αποφύγει κάποια αναμέτρηση, αλλά ο Λίαμ του επιτίθεται. Αντί όμως να πληγώσει τον Χουκ, πληγώνει θανάσιμα τον Νέμο, ο οποίος μπαίνει στη μέση. Στο παρόν, ο Άρτσι ελευθερώνεται. Ο Χένρι αντιμετωπίζει τον Χουκ για το ψέμα που είπε σχετικά με το ψαλίδι και ο Λίαμ τους φυλακίζει στο Ναυτίλο. Ο Χουκ ανοίγεται και ο Χένρι τον αποδέχεται ως οικογένεια, σώζουν ο ένας τον άλλον και ξεφορτώνονται το ψαλίδι. Τα σύγχρονα φάρμακα σώζουν τον Νεμο με τους τρεις άντρες, Νέμο, Λίαμ και Χουκ, να συμφιλιώνονται. Η Έμμα και ο Αλαντίν συζητούν το να είσαι Σωτήρας. Η Τζασμίν αποκαλύπτει πως η Άγκραμπα έχει εξαφανιστεί. Η Χιονάτη υποστηρίζει τη Μπελ κατά τον υπέρηχό της. Η Κακιά Βασίλισσα δελεάζει τον Γκολντ και του προσφέρει το ανακτηθέν ψαλίδι με αντάλλαγμα να τη βοηθήσει να πάρει την καρδιά της Χιονάτης. 
1187 "Heartless" Ralph HemeckerJane Espenson6 Νοεμβρίου 20163.56[67]
Στο παρελθόν, η φυγάς Χιονάτη και ο βοσκός Ντέιβιντ ταξιδεύουν χωριστά για το Λόνγκμπερν. Εκείνη για να το σκάσει από το Βασίλειο και εκείνος για να πουλήσει τη φάρμα του. Χωρίς να έχει δει ποτέ ο ένας το πρόσωπο του άλλου, ο Ντέιβιντ σώζει τη Χιονάτη από έναν κυνηγό επικηρυγμένων και εκείνη τον ξεπληρώνει με χρήματα για να σώσει τη φάρμα του, αποφασίζοντας να μην το σκάσει τελικά. Τα χέρια τους αγγίζονται και ένα μαγικό δέντρο δημιουργείται. Στο παρόν, η Κακιά Βασίλισσα απειλεί να καταστρέψει το Στόρυμπρουκ με το νερό από το Ποτάμι των Χαμένων Ψυχών, εκτός αν η Μαίρη Μάργκαρετ και ο Ντέιβιντ παραδώσουν τις καρδιές τους. Μαθαίνουν πως το δέντρο θα μπορούσε να σταματήσει τη Βασίλισσα, η οποία το καταστρέφει όταν εκείνοι το βρίσκουν. Το δέντρο όμως τους δείχνει την προηγούμενη συνάντησή τους και συμπεραίνουν πως η αγάπη τους μπορεί να ξεπεράσει τα πάντα κι έτσι παραδίνονται. Η Βασίλισσα ρίχνει μια κατάρα ύπνου στις καρδιές τους κι επειδή οι δυο τους μοιράζονται την καρδιά της Χιονάτης, η κατάρα επηρεάζει και τους δύο. Ο ένας μπορεί να ξυπνήσει τον άλλο αλλά αμέσως πέφτει εκείνος σε ύπνο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να είναι και οι δύο ξύπνιοι ταυτόχρονα. Η Ρετζίνα χρησιμοποιεί τη σχέση που έχει ο Γκολντ με τη Βασίλισσα για να τη χωρίσει από τη Ζελίνα, η οποία κερδίζει την εχθρότητα του Γκολντ όταν αποκαλύπτει το ψαλίδι στη Μπελ. 
1198 "I'll Be Your Mirror" Jennifer LynchJerome Schwartz & Leah Fong13 Νοεμβρίου 20163.40[68]
Η Ρετζίνα και η Έμμα προσπαθούν με μαγικό τρόπο να παγιδεύσουν την Κακιά Βασίλισσα στον Κόσμο Πίσω από τον Καθρέφτη, αλλά αντί αυτού, παγιδεύει εκείνες. Ο Δράκος είναι ήδη εκεί φυλακισμένος. Ο Χένρι ετοιμάζεται για ραντεβού με τη Βάιολετ ενώ η Βασίλισσα προσποιείται πως είναι η Ρετζίνα προσπαθώντας να τον χειραγωγήσει, αλλά εκείνος την αναγνωρίζει. Έμμα και Ρετζίνα ανακαλύπτουν πως ο Σίντεϊ έφτιαχνε έναν καθρέφτη που θα λειτουργούσε ως πύλη για να βγει κάποιος από αυτό τον κόσμο και προσπαθούν να τον ολοκληρώσουν. Η Κακιά Βασίλισσα όμως αναγκάζει τον Δράκο να επιτεθεί στην Έμμα και στη Ρετζίνα, χρησιμοποιώντας την καρδιά του, ενώ προσπαθεί να κάνει τον Χένρι να σκοτώσει τον Δράκο με το Σφυρί του Ήφαιστου. Ο Χένρι όμως το χρησιμοποιεί για να ελευθερώσει τις μητέρες του. Η Μαίρη Μάργκαρετ και ο Ντέιβιντ προσαρμόζονται στο να ζουν με βάρδιες. Η Μπελ ζητάει από τη Ζελίνα να τη βοηθήσει να φύγει από το Στορύμπρουκ μέσω μιας μαγικής πύλης και συνεργάζονται μαζί με τον Αλαντίν και την Τζασμίν. Ο Αλαντίν κλέβει το λυχνάρι του Τζίνι και το ραβδί του Μάγου από το μαγαζί του Γκολντ, αλλά ο Γκολντ παίρνει το ραβδί πίσω από τη Ζελίνα και τοποθετεί μια μαγική συσκευή εντοπισμού πάνω στη Μπελ. Ζητά από την Βασίλισσα να σκοτώσει τη Ζελίνα, καθώς η σύνδεση της καρδιάς του με αυτή της Ζελίνα την προστατεύει από εκείνον. 
1209 "Changelings" Mairzee AlmasDavid H. Goodman & Brian Ridings27 Νοεμβρίου 20163.28[69]
Στο Μαγεμένο Δάσος, ο Ραμπλστίλτσκιν απαγάγει ένα μωρό για να το χρησιμοποιήσει ως δόλωμα για τη Μαύρη Νεράιδα, τη μητέρα που τον εγκατέλειψε. Στο παρόν, η Μπελ λαμβάνει συμβουλές από το αγέννητο παιδί της, ενώ ο Γκολντ γίνεται όλο και πιο ασταθής. Φέρνοντας βαρέως την εντολή του Γκολντ να σκοτώσει τη Ζελίνα, η Κακιά Βασίλισσα επιταχύνει την εγκυμοσύνη της Μπελ. Η Ηγουμένη βοηθάει να γεννηθεί ο γιος της Μπελ, Γιδεών, και τον κρύβει, με τον Γκολντ να ορκίζεται πως θα τον βρει. Καθώς το Τζίνι έχει ελευθερωθεί, ο Αλαντίν παίρνει τη θέση του. Η Ζελίνα και η Ρετζίνα συνεχίζουν να τσακώνονται, ενώ η Έμμα εξασφαλίζει το σπαθί από το όραμά της. 
12110 "Wish You Were Here" Ron UnderwoodEdward Kitsis & Adam Horowitz4 Δεκεμβρίου 20163.27[70]
Η Μαύρη Νεράιδα απαγάγει τον Γιδεών. Η Έμμα ανακαλύπτει πως το σπαθί μπορεί να σκοτώσει την Κακιά Βασίλισσα χωρίς να πάθει κάτι η Ρετζίνα. Η Βασίλισσα κλέβει το λυχνάρι και εύχεται για την Έμμα να πάει σε μια παράλληλη πραγματικότητα όπου δεν ήταν ποτέ η Σωτήρας, με τη Ρετζίνα να την ακολουθεί. Ο Ντέιβιντ και οι σύμμαχοί του παίρνουν το λυχνάρι από τη Βασίλισσα, την οποία η φιγούρα με την κουκούλα μετατρέπει σε φίδι, αποκαλύπτοντας πως είναι ο ενήλικας Γιδεών. Η Τζασμίν εύχεται για εκείνη και τον Αλαντίν να πάνε στην Άγκραμπα. Στο "Βασίλειο της Ευχής", η Έμμα ζει σαν πριγκίπισσα μέχρι που η Ρετζίνα την κάνει να ανακτήσει τη μνήμη της. Η Ρετζίνα ελευθερώνει τον Ραμπλστίλτσκιν με αντάλλαγμα ένα μαγικό φασόλι, αλλά η πύλη για το Στόρυμπρουκ κλείνει τη στιγμή που η Ρετζίνα αποσπάται από την εμφάνιση του Ρομπέν των Δασών. 
12211 "Tougher Than the Rest" Billy GierhartEdward Kitsis & Adam Horowitz5 Μαρτίου 20173.03[71]
Το 1990 στη Μινεσότα, ένας έφηβος λέει στη νεαρή Έμμα πως έχει τη δύναμη να αλλάξει το πεπρωμένο της. Στο παρόν, αφού χάνουν την ευκαιρία να βγουν από το Βασίλειο της Ευχής, η Έμμα και η Ρετζίνα προσπαθούν να βρουν έναν άλλο τρόπο για να φύγουν. Συναντούν τον Αύγουστο, ο οποίος συμφωνεί να τις βοηθήσει να δημιουργήσουν μια νέα πύλη. Η Ρετζίνα πάει να βρει τον Ρομπέν των Δασών για να δει αν εκείνος είναι καλύτερα χωρίς εκείνη. Όταν τον βρίσκει, πιάνονται από τον Σερίφη του Νότινγκαμ και αργότερα από τον Ραμπλστίλτσκιν του Βασιλείου της Ευχής. Ο Ρομπέν πιστεύει τη Ρετζίνα όταν του λέει πως βρίσκονται σε μια παράλληλη πραγματικότητα. Η Έμμα ανακαλύπτει πως ο Αύγουστος είναι ο έφηβος που γνώρισε στη Μινεσότα και τον εμπνέει να ολοκληρώσει τη διαδικασία της πύλης. Η Έμμα, η Ρετζίνα και ο Ρομπέν επιστρέφουν στο Στόρυμπρουκ. Ο Γιδεών εξηγεί στον Γκολντ και στη Μπελ την πρόθεσή του να σκοτώσει την Έμμα έτσι ώστε να αποκτήσει τις δυνάμεις της ως Σωτήρας και να σκοτώσει τη Μαύρη Νεράιδα. Η κίνησή του αυτή κάνει έξαλλο τον Ντέιβιντ ενώ η Μπελ ανησυχεί. Η Έμμα και ο Γιδεών συναντιούνται τελικά για τη μάχη, αλλά η Έμμα επιβιώνει διαλέγοντας το πεπρωμένο της. Ο Γιδεών υποχωρεί, διακηρύσσοντας πως αυτό δεν έχει τελειώσει. Ο Γκολντ και η Μπελ αποφασίζουν να δουλέψουν μαζί για το καλό του γιου τους. 
12312 "Murder Most Foul" Morgan BeggsJerome Schwartz & Jane Espenson12 Μαρτίου 20173.06[72]
Τα γεγονότα του πώς ο Ρόμπερτ, ο πατέρας του Ντέιβιντ και του Τζέιμς, δολοφονήθηκε αποκαλύπτονται λεπτομερώς μέσω αναδρομικών σκηνών. Ο Ρόμπερτ μαθαίνει τι απέγινε ο Τζέιμς αφού το έσκασε από τον Βασιλιά Τζόρτζ. Με τη βοήθεια του Ραμπλστίλτσκιν, τον εντοπίζει στο Νησί της Ευχαρίστησης, αλλά η επανένωσή τους διακόπτεται από τον Βασιλιά Τζορτζ, ο οποίος διατάζει την εκτέλεση του Ρόμπερτ. Ο θάνατός του επηρεάζει τον Ντέιβιντ στο παρόν όταν βλέπει οράματα με τον Ρόμπερτ και ζητάει τη βοήθεια του Χουκ. Όταν ο Ντέιβιντ τραβάει την έρευνά του πολύ μακριά θέλοντας να κυνηγήσει τον Άλμπερτ, ο Χουκ ανησυχεί και παρεμβαίνει, επαναφέροντάς τον στα σύγκαλά του. Ο Χουκ ανησυχεί επίσης για το αν ο Ντέιβιντ θα του δώσει την ευχή του να παντρευτεί την Έμμα, κάτι που ο Ντέιβιντ κάνει. Στο μεταξύ, η Ρετζίνα προσπαθεί να κάνει τον Ρομπέν από το Βασίλειο της Ευχής να αφομοιωθεί στο Στόρυμπρουκ. Εκείνος όμως κλέβει ένα μπαούλο από την κρύπτη της δείχνοντας πως κάτι σχεδιάζει και η Ρετζίνα αρχίζει να αναρωτιέται γιατί συμφώνησε να την ακολουθήσει. Η αλήθεια του ποιος στα αλήθεια δολοφόνησε τον Ρόμπερτ αποκαλύπτεται όταν ο Αύγουστος δίνει στον Χουκ τις σελίδες που έλειπαν από το βιβλίο του Χένρι. Όταν ο Χουκ βλέπει μια εικονογράφιση του πατέρα του Ντέιβιντ, τον αναγνωρίζει και θυμάται να τον σκοτώνει κατά τη διάρκεια μιας ληστείας στο Μαγεμένο Δάσος, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένας μάρτυρας για το έγκλημά του. 
12413 "Ill-Boding Patterns" Ron UnderwoodAndrew Chambliss & Dana Horgan19 Μαρτίου 20172.71[73]
Κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου με τους Δράκους, ο Μπέογουλφ είναι επικεφαλής μιας ομάδας στο πεδίο μάχης στο Μαγεμένο Δάσος. Όταν κάθε στρατιώτης της ομάδας σκοτώνεται, ο Μπέογουλφ παραδίνεται για να πεθάνει τη στιγμή που ο Ραμπλστίλτσκιν επεμβαίνει και σκοτώνει όλους τους Δράκους. Ο Ραμπλστίλτσκιν χαιρετίζεται ως ήρωας στο χωριό και ο Μπέογουλφ είναι ενοχλημένος με αυτόν τον νέο τίτλο, με αποτέλεσμα να στήσει μια πανουργία για να τον οδηγήσει στον θάνατο. Φοβούμενος πως δε θα είναι ικανός να τα καταφέρει να προστατεύσει τους κατοίκους του χωριού χωρίς Μαύρη Μαγεία, ο Ραμπλστίλτσκιν παραχωρεί το στιλέτο του στον Μπέλφαϊρ ως συμβόλαιο ασφάλειας. Μετά από μια ταραχώδη ανταλλαγή και απειλή να παγιδεύσει τον Ραμπλστίλτσκιν ως δολοφόνο, ο Μπέογουλφ υποχωρεί. Νιώθοντας την πίεση της απειλής, ο Μπέλφαϊρ διατάζει τον πατέρα του να τον σκοτώσει. Αργότερα, ο Ραμπλστίλτσκιν δίνει στον Μπέλφαϊρ να πιει ένα φίλτρο μνήμης ώστε να διαγραφεί από το μυαλό του η διαταγή που του είχε δώσει και για να αποκαταστήσει έτσι την αθωότητά του. Στο Στόρυμπρουκ, ο Ραμπλστίλτσκιν αναγνωρίζει ένα οικείο πρότυπο στον Γιδεών, ο οποίος κάνει πρόοδο στην προσπάθειά του να σκοτώσει την Έμμα με κόστος τη ζωτικότητα της Μπλε Νεράιδας. Ο Χουκ ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχει αν πει στην Έμμα το πρόσφατο αποκαλυφθέν μυστικό του. Στο μεταξύ, η Έμμα χωρίς να το γνωρίζει εξαναγκάζει μια πρόταση γάμου όταν βρίσκει το δαχτυλίδι αρραβώνων του Χουκ. Ο Ρομπέν επιχειρεί να αποδράσει από την πόλη αλλά χωρίς επιτυχία. Η Κακιά Βασίλισσα ξεφεύγει από τη μεταμόρφωσή της σε φίδι και κάνει κατήχηση τον Ρομπέν. 
12514 "Page 23" Kate WoodsDavid H. Goodman & Brigitte Hales26 Μαρτίου 20172.85[74]
Στο Μαγεμένο Δάσος, η Κακιά Βασίλισσα ψάχνει ένα ξόρκι που θα τη βοηθήσει να σκοτώσει τη Χιονάτη μια για πάντα, αλλά ο πατέρας της σκέφτεται μόνο αγάπη για την κόρη του και την οδηγεί σε μια αναζήτηση για το Βέλος του Έρωτα. Ωστόσο, η Κακιά Βασίλισσα απορρίπτει το βέλος για να ακολουθήσει το μίσος της και ανακαλύπτει πως το άτομο το οποίο σιχαίνεται περισσότερο είναι ο εαυτός της. Στο Στόρυμπρουκ, η Κακιά Βασίλισσα και η Ρετζίνα έρχονται αντιμέτωπες σε μια τελική αναμέτρηση. Μόλις η Ρετζίνα παίρνει το πάνω χέρι, θυμάμαι την αυτο-απομόνωση της Κακιάς Βασίλισσας και χωρίζει στα ίσα το φως και το σκοτάδι στις καρδιές και των δύο, έτσι ώστε να μοιραστούν την αγάπη και το μίσος και να μπορέσει η Κακιά Βασίλισσα να αναπλαθεί. Όταν η Έμμα ακυρώνει τον αρραβώνα της με τον Χουκ, εκείνος αποφασίζει να επιβιβαστεί, ως μέλος του πληρώματος, στο Ναυτίλο του Κάπτεν Νέμο. Αργότερα, έπειτα από μια συζήτηση με τη Χιονάτη, αλλάζει γνώμη αλλά πριν προλάβει να κατέβει, ο Γιδεών καταλαμβάνει το σκάφος και το στέλνει έξω από το Στόρυμπρουκ. 
12615 "A Wondrous Place" Steve PearlmanJane Espenson & Jerome Schwartz2 Απριλίου 20172.80[75]
Σε μια στιγμή απώλειας της ελπίδας, η Ρετζίνα προτείνει μια "βραδιά κοριτσιών" για εκείνη, την Έμμα και τη Χιονάτη. Ενώ βρίσκονται στο μπαρ, η Έμμα λυγίζει με όσα συμβαίνουν και δακρύζει. Στο μεταξύ, η Ναυτίλος μεταφέρεται στο Μαγεμένο Δάσος όπου επιβιβάζονται ο Αλαντίν και η Τζασμίν. Οι δυο τους δεν έχουν ακόμα εντοπίσει την Άγκραμπα και η κούρασή τους αυξάνεται. Όταν το σκάφος υφίσταται σοβαρή ζημιά, η Τζασμίν χρησιμοποιεί την ευχή προς το τζίνι για να βρουν το νησί στο οποίο βρίσκεται ο Τζαφάρ και ανακαλύπτουν μια καλύβα που ανήκει στην Άριελ και τον Πρίγκιπα Έρικ. Η Άριελ είχε βρει ένα λυχνάρι το οποίο έχει μέσα τον Τζαφάρ. Η Τζασμίν καταφέρνει να τον κυριαρχήσει και να της αποκαλύψει την τοποθεσία της κρυμμένης Άγκραμπα πριν τον νικήσει με τη μαγική σκόνη. Μέσω του φιλιού της αληθινής αγάπης, ο Αλαντίν και η Τζασμίν, μαζί με τον Χουκ και την Άριελ, μεταφέρονται στην ανακαινισμένη πόλη και η κατάρα του Αλαντίν να είναι τζίνι, σπάει. Η Άριελ εφοδιάζει στον Χουκ ένα μέσο για να φτάσει στην Έμμα και η Έμμα λαμβάνει το μήνυμά του πως επιστρέφει σε εκείνη. Ο Γιδεών αποκαλύπτεται ως ο μπάρμαν του μαγαζιού που βρισκόταν η Έμμα με τη Ρετζίνα και τη Χιονάτη, και την απειλεί πως αν δεν τον βοηθήσει να σκοτώσει τη Μαύρη Νεράιδα, θα χρησιμοποιήσει τα δάκρυά της για να κρατήσει τον Χουκ μακριά από το Στόρυμπρουκ. 
12716 "Mother's Little Helper" Billy GierhartΙστορία από: Edward Kitsis & Adam Horowitz
Γραμμένο από: Paul Karp
9 Απριλίου 20172.60[76]
Στο Στόρυμπρουκ, ο Γκολντ αποκαλύπτει στην Έμμα και στη Χιονάτη πως η Μαύρη Νεράιδα είναι η μητέρα του και πως η Σκοτεινή Κατάρα που έριξε η Ρετζίνα δημιουργήθηκε από εκείνη. Η Έμμα συμφωνεί να βοηθήσει τον Γιδεών να σκοτώσει τη Μαύρη Νεράιδα, αλλά εκείνος την προδίδει και την αφήνει στα χέρια μιας γιγάντιας αράχνης για να πεθάνει. Ο Γιδεών χρησιμοποιεί το σπαθί για να ανοίξει μια πύλη, επιτρέποντας στη Μαύρη Νεράιδα να εισέλθει στο Στόρυμπρουκ. Στο μεταξύ στο Μαγεμένο Δάσος, ο Χουκ στοιχηματίζει το Jolly Roger για ένα μαγικό φασόλι σε ένα παιχνίδι χαρτιών με τον Μαυρογένη. Καθώς ο Μαυρογένης και ο Χουκ περνάνε μέσα από την πύλη, εκείνη δυσλειτουργεί εξαιτίας του Γιδεών και οι δυο τους καταλήγουν στη Χώρα του Ποτέ. Πίσω στο Στόρυμπρουκ, ο Χένρι βιώνει κάποιο αποπροσανατολισμό με τις δυνάμεις του ως Συγγραφέας κι έτσι, μαζί με τη Ρετζίνα, αναζητούν βοήθεια από το μόνο άτομο που μπορεί να βοηθήσει: τον προηγούμενο συγγραφέα τον Άιζακ. Ο Άιζακ τους αποκαλύπτει πως πλησιάζουν στο τέλος της ιστορίας όπου η σωτήρας πρέπει να παλέψει στην Τελική Μάχη. Με αναδρομικές σκηνές, αποκαλύπτεται η κακοποίηση που υπέστη ο Γιδεών από τη Μαύρη Νεράιδα και το πως η Μαύρη Νεράιδα έχει την καρδιά του, μέσω της οποίας τον ελέγχει για να σκοτώσει την Έμμα. 
12817 "Awake" Sharat RajuAndrew Chambliss & Leah Fong16 Απριλίου 20172.51[77]
Η Ρετζίνα δουλεύει πυρετωδώς για να ξυπνήσει τη Χιονάτη και τον Πρίγκιπα του Παραμυθιού από την κατάρα του ύπνου. Ο Γκολντ έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τη Μαύρη Νεράιδα, τη παντοδύναμη εχθρό που η Έμμα πρέπει να παλέψει στην Τελική Μάχη. Ο Χουκ βρίσκεται ακόμα στη Χώρα του Ποτέ, όπου συναντά την Τάιγκερ Λίλι και η οποία του δίνει ένα κομμάτι από ένα αρχαίο μαγικό ραβδί για να βοηθήσει την Έμμα να νικήσει τη Μαύρη Νεράιδα. Ο Γκολντ έρχεται αντιμέτωπος με τη Μαύρη Νεράιδα για τη χειραγώγησή της πάνω στον Γιδεών μέσω της καρδιάς του και εκείνη ισχυρίζεται πως το Στόρυμπρουκ θα καταστραφεί αν οι δυο τους πάλευαν. Ένα μαγεμένο λουλούδι επιτρέπει στην Έμμα να ανοίξει δρόμο προς τη Χώρα του Ποτέ και να σώσει τον Χουκ, ο οποίος της ξανακάνει πρόταση γάμου. Οι κάτοικοι της πόλης συγκεντρώνονται γύρω από τους γονείς της Έμμα και ο κάθε ένας από αυτούς παίρνει ένα μικρό κομμάτι από την κατάρα του ύπνου έτσι ώστε να την αραιώσουν, κάτι που επιτρέπει επιτέλους στη Χιονάτη και τον Ντέιβιντ να επανενωθούν. Το 1993, ένα μαγεμένο λουλούδι ξυπνάει τον Πρίγκιπα του Παραμυθιού και τη Χιονάτη από τη δική τους κατάρα, αλλά ο Ραμπλστίλτσκιν τους λέει πως θα πρέπει να πάρουν μια δύσκολη απόφαση για να εξασφαλίσουν πως η Έμμα θα εκπληρώσει το πεπρωμένο της ως Σωτήρας. 
12918 "Where Bluebirds Fly" Michael SchultzDavid H. Goodman & Brigitte Hales23 Απριλίου 20172.69[78]
Στο παρελθόν της Ζελίνα, η παιδικός της φίλος Στάνουμ ζητάει τη βοήθειά της για να βρει την Πορφυρή Καρδιά, ένα μαγικό αντικείμενο το οποίο θα μπορέσει να τον επαναφέρει στην ανθρώπινη μορφή του, μετά την κατάρα της Κακιάς Μάγισσας του Βορρά να μετατρέπεται σιγά σιγά σε τενεκέ. Εκείνη όμως τον προδίδει και φεύγει κρατώντας την Καρδιά και αφήνοντάς τον να μετατραπεί στον Τιν Μαν. Στο παρόν, η Μαύρη Νεράιδα δελεάζει τη Ζελίνα με μια προσφορά για να συμμαχήσει μαζί της, κάτι που τελικά οδηγεί τη Ζελίνα εναντίον της. Η Ρετζίνα προσπαθώντας να βοηθήσει την αδελφή της, βρίσκουν τη Μαύρη Νεράιδα και τον Γιδεών στα ορυχεία κρυστάλλου, με τη Μαύρη Νεράιδα να ξεγελάει τη Ζελίνα να χρησιμοποιήσει την ασταθή μαύρη μαγεία της για να την ενδυναμώσει εν όψει της Τελικής Μάχης. Συνειδητοποιώντας πως δεν έχει μείνει τίποτα για εκείνη πίσω στον Οζ, η Ζελίνα αποφασίζει να βοηθήσει τους κατοίκους να πολεμήσουν τη Μαύρη Νεράιδα χρησιμοποιώντας την Πορφυρή Καρδιά για να της δώσει πίσω τη μαγεία της, έτσι ώστε να επανορθώσει για το χάος που προκάλεσε στα ορυχεία. Η Έμμα, με τη βοήθεια της Ρετζίνα και της Ζελίνα, χρησιμοποιεί τη δική της μαγεία και έναν από τους κρύσταλλους για να επαναφέρει την Ηγουμένη από το κώμα. 
13019 "The Black Fairy" Alrick RileyJerome Schwartz & Dana Horgan30 Απριλίου 20173.05[79]
Η αληθινή μοίρα του Ραμπλστίλτσκιν αποκαλύπτεται, καθώς η μητέρα του η Φιόνα μαθαίνει από τη Μπλε Νεράιδα και την Τάιγκερ Λίλι πως είναι προορισμένος για να γίνει ο Σωτήρας. Όταν η Φιόνα φοβάται για τον γιο της και διαλέγει τη δύναμη για να τον προστατέψει, έχει ως αποτέλεσμα να μετατραπεί στη Μαύρη Νεράιδα και η Μπλε Νεράιδα την εξορίζει στο Σκοτεινό Βασίλειο. Στο παρόν, ενώ όλοι ψάχνουν για το χαμένο ραβδί, ο Γκολντ πηγαίνει τον Γιδεών και την Έμμα στον Κόσμο του Ονείρου για να ψάξουν για την καρδιά του Γιδεών και όπου τα γεγονότα ξεδιπλώνονται μέσω αναδρομικών σκηνών. Ο Γκολντ έρχεται αντιμέτωπος με τη Φιόνα, η οποία του αποκαλύπτει τον πραγματικό λόγο που τον εγκατέλειψε. Αργότερα, ο Γκολντ επανακτά την καρδιά του Γιδεών και λέει σε όλους πως η Μαύρη Νεράιδα είναι νεκρή, ανοίγοντας το δρόμο για τον γάμο της Έμμα και του Χουκ. Ωστόσο, ο Γκολντ και η Φιόνα κάνουν μια συμφωνία ώστε η Τελική Μάχη να γίνει, με την Έμμα να είναι η Σωτήρας που θα παλέψει σε αυτή. Στο μεταξύ, η Ρετζίνα βοηθάει τη Ζελίνα να προσαρμοστεί στη νέα της ζωή χωρίς τις δυνάμεις της. 
13120 "The Song in Your Heart" Ron UnderwoodDavid H. Goodman & Andrew Chambliss7 Μαΐου 20172.87[80]
Στο παρελθόν, η Χιονάτη κάνει μια ευχή που χαρίζει στο Μαγεμένο Δάσος την ικανότητα να χρησιμοποιεί το χάρισμα του τραγουδιού ως δύναμη, κάτι το οποίο εξαπλώνεται και στον Οζ. Όταν η Ρετζίνα επηρεάζεται από την ευχή, βρίσκει έναν τρόπο να το σταματήσει όλο αυτό πριν τα γεγονότα της πρώτης κατάρας. Η Μπλε Νεράιδα, η οποία έδωσε στη Χιονάτη την ευχή, λέει σε εκείνη και τον Ντέιβιντ πως η ευχή θα είναι μέρος του πεπρωμένου της Έμμα. Στο παρελθόν της Έμμα, η ευκαιρία της να χρησιμοποιήσει το ταλέντο της συγκρατείται όταν της λένε πως θα είναι μόνη της. Όλο αυτό έρχεται για να χλευάσει την Έμμα στο παρόν, καθώς η Φιόνα επιστρέφει για να χρησιμοποιήσει αυτή την αδυναμία και να πάρει την καρδιά της Έμμα πριν ρίξει μια καινούρια κατάρα την ημέρα του γάμου της. Όταν ο Χένρι ανακαλύπτει τη σελίδα στο βιβλίο που αποκαλύπτει πως το τραγούδι στην καρδιά της Έμμα θα την κάνει δυνατότερη, δεν ενθαρρύνει μόνο την Έμμα αλλά σταματά και τη Φιόνα από το να συνθλίψει την καρδιά της. Παρόλα αυτά, η Φιόνα εξακολουθεί να λέει στην Έμμα πως η μάχη θα συνεχιστεί. Την ημέρα του γάμου τους, η Έμμα και ο Χουκ παντρεύονται ακριβώς λίγο πριν τα μαύρα σύννεφα της κατάρας της Μαύρης Νεράιδας ξεπεταχτούν από τον πύργο του ρολογιού, καταπίνοντας όλη την πόλη στις 6μ.μ., εγκαθιστώντας την τελική μάχη. 
132 / 13321 / 22 "The Final Battle" Steve Pearlman / Ralph HemeckerEdward Kitsis & Adam Horowitz14 Μαΐου 20172.95[81]
Η κατάρα της Φιόνα αλλάζει το Στόρυμπρουκ, θεσμοθετώντας την Έμμα και αφήνοντας μόνο τον Χένρι και τον Γκολντ "ξύπνιους", καθώς οι άλλοι σύμμαχοι της Έμμα στέλνονται στα βασίλειά τους. Η Τελική Μάχη ξεκινά με την Έμμα να πρέπει να διατηρήσει την πίστη της, καθώς αν σταματήσει να πιστεύει τα βασίλεια θα καταβροχθιστούν από το Σκοτάδι και θα πάψουν να υπάρχουν. Αν όλα τα βασίλεια καταστραφούν, η Φιόνα θα αποκτήσει ανεξέλεγκτη δύναμη και θα είναι ικανή να σπάει τους Νόμους της Μαγείας όπως αυτή θέλει. Στο Μαγεμένο Δάσος, οι εξορισμένοι χαρακτήρες συγκεντρώνονται στο κάστρο της Ρετζίνα, ενώ ο Ντέιβιντ και ο Χουκ βρίσκουν ένα μαγικό φασόλι και η Κακιά Βασίλισσα θυσιάζεται κρατώντας μακριά το Σκοτάδι, έτσι ώστε να καθυστερήσει την καταστροφή. Η Φιόνα πείθει την Έμμα να καταστρέψει το βιβλίο, αλλά ο Χένρι ζωγραφίζει ένα άλλο το οποίο αποκαθιστά έγκαιρα την πίστη της, σώζοντας όλους στο κάστρο. Ο Γκολντ σκοτώνει τη Φιόνα, κάτι που σπάει την κατάρα και οι μνήμες όλων επανέρχονται καθώς επανενώνονται στο Στόρυμπρουκ. Ωστόσο, ο Γιδεών βρίσκεται ακόμα υπό τις οδηγίες να σκοτώσει την Έμμα. Ο Γκολντ επιχειρεί να ελευθερώσει την καρδιά του Γιδεών, ωστόσο ένα ξόρκι της Μαύρης Νεράιδας τον εμποδίζει. Η Έμμα αφήνει κάτω το σπαθί της, επιτρέποντας στον Γιδεών να την τραυματίσει. Αυτό ελευθερώνει την άσπρη μαγεία της Έμμα και ολοκληρώνει την μάχη. Και με τους δύο, Γκολντ και Έμμα, να έχουν επιλέξει το καλό, ο Γιδεών επανέρχεται στη νηπιακή ηλικία και τα βασίλεια αποκαθίστονται, ενώ αυτοί που είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια της κρίσης, επανέρχονται στη ζωή. Αρκετά χρόνια αργότερα στο Νέο Μαγεμένο Δάσος,[82] ένας ενήλικας Χένρι εξαφανίζεται ενώ υπερασπίζεται την κόρη του Λούσι από μια οντότητα χωρίς ταυτότητα. Καθοδηγούμενη από τη Τάιγκερ Λίλι, η Λούσι ταξιδεύει στο Σιάτλ για να τον βρει, αλλά ο Χένρι δεν τη θυμάται πια. 

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εκτελεστικοί παραγωγοί της σειράς Άνταμ Χόρογουιτς και Έντουαρντ Κίτσις ανακοίνωσαν πως σε αυτό τον κύκλο θα σταματούσαν τη δομή των δύο μερών/ιστοριών όπως έκαναν από τον τρίτο μέχρι τον πέμπτο κύκλο, με τον Χόρογουιτς να λέει: "Σχεδιάζουμε επίσης μια ιστορία 22 επεισοδίων αντί δύο που θα ήταν χωρισμένες σε δύο μέρη φέτος. Είναι πραγματικά πολύ συναρπαστικό και διασκεδαστικό". Ο Κίτσις πρόσθεσε: "Αλλάζουμε λίγο το τι κάνουμε φέτος και πάμε πίσω σε αυτή τη νοοτροπία του πρώτου κύκλου με πιο μικρές και σύντομες ιστορίες της πόλης".[83][84] Αυτός ο κύκλος επικεντρώνεται στο Στόρυμπρουκ ως το βασικό σκηνικό,[85] αλλά υπάρχουν και καινούρια βασίλεια[86] όπως επίσης και μια εξερεύνηση της μυθολογίας του Σωτήρα.[87] Ο Κίτσις και ο Χόρογουιτς προσέλαβαν δύο σκηνοθέτες από τη δικιά τους τηλεοπτική σειρά, Dead of Summer, που προβαλλόταν στο κανάλι Freeform, τους Νόρμαν Μπάκλεϊ και Μαίρζι Άλμας.[88] Η Τζένιφερ Λιντς σκηνοθέτησε το όγδοο επεισόδιο του κύκλου, I'll Be Your Mirror.[89]

Τον Ιανουάριο του 2017, ο πρόεδρος του ABC Τσάνινγκ Ντάνγκεϊ, ήταν ο πρώτος που πρότεινε η τρέχουσα ιστορία της σειράς να ολοκληρωνόταν στον έκτο κύκλο, ανεξαρτήτως του αν θα υπήρχε ή όχι έβδομος κύκλος.[3] Σύντομα μετά από αυτά τα νέα, η Τζένιφερ Μόρισον αποκάλυψε πως τα συμβόλαια των βασικών πρωταγωνιστών έληγαν τον Απρίλιο, εκφράζοντας αβεβαιότητα για το μέλλον της σειράς και τη συμμετοχή της σε αυτήν πέραν του τρέχοντος κύκλου.[90] Ο Ρόμπερτ Καρλάιλ εξέφρασε επίσης πως θα έπρεπε να πάρει μια απόφαση για το μέλλον του στη σειρά μέχρι το τέλος του μήνα.[91] Τον Μάρτιο του 2017, αρκετές πηγές ανέφεραν πως τέσσερα από τα βασικά μέλη της σειράς, και συγκεκριμένα οι Μόρισον, Καρλάιλ, Λάνα Παρίγια και Κόλιν Ο'Ντόναχιου, βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των συμβολαίων τους για έναν ενδεχόμενο έβδομο κύκλο.[92][93] Τον Απρίλιο του 2017, οι Χόρογουιτς και Κίτσις επιβεβαίωσαν πως κάποιοι χαρακτήρες θα ολοκλήρωναν τις ιστορίες τους με το τέλος του έκτου κύκλου, αναγνωρίζοντας πιθανές μεταβολές στο καστ λέγοντας: "Σχεδιάζουμε αυτό το φινάλε από την αρχή του χρόνου, έτσι όποιος μείνει και όποιος φύγει...όλες αυτές οι ερωτήσεις έχουν ήδη αντιμετωπιστεί. Το κοινό δεν πρέπει να φοβάται [ή να νιώθει] κάποια έλλειψη".[94] Στις 8 Μαΐου, η Μόρισον επιβεβαίωσε πως απέρριψε την πρόταση να παραμείνει στη σειρά και πως ο έκτος κύκλος θα είναι ο τελευταίος της, σηματοδοτώντας και το τέλος της Έμμα στη σειρά ως η βασική πρωταγωνίστρια.[4] Στις 11 Μαΐου, η Ρεμπέκα Μάντερ ανακοίνωσε πως κι εκείνη θα αποχωρούσε από τη σειρά στο τέλος του κύκλου, αναφερόμενη σε δημιουργικές αποφάσεις που ήταν πέραν από τον έλεγχό της.[5] Στις 12 Μαΐου, ανακοινώθηκε πως ο έκτος κύκλος θα ήταν ο τελευταίος για τέσσερις επιπλέον ηθοποιούς: Τζίνιφερ Γκούντγουιν, Τζος Ντάλλας, Τζάρεντ Σ. Γκίλμορ και Έμιλι ντε Ράβιν.[6] Έτσι, οι χαρακτήρες που είδαν τις ιστορίες τους να ολοκληρώνονται με το τέλος του έκτου κύκλου ήταν οι Έμμα Σουάν, Χιονάτη, Πρίγκιπας του Παραμυθιού, Μπελ και Ζελίνα. Το φινάλε του κύκλου αποκάλυψε πως ο Χένρι Μιλς θα παρέμενε ως πρωταγωνιστής στη σειρά, με αλλαγή όμως του σκηνικού σε μια μεταγενέστερη χρονική περίοδο όπου εκείνος θα ήταν πλέον ενήλικας και θα τον υποδυόταν ο Άντριου Τζ. Γουέστ.[95]

Μουσικό επεισόδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 2017, το TV Line ανέφερε πως η σειρά θα περιείχε ένα μουσικό επεισόδιο σε κάποια μεταγενέστερη στιγμή.[96] Οι δημιουργοί Κίτσις και Χόρογουιτς είχαν μιλήσει και προηγουμένως για την επιθυμία τους να έχουν ένα μουσικό επεισόδιο στη σειρά, αλλά "δεν ήξεραν καν από πού να ξεκινήσουν".[97] Ο Κίτσις και ο Χόρογουιτς επιβεβαίωσαν τα δημοσιεύματα τον Φεβρουάριο.[98] Επιβεβαίωσαν επίσης πως το επεισόδιο θα περιέχει εφτά καινούρια τραγούδια, συμπεριλαμβανομένων σόλο των Τζένιφερ Μόρισον και Ρεμπέκα Μάντερ, καθώς επίσης και ένα "τραγούδι-μονομαχία" της Κακιάς Βασίλισσας απέναντι στους Χιονάτη και Πρίγκιπα του Παραμυθιού.[99][100][101]

Οι συνθέτες Άλαν Ζάκαρι και Μάικλ Γουίνερ, έγραψαν τα καινούρια τραγούδια που θα περιλαμβάνονταν στο επεισόδιο, με παρεχόμενες διευθετήσεις από τον συνθέτη της σειράς, Μαρκ Ίσαμ.[102] Οι Κίτσις και Χόρογουιτς μίλησαν για τη φύση του επεισοδίου λέγοντας: "Είναι στην πραγματικότητα ένα μεγάλο μέρος της μυθολογίας της σειράς και υπάρχουν μερικά μεγάλα πράγματα που συμβαίνουν στο επεισόδιο. Ειλικρινά, ήταν μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε στο να κάνουμε ένα μουσικό επεισόδιο επειδή ποτέ δεν θέλαμε να κάνουμε κάτι απλά για να το κάνουμε μία φορά και μετά να επιστρέψουμε στη βασική ιστορία. Θέλαμε να το δούμε ως μέρος της βασικής ιστορίας, κάτι που σήμαινε πως πραγματικά θα έπρεπε να προγραμματίσουμε όλο τον κύκλο με εξαιρετική λεπτομέρεια".[84]

Κάστινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χόρογουιτς: Υπάρχουν σίγουρα αναφορές στην ταινία που όλοι αγαπάμε τόσο πολύ, που μας τριβελίζει τη σκέψη. Αυτή τη στιγμή, επικεντρωνόμαστε στους Αλαντίν, Τζάσμιν και Τζαφάρ. Κίτσις: Προφανώς, δεν πιστεύω πως θα αγγίζαμε το Τζίνι. Θα μου άρεσε να δω τον πίθηκο Αμπού αλλά δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτα. Νομίζω, ενώ σε μερικές ιστορίες, όπως το Frozen, ήμασταν πολύ πιστοί, νομίζω εδώ θα δείτε έναν Αλαντίν να έχει τη δική του Once-στροφή.

Κίτσις και Χόρογουιτς στην επεξήγηση του Αλαντίν για το Once.[103]

Η Έμιλι ντε Ράβιν είπε στους θαυμαστές πως θα επέστρεψε για τον έκτο κύκλο.[10] Ανακοινώθηκε επίσης αργότερα πως ο Σαμ Γουίτβερ και ο Χανκ Χάρις είχαν υπογράψει συμβόλαιο για να παίξουν δύο επαναλαμβανόμενους χαρακτήρες στον έκτο κύκλο της σειράς.[104] Στις 29 Μαρτίου 2016, η Λάνα Παρίγια επιβεβαίωσε πως θα επέστρεφε για τον έκτο κύκλο.[9] Ο Ρόμπερτ Καρλάιλ επιβεβαιώθηκε για την επιστροφή του ως Ραμπλστίλτσκιν[13] μαζί με την Ρεμπέκα Μάντερ ως Ζελίνα[12] και τον Τζάρεντ Σ. Γκίλμορ ως Χένρι Μιλς.[11]

Ανακοινώθηκε πως ο Τζάιλς Μάθι είχε προσληφθεί για τον ρόλο του Μορφέα, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να εμφανιστεί στο πρώτο επεισόδιο του κύκλου.[29] Στις 20 Ιουλίου, ανακοινώθηκε πως ο Κρέγκ Χόρνερ θα υποδυόταν τον Κόμη του Μόντε Κρίστο, ο οποίος εμφανίστηκε στο δεύτερο επεισόδιο του κύκλου.[43] Στη διεθνή Comic Con του Σαν Ντιέγκο αποκαλύφθηκε πως σε αυτό τον κύκλο θα εμφανιζόταν για πρώτη φορά ο χαρακτήρας του Αλαντίν (Ντενίζ Άκντενιζ) και η ιστορία του θα περιελάμβανε την επιστροφή του Τζαφάρ, τον οποίο τώρα θα υποδυόταν ο Οντέντ Φερ (τον ρόλο είχε υποδυθεί προηγουμένως ο Ναβίν Άντριους στη σειρά Once Upon a Time in Wonderland). Ο Άντριους δεν ήταν διαθέσιμος λόγω της δέσμευσής του στη σειρά Sense8 του Netflix.[37] Ανακοινώθηκε επίσης πως η Κάρεν Ντέιβιντ της σειράς Galavant θα είχε το ρόλο της Πριγκίπισσας Τζασμίν. Έκανε το ντεμπούτο της στο τέταρτο επεισόδιο του κύκλου.[38]

Αρχές Ιουλίου, ανακοινώθηκε πως ο Ραφαέλ Σμπαρτζ θα επέστρεφε για τον ρόλο του ως Τζίμινι Κρίκετ / Δρ. Άρτσι Χόππερ στην πρεμιέρα του κύκλου. Η τελευταία εμφάνιση του χαρακτήρα ήταν στο επεισόδιο του τέταρτου κύκλου, "Rocky Road".[15] Στις 20 Ιουλίου, ανακοινώθηκε πως η Τζέσι Σχραμ θα επέστρεφε για το ρόλο της ως Σταχτοπούτα στο τρίτο επεισόδιο του κύκλου. Το επεισόδιο εξέτασε μια σύνδεση που είχε ο χαρακτήρας της με κάποιον από τη Χώρα των μη Ειπωμένων Ιστοριών, καθώς επίσης και το ξεκίνημα της φιλίας της με τη Χιονάτη.[24] Στο ίδιο επεισόδιο εμφανίστηκαν επίσης και η μητριά της Σταχτοπούτας, αλλά και οι θετές αδελφές της.[105] Ο Ντέιβιντ Άντερς επέστρεψε επίσης σε αυτό τον κύκλο για τον ρόλο του Βίκτορ Φρανκενστάιν και ο χαρακτήρας του είχε μια σύνδεση με τους Τζέκιλ και Χάιντ.[23] Στις 15 Αυγούστου, ανακοινώθηκε πως ο Τζόνι Κόιν θα επέστρεφε για τον ρόλο του ως Δρ. Λίντγκεϊτ, τον οποίο είχε στη σειρά Once Upon a Time in Wonderland, στο τέταρτο επεισόδιο του κύκλου.[45] Στις 26 Αυγούστου, ανακοινώθηκε πως ο Φαράν Ταχίρ είχε προσληφθεί για τον ρόλο του Κάπτεν Νέμο και θα συνδεόταν με τον Κάπτεν Χουκ.[47] Στις 22 Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε πως ο Τζι Μα θα επέστρεφε για τον ρόλο του ως Δράκος σε κάποιο επεισόδιο του κύκλου.[39] Η Γκάμπριελ Ρόουζ θα επέστρεφε επίσης ως η μητέρα του Ντέιβιντ, Ρουθ, η οποία εμφανίστηκε σε σκηνή αναδρομής στο έβδομο επεισόδιο.[26] Στις 27 Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε πως ο Σιον Μαγουάιαρ θα επέστρεφε ως Ρομπέν των Δασών. Ο πρώην βασικός χαρακτήρας, που πέθανε στην οθόνη προς το τέλος του πέμπτου κύκλου, δε θα αναστηνόταν αλλά θα εμφανιζόταν σε μια ιστορία αρκετών επεισοδίων σε διαφορετική ιδιότητα.[30]

Για το δεύτερο μισό του κύκλου, ο Γουίλ Τράβαλ θα επέστρεφε για αρκετά επεισόδια, ξεκινώντας από το επεισόδιο 11, ως Σερίφης του Νότινγκαμ.[42] Στις 31 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε πως η Μακίνα Γκρέις θα επέστρεφε ως νεαρή Έμμα.[50] Στις 11 Δεκεμβρίου, ο Ρόμπερτ Καρλάιλ αποκάλυψε πως ο Μπράντον Σπινκ θα υποδυόταν μια νεαρότερη εκδοχή του Μπέλφαϊρ στο επεισόδιο 13.[53] Στις 6 Ιανουαρίου 2017, ανακοινώθηκε πως η Τζοάννα Γκαρσία θα επέστρεφε για τον ρόλο της ως Άριελ. Η ιστορία είχε να κάνει με μια συνεργασία ανάμεσα στην Άριελ, στη Τζασμίν και στον Χουκ.[33] Στις 7 Ιανουαρίου, ο Χόρογουιτς επιβεβαίωσε πως ο Τζιλ ΜακΚίννι θα επέστρεφε επίσης ως Πρίγκιπας Έρικ.[34] Δύο μέρες αργότερα, ανακοινώθηκε πως η Ρόουζ ΜακΊβερ θα επέστρεφε κι αυτή για τον ρόλο της ως Τίνκερ Μπελ.[32] Στις 20 Ιανουαρίου αποκαλύφθηκε πως η Σάρα Τόμκο είχε προσληφθεί ως Τάιγκερ Λίλι. Ο επαναλαμβανόμενος χαρακτήρας εμφανίζεται σε τουλάχιστον δύο επεισόδια αρχίζοντας με το επεισόδιο 17.[41] Στις 23 Ιανουαρίου, ο Χόρογουιτς ανακοίνωσε πως ο Πάτρικ Φίσλερ θα επέστρεφε ως ο πρώην συγγραφέας Άιζακ Χέλερ σε κάποια στιγμή του δεύτερου μισού του κύκλου.[40] Στις 14 Μαρτίου ανακοινώθηκε πως στο επεισόδιο 18 θα εμφανιζόταν ο Τιν Μαν, τον οποίο θα υποδυόταν ο Άλεξ Ντίσερτ, και το Δειλό Λιοντάρι από το παραμύθι του Μάγου του Οζ.[106]

Στις 16 Φεβρουαρίου, το TVLine δημοσίευσε κάλεσμα για ακροάσεις με περιγραφές για δυο χαρακτήρες που εμφανίζονται στο φινάλε του κύκλου, με το ενδεχόμενο να συνεχίσουν και στον έβδομο κύκλο αν η σειρά ανανεωθεί. Ο ένας χαρακτήρας ήταν για έναν άντρα ηλικίας κάπου στα 30 ο οποίος "κάποτε ήταν αισιόδοξος και γεμάτος ελπίδες αλλά τώρα είναι χωρίς φίλους, κυνικός ερημίτης" αλλά "εξακολουθεί να έχει μια κοιμισμένη σπίθα ελπίδας βαθιά μέσα του, η οποία περιμένει το κατάλληλο άτομο για να την αναθερμάνει". Ο άλλος χαρακτήρας αφορούσε ένα δεκάχρονο κορίτσι το οποίο "προέρχεται από ένα διαλυμένο σπίτι" αλλά "αυτές οι δυσκολίες την έκαναν απλά δυνατότερη - κάτι που θα της φανεί χρήσιμο όταν το σκοτάδι θα απειλήσει ό,τι αγαπά".[107] Στις 8 Μαρτίου, ανακοινώθηκε πως ο Άντριου Τζ. Γουέστ είχε προσληφθεί για τον χωρίς - μέχρι στιγμής - ταυτότητα ρόλο, του οποίου η ταυτότητα αποκαλύφθηκε στο επεισόδιο "The Final Battle" και ήταν ο Χένρι Μιλς σε μεγαλύτερη ηλικία.[59] Στις 9 Μαρτίου, ανακοινώθηκε πως η Άλισον Φερνάντεζ είχε προσληφθεί για τον άλλο ρόλο χωρίς ταυτότητα, του οποίου η ταυτότητα επίσης αποκαλύφθηκε στο ίδιο επεισόδιο, και ήταν η κόρη του Χένρι, η Λούσι.[60]

Στις 8 Μαΐου 2017, η Τζένιφερ Μόρισον ανακοίνωσε πως αρνήθηκε την πρόταση να παραμείνει στη σειρά για έναν έβδομο κύκλο και πως δε θα επέστρεφε στο Once Upon a Time ως βασική σε περίπτωση που η σειρά ανανεωνόταν από το ABC.[108][109] Ωστόσο, σημείωσε πως είχε υπογράψει συμβόλαιο να εμφανιστεί σε ένα επεισόδιο του έβδομου κύκλου αν υπάρξει ανανέωση της σειράς.[110]

Στις 12 Μαΐου 2017, οι δημιουργοί της σειράς Χόρογουιτς και Κίτσις επιβεβαίωσαν πως πέντε ακόμα βασικά μέλη του καστ, επιπρόσθετα από τη Μόρισον, δε θα επέστρεφαν για τον έβδομο κύκλο: Τζίνιφερ Γκούντγουιν, Τζος Ντάλλας, Τζάρεντ Σ. Γκίλμορ, Έμιλι ντε Ράβιν και Ρεμπέκα Μάντερ.[6] Στα προσωπικά τους αντίο προς τους θαυμαστές, τόσο η ντε Ράβιν όσο και η Μάντερ αναφέρθηκαν στην απόφαση της σειράς να προχωρήσει προς μια νέα δημιουργική κατεύθυνση ως τον λόγο της αποχώρησής τους.[111][5] Ο Γκίλμορ εξέφρασε παρόμοια συναισθήματα.[112] Στο μεταξύ, οι Γκούντγουιν και Ντάλλας είχαν ενημερώσει τους δημιουργούς ένα χρόνο νωρίτερα πώς σκόπευαν να εγκαταλείψουν τη σειρά στο τέλος του έκτου κύκλου.[113]

Τηλεθέαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Τίτλος Ημερομηνία προβολής Τηλεθέαση/Μερίδιο (18-49) Τηλεθεατές (εκατομμύρια) DVR (18-49) DVR τηλεθεατές (εκατομμύρια) Σύνολο
(18-49)
Σύνολο τηλεθεατών (εκατομμύρια)
1 The Savior 25 Σεπτεμβρίου 2016 1.3/4 3.99[61] n/a n/a n/a n/a
2 A Bitter Draught 2 Οκτωβρίου 2016 1.1/4 3.72[62] 0.7 n/a 1.8[114] n/a
3 The Other Shoe 9 Οκτωβρίου 2016 1.2/4 4.11[63] 0.7 n/a 1.9[115] n/a
4 Strange Case 16 Οκτωβρίου 2016 1.1/4 3.53[64] n/a n/a n/a n/a
5 Street Rats 23 Οκτωβρίου 2016 1.0/3 3.40[65] 0.7 n/a 1.7[116] n/a
6 Dark Waters 30 Οκτωβρίου 2016 0.9/3 3.06[66] 0.7 1.57 1.6 4.63[117]
7 Heartless 6 Νοεμβρίου 2016 1.1/3 3.56[67] 0.6 n/a 1.7 5.2[118]
8 I'll Be Your Mirror 13 Νοεμβρίου 2016 0.9/3 3.40[68] 0.7 n/a 1.6[119] n/a
9 Changelings 27 Νοεμβρίου 2016 1.0/3 3.28[69] 0.6 1.46 1.6 4.74[120]
10 Wish You Were Here 4 Δεκεμβρίου 2016 0.9/3 3.27[70] 0.6 n/a 1.5[121] n/a
11 Tougher Than the Rest 5 Μαρτίου 2017 0.9/3 3.03[71] n/a n/a n/a n/a
12 Murder Most Foul 12 Μαρτίου 2017 0.9/3 3.06[72] n/a n/a n/a n/a
13 Ill-Boding Patterns 19 Μαρτίου 2017 0.8/3 2.71[73] 0.5 1.25 1.3 3.96[122]
14 Page 23 26 Μαρτίου 2017 0.9/3 2.85[74] n/a n/a n/a n/a
15 A Wondrous Place 2 Απριλίου 2017 0.8/3 2.80[75] n/a n/a n/a n/a
16 Mother's Little Helper 9 Απριλίου 2017 0.7/3 2.60[76] 0.5 n/a 1.2[123] n/a
17 Awake 16 Απριλίου 2017 0.7/3 2.51[77] 0.6 1.19 1.3 3.70[124]
18 Where Bluebirds Fly 23 Απριλίου 2017 0.8/3 2.69[78] 0.5 n/a 1.3[125] n/a
19 The Black Fairy 30 Απριλίου 2017 0.9/4 3.05[79] n/a n/a n/a n/a
20 The Song in Your Heart 7 Μαΐου 2017 0.8/3 2.87[80] n/a n/a n/a n/a
21/22 The Final Battle 14 Μαΐου 2017 0.9/4 2.95[81] n/a n/a n/a n/a

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Webb Mitovich, Matt (3 Μαρτίου 2016). «Once Upon a Time Renewed for Season 6». TVLine. Penske Media Corporation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  2. Stanhope, Kate (28 Ιουνίου 2016). «ABC Announces Fall Premiere Dates». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  3. 3,0 3,1 Andreeva, Nellie (10 Ιανουαρίου 2017). «'Once Upon A Time': Current Narrative To Wrap At End Of Season 6; Will There Be Season 7?». Deadline. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  4. 4,0 4,1 Andreeva, Nellie (8 Μαΐου 2017). «Jennifer Morrison On Why She Is Leaving 'Once Upon a Time', Emma's Final Battle & What's Next». Deadline. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  5. 5,0 5,1 5,2 Abrams, Natalie (11 Μαΐου 2017). «Once Upon a Time: Rebecca Mader exiting after season 6». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  6. 6,0 6,1 6,2 Abrams, Natalie (12 Μαΐου 2017). «Once Upon a Time: Ginnifer Goodwin, Josh Dallas, Emilie de Ravin and Jared Gilmore exit». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  7. 7,0 7,1 Horowitz, Adam (6 Ιουλίου 2016). «@IdkiloveMinaj if they're not, not sure what they're doing in Vancouver». Twitter. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  8. 8,0 8,1 Horowitz, Adam (29 Μαΐου 2016). «@Pirate_Mia I hope you enjoy what we have in store for Hook and Emma next season!». Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  9. 9,0 9,1 Parrilla, Lana (29 Μαρτίου 2016). «.#OnceUponATime fans today in Steveston aka Storybrooke! Thank you for your loving support! See you in S6! @OnceABC». Twitter. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018. 
  10. 10,0 10,1 De Ravin, Emily (4 Μαρτίου 2016). «Thanks to @abcnetwork and our Amazing #oncers fans! I get to keep hanging at Granny's & doing this dream job for another season! #onceuponatime #belles 💙». Instagram. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018. 
  11. 11,0 11,1 Gilmore, Jared (16 Μαΐου 2016). «You guys are so awesome! Thank you for all your questions tonight. I can't wait to start on season 6 soon». Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018. 
  12. 12,0 12,1 Mader, Rebecca (16 Μαΐου 2016). «Yep!💚👏🏻». Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018. 
  13. 13,0 13,1 Aquilera, Leanne (6 Μαΐου 2016). «EXCLUSIVE! 'Once Upon a Time' Bosses Address Those Dreaded Death Rumors: 'A Grenade of Emotions' Is About to E». ET Online. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018. 
  14. Jacobsen, Kevin (8 Σεπτεμβρίου 2016). «'Once Upon a Time' Season 6 News: Emma 'Develops Side Effect' In Dealing With Hyde? [VIDEO]». Enstarz. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  15. 15,0 15,1 Mitovich, Matt Webb (5 Ιουλίου 2016). «Once Upon a Time's Archie Hopper to Return — But Who Is His Patient?». TVLine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  16. 16,0 16,1 16,2 «The Savior». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  17. 17,0 17,1 17,2 «(#604) "Strange Case"». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  18. 18,0 18,1 18,2 «(#608) "I'll Be Your Mirror"». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  19. 19,0 19,1 19,2 «(#610) "Wish You Were Here"». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  20. Abrams, Natalie (17 Μαρτίου 2017). «Spoiler Room: Scoop on Once Upon a Time, Arrow, Riverdale, and more». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  21. 21,0 21,1 «(#607) "Heartless"». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  22. Aguilera, Leanne (12 Οκτωβρίου 2016). «EXCLUSIVE! 'Once Upon a Time' Scoop: Eion Bailey Will Return as Pinocchio to 'Save the Day'». Entertainment Tonight. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  23. 23,0 23,1 Abrams, Natalie (5 Αυγούστου 2016). «Once Upon a Time: David Anders returning in season 6 — exclusive». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  24. 24,0 24,1 Mitovich, Matt (20 Ιουλίου 2016). «Once Upon a Time: Cinderella Returns — To Explore Two Past Connections». TVLine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  25. 25,0 25,1 25,2 25,3 25,4 25,5 «(#603) "The Other Shoe"». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  26. 26,0 26,1 Gelman, Vlada (22 Σεπτεμβρίου 2016). «TVLine Items: Once Mom Returns, Odd Renewal, Legends Poster and More». TV Line. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  27. Abrams, Natalie (1 Νοεμβρίου 2016). «Once Upon a Time: Alan Dale books return trip — exclusive». TV Line. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  28. Mitovich, Matt Webb (15 Νοεμβρίου 2016). «Once Upon a Time: Yep, Defiance's Jaime Murray Is Playing [Spoiler]». TV Line. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  29. 29,0 29,1 Abrams, Natalie· Slead, Evan (15 Ιουλίου 2016). «Once Upon a Time casts 24 star as Morpheus — exclusive». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  30. 30,0 30,1 Abrams, Natalie (27 Σεπτεμβρίου 2016). «Once Upon a Time: Sean Maguire returning as Robin Hood — exclusive». TV Line. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  31. «(#614) "Page 23"». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  32. 32,0 32,1 Abrams, Natalie (9 Ιανουαρίου 2017). «Once Upon a Time: Rose McIver books Tinker Bell return». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  33. 33,0 33,1 Abrams, Natalie (6 Ιανουαρίου 2017). «Once Upon a Time: Ariel returns for princess team-up!». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  34. 34,0 34,1 McKinney, Gil (7 Ιανουαρίου 2017). «Thrilled to be back on an incredible show. Thanks @AdamHorowitzLA». Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  35. 35,0 35,1 35,2 «(#620) "The Song in Your Heart"». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  36. 36,0 36,1 Piester, Lauren (15 Μαΐου 2016). «Once Upon a Time Finale: New Fairytale Characters Arrive & A Familiar Face Returns - E! News». E! Online. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  37. 37,0 37,1 37,2 Mitovich, Matt Webb (23 Ιουλίου 2016). «Once Upon a Time Reveals Aladdin Storyline, Casts Oded Fehr as Jafar». TV Line. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  38. 38,0 38,1 Abrams, Natalie· Slead, Evan (23 Ιουλίου 2016). «Once Upon a Time casts Galavant star as Princess Jasmine». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  39. 39,0 39,1 Abrams, Natalie (22 Σεπτεμβρίου 2016). «Once Upon a Time: The Dragon returns in season 6». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  40. 40,0 40,1 Horowitz, Adam (23 Ιανουαρίου 2017). «So happy to have the amazing @PFischler back for some more fun on #OnceUponATime -- hope to see ya March 5!». Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  41. 41,0 41,1 Abrams, Natalie (20 Ιανουαρίου 2017). «Spoiler Room: Scoop on Timeless, Blacklist, Once Upon a Time and more». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  42. 42,0 42,1 Traval, Wil (18 Οκτωβρίου 2016). «Here he comes! #ouat #sheriffofnottingham #onceuponatime #badguy #abc». Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  43. 43,0 43,1 Abrams, Natalie (20 Ιουλίου 2016). «Once Upon a Time books Legend of the Seeker star — exclusive». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  44. 44,0 44,1 «(#602) "A Bitter Draught"». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  45. 45,0 45,1 Mitovich, Matt Webb· Roots, Kimberly (15 Αυγούστου 2016). «TVLine Items: Wonderland Doc on Once, Sleepy Premiere Reveal and More». TV Line. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  46. 46,0 46,1 «(#605) "Street Rats (FKA Diamond in the Rough)"». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  47. 47,0 47,1 Abrams, Natalie (26 Αυγούστου 2016). «Once Upon a Time casts Captain Nemo — exclusive». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  48. «(#606) "Dark Waters"». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  49. 49,0 49,1 «(#609) "Changelings"». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2018. 
  50. 50,0 50,1 Horowitz, Adam (31 Οκτωβρίου 2016). «Young Emma is back on #OnceUponATime -- coming soon! Hope to see ya Sunday!». Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  51. «(#611) "Tougher Than the Rest"». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  52. 52,0 52,1 52,2 «(#612) "Murder Most Foul"». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  53. 53,0 53,1 carlyle, robert (11 Δεκεμβρίου 2016). «No OUAT tonight, but just finished ep 613 with the latest Baelfire.. the lovely and hugely talented @brandonsspink». Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  54. «(#613) "Ill-Boding Patterns"». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  55. «(#615) "A Wondrous Place"». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  56. 56,0 56,1 56,2 56,3 «(#616) "Mother's Little Helper"». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  57. 57,0 57,1 57,2 «(#618) "Where Bluebirds Fly"». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  58. «(#619) "The Black Fairy"». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  59. 59,0 59,1 Mitovich, Matt Webb (8 Μαρτίου 2017). «Once Upon a Time Casts Walking Dead Alum Andrew J. West in Finale Mystery Role, Possible Season 7 Regular». TVLine. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  60. 60,0 60,1 Abrams, Natalie (9 Μαρτίου 2017). «Once Upon a Time adds Jane the Virgin star in mystery role». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  61. 61,0 61,1 Porter, Rick (27 Σεπτεμβρίου 2016). «Sunday final ratings: 'Once Upon a Time' and 'NCIS: LA' adjust up, FOX shows adjust down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  62. 62,0 62,1 Porter, Rick (4 Οκτωβρίου 2016). «'Family Guy' adjusts up, final NFL numbers: Sunday final ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  63. 63,0 63,1 Porter, Rick (11 Οκτωβρίου 2016). «'Once Upon a Time' adjusts down, final NFL numbers: Sunday final ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  64. 64,0 64,1 Porter, Rick (18 Οκτωβρίου 2016). «'NCIS: LA' adjusts up, 'Simpsons' adjusts down: Sunday final ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  65. 65,0 65,1 Porter, Rick (25 Οκτωβρίου 2016). «'Bob's Burgers' and 'The Simpsons' adjust down: Sunday final ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  66. 66,0 66,1 Porter, Rick (1 Νοεμβρίου 2016). «Series lows for 'Once Upon a Time,' 'Madam Secretary' and more: Sunday final ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  67. 67,0 67,1 Porter, Rick (8 Νοεμβρίου 2016). «'NCIS: LA' and 'Madam Secretary' adjust up: Sunday final ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  68. 68,0 68,1 Porter, Rick (15 Νοεμβρίου 2016). «'60 Minutes' adjusts up, 'NCIS: LA' and 'Madam Secretary' adjust down: Sunday final ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  69. 69,0 69,1 Porter, Rick (30 Νοεμβρίου 2016). «'NCIS: Los Angeles,' 'Madam Secretary' and '60 Minutes' adjust up: Sunday final ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  70. 70,0 70,1 Porter, Rick (6 Δεκεμβρίου 2016). «'America's Funniest Home Videos' adjusts up, '60 Minutes' adjusts down: Sunday final ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  71. 71,0 71,1 Porter, Rick (7 Μαρτίου 2017). «'NCIS: LA' and 'Time After Time' adjust up: Sunday final ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  72. 72,0 72,1 Porter, Rick (16 Μαρτίου 2017). «'American Crime' premieres low, 'Chicago Justice' fairly steady: Sunday final ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  73. 73,0 73,1 Porter, Rick (21 Μαρτίου 2017). «'Little Big Shots' adjusts up, 'NCIS: LA' adjusts down: Sunday final ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  74. 74,0 74,1 Porter, Rick (28 Μαρτίου 2017). «'Family Guy' and 'America's Funniest Home Videos' adjust down: Sunday final ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  75. 75,0 75,1 Porter, Rick (4 Απριλίου 2017). «'Little Big Shots' adjusts up: Sunday final ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  76. 76,0 76,1 Porter, Rick (11 Απριλίου 2017). «'Chicago Justice,' 'Madam Secretary' and '60 Minutes' adjust up: Sunday final ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  77. 77,0 77,1 Porter, Rick (18 Απριλίου 2017). «'Elementary,' 'Shades of Blue' and others unchanged: Sunday final ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  78. 78,0 78,1 Porter, Rick (25 Απριλίου 2017). «'Little Big Shots,' 'Bob's Burgers,' 'Last Man on Earth,' 'AFV' all adjust up: Sunday final ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  79. 79,0 79,1 Porter, Rick (2 Μαΐου 2017). «'Chicago Justice,' 'America's Funniest Home Videos' adjust up: Sunday final ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  80. 80,0 80,1 Porter, Rick (9 Μαΐου 2017). «'The Simpsons', 'NCIS: LA' and other originals unchanged: Sunday final ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  81. 81,0 81,1 Porter, Rick (16 Μαΐου 2017). «'NCIS: Los Angeles' finale adjusts up: Sunday final ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  82. Abrams, Natalie (13 Δεκεμβρίου 2017). «Once Upon a Time's Rebecca Mader previews Zelena's return». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2018. 
  83. Abrams, Natalie (9 Φεβρουαρίου 2017). «Once Upon a Time bosses tease new format for season 6». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  84. 84,0 84,1 Aguilera, Leanne (28 Φεβρουαρίου 2017). «EXCLUSIVE: 'Once Upon a Time' Bosses Reveal New Musical Episode Secrets and If Colin O'Donoghue Will Sing!». ETOnline. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  85. Abrams, Natalie (6 Μαΐου 2016). «The Hot Seat: Once Upon a Time bosses answer your burning questions». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  86. Aquilera, Leanne (6 Μαΐου 2016). «EXCLUSIVE! 'Once Upon a Time' Bosses Address Those Dreaded Death Rumors: 'A Grenade of Emotions' Is About to Explode!». Entertainment News. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  87. «Adam Horowitz and Edward Kitsis (OUAT) at San Diego Comic-Con 2016». YouTube. 23 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  88. Horowitz, Adam (11 Αυγούστου 2016). «@dorothyarzner2 yes. Norman is doing 1 ep. of OUAT. Mairzee is directing 2 episodes of OUAT». Twitter. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  89. Lynch, Jennifer (23 Σεπτεμβρίου 2016). «#gratitude #ilovemyjob». Instagram. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  90. Abrams, Natalie (12 Ιανουαρίου 2017). «Once Upon a Time: Jennifer Morrison addresses her future on the show». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  91. Sandwell, Ian (26 Ιανουαρίου 2017). «Is Robert Carlyle going to leave Once Upon a Time? "I'm going to have to make some decisions"». Digital Spy. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  92. Gelman, Vlada (10 Μαρτίου 2017). «Once Upon a Time Shake-Up: 4 Vets in Talks to Return for Possible Season 7». TVLine. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  93. Andreeva, Nellie (10 Μαρτίου 2017). «'Once Upon a Time' Zeroes In On 4 Cast Members For Potential Season 7 Reboot». Deadline. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  94. Mitovich, Matt (15 Απριλίου 2017). «Once Upon a Time Cast Shake-Up: Finale Will Accommodate Any Changes, No Story Will Feel 'Incomplete'». TVLine. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  95. MacDonald, Lindsay (14 Μαΐου 2017). «'Once Upon a Time' Creators Explain the "Next Chapter" to Come in Season 7» (στα αγγλικά). The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/live-feed/once-a-time-season-7-reboot-explained-1003456. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  96. Aguilera, Leanne (28 Φεβρουαρίου 2017). «EXCLUSIVE: 'Once Upon a Time' Bosses Reveal New Musical Episode Secrets and If Colin O'Donoghue Will Sing!». E! Online. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  97. Mitovich, Matt Webb (22 Ιανουαρίου 2017). «Once Upon a Time Eyes Musical Episode for Spring — Who Will Sing?». TV Line. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  98. Abrams, Natalie (2 Φεβρουαρίου 2017). «Once Upon a Time doing a musical episode». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  99. Halterman, Jim (6 Φεβρουαρίου 2017). «'Once Upon A Time' at the Atlanta TV Festival: Musical Episode Scoop and Jennifer Morrison's Moving Award Speech (VIDEO)». TV Insider. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  100. Ausiello, Michael (28 Φεβρουαρίου 2017). «Ask Ausiello: Spoilers on Big Bang, Bates, Bones, Nashville, Walking Dead, Flash, Once, Grimm and More». TV Line. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  101. Abrams, Natalie (17 Φεβρουαρίου 2017). «Once Upon a Time: New musical details unveiled». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  102. Horowitz, Adam (28 Φεβρουαρίου 2017). «And of course we couldn't do it without the phenomenal @markisham ! Hope you all check out the #OnceUponATime musical and see us back 3/5!». Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  103. Whitney, Alyse (29 Ιουλίου 2016). «'Once Upon a Time' Bosses Open Up About Aladdin Story, Jasmine's "Agenda"». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018. 
  104. Petski, Denise (15 Μαρτίου 2016). «'Once Upon A Time' Casts Duo For Mental Hospital Arc». Deadline. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018. 
  105. Abrams, Natalie (23 Σεπτεμβρίου 2016). «Spoiler Room: Scoop on Agents of SHIELD, Grey's Anatomy, The Flash and more». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018. 
  106. Mitovich, Matt Webb (14 Μαρτίου 2017). «Inside Line: Scoop on The Flash, Once, Supergirl, Five-0, Blindspot, Grimm, Chicago Fire, The Originals and More». TVLine. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018. 
  107. Mitovich, Matt Webb (16 Φεβρουαρίου 2017). «The Once Upon a Time 'Reset' Plan: How Do These New Characters Fit In?». TVLine. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018. 
  108. Andreeva, Nellie (8 Μαΐου 2017). «'Once Upon A Time': Jennifer Morrison Exits, Others Near Deals For Season 7». Deadline. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018. 
  109. Morrison, Jennifer (8 Μαΐου 2017). «Jennifer Morrison on Facebook». Facebook. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018. 
  110. Mitovich, Matt (8 Μαΐου 2017). «Once Upon a Time's Jennifer Morrison Opens Up About Her Exit: 'Emma Had Reached a Really Beautiful Place'». TV Line. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018. 
  111. de Ravin, Emilie (13 Μαΐου 2017). «Emilie de Ravin on Instagram». Instagram. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018. 
  112. Gilmore, Jared (16 Μαΐου 2017). «I will miss working with everyone and would have loved growing up more on the show but I do understand the direction the writers are going». Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018. 
  113. Gajewski, Ryan (15 Μαΐου 2017). «'Once Upon a Time' Creators Defend Cast Shakeup, Joke Fans Want Them to 'Rot in Hell'». The Wrap. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018. 
  114. Porter, Rick (11 Οκτωβρίου 2016). «'Designated Survivor' posts more big DVR gains: Broadcast Live +7 ratings for Sept. 26-Oct. 2». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018. 
  115. Porter, Rick (19 Οκτωβρίου 2016). «Rich get richer as 'Empire,' 'Big Bang,' 'Designated Survivor' lead broadcast Live +7 ratings for Oct. 3-9». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018. 
  116. Porter, Rick (4 Νοεμβρίου 2016). «'This Is Us' and 'Agents of SHIELD' score in broadcast Live +7 ratings for Oct. 17-23». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018. 
  117. Porter, Rick (10 Νοεμβρίου 2016). «'This Is Us,' 'Designated Survivor' stay on top in broadcast Live +7 ratings for Oct. 24-30». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018. 
  118. studios, abc (6 Νοεμβρίου 2016). «ABC's Sunday Is Up by Double Digits, With 'Once Upon a Time' at 4-Week Highs». Disneyabcpress. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2016. 
  119. Porter, Rick (23 Νοεμβρίου 2016). «'Designated Survivor' makes more big gains in week 8 broadcast Live +7 ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018. 
  120. Porter, Rick (7 Δεκεμβρίου 2016). «'New Girl' and 'Quantico' double in week 10 broadcast Live +7 ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018. 
  121. Porter, Rick (21 Δεκεμβρίου 2016). «6 shows double in week 11 broadcast Live +7 ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018. 
  122. Porter, Rick (30 Μαρτίου 2017). «'This Is Us' finale, 'Designated Survivor' top week 26's broadcast Live +7 ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018. 
  123. Porter, Rick (20 Απριλίου 2017). «'iZombie' premiere gets decent bump in week 29 broadcast Live +7 ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018. 
  124. Porter, Rick (26 Απριλίου 2017). «6 shows double, led by 'Designated Survivor': Week 30 broadcast Live +7 ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018. 
  125. Porter, Rick (4 Μαΐου 2017). «'Designated Survivor' makes more big gains: Week 31 broadcast Live +7 ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]