Once Upon a Time (5ος κύκλος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Once Upon a Time
(5ος κύκλος)
Εξώφυλλο DVD
Όνομα ΣειράςOnce Upon a Time
ΕίδοςΔράμα
Φαντασία
Μυστήριο
Περιπέτεια
ΗθοποιοίΤζίνιφερ Γκούντγουιν
Τζένιφερ Μόρισον
Λάνα Παρίγια
Τζος Ντάλλας
Έμιλι ντε Ράβιν
Κόλιν Ο'Ντόναχιου
Τζάρεντ Σ. Γκίλμορ
Ρεμπέκα Μάντερ
Σιον Μαγουάιαρ
Ρόμπερτ Καρλάιλ
Αριθμός σεζόνΠέμπτη
Αριθμός Επεισοδίων23 (42-43' ανά επεισόδιο)
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Μετάδοση
ΚανάλιABC
Προβολή27 Σεπτεμβρίου 2015– 15 Μαΐου 2016
Χρονολογική σειρά σεζόν
← Προηγείται
4ος κύκλος
Έπεται →
6ος κύκλος

Ο πέμπτος κύκλος της Αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς φαντασίας του ABC Once Upon a Time ανακοινώθηκε στις 7 Μαΐου 2015.[1] Η πρεμιέρα έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου 2015, ενώ το τελευταίο επεισόδιο του κύκλου προβλήθηκε στις 15 Μαΐου 2016.[2] Στις 9 Ιουνίου 2015, ανακοινώθηκε η προαγωγή των Ρεμπέκα Μάντερ και Σιον Μαγουάιαρ στο βασικό καστ της σειράς για τους ρόλους των Ζελίνα/Κακιά Μάγισσα της Δύσης και Ρομπέν των Δασών αντίστοιχα,[3] ενώ λίγες μέρες αργότερα, επιβεβαιώθηκε πως ο Μάικλ Σότσα δεν θα επέστρεφε στη σειρά ως Γουίλ Σκάρλετ/Βαλές Κούπα.[4] Στον πέμπτο κύκλο είχαμε επίσης τη συμπλήρωση εκατό επεισοδίων στη σειρά, με το εκατοστό να προβάλλεται στις 6 Μαρτίου 2016 ως η πρεμιέρα του δεύτερου μισού του κύκλου.[5][6]

Οι νέοι χαρακτήρες που εμφανίστηκαν στη σειρά συμπεριλαμβάνουν τους βασικούς ανταγωνιστές των δύο μερών, τον Βασιλιά Αρθούρο, τη Νιμούε και τον Άδη. Επιπρόσθετα, γνωρίσαμε για πρώτη φορά τους Γκουίνεβιρ, Μέρλιν, Μέριντα, Πέρσιβαλ, Ηρακλή, Μεγάρα, Δία, κύριο Πουλ, δόκτωρ Τζέκιλ και κύριο Χάιντ. Σε αυτό τον κύκλο, είχαμε επίσης την επιστροφή αρκετών χαρακτήρων που είχαν αποβιώσει στους προηγούμενους κύκλους, συμπεριλαμβανομένων των τυφλή μάγισσα, Βασίλισσα Ντάμα Κούπα, Πίτερ Παν, Κρουέλα Ντε Βιλ, Μπέλφαϊρ/Νίλ Κάσσιντι, Μίλα, Πρίγκιπας Χένρι, Λίαμ Τζόουνς, Πρίγκιπας Τζέιμς, Γκαστόν, Κλόντ και Στέλθι.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την Έμμα να είναι πια η Σκοτεινή, η οικογένειά της ταξιδεύει στο Κάμελοτ για να βρει τον μάγο Μέρλιν, ο οποίος θα τους βοηθήσει να αφαιρέσουν το σκοτάδι από μέσα της. Οι ήρωες συναντιούνται με τον Βασιλιά Αρθούρο και τη Βασίλισσα Γκουίνεβιρ του Κάμελοτ, οι οποίοι αναζητούν το Στιλέτο έτσι ώστε να ενώσουν όλα τα κομμάτια του Εξκάλιμπερ. Το ταξίδι στο Κάμελοτ διακόπτεται σύντομα όταν μια άλλη Σκοτεινή Κατάρα εξαπολύεται και η οποία τους φέρνει πίσω στο Στόρυμπρουκ. Εκεί, αποκαλύπτεται ότι ο Χουκ έχει γίνει Σκοτεινός και είναι αυτός ο οποίος ευθύνεται για τη νέα κατάρα. Η μάχη για την καταστροφή του σκοταδιού οδηγεί στον θάνατο του Χουκ, προτρέποντας την Έμμα και τους άλλους ήρωες να ταξιδέψουν στον Κάτω Κόσμο όπου ο Άδης, όπως και οι περισσότεροι νεκροί κακοί, έχουν τα δικά τους σχέδια για να επιστρέψουν στον κόσμο των ζωντανών. Ο Χουκ τελικά αναστήνεται, αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άφιξη του κυρίου Χάιντ και άλλων προσφύγω από τη Χώρα των μη Ειπωμένων Ιστοριών στο Στόρυμπρουκ, καθώς και το διαχωρισμό της Ρετζίνα από τον κακό εαυτό της, ο οποίος ανοίγει πόλεμο μαζί της.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επαναλαμβανόμενοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Guest[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρ.
επεισοδίου
σειράς
Αρ.
επεισοδίου
κύκλου
Τίτλος Σκηνοθεσία Σενάριο Α' Προβολή Τηλεθεατές σε ΗΠΑ (εκατομμύρια)
891 "The Dark Swan" Ron UnderwoodEdward Kitsis & Adam Horowitz27 Σεπτεμβρίου 20155.93[54]
Με το Σκοτάδι να έχει πάρει την Έμμα, οι κάτοικοι του Στόρυμπρουκ αναζητούν έναν τρόπο να τη φέρουν πίσω και ο μόνος τρόπος να το καταφέρουν, είναι να στραφούν σε ένα πρόσωπο που δεν είναι φιλικό προς αυτούς, τη Ζελίνα. Η κακιά μάγισσα έχει άλλα σχέδια στο μυαλό της, ωστόσο αυτά εμποδίζονται από τη Ρετζίνα, η οποία χρησιμοποιεί τη μαγεία της Ζελίνα για να ενεργοποιήσει το μαγικό ραβδί του Μαθητευόμενου του Μάγου, δημιουργώντας μια πύλη που τους οδηγεί όλους στο Μαγεμένο Δάσος. Εκεί βρίσκουν μια μπερδεμένη Έμμα, η οποία προσπαθεί να εντοπίσει τον Μέρλιν και στην πορεία γίνεται φίλη με τη Μέριντα, ενώ μια σκοτεινή οπτασία του Ραμπλστίλτσκιν την καθοδηγεί θέλοντας να την βυθίσει περισσότερο στο Σκοτάδι. Μετά τη συνάντησή τους με τον Βασιλιά Αρθούρο στο Κάμελοτ, έξι εβδομάδες αργότερα, οι κάτοικοι επιστρέφουν στο Στόρυμπρουκ χωρίς να θυμούνται τι έγινε στο Κάμελοτ, ενώ φοράνε εντελώς διαφορετικά ρούχα. Η Έμμα είναι πια πλήρως μυημένη στο Σκοτάδι και ορκίζεται να εκδικηθεί για τα αγαπημένα της πρόσωπα. 
902 "The Price" Romeo TironeAndrew Chambliss & Dana Horgan4 Οκτωβρίου 20155.38[55]
Οι κάτοικοι του Στόρυμπρουκ, ο Αρθούρος και οι υπόλοιποι που ήρθαν από το Κάμελοτ, προσπαθούν να μην αποκαλύψουν τις ταυτότητές τους, έτσι ώστε να αποτρέψουν την Έμμα από το να γίνει ακόμα πιο Σκοτεινή. Εκείνοι ψάχνουν για τον Μέρλιν, ενώ η Ρετζίνα προσποιείται ότι είναι η Σωτήρας, για να μπορέσουν να σώσουν την Έμμα. Δυστυχώς, καθώς οι κάτοικοι του Στόρυμπρουκ γιορτάζουν προς τιμήν των Κάμελοτ, ο Πέρσιβαλ σπάει την κάλυψη και επιχειρεί να εκδικηθεί τη Ρετζίνα. Στη μάχη που ακολούθησε, ο Πέρσιβαλ μαχαιρώνει τον Ρομπέν με το μαγικό του σπαθί και ο Ντέιβιντ σκοτώνει τον Πέρσιβαλ. Η Ρετζίνα ικετεύει την Έμμα να σώσει τον Ρομπέν κι εκείνη το κάνει παρά τις προσπάθειες του Χουκ να την πείσει να μην το κάνει, με αποτέλεσμα η Ρετζίνα να πρέπει να πληρώσει το τίμημα. Στο Στόρυμπρουκ, οι κάτοικοι της πόλης αλλά και οι πλέον μεταφερθέντες από το Κάμελοτ, αρχίζουν να φοβούνται την Έμμα. Η Ρετζίνα έρχεται αντιμέτωπη με έναν δαίμονα με το όνομα Φιούρι, ο οποίος επιχειρεί να πάρει την ψυχή του Ρομπέν ως τίμημα, αφού η Έμμα τον έσωσε. Στο μεταξύ, ο Χουκ νιώθει πως η καλή πλευρά της Έμμα έχει χαθεί για πάντα, ενώ ο Χένρι συναντά ένα κορίτσι με το όνομα Βάιολετ. Αποκαλύπτεται πως η Έμμα έφερε το Εξκάλιμπερ μαζί με την πέτρα που είναι καρφωμένο πάνω στο Στόρυμπρουκ, αλλά δεν μπορεί να το αφαιρέσει από εκεί για να το ολοκληρώσει, αν δεν πληρώσει πρώτα το τίμημα. 
913 "Siege Perilous" Ralph HemeckerJane Espenson11 Οκτωβρίου 20155.28[56]
Στο Κάμελοτ, η προσπάθεια να ελευθερώσουν τον Μέρλιν συνεχίζεται με τον Αρθούρο και τον Ντέιβιντ να πηγαίνουν στο Δάσος της Αιώνιας Νύκτας και να πολεμούν για να πάρουν το Στέμμα του Κρίμσον, το οποίο θα τους επιτρέψει να έρθουν σε επικοινωνία με τον Μέρλιν. Στο παρόν, η Έμμα χειραγωγεί τον Χουκ για να του πάρει το σπαθί και με αυτό επαναφέρει τον Γκολντ από το κώμα και τον ενημερώνει πως θα τον μετατρέψει σε ήρωα που θα μπορεί να βγάλει το Εξκάλιμπερ από την πέτρα. Οι αληθινές προθέσεις του Αρθούρου στο Κάμελοτ αποκαλύπτονται και αρχίζουν να αναδύονται και στο Στόρυμπρουκ όταν χρησιμοποιεί τον ακόλουθό του, τον Γκριφ, για να εξαπατήσει τον Ντέιβιντ στο να πιστέψει ότι ο Γκριφ έκλεψε τα αντικείμενα κλειδιά. Όλα αυτά ως μέρος του σχεδίου του να μετατρέψει το Στόρυμπρουκ στο "Νέο Κάμελοτ". 
924 "The Broken Kingdom" Alrick RileyDavid H. Goodman & Jerome Schwartz18 Οκτωβρίου 20154.92[57]
Στο Κάμελοτ του παρελθόντος, η εμμονή του Αρθούρου με το Εξκάλιμπερ πλήττει την Γκουίνεβιρ και οδηγεί στην προδοσία της εμπιστοσύνης του Λάνσελοτ, καθώς και οι δύο αναζητούν για το στιλέτο. Αυτό οδηγεί σε μια αναμέτρηση με τον Ραμπλστίλτσκιν, ο οποίος προσφέρει μια συμφωνία στην Γκουίνεβιρ την οποία και αποδέχεται. Αυτή η ιστορία φτάνει στο τέλος πέντε χρόνια αργότερα, όταν ο Αρθούρος μαθαίνει από τον Ντέιβιντ πως η Έμμα είναι πια ο Σκοτεινός και μετά που η Μαίρη Μάργκαρετ του εμπιστεύεται πως ο Λάνσελοτ είναι ζωντανός. Δυστυχώς, τα σχέδια του Ντέιβιντ και της Μαίρη Μάργκαρετ να σώσουν την Έμμα και να βοηθήσουν τον Λάνσελοτ ματαιώνονται όταν ο Αρθούρος συλλαμβάνει τον Λάνσελοτ και χρησιμοποιεί την Γκουίνεβιρ να κάνει πλύση εγκεφάλου στον Ντέιβιντ και τη Μαίρη Μάργκαρετ, ώστε να κάνουν αυτό που θα τους ζητήσει. Ο Λάνσελοτ ανακαλύπτει ότι δεν είναι ο μόνος που προσπαθεί να σταματήσει τον Αρθούρο καθώς η Μέριντα ενώνει τις δυνάμεις της μαζί του για αυτό τον σκοπό. Στο μεταξύ, ο Χουκ με τη βοήθεια του Χένρι, προσπαθεί να κρατήσει την Έμμα από το να ενδώσει στον Ραμπλστίλτσκιν, περνώντας μια ρομαντική μέρα μαζί της. Τελικά στο Στόρυμπρουκ, η Έμμα λέει σε έναν απρόθυμο Γκολντ τα σχέδιά της να τον κάνει ήρωα και πως έχει βρει το κατάλληλο άτομο για να την βοηθήσει σε αυτή τη δουλειά, τη Μέριντα. 
935 "Dreamcatcher" Romeo TironeEdward Kitsis & Adam Horowitz25 Οκτωβρίου 20155.12[58]
Στο Κάμελοτ, η Έμμα ανακαλύπτει το πώς ο Μέρλιν έγινε δέντρο κι έτσι εκείνη και η Ρετζίνα τρέχουν ενάντια στον χρόνο για να βρουν ένα δάκρυ από μια χαμένη πρώτη αγάπη, έτσι ώστε να τον απελευθερώσουν. Την ίδια στιγμή, ο Χένρι προσπαθεί να αποδείξει στη Βάιολετ ότι είναι γενναίος αφού αντιμετωπίζει τον πατέρα της Σερ Μόργκαν. Το ραντεβού-δείπνο όμως καταλήγει να ραγίσει την καρδιά του Χένρι, τα δάκρυα του οποίου χρησιμοποιούνται για την απελευθέρωση του Μέρλιν. Ενώ ο Αρθούρος ορκίζεται να πάρει εκδίκηση, ο Μέρλιν συμφωνεί να βοηθήσει την Έμμα να απελευθερωθεί από το σκοτάδι. Στο Στόρυμπρουκ, η Έμμα στέλνει τον Γκολντ και τη Μέριντα στο δάσος ώστε ο Γκολντ να μπορεί να γίνει ήρωας αλλά η Μέριντα βλέποντας το πόσο δειλός είναι, παίρνει το ραγισμένο φλιτζάνι και το χρησιμοποιεί για να φανερώσει τη γενναιότητά του. Καθώς ο Χένρι πείθει την Έμμα να βοηθήσει τη Βάιολετ να ψάξει για το άλογό της, οι Ρετζίνα, Χουκ, Ρομπέν και Μπελ τρυπώνουν στο σπίτι της Έμμα και ανακαλύπτουν το Εξκάλιμπερ. Βρίσκουν επίσης μια ονειροπαγίδα όπου η Ρετζίνα ανακαλύπτει τις αναμνήσεις της Βάιολετ, όπου η Έμμα τη χρησιμοποίησε για να ραγίσει την καρδιά του Χένρι στο Κάμελοτ, έτσι ώστε να καταφέρουν να πάρουν τα δάκρυά του. Η Ρετζίνα και ο Χένρι νιώθουν προδομένοι από την Έμμα και την απομακρύνουν από τις ζωές τους. 
946 "The Bear and the Bow" Ralph HemeckerAndrew Chambliss & Tze Chun1 Νοεμβρίου 20154.83[59]
Στο Κάμελοτ, η Μέριντα στρατολογεί τη Μπέλ σε μια αποστολή για να σώσει τα αδέλφια της χρησιμοποιώντας ένα ξόρκι, αλλά η Μπελ πιστεύει πως η πίστη της στο πεπρωμένο θα είναι αρκετή για να κάνει τη Μέριντα γενναία. Στο Στόρυμπρουκ, η Έμμα προσπαθεί να εξαναγκάσει τη Μέριντα να σκοτώσει τη Μπελ, έτσι ώστε να κάνει τον Γκολντ ήρωα. Όταν τελικά ο Γκολντ συνειδητοποιεί πως η Μπελ τον βλέπει ως δειλό, ο Γκολντ φανερώνει τη γενναιότητά του νικώντας τη Μέριντα μετά τη μεταμόρφωσή της σε αρκούδα. Τότε ο Γκολντ συνειδητοποιεί ότι έχει το Εξκάλιμπερ και το αφήνει στα πόδια της Έμμα, λέγοντάς της πως είναι πια ήρωας. Την ίδια στιγμή, η Έμμα προσφέρει στη Ζελίνα μια συμφωνία καθώς οι κάτοικοι της πόλης ανακαλύπτουν με τη βοήθεια του Χένρι την εξαπάτηση του Αρθούρου, αλλά κι ένα μήνυμα από τον Μέρλιν. 
957 "Nimue" Romeo TironeJane Espenson8 Νοεμβρίου 20154.88[60]
Με αναδρομές στο παρελθόν, αποκαλύπτεται πως ο Μέρλιν έχει πιει από το Ιερό Δισκοπότηρο περίπου 1033 χρόνια πριν, μεταμορφώνοντας τον εαυτό του σε μάγο ο οποίος σώζει το χωριό του και μετατρέπεται σε μια θεϊκή φιγούρα. Συναντά μια τρελή γυναίκα με το όνομα Νιμούε, της οποίας το χωριό και οι οικογένεια είχαν σφαγιαστεί από έναν Μογγόλο με το όνομα Βόρτιγκαν. Με τον καιρό, οι δυο τους ερωτεύονται, αλλά η αθανασία του Μέρλιν αποτελεί εμπόδιο στη σχέση τους κι έτσι οι δυο τους ξεκινούν ένα ταξίδι για να μετατρέψουν το Δισκοπότηρο σε σπαθί, το οποίο θα κόψει την αθανασία του Μέρλιν. Χρησιμοποιώντας τη Φλόγα του Προμηθέα, ο Μέρλιν δημιουργεί το Εξκάλιμπερ, αλλά ο Βόρτιγκαν τους επιτίθεται και σκοτώνει φαινομενικά τη Νιμούε. Ωστόσο, η Νιμούε έχει επίσης πιει από το Δισκοπότηρο και με τη βοήθεια της νέας της ικανότητας, παίρνει εκδίκηση σκοτώνοντας τον Βόρτιγκαν. Με αυτή της την ενέργεια, γίνεται η πρώτη Σκοτεινή και σπάει το σπαθί σε δύο κομμάτια. Εν τω μεταξύ στο Κάμελοτ, ο Μέρλιν και η Έμμα ξεκινούν ένα ταξίδι για να μιλήσουν με την πρώτη Σκοτεινή και να διεκδικήσουν τη Σπίθα του Προμηθέα, ενώ η Ζελίνα ενώνει τις δυνάμεις της με τον Αρθούρο. Η Ζελίνα εμποτίζει το σπασμένο Εξκάλιμπερ με το όνομα του Μέρλιν και ο Αρθούρος το χρησιμοποιεί για να διατάξει τον μόλις απελευθερωμένο Μέρλιν να κάνει αυτό που θα του ζητήσει. 
968 "Birth" Eagle EgilssonDavid H. Goodman & Jerome Schwartz15 Νοεμβρίου 20154.85[61]
Στο Κάμελοτ, αφού έσωσε την οικογένεια και τους φίλους της από τον Αρθούρο και τη Ζελίνα, η Έμμα δυσκολεύεται να ξεφορτωθεί τη μαύρη μαγεία της και κρατάει τον εαυτό της πίσω εξαιτίας του φόβου δέσμευσης με τον Χουκ. Προσπαθεί να ξεπεράσει τη φοβία της και επιχειρεί να λιώσει το Εξκάλιμπερ, αλλά ο Χουκ πέφτει κάτω. Αντιμέτωπος με τον θάνατό του, η Έμμα τραβάει τη μαύρη μαγεία από το σπαθί και την ενσωματώνει στον Χουκ, ο οποίος αναγεννιέται ως ο Σκοτεινός. Στο Στόρυμπρουκ, οι ήρωες αντιμετωπίζουν τον δόλιο Αρθούρο, ο οποίος αποκτά κυριαρχία πάνω στον Χουκ, αλλά η Έμμα τον υποτάσσει γρήγορα. Η Έμμα ισχυρίζεται πως ό,τι έκανε ήταν για τον Χουκ και εξαφανίζεται. Ενω ο Χουκ ψάχνει απαντήσεις και έναν τρόπο για να κερδίσει την προσοχή της Έμμα, η εγκυμοσύνη της Ζελίνα επιταχύνεται ξαφνικά και γεννάει λίγο αργότερα. Πιστεύοντας πως η Έμμα θέλει το μωρό της, η Ρετζίνα και ο Ρομπέν στήνουν άμυνες αλλά η Έμμα παίρνει την Ζελίνα. Η Έμμα αποκαλύπτει το σχέδιό της να μεταφέρει όλη τη μαύρη μαγεία σε ένα άτομο, τη Ζελίνα, για να την εξαφανίσει μια και καλή από τον κόσμο. Σε κάποια στιγμή που απομακρύνεται, ο Χουκ και η Ζελίνα δραπετεύουν. Η Ζελίνα αποκαλύπτει στον Χουκ μία από τις ονειροπαγίδες της Έμμα, διαφωτίζοντάς τον για την κατάσταση της σκοτεινότητάς του. 
979 "The Bear King" Geofrey HildrewAndrew Chambliss15 Νοεμβρίου 20154.85[61]
Πίσω στο Κάμελοτ, ο Αρθούρος είναι απεγνωσμένος για βοήθεια στην προσπάθειά του να επανενώσει το Εξκάλιμπερ, οδηγώντας εκείνον και τη Ζελίνα στο Ντάνμπροτς για να βρει ένα μαγεμένο αντικείμενο. Με αναδρομές στο παρελθόν, αποκαλύπτεται πως ο Βασιλιάς Φέργκους είχε πάει στην μάγισσα του δάσους, ζητώντας για κάτι που θα εξασφάλιζε τη μακροζωία του βασιλείου του κι εκείνη ως αντάλλαγμα του έδωσε το μαγεμένο αντικείμενο. Στο παρόν στο Ντάνμπορτς, είναι η μέρα ενθρόνισης της Πριγκίπισσας Μέριντα. Εκείνη ακριβώς της στιγμή που πάει να παραδοθεί το στέμμα, η μάγισσα εμφανίζεται και απαιτεί να επιστραφεί το αντικείμενο σε εκείνην αλλιώς θα ρίξει ένα ξόρκι αρκούδας σε ολόκληρο το βασίλειο. Στο ταξίδι της, η Μέριντα λαμβάνει τη βοήθεια της Μουλάν και της Κοκκινοσκουφίτσας. Όταν φτάνουν στο αντικείμενο, έρχονται σε αντιπαράθεση με τον Αρθούρο και τη Ζελίνα. Πίσω στο κάστρο, η Μέριντα δηλώνει πως θα καταστρέψει το αντικείμενο αντί να το επιστρέψει στη μάγισσα και η μάγισσα εξηγεί πως αυτό το ταξίδι ήταν όλο μια δοκιμασία για την πριγκίπισσα, έτσι ώστε να ήταν σίγουρη πως έχει τις απαραίτητες ικανότητες για να διοικήσει το Βασίλειο. Οι φυλές ενώνονται και η Μέριντα στέφεται Βασίλισσα. Αργότερα, αφού μιλάει με το πνεύμα του πατέρα της, η Μέριντα ορκίζεται να πάρει εκδίκηση από τον Αρθούρο, ο οποίος σκότωσε τον πατέρα της. 
9810 "Broken Heart" Romeo TironeDana Horgan & Tze Chun29 Νοεμβρίου 20154.38[62]
Στο Κάμελοτ, ο Χουκ οδηγείται σε ακόμα ένα μονοπάτι εκδίκησης για τον άντρα που θεωρεί υπεύθυνο για τον ισόβιο πόνο του, τον Ραμπλστίλτσκιν. Η Έμμα επιχειρεί να βάλει ένα τέλος σε αυτή την εκδίκηση, αλλά αποτυγχάνει και τότε αναγκάζεται να πάρει απεγνωσμένα μέτρα. Στο Στόρυμπρουκ, ο Χένρι και η Έμμα ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σταματήσουν τις κακές πράξεις του Χουκ ως Σκοτεινού, όσο εκείνος είναι απασχολημένος με τον Ραμπλστίλτσκιν. Στο μεταξύ, ο Ραμπλστίλτσκιν και η Μπελ έχουν προβλήματα στη σχέση τους και η Ζελίνα προσαρμόζεται σε μια αλλόκοτη μητρότητα. 
9911 "Swan Song" Gwyneth Horder-PaytonEdward Kitsis & Adam Horowitz6 Δεκεμβρίου 20184.56[63]
Πίσω στο Μαγεμένο Δάσος, τα αισθήματα του Χουκ για την εγκατάλειψη του πατέρα του όταν εκείνος ήταν μικρός, τον οδηγούν στο να τον σκοτώσει όταν η Ρετζίνα τον καλεί για να σκοτώσει την Κόρα. Στο Στόρυμπρουκ, καθώς ο Χουκ και η Νιμούε ετοιμάζονται να στείλουν την οικογένεια και τους φίλους της Έμμα στον Κάτω Κόσμο για να επιτραπεί στον ανεστημένο Σκοτεινό να παραμείνει στη Γη, οι αναμνήσεις του του υπενθυμίζουν τον άντρα που θέλει να είναι. Όταν συνειδητοποιεί τι θα συμβεί αν γίνει αυτό, ο Χουκ ζητάει από την Έμμα να τον θυσιάζει χρησιμοποιώντας το Εξκάλιμπερ, σώζοντας τους πάντες και με την Έμμα να επιστρέφει στην φυσιολογική της υπόσταση. Η Έμμα ανακαλύπτει πως ο Γκολντ εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση για να δεσμεύσει το Σκοτάδι πίσω σε εκείνον, οδηγώντας την Έμμα να τον εκβιάσει για να τη βοηθήσει να φέρει πίσω τον Χουκ από τον Κάτω Κόσμο. Στο μεταξύ, η Ρετζίνα στέλνει τη Ζελίνα πίσω στον Οζ, μετά την προσπάθειά της να πάρει την πλήρη επιμέλεια της κόρης της. 
10012 "Souls of the Departed" Ralph HemeckerEdward Kitsis & Adam Horowitz6 Μαρτίου 20164.01[64]
Οι ήρωες φτάνουν στον Κάτω Κόσμο, ο οποίος μοιάζει εκπληκτικά με το Στόρυμπρουκ. Εδώ ζουν οι ψυχές που έχουν ανοικτές υποθέσεις με τον κόσμο των ζωντανών, ανάμεσά τους και οι Πίτερ Παν και Κόρα. Η Κόρα προσφέρει στη Ρετζίνα μια διέξοδο, λέγοντάς της πως έχει μια ώρα για να φύγει με το φέρι, μαζί με τον Χένρι και τον Ρομπέν. Η Ρετζίνα βρίσκει την ψυχή του πατέρα της, τον οποίο απείλησε η Κόρα να στείλει ακόμα πιο βαθιά στην κόλαση αν η Ρετζίνα δεν φύγει σύντομα. Όταν ο πατέρας της Ρετζϊνα της λέει πως ήρθε πολύ μακριά για να προδώσει τώρα τους φίλους της, η Κόρα επιχειρεί να τον εξορίσει. Ωστόσο, καθώς η Ρετζίνα διάλεξε να παραμείνει, οι προσπάθειες της Κόρα δεν έχουν αποτέλεσμα. Ο πατέρας της Ρετζίνα, βλέποντάς την να διαλέγει να μείνει, ένας ήρωας κλείνει τη δική του υπόθεση. Με την ψυχή του σε ηρεμία, γίνεται αποδεκτός σε ένα "καλύτερο μέρος" και αναχωρεί από τον Κάτω Κόσμο, αφού αποχαιρετά τη Ρετζίνα και τον Χένρι. Οι ήρωες συνειδητοποιούν ότι θα μπορούσαν να σώσουν όλες τις ψυχές που βρίσκονται εκεί και συνεχίζουν την προσπάθειά τους να βρουν τον Χουκ, κρατώντας τη σκέψη στο μυαλό τους. Η Κόρα συναντιέται με τον κυβερνήτη του Κάτω Κόσμου, τον Άδη, ο οποίος εύχεται να φύγουν οι ήρωες. Τιμωρεί την Κόρα για την αποτυχία της με μια αιωνιότητα ως η κόρη του μυλωνά. Με αναδρομές στο παρελθόν, βλέπουμε τη Ρετζίνα να γιορτάζει τα γενέθλιά της, με μια επίσκεψη έκπληξη από τη μητέρα της, την Κόρα. 
10113 "Labor of Love" Billy GierhartAndrew Chambliss & Dana Horgan13 Μαρτίου 20164.31[65]
Μετά που ένας αιχμάλωτος στέλνεται από τον Χουκ για να πει στην Έμμα ότι είναι ζωντανός, ένα πλάσμα γνωστό ως Κέρβερος, ξεκινά να καταδιώκει τους ξένους. Αυτό προτρέπει τη Μαίρη Μάργκαρετ να στραφεί στο μόνο άτομο που μπορεί να νικήσει τον Κέρβερο, τον Ηρακλή, καθώς μαθαίνει πως έχει ανοικτές υποθέσεις και άρα βρίσκεται στον Κάτω Κόσμο. Πίσω στο Μαγεμένο Δάσος, ο Ηρακλής ήταν αυτός που της έδωσε το θάρρος και την αυτοπεποίθηση να αντισταθεί στους ληστές της Κακιάς Βασίλισσας. Όταν οι ήρωες μαθαίνουν πως έχει χάσει την αυτοπεποίθησή του, η Μαίρη Μάργκαρετ αποφασίζει πως είναι ώρα για εκείνον να την αποκτήσει ξανά. Παλεύουν όλοι μαζί τον Κέρβερο και, με τη βοήθεια ενός αιχμαλώτου, τον σκοτώνουν, δίνοντας στον Ηρακλή και τον αιχμάλωτο, ο οποίος αποκαλύπτεται να είναι η Μεγάρα, το εισιτήριό τους για να φύγουν από τον Κάτω Κόσμο. Στην πορεία, η Ρετζίνα πείθει τη Μαίρη Μάργκαρετ να ξαναγίνει η Χιονάτη, η γυναίκα που έπαιρνε ρίσκα πριν την πρώτη κατάρα. Ο Άδης έξαλλος, ορκίζεται να κάνει τους ήρωες να πληρώσουν αναγκάζοντας τον Χουκ να διαλέξει ποιες ζωντανές ψυχές θα πρέπει να παραμείνουν στον Κάτω Κόσμο ως αντικαταστάτες των ψυχών που ελευθερώθηκαν. Στο μεταξύ, ο Χένρι αντιμετωπίζει την Κρουέλα, η οποία τον θέλει για τον ρόλο του ως Συγγραφέα για να την αναστήσει και να επιστρέψει στον κόσμο των ζωντανών κι έτσι η ψυχή της Έμμα να μην σημαδεύεται πια ως δολοφόνος, αλλά εκείνος κρατάει την προσφορά για τον εαυτό του. 
10214 "Devil's Due" Alrick RileyJane Espenson20 Μαρτίου 20163.54[66]
Στο παρελθόν, ο Ραμπλστίλτσκιν αναγκάζεται να υποσχεθεί το δεύτερο παιδί που θα αποκτήσει σε έναν θεραπευτή όταν ο Μπέλφαϊρ αρρωσταίνει μετά από ένα δάγκωμα φιδιού. Ωστόσο, μετά που γίνεται ο Σκοτεινός, σκοτώνει τον θεραπευτή για να ακυρώσει τη συμφωνία. Στο παρόν, ο Άδης εκνευρίζεται όλο και περισσότερο με την άρνηση του Χουκ να χαράξει τα τρία ονόματα στους τύμβους, τα οποία θα καθορίσουν ποιοι θα μείνουν στον Κάτω Κόσμο ως αντικατάσταση των Πρίγκιπα Χένρι Μιλς, Ηρακλή και Μεγάρα και απειλεί να ρίξει τον Χουκ στο Ποτάμι των Χαμένων Ψυχών. Ο Γκολντ βρίσκει τη Μίλα, την πρώην γυναίκα του την οποία σκότωσε, και την πείθει να βοηθήσει εκείνον και την Έμμα να βρουν τον Χουκ. Ωστόσο, ενώ η Έμμα σώζει τον Χουκ, ο Άδης προσφέρει στον Γκολντ την ευκαιρία να φύγει με αντάλλαγμα να καταστρέψει τη βάρκα. Ο Γκολντ ρίχνει τη Μίλα μέσα στο Ποτάμι των Χαμένων Ψυχών, ελπίζοντας να κρατηθεί η συμφωνία μυστική. Αργότερα, όταν η Ρετζίνα επιχειρεί να μοιράσει την καρδιά της Έμμα στα δύο για να αναστήσει τον Χουκ, συναντά ένα ξόρκι προστασίας το οποίο την εμποδίζει να το κάνει και αποδεικνύεται πως ο Άδης έχει επιλέξει από μόνος του την Έμμα Σουάν, τη Ρετζίνα Μιλς και τη Χιονάτη να είναι οι αντικαταστάτες των ψυχών που ελευθερώθηκαν. Επίσης, ο Άδης αποκαλύπτει πως έχει πάρει αυτός το χρέος του Γκολντ προς τον θεραπευτή μετά τη δολοφονία του και η Μπελ είναι έγκυος. Τώρα, ο Ραμπλστίλτσκιν πρέπει να δουλέψει για τον Άδη αλλιώς ο Άδης θα πάρει το αγέννητο παιδί του. 
10315 "The Brothers Jones" Eagle EgilssonJerome Schwartz & David H. Goodman27 Μαρτίου 20163.51[67]
Στο παρελθόν, ο Λίαμ υπόσχεται πως αυτός και ο Κίλλιαν θα βρουν έναν τρόπο για να ξεφύγουν από την σκλαβιά του Κάπτεν Σίλβερ. Ωστόσο, ενδίδει τελικά στην προσφορά του Άδη για το κόσμημα "Μάτι της Καταιγίδας" για να αγοράσει την ελευθερία τους, με αντάλλαγμα να πουλήσει τις ψυχές ολόκληρου του πληρώματος. Στον Κάτω Κόσμο, ο Λίαμ επανενώνεται με τον Χουκ και μαζί με τους υπόλοιπους ψάχνουν την εκδοχή του βιβλίου "Once Upon a Time" για τον Κάτω Κόσμο, μόνο και μόνο για να τους εκβιάσει ο Άδης ο οποίος θέλει να αφαιρεθούν οι σελίδες που τον περιέχουν. Όταν η Έμμα καταλαβαίνει την εξαπάτηση του Λίαμ, ο Χουκ μαθαίνει την αλήθεια για το τι έκανε ο Λίαμ στο παρελθόν από τον Κάπτεν Σίλβερ και το πλήρωμα. Αυτό οδηγεί τον Λίαμ να θυσιάσει τον εαυτό του για να σώσει τον Χουκ, επιτρέποντάς σε εκείνον και στο πλήρωμα να προχωρήσουν. Αργότερα αποκαλύπτεται ότι οι σελίδες τις οποίες ήθελε ο Άδης έχουν να κάνουν με τη Ζελίνα. Στο μεταξύ, ο Χένρι ανακαλύπτει πως ο Μαθητευόμενος είναι στον Κάτω Κόσμο για να τον βοηθήσει να βρει την πέννα του, ελπίζοντας πως θα πάρει τη σωστή απόφαση για να βοηθήσει την Κρουέλα. Αργότερα, η Κρουέλα κάνει μια κίνηση προς τον Ντέιβιντ ενώ εκείνος προσποιείται πως είναι ο Τζέιμς, και του λέει για τη μνησικακία του Τζέιμς προς το πρόσωπό του και για το γεγονός πως εκείνον τον μεγάλωσε η μητέρα τους, η Ρουθ. 
10416 "Our Decay" Steve PearlmanTze Chun & Dana Horgan3 Απριλίου 20163.78[68]
Στο παρελθόν στον Οζ, το σχέδιο της Ζελίνα να δημιουργήσει μια πύλη που θα την ταξιδεύει στον χρόνο εκτροχιάζεται από την επιστροφή της Ντόροθι Γκέιλ. Όταν ο Άδης φτάνει για να βοηθήσει τη Ζελίνα με το σχέδιό της να κλέψει τον εγκέφαλο του Σκιάχτρου, οι δυο τους ανακαλύπτουν να έχουν ερωτικά συναισθήματα ο ένας για τον άλλο αλλά, μετά την επιτυχία τους, η Ζελίνα του γυρνάει την πλάτη πιστεύοντας πως εκείνος τη χρησιμοποιεί για να εκνευρίσει τον Δία. Στον Κάτω Κόσμο, ο Άδης αναγκάζει τον Γκολντ να δημιουργήσει μια πύλη που θα φέρει τη Ζελίνα, την Μπελ και το μωρό της Ζελίνας τον Κάτω Κόσμο. Όταν φτάνουν, η Ζελίνα ανακαλύπτει πως ο Άδης είναι πίσω από όλο αυτό αλλά η μαγεία της είναι πολύ αδύναμη για να προστατέψει το μωρό της, ενώ η Μπελ μαθαίνει την αλήθεια από τον Γκολντ, την εγκυμοσύνη της και το συμβόλαιο που τώρα υπάρχει με τον Άδη. Η Ζελίνα παραδίδει την κόρη της σε αυτούς που μπορούν να την προστατέψουν καλύτερα, αποφασισμένη να αποτρέψει τον Άδη από το να την χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει την πύλη που θα τον ταξιδέψει στον χρόνο, ενώ ανακαλύπτει πως τα αισθήματά του για εκείνην δεν έχουν αλλάξει. Στο μεταξύ, η Χιονάτη και ο Ντέιβιντ βρίσκουν έναν τρόπο να επικοινωνήσουν με τον γιο τους και ο Χένρι αρχίζει να γράφει ιστορίες στον ύπνο του. 
10517 "Her Handsome Hero" Romeo TironeJerome Schwartz10 Απριλίου 20163.75[69]
Στο παρελθόν, η Μπελ συναντά τον Γκαστόν και οι δυο τους βρίσκουν ένα νεαρό δράκο στο δάσος. Ο Γκαστόν θέλει να χρησιμοποιήσουν βία για να του εκμαιεύσουν πληροφορίες, αλλά η Μπελ πιστεύει πως υπάρχει ένας πιο συμπονετικός τρόπος για να το κάνουν αυτό. Στον Κάτω Κόσμο, ο Άδης στρατολογεί τον Γκαστόν να πάρει εκδίκηση από τον Γκολντ, οδηγώντας τη Μπελ στο να μάθει για την ανοικτή του υπόθεση, κάτι που οδηγεί τη Μπελ να κάνει συμφωνία με τον Άδη, μια συμφωνία η οποία θα μπορούσε να καθορίσει τη μοίρα του αγέννητου παιδιού της. Η Έμμα έχει ένα όραμα το οποίο βγαίνει αληθινό καθώς εκείνη, ο Χουκ και η Χιονάτη επιχειρούν να αντιστρέψουν το ξόρκι του νεκροταφείου. Όταν ο Χουκ διαισθάνεται να πλησιάζει καταιγίδα, εκείνος, η Έμμα, η Χιονάτη και η Ρετζίνα πάνε στο δάσος, όπου η Έμμα χρησιμοποιεί τη μαγεία της για να καταστρέψει το πλάσμα της καταιγίδας. Όπως αποδεικνύεται, το πλάσμα είναι ένας λυκάνθρωπος, για τον οποίο η Χιονάτη ανακαλύπτει πως είναι η Ρούμπι/Κοκκινοσκουφίτσα, η οποία με κάποιο τρόπο έχει καταλήξει στον Κάτω Κόσμο. 
10618 "Ruby Slippers" Eriq La SalleAndrew Chambliss & Bill Wolkoff17 Απριλίου 20163.76[70]
Στο παρελθόν, η Ρούμπι και η Μουλάν πάνε στον Οζ με σκοπό να ψάξουν για την αγέλη των λύκων. Εκεί συναντούν τη Ντόροθι, αμέσως μετά την επιστροφή της Ζελίνα και μετά την εξόρισή της από τη Ρετζίνα. Ανάμεσα στη Ρούμπι και στη Ντόροθι δημιουργείται ένας δεσμός, καθώς οι δυο τους δουλεύουν πάνω σε ένα σχέδιο για να νικήσουν τη Ζελίνα και να πάρουν τον Τότο πίσω. Στο παρόν, η Ρούμπι βρίσκει τον εαυτό της στον Κάτω Κόσμο μετά τη χρησιμοποίηση ενός ξορκιού ανίχνευσης, το οποίο την οδήγησε στη Ζελίνα. Η Ζελίνα αποκαλύπτει ότι έβαλε τη Ντόροθι κάτω από την κατάρα του ύπνου, η οποία μπορεί να σπάσει μόνο από το φιλί της αληθινής αγάπης. Οι ήρωες πιστεύουν ότι ένα φιλί από την πεθαμένη θεία Εμ της Ντόροθι είναι η λύση αλλά, αφού ο Άδης καταστρέφει τα σχέδιά τους, η Χιονάτη λέει στη Ρούμπι πως τα αισθήματά της για τη Ντόροθι μπορεί να της επιτρέψουν να σπάσει την κατάρα. Στο μεταξύ, ο Ντέιβιντ και η Χιονάτη γίνονται ανυπόμονοι όταν ο θάλαμος που χρησιμοποιούσαν μετακινείται και δεν μπορούν πια να έρθουν σε επαφή με τον γιο τους. Όταν ο Χουκ καταφέρνει να αλλάξει το όνομα της Χιονάτης από τον τύμβο σε "Ντέιβιντ Νόλαν", η Χιονάτη μπορεί πια να φύγει από τον Κάτω Κόσμο με τη Ρούμπι. Οι δυο τους πηγαίνουν προς τον Οζ, όπου η Ρούμπι μπορεί να απελευθερώσει τη Ντόροθι από την κατάρα. 
10719 "Sisters" Romeo TironeDavid H. Goodman & Brigitte Hales24 Απριλίου 20163.85[71]
Ο Άδης προσφέρει στη Ζελίνα την ευκαιρία να γίνουν οικογένεια, αλλά με το κόστος να ζήσουν τον Κάτω Κόσμο. Η Ρετζίνα μαθαίνει για αυτό και στρέφεται στην Κόρα για βοήθεια, οδηγώντας σε μια γλυκόπικρη επανένωση και την πιθανότητα ενός τέλους στην ιστορία τους. Στο μεταξύ, ο Ντέιβιντ συναντιέται επιτέλους με τον πεθαμένο κακό δίδυμο αδελφό του, τον Τζέιμς, ο οποίος με οδηγό τη ζήλια, αποφασίζει να ξεφορτωθεί την Έμμα και τον Ρομπέν με τη βοήθεια της Κρουέλα και χρησιμοποιώντας το παιδί της Ζελίνα για να αποκτήσει πλεονέκτημα με τον Άδη. Μια προσπάθεια όμως του Ντέιβιντ προς όλους έχει τραγικό τέλος. Ο Γκολντ βρίσκει μια τρύπα στην προσπάθειά του να σώσει τη Μπελ και απαγάγει τη Ζελίνα με τη βοήθεια του Πίτερ Παν. Στο Μαγεμένο Δάσος του παρελθόντος, η Κόρα φέρνει τη Ζελίνα από τον Οζ για να σώσει τη Ρετζίνα, κάτι που οδηγεί την Κόρα να τελειώσει την επανένωσή τους όταν αποκαλύπτεται η σχέση τους και η Κόρα φοβάται πως η παρουσία της Ζελίνα θα καταστρέψει το μέλλον της Ρετζίνα ως η επόμενη βασίλισσα. 
10820 "Firebird" Ron UnderwoodJane Espenson1 Μαΐου 20163.77[72]
Στο Μέιν του 2009, η Έμμα αγοράζει φαγητό στο Chantley's Lobster House ενώ αναζητά τη βιολογική της οικογένεια. Μια γυναίκα με το όνομα Κλιό Φοξ προσπαθεί να βοηθήσει την Έμμα με μια παραβίαση στο Φοίνιξ. Οι δυο τους, αναμένουν κάποιες πληροφορίες από τα αρχεία του δικαστηρίου, αλλά πολύ λίγο τους βοηθούν. Ένα χρόνο αργότερα στη Βοστόνη, η Έμμα αναζητά τη βιολογική κόρη της Κλιό, Τάσα, για λογαριασμό της απροσδόκητης απώλειας της φίλης της. Στον Κάτω Κόσμο, ο Άδης, η Ζελίνα, η κόρη της και οι κάτοικοι του Στόρυμπρουκ επιστρέφουν στο σπίτι τους μέσω μιας πύλης που δημιουργήθηκε από την πτώση του πύργου του ρολογιού κοντά στο νεκροταφείο του Κάτω Κόσμου. Όλοι οι ήρωες περνάνε μέσω της πύλης εκτός από τον Χουκ, ο οποίος δεν ήταν εφικτό τελικά να σωθεί. Με την αποχώρηση του Άδη από τον Κάτω Κόσμο, η Κρουέλα ανακοινώνει πως θα είναι η νέα κυρίαρχος του Κάτω Κόσμου. 
10921 "Last Rites" Craig PowellJerome Schwartz8 Μαΐου 20163.75[73]
Καθώς όλοι επιστρέφουν στο Στόρυμπρουκ, πρέπει να σταματήσουν τον Άδη ο οποίος θέλει να απελευθερώσει τον Ολύμπιο Κρύσταλλο σε αυτούς που βλέπει ως απειλή. Όταν τα αισθήματα της Ζελίνα την τυφλώνουν από το να δει την αλήθεια, οι Έμμα, Ρετζίνα και Ρομπέν πρέπει να βρουν έναν τρόπο να αποδείξουν την εξαπάτηση του Άδη, κάτι που οδηγεί τον Ρομπέν να θυσιάσει τη ζωή του για τη Ρετζίνα και τη Ζελίνα να χρησιμοποιήσει τον Κρύσταλλο για να καταστρέψει τον Άδη. Στον Κάτω Κόσμο, ο νεκρός Αρθούρος ο οποίος σκοτώθηκε από τον Άδη στο Στόρυμπρουκ, ενώνει τις δυνάμεις του με τον Χουκ για να βρουν το χαμένο στοιχείο που χρειάζονται για να σκοτώσουν τον Άδη. Μετά την επιτυχία του να επικοινωνήσει με την Έμμα, ο Χουκ μπορεί να προχωρήσει παρακάτω και να ελευθερώσει την ψυχή του, αλλά ο Δίας εμφανίζεται και τον ανταμείβει, αφήνοντάς τον να επιστρέψει στο Στόρυμπρουκ. Ο Αρθούρος παραμένει στον Κάτω Κόσμο αφού ήταν γραφτό του να επισκευάσει ένα καταστραμμένο βασίλειο. Η Ζελίνα ονομάζει την κόρη της Ρόμπιν ως φόρο τιμής στον πατέρα της, την ώρα της κηδείας του. Τελικά, μετά την άρνηση του Μόε να βοηθήσει τη Μπελ να επιστρέψει από την κατάρα του ύπνου και την επιλογή του Άδη να μην κάνει συμφωνία, ο Γκολντ εκμεταλλεύεται την κατάσταση αποκτώντας ένα κομμάτι του Κρυστάλλου για ένα νέο σχέδιο. 
11022 "Only You" Romeo TironeDavid H. Goodman & Andrew Chambliss15 Μαΐου 20164.07[74]
Η Ρετζίνα θρηνεί τον Ρομπέν των Δασών ενώ ο Γκολντ δεσμεύει όλη τη μαγεία του Στόρυμπρουκ μέσα στο κομμάτι του Ολύμπιου Κρυστάλλου με σκοπό να ξυπνήσει τη Μπελ. Εξαιτίας όλου του πόνου που προκάλεσε η μαγεία στην οικογένειά του, ο Χένρι χρησιμοποιεί τη δύναμη που έχει ως συγγραφέας για να πάρει τον Κρύσταλλο, με σκοπό να καταστρέψει τη μαγεία οριστικά και με τη Βάιολετ να είναι δίπλα του. Η Ζελίνα ανοίγει μια πύλη επιτρέποντας στη Μέριντα και στους άλλους κατοίκους του Κάμελοτ να επιστρέψουν στο Μαγεμένο Δάσος. Ωστόσο, εκείνη, ο Ντέιβιντ, ο Χουκ και η Μαίρη Μάργκαρετ απορροφούνται μέσα στην πύλη, η οποία τους πηγαίνει στη Χώρα των μη Ειπωμένων Ιστοριών, ένα μέρος όπου όλοι είναι αιχμάλωτοι του κυρίου Χάιντ. Στο μεταξύ, η Ρετζίνα και η Έμμα ανιχνεύουν το πού βρίσκεται ο Χένρι, τον οποίο εντοπίζουν στη Νέα Υόρκη και τον οποίο ακολουθεί ο Γκολντ. 
11123 "An Untold Story" Dean WhiteEdward Kitsis & Adam Horowitz15 Μαΐου 20164.07[74]
Ο Χένρι βρίσκει ένα δεύτερο Ιερό Δισκοπότηρο στη βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης και το χρησιμοποιεί για να εξαφανίσει τη μαγεία κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης ανάμεσα στην Έμμα, τη Ρετζίνα και τον Γκονλτ. Έντρομος μαθαίνει ότι έχει παγιδεύσει την υπόλοιπη οικογένειά του στη Χώρα των μη Ειπωμένων Ιστοριών. Εκεί, ο Δόκτωρ Τζέκιλ καταφέρνει να διαχωρίσει τον εαυτό του από τον κύριο Χάιντ και εύχεται να ενώσει τις δυνάμεις του με τους ήρωες του Στόρυμπρουκ. Μετά από μια ενθαρρυντική συζήτηση με την Έμμα, ο Χένρι βγάζει λόγο προς τους ανθρώπους της Νέας Υόρκης να πιστέψουν στη μαγεία, καθώς η πίστη τους θα τη φέρει πίσω. Τους πείθει να χρησιμοποιήσουν τις μαγικές τους ευχές ρίχνοντας κάτι στο συντριβάνι του πάρκου για να τον βοηθήσουν να φέρει πίσω την οικογένειά του. Αυτή η κίνηση ανοίγει μια πύλη από την οποία επιστρέφουν οι ήρωες και αποδεικνύοντας ότι η μαγεία υπάρχει. Ο Τζέκιλ δίνει στη Χιονάτη λίγο από τον κόκκινο ορό που χρησιμοποιήσει κι εκείνος για να το δώσει στη Ρετζίνα και να διαχωρίσει τον εαυτό της από την Κακιά Βασίλισσα, έτσι ώστε να συνθλίψει την καρδιά της. Στο μεταξύ, ο Γκολντ έχει συναντηθεί με τον κύριο Χάιντ, ο οποίος του υπόσχεται να του δώσει πληροφορίες για το πώς να ξυπνήσει τη Μπελ με αντάλλαγμα το Στόρυμπρουκ. Ο Χάιντ φτάνει στο Στόρυμπρουκ μαζί με μερικούς από τους "φίλους" του, απειλώντας την πόλη. Πίσω στη Νέα Υόρκη, η Κακιά Βασίλισσα αντιμετωπίζει τον Δράκο, του οποίου παίρνει την καρδιά και κηρύσσει τον πόλεμο. 

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κύκλος επιβεβαιώθηκε ότι θα αποτελείτο από δύο μέρη, με την πρεμιέρα του δεύτερου μέρους να αποτελεί το 100ο επεισόδιο της σειράς.[6] Τον Οκτώβριο του 2015, ο Χόρογουιτς ανακοίνωσε πως το επεισόδιο που θα προβαλλόταν στις 15 Νοεμβρίου 2015 θα ήταν δίωρο.[75] Αργότερα διευκρίνισε πως το δωδέκατο επεισόδιο του κύκλου θα θεωρείτο το 100ο επεισόδιο της σειράς λέγοντας: "Όλα έχουν τη σημασιολογία τους. Αλλά ναι, θεωρούμε πως το 512 είναι το 100ο!" κατά τη διάρκεια μας συζήτησης για το επεισόδιο του τέταρτου κύκλου "Smash the Mirror" να είναι δύο χωριστά επεισόδια.[76]

Κάστινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 9 Ιουνίου 2015, ανακοινώθηκε πως η Ρεμπέκα Μάντερ και ο Σιον Μαγουάιαρ θα αποτελούσαν μέλη του βασικού καστ για τον πέμπτο κύκλο, υποδυόμενοι τους Ζελίνα / Κακιά Μάγισσα της Δύσης και Ρομπέν των Δασών αντίστοιχα.[3][4] Αργότερα αποκαλύφθηκε πως ο Μάικλ Σότσα δε θα επέστρεφε ως βασικός στον ρόλο του ως Γουίλ Σκάρλετ / Βαλές Κούπα, αλλά υπονοήθηκαν πιθανές εμφανίσεις ως γκεστ.[4] Ο Άνταμ Χόρογουιτς επιβεβαίωσε μέσω Twitter πως η Έμιλι ντε Ράβιν θα επέστρεφε ως Μπελ,[10] ενώ το Vine Report επιβεβαίωσε την επιστροφή της Τζένιφερ Μόρισον ως Έμμα Σουάν.[8] Στις 26 Ιουνίου 2015, ο Τζος Ντάλλας επιβεβαιώθηκε πως θα επέστρεφε ως Πρίγκιπας του Παραμυθιού / Ντέιβιντ Νόλαν[9] και ο Χόρογουιτς επιβεβαίωσε πως θα υπήρχαν δέκα βασικά μέλη στο καστ σε αυτόν τον κύκλο.[77] Κατά τη διάρκεια της Comic-Con του 2015, οι Τζίνιφερ Γκούντγουϊν, Λάνα Παρίγια, Κόλιν Ο'Ντόναχιου και Ρόμπερτ Καρλάιλ επιβεβαιώθηκε πως θα επέστρεφαν για τους ρόλους τους ως Χιονάτη / Μαίρη Μάργκαρετ, Κακιά Βασίλισσα / Ρετζίνα Μιλς, Κάπτεν Χουκ / Κίλλιαν Τζόουνς και Ραμπλστίλτσκιν / Κύριος Γκολντ αντίστοιχα,[7][17] ενώ επιβεβαιώθηκε επίσης πως ο χαρακτήρας της Μόρισον θα έπαιρνε το παρατσούκλι "Μαύρος Κύκνος" (Μαύρη Σουαν - στα αγγλικά "σουάν" είναι ο κύκνος).[7] Ο Τζάρεντ Σ. Γκίλμορ επέστρεψε επίσης ως Χένρι Μιλς.[11]

Στις 26 Ιουνίου 2015, αποκαλύφθηκε πως ο Σίνγκουα Γουόλς θα επέστρεφε ως Λάνσελοτ.[16] Την 1η Ιουλίου 2015, ανακοινώθηκε πως ο Λίαμ Γκάριγκαν θα υποδυόταν τον Βασιλιά Αρθούρο κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους του κύκλου,[12] ενώ οι Γκέιμπ Κούθ και Λι Άρενμπεργκ επιβεβαίωσαν μέσω των κοινωνικών δικτύων πως θα επέστρεφαν ως Συναχωμένος / Τομ Κλαρκ και Γκρινιάρης / Ντρίμι / Λίροϊ αντίστοιχα.[14] Στις 10 Ιουλίου, οι Μπέβερλι Έλιοτ και Κίγκαν Κόνορ Τρέισι επιβεβαίωσαν μέσω των λογαριασμών τους στο Twitter πως θα επέστρεφαν στους ρόλους τους ως Χήρα Λούκας / Γιαγιά[15] και Γαλάζια Νεράιδα / Ηγούμενη[19] αντίστοιχα, ενώ επιβεβαιώθηκε επίσης και η προσθήκη στο καστ των Έλιοτ Νάιτ, Τζοάνα Μέτρας και Άντριου Τζένκινς για τους ρόλους των Μέρλιν, Γκουίνεβιρ και Πέρσιβαλ αντίστοιχα.[13]

Ο Άνταμ Χόρογουιτς ανακοίνωσε στο Twitter πως η Έιμι Μάνσον προστέθηκε στο καστ για τον ρόλο της Σκωτσέζας τοξοβόλου από την ταινία Brave, Μέριντα.[7][17] Απαντώντας στις φήμες που περιέβαλλαν την προέλευση του χαρακτήρα, οι Κίτσις και Χόρογουιτς δήλωσαν: "παραμένουμε στη βάση της ταινίας Brave με την έννοια του ποιοι ήταν οι γονείς της και από πού προέρχεται, αλλά για το μετά της ιστορίας της ταινίας είναι εκεί που μπαίνει το Once Upon a Time για να παίξει".[78] Στις 8 Σεπτεμβρίου, επιβεβαιώθηκε πως η Μέγκαν Όρυ θα επέστρεφε για αρκετά επεισόδια του κύκλου για το ρόλο της ως Κοκκινοσκουφίτσα / Ρούμπι,[20] ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου, ο Χόρογουιτς αποκάλυψε πως η Τζέιμι Τσανγκ θα επέστρεφε επίσης ως Μουλάν.[21] Και οι δύο χαρακτήρες πρωτοεμφανίστηκαν στο διπλό επεισόδιο του κύκλου που προβλήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2015.[79]

Στο επεισόδιο της πρεμιέρας του κύκλου, "The Dark Swan", είδαμε την επιστροφή των Ντέιβιντ Πολ Γκροβ ως Σοφός, Φοστίνο Ντι Μπαούντα ως Υπναράς, Τζέφρι Κάσιερ ως Χαζούλης, Μάικλ Κόλμαν ως Χαρούμενος, Μιγκ Μακάριο ως Ντροπαλός, Ραφαέλ Αλεχάντρο ως Ρόλαντ, Τίμοθι Γουέμπερ ως Μαθητευόμενος του Μάγου και Ίνγκριντ Τόρανς ως Νοσοκόμα[11] για την οποία αποκαλύπτεται κατά τη διάρκεια του επεισοδίου πως είναι για τη σειρά η εκδοχή της Νοσοκόμας Ρέιτσεντ του μυθιστορήματος του Κεν Κίζι, Στη Φωλιά του Κούκου.[80] Στο πρώτο επεισόδιο είδαμε επίσης για πρώτη φορά τους Λι Μάτζντουμπ ως Σερ Κάι και Μακίνα Γκρέις ως νεαρή Έμμα.[11] Προς το τέλος του μήνα, επιβεβαιώθηκε και η επιστροφή του Ντέιβιντ Άντερς ως Δρ. Βίκτορ Φρανκενστάιν / Δρ. Γουέιλ.[22] Στο δεύτερο επεισόδιο, "The Price", είδαμε για πρώτη φορά την Ολίβια Στιλ Φάλκονερ στο ρόλο της Βάιολετ,[18] ένας χαρακτήρας που απετέλεσε ερωτικό ενδιαφέρον για τον Χένρι.

Στις 14 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε πως ο Άνταμ Κροσντέλ προσλήφθηκε για τον ρόλο του πατέρα του Χουκ, ο οποίος θα εμφανιζόταν σε αναδρομή στο παρελθόν πριν το τέλος του πρώτου μέρους,[81] ενώ αποκαλύφθηκε αργότερα πως το όνομά του θα ήταν Μπρέναν.[82] Στο πέμπτο επεισόδιο, "Dreamcatcher", είδαμε για πρώτη φορά τους Ράιαν Ρόμπινς ως Σερ Μόργκαν, πατέρα της Βάιολετ, και Γκάι Φότσον ως Βόρτιγκαν.[33] Στο έκτο επεισόδιο, "The Bear and the Bow", γνωρίσαμε τους Πολ Τέλφερ ως Λόρδος Μάκιντος, Μάρκο Ντ'Άντζελο ως Λόρδο ΜακΓκάφιν και Τζος Χάλεμ ως Λόρδο Ντίνγκγουαλ,[34] ενώ στο έβδομο, "Nimue", τους Τζέισον Σίμπσον ως Άντα, Κάρολαϊν Φορντ ως Νιμούε, Ντάρεν Μουρ ως Βόρτιγκαν και Γκράχαμ Βερτσέρε ως τον νεαρό βοηθό του Μέρλιν.[24]

Στις 27 Οκτωβρίου, οι Γκλεν Κέοχ και Κάρολαϊν Μόραχαν προσλήφθηκαν για τους ρόλους των γονιών της Μέριντα ως Βασιλιάς Φέργκους και Βασίλισσα Έλινορ αντίστοιχα.[35] Κατά τη διάρκεια Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2015, αρκετοί χαρακτήρες από τους προηγούμενους κύκλους επιβεβαιώθηκαν πως θα επέστρεφαν και σε αυτόν τον κύκλο για το 100ο επεισόδιο της σειράς, "Souls of the Departed", συμπεριλαμβανομένων των Μπάρμπαρα Χέρσεϊ ως Κόρα,[23] Ρόμπι Κέυ ως Πίτερ Παν,[25] Τζιανκάρλο Εσποσίτο ως Μαγικός Καθρέφτης / Σίντνεϊ Γκλας[27] και Έμμα Κώλφιλντ ως Τυφλή Μάγισσα, την οποία είχαμε δει για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου στο επεισόδιο "True North".[32] Στο επεισόδιο είδαμε επίσης για πρώτη φορά τον χαρακτήρα του Άδη,[26] τον οποίο ενσάρκωσε ο Γκρεκ Τζέρμαν.[83] Στις 22 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε πως ο Μάικλ Ρέιμοντ-Τζέιμς θα επέστρεφε επίσης για το 100ο επεισόδιο ως ο νεκρός Νιλ Κάσσιντι.[31]

Στις 10 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε η επιστροφή της Βικτόρια Σμέρφιτ ως Κρουέλα Ντε Βιλ, η οποία θα συμμετείχε σε αρκετά επεισόδια κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους του κύκλου,[28] με την πρώτη της επανεμφάνιση να γίνεται στο δέκατο τρίτο επεισόδιο, "Labor of Love".[84] Στις 16 Νοεμβρίου, ανακοινώθηκε η επιστροφή της Μπέιλι Μάντισον για το ίδιο επεισόδιο για να ενσαρκώσει το ρόλο της ως νεαρή Χιονάτη, μαζί με τους καινούριους χαρακτήρες των Ηρακλή και Μεγάρα, τους οποίους ενσάρκωσαν οι Τζόναθαν Γουάιτσελ και Κέισι Ρολ αντίστοιχα.[38] Στις 3 Δεκεμβρίου 2015, αποκαλύφθηκε το καστ του τελευταίου επεισοδίου του πρώτου μέρους, "Swan Song", με τον Έρικ Κινλεϊσάιντ να επιστρέφει ως Μορίς, πατέρας της Μπελ, και τον Όλιβερ Μπελ να εμφανίζεται για πρώτη φορά ως νεαρός Κίλλιαν.[85] Στις 4 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε πως η Ρέιτσελ Σιέλεϊ θα επέστρεφε για το ρόλο της ως Μίλα, πρώην σύζυγος του Ραμπλστίλτσκιν και πρώην ερωμένη του Χουκ, για τουλάχιστον ένα επεισόδιο στο δεύτερο μέρος του κύκλου.[39] Στις 8 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε πως ο χαρακτήρας της Ντόροθι Γκέιλ (σε προηγούμενο κύκλο ενσαρκώθηκε από την Ματρέγια Σκαρβένερ) θα επέστρεφε στο μέσο του δεύτερου μέρους του κύκλου με μια νέα ηθοποιό να την ενσαρκώνει, καθώς ο χαρακτήρας θα ήταν σε μεγαλύτερη ηλικία.[86] Στις 18 Δεκεμβρίου, αποκαλύφθηκε πως τον ρόλο θα ενσάρκωνε τελικά η Τέρι Ριβς, η οποία θα έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο δέκατο έκτο επεισόδιο του κύκλου.[30]

Στις 8 Ιανουαρίου 2016, ανακοινώθηκε πως ο χαρακτήρας του Γκαστόν από την Πεντάμορφη και το Τέρας θα επανεμφανιζόταν σε ένα επεισόδιο. Αυτή είναι η πρώτη εμφάνιση από το επεισόδιο "Skin Deep" του πρώτου κύκλου, με τον Γουές Μπράουν να αναλαμβάνει πλέον τον ρόλο από τον Σάγκε Μπρόκλεμπανκ.[45] Στις 9 Φεβρουαρίου, ανακοινώθηκε πως οι Άβα Άκρες και Ιζαμπέλα Μπλέικ-Τόμας είχαν προσληφθεί για τους ρόλους των νεαρών Ρετζίνα και Ζελίνα αντίστοιχα. Οι δυο τους θα εμφανίζονταν μέσω αναδρομών στο παρελθόν στο δέκατο ένατο επεισόδιο, "Sisters."[46] Στις 18 Φεβρουαρίου, ανακοινώθηκε πως ο Κώστας Μάντιλορ θα εμφανιζόταν ως Κάπτεν Σίλβερ, ένας πειρατής από το παρελθόν του Χουκ,[41] ενώ στις 23 Φεβρουαρίου πως η Ρία Κίχλσεντ προσλήφθηκε για το ρόλο της Κλιό, πρώην μέντορας της Έμμα, πριν η Έμμα αρχίσει να ψάχνει κακοποιούς.[47] Στις 15 Μαρτίου, ανακοινώθηκαν οι Σαμ Γουίτβερ και Χανκ Χάρις για τους ρόλους των Τζέικοπ και Ναθάνιελ, για μια ιστορία σε μια ψυχιατρική κλινική, η οποία θα ξεκινούσε στο τέλος του κύκλου και θα συνεχιζόταν στον έκτο κύκλο.[87]

Τηλεθέαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Τίτλος Ημερομηνία προβολής Τηλεθέαση/Μερίδιο (18-49) Τηλεθεατές (εκατομμύρια) DVR (18-49) DVR τηλεθεατές (εκατομμύρια) Σύνολο
(18-49)
Σύνολο τηλεθεατών (εκατομμύρια)
1 The Dark Swan 27 Σεπτεμβρίου 2015 1.8/5 5.93[54] 1.1 2.44 2.9 8.37[88]
2 The Price 4 Οκτωβρίου 2015 1.8/5 5.38[55] 1.2 2.67 3.0 8.05[89]
3 Siege Perilous 11 Οκτωβρίου 2015 1.6/5 5.28[56] 1.1 n/a 2.7[90] n/a
4 The Broken Kingdom 18 Οκτωβρίου 2015 1.6/5 4.92[57] 1.0 n/a 2.6[91] n/a
5 Dreamcatcher 25 Οκτωβρίου 2015 1.6/5 5.12[58] 1.0 n/a 2.6[92] n/a
6 The Bear and the Bow 1 Νοεμβρίου 2015 1.5/4 4.83[59] 1.1 2.30 2.6 7.13[93]
7 Nimue 8 Νοεμβρίου 2015 1.6/4 4.88[60] 1.0 n/a 2.6[94] n/a
8 Birth 15 Νοεμβρίου 2015 1.6/5 4.85[61] 0.9 n/a 2.5[95] n/a
9 The Bear King 15 Νοεμβρίου 2018 1.6/5 4.85[61] 0.9 n/a 2.5[95] n/a
10 Broken Heart 29 Νοεμβρίου 2015 1.3/4 4.38[62] 1.1 2.32 2.4 6.70[96]
11 Swan Song 6 Δεκεμβρίου 2015 1.3/4 4.56[63] 0.7 1.69 2.0 6.25[97]
12 Souls of the Departed 6 Μαρτίου 2016 1.3/4 4.01[64] 0.9 2.09 2.2 6.11[98]
13 Labor of Love 13 Μαρτίου 2016 1.3/4 4.31[65] 0.8 1.87 2.1 6.19[99]
14 Devil's Due 20 Μαρτίου 2016 1.1/4 3.54[66] 0.8 1.88 1.9 5.42[100]
15 The Brothers Jones 27 Μαρτίου 2016 1.0/3 3.51[67] 0.9 n/a 1.9[101] n/a
16 Our Decay 3 Απριλίου 2016 1.1/4 3.78[68] 0.8 n/a 1.9[102] n/a
17 Her Handsome Hero 10 Απριλίου 2016 1.2/4 3.75[69] 0.7 1.79 1.9 5.54[103]
18 Ruby Slippers 17 Απριλίου 2016 1.2/4 3.76[70] 0.7 1.81 1.9 5.56[104]
19 Sisters 24 Απριλίου 2016 1.2/4 3.85[71] 0.8 1.84 2.0 5.68[105]
20 Firebird 1 Μαΐου 2016 1.2/4 3.77[72] 0.7 1.72 1.9 5.48[106]
21 Last Rites 8 Μαΐου 2016 1.1/4 3.75[73] 0.8 1.81 1.9 5.55[107]
22 Only You 15 Μαΐου 2016 1.2/4 4.07[74] 0.7 n/a 1.9[108] n/a
23 An Untold Story 15 Μαΐου 2016 1.2/4 4.07[74] 0.7 n/a 1.9[108] n/a

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Webb Mitovich, Matt (8 Μαΐου 2015). «ABC's Once Upon a Time Renewed for Season 5». TVLine. Ηνωμένες Πολιτείες: Penske Media Corporation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  2. Baron, Steve (10 Ιουνίου 2015). «ABC Sets Fall Premiere Dates: TGIT Returns September 24, 'Beyond The Tank' on Tuesday at 10PM Until 'Wicked City' Debuts on October 27». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Webb Mitovich, Matt (9 Ιουνίου 2015). «Once Upon a Time Ups Sean Maguire, Rebecca Mader to Series Regulars». TVLine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2021-02-26. https://web.archive.org/web/20210226042046/https://tvline.com/2015/06/09/once-upon-a-time-season-5-maguire-mader-series-regulars/. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  4. 4,0 4,1 4,2 Webb Mitovich, Matt (11 Ιουνίου 2015). «Matt's Inside Line: Scoop on The Flash, Teen Wolf, Once, Wayward Pines, iZombie, Major Crimes and More». TVLine. http://tvline.com/2015/06/11/the-flash-season-2-spoilers-cynical-new-hero/. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  5. Prudom, Laura (11 Ιουλίου 2015). «'Once Upon a Time' Previews Merida from 'Brave,' Dark Swan for Season 5». Variety. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  6. 6,0 6,1 «Once Upon A Time Season 5 - What To Expect». Youtube. 11 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 7,6 7,7 7,8 Ratcliffe, Amy (11 Ιουλίου 2015). «COMIC-CON: ONCE UPON A TIME TALKS DARK SWAN AND MERIDA FOR SEASON 5». IGN. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  8. 8,0 8,1 «Once Upon a Time season 5 news: Jennifer Morrison is looking forward to playing Dark Emma; Casting call out for Rumplestilskin's mother». Vinereport. 22 Ιουνίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  9. 9,0 9,1 Josh Dallas (1 Ιουλίου 2015). «Josh Dallas on Twitter». Twitter. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2015. 
  10. 10,0 10,1 «Adam Horowitz on Twitter». Twitter. 10 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  11. 11,0 11,1 11,2 11,3 11,4 11,5 11,6 «(#501) "The Dark Swan"». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  12. 12,0 12,1 Abrams, Natalie (1 Ιουλίου 2015). «Once Upon a Time finds its King Arthur». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  13. 13,0 13,1 13,2 13,3 Hipes, Patrick (10 Ιουλίου 2015). «'Once Upon A Time' Castings: Camelot Finds Its Merlin & Guinevere». Deadline. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  14. 14,0 14,1 Lee Arenberg (8 Ιουλίου 2015). «Lee Arenberg on Twitter». Twitter. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  15. 15,0 15,1 Beverley Elliott (9 Ιουλίου 2015). «Beverley Elliott on Twitter». Twitter. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  16. 16,0 16,1 Abrams, Natalie (26 Ιουνίου 2015). «Once Upon a Time: Sinqua Walls returning as Lancelot in season 5». Entertainment Weekly. http://www.ew.com/article/2015/06/26/once-upon-time-sinqua-walls-lancelot-season-5. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  17. 17,0 17,1 17,2 Adam Horowitz (11 Ιουλίου 2015). «Adam Horowitz on Twitter». Twitter. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  18. 18,0 18,1 «(#502) "The Price"». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  19. 19,0 19,1 Keegan Connor Tracy (9 Ιουλίου 2015). «Keegan Connor Tracy on Twitter». Twitter. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  20. 20,0 20,1 Mitovich, Matt (8 Σεπτεμβρίου 2015). «Once Upon a Time: Meghan Ory to Return as Ruby in Season 5». TV Line. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  21. 21,0 21,1 Abrams, Natalie (15 Σεπτεμβρίου 2015). «Once Upon a Time: Mulan finally returning in season 5». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  22. 22,0 22,1 Mitovich, Matt (30 Σεπτεμβρίου 2015). «Once Upon a Time: David Anders Set to Reprise Role as Dr. Whale». TV Line. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  23. 23,0 23,1 Abrams, Natalie (27 Οκτωβρίου 2015). «Once Upon a Time exclusive: Barbara Hershey set to return in 100th episode». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  24. 24,0 24,1 «Listings - ONCE UPON A TIME on ABC». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  25. 25,0 25,1 Abrams, Natalie (2 Νοεμβρίου 2015). «Once Upon a Time exclusive: Robbie Kay returning as Peter Pan!». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  26. 26,0 26,1 Abrams, Natalie (21 Δεκεμβρίου 2015). «Once Upon a Time reveals season 5B's fiery villain». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  27. 27,0 27,1 Abrams, Natalie (3 Νοεμβρίου 2015). «Once Upon a Time exclusive: Giancarlo Esposito returning for 100th episode». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  28. 28,0 28,1 Abrams, Natalie (10 Νοεμβρίου 2015). «Once Upon a Time: Victoria Smurfit set to return as Cruella». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  29. Abrams, Natalie (3 Δεκεμβρίου 2015). «Once Upon a Time books Tony Perez for 100th episode». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  30. 30,0 30,1 Mitovich, Matt (18 Δεκεμβρίου 2015). «Once Upon a Time Casts 'Warrior' Dorothy, to Battle Wicked Witch in Oz». TV Line. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  31. 31,0 31,1 Mitovich, Matt (22 Φεβρουαρίου 2016). «Once Upon a Time Season 5B Brings Back Michael Raymond-James as Neal». TV Line. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  32. 32,0 32,1 Aguilera, Leanne (4 Νοεμβρίου 2015). «EXCLUSIVE 'Once Upon a Time' Scoop: Emma Caulfield to Return as the Blind Witch in 100th Episode!». Entertainment Tonight. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  33. 33,0 33,1 «Listings - ONCE UPON A TIME on ABC». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  34. 34,0 34,1 «Listings - ONCE UPON A TIME on ABC». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  35. 35,0 35,1 35,2 «'Once Upon a Time' Casts Merida's Parents (Exclusive)». The Hollywood Reporter. 27 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  36. «Listings - ONCE UPON A TIME on ABC». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  37. 37,0 37,1 37,2 «(#511) "Swan Song"». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  38. 38,0 38,1 38,2 38,3 Aguilera, Leanne (16 Νοεμβρίου 2015). «'Once Upon a Time' Scoop: Hercules and Megara Are Coming in Season 5 -- Plus, a Fan Favorite Returns!». Entertainment Tonight. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  39. 39,0 39,1 Abrams, Natalie (4 Δεκεμβρίου 2015). «Once Upon a Time: Rachel Shelley to return — exclusive». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  40. Aguilera, Leanne (29 Φεβρουαρίου 2016). «EXCLUSIVE: 'Once Upon a Time' Stars Spill the Secrets to Captain Swan and Snowing's Romance: 'It's True Love'». Entertainment Tonight. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  41. 41,0 41,1 Aguilera, Leanne (18 Φεβρουαρίου 2016). «EXCLUSIVE: 'Once Upon a Time' Casts Another Treasure-Loving Pirate From Hook's Past: Captain Silver!». Entertainment Tonight. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  42. «Jeff Gulka - TV.com». TV.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  43. «Jeff Gulka - TVmaze». tvmaze.com. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  44. Scheer, Paul (3 Απριλίου 2016). «Watch me as the Scarecrow from The Wizard of Oz on tonight's Once Upon a Time. I'm 90% CGI and 10% Hotdog meat. #OUAT». Twitter. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  45. 45,0 45,1 Wagmeister, Elizabeth (8 Ιανουαρίου 2016). «'Once Upon A Time' Casts Gaston in 'Beauty & the Beast' Storyline (EXCLUSIVE)». Variety. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  46. 46,0 46,1 46,2 Webb Mitovich, Matt (9 Φεβρουαρίου 2016). «Once Upon a Time Casts Tween Regina, Zelena — Which Fought S.H.I.E.L.D.?». Variety. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  47. 47,0 47,1 Webb Mitovich, Matt (23 Φεβρουαρίου 2016). «Once Upon a Time Casts Heroes Reborn Baddie as Emma's Badass Mentor». Variety. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  48. Selburg, Diane (25 Απριλίου 2016). «Once Upon A Time: Preview "Firebird" Official Synopsis Plus Promo Pictures». Three if by Space. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  49. «(#520) "Firebird"». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2016. 
  50. «(#521) "Last Rites"». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  51. 51,0 51,1 Webb Mitovich, Matt (15 Μαΐου 2016). «Once Upon a Time Season 5 Finale Recap: Twisted Mister». Variety. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  52. 52,0 52,1 52,2 «(#522/523) "Only You/An Untold Story"». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  53. Webb Mitovich, Matt (15 Μαΐου 2016). «Once Upon a Time Season 5 Finale Recap: Twisted Mister». Variety. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  54. 54,0 54,1 Dixon, Dani (29 Σεπτεμβρίου 2015). «Sunday Final Ratings: 'Bob's Burgers' Adjusted Down, '60 Minutes' Adjusted Up + 'Sunday Night Football'». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  55. 55,0 55,1 Porter, Rick (6 Οκτωβρίου 2015). «Sunday final ratings: 'Blood & Oil,' 'The Simpsons' adjusted up, 'Madam Secretary' adjusted down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  56. 56,0 56,1 Porter, Rick (13 Οκτωβρίου 2015). «Sunday final ratings: 'The Good Wife' and 'Last Man on Earth' adjusted up, plus final NFL numbers». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  57. 57,0 57,1 Porter, Rick (20 Οκτωβρίου 2015). «Sunday final ratings: 'The Good Wife,' 'Madam Secretary' and 'The Simpsons' adjusted up, plus final NFL numbers». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  58. 58,0 58,1 Porter, Rick (3 Νοεμβρίου 2015). «Sunday final ratings: 'The Simpsons', 'The Good Wife' and 'Last Man on Earth' adjusted up». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  59. 59,0 59,1 Porter, Rick (4 Νοεμβρίου 2015). «Sunday final ratings: 'CSI: Cyber' adjusts down, NFL and World Series rule». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  60. 60,0 60,1 Porter, Rick (10 Νοεμβρίου 2015). «Sunday final ratings: 'Family Guy' and 'Once Upon a Time' adjust up». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  61. 61,0 61,1 61,2 61,3 Porter, Rick (17 Νοεμβρίου 2015). «Sunday final ratings: 'Madam Secretary' adjusts up, 'CSI: Cyber' rises vs. last week». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  62. 62,0 62,1 Porter, Rick (2 Δεκεμβρίου 2015). «Sunday final ratings: 'Madam Secretary' and '60 Minutes' adjust up». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  63. 63,0 63,1 Porter, Rick (8 Δεκεμβρίου 2015). «Sunday final ratings: 'Once Upon a Time' and 'The Simpsons' adjust down, 'Quantico' adjusts up». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  64. 64,0 64,1 Porter, Rick (8 Μαρτίου 2016). «Sunday final ratings: 'Madam Secretary' adjusts down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  65. 65,0 65,1 Porter, Rick (15 Μαρτίου 2016). «Sunday final ratings: '60 Minutes' adjusts up, 'Carmichael Show' and 'Hollywood Game Night' adjust down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  66. 66,0 66,1 Porter, Rick (22 Μαρτίου 2016). «Sunday final ratings: 'Madam Secretary', 'Carmichael Show' and '60 Minutes' adjust down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  67. 67,0 67,1 Porter, Rick (29 Μαρτίου 2016). «Sunday final ratings: '60 Minutes' adjusts up, everything else holds». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  68. 68,0 68,1 Porter, Rick (5 Απριλίου 2016). «Sunday final ratings: ACM Awards and all scripted shows hold». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  69. 69,0 69,1 Porter, Rick (12 Απριλίου 2016). «Sunday final ratings: 'Once Upon a Time', 'Simpsons', 'Quantico' adjust up; 'Carmichael' and 'Crowded' adjust down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  70. 70,0 70,1 Porter, Rick (19 Απριλίου 2016). «Sunday final ratings: 'Once Upon a Time', 'The Good Wife' adjust up; 'Little Big Shots' and 'Crowded' adjust down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  71. 71,0 71,1 Porter, Rick (26 Απριλίου 2016). «Sunday final ratings: 'Once Upon a Time', 'Simpsons' and all others hold». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  72. 72,0 72,1 Porter, Rick (3 Μαΐου 2016). «Sunday final ratings: 'Little Big Shots' adjusts up, 'Carmichael', 'Crowded' and ACC Awards adjust down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  73. 73,0 73,1 Porter, Rick (10 Μαΐου 2016). «Sunday final ratings: 'Good Wife' finale adjusts up, 'Once Upon a Time' and 'Carmichael Show' adjust down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  74. 74,0 74,1 74,2 74,3 Porter, Rick (17 Μαΐου 2016). «Sunday final ratings: 'Once Upon a Time' finale, everything else hold». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  75. Horowitz, Adam (9 Οκτωβρίου 2015). «Excited to announce TWO hours of #OnceUponATime on 11/15 from 8/7c to 10/9c! #theseasonjustgotBIGGER!». Twitter. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2018. 
  76. Horowitz, Adam (10 Οκτωβρίου 2015). «@katmtan @lukinhaspagani it's all semantics. But yes we're considering 512 the 100th!». Twitter. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2018. 
  77. Horowitz, Adam (1 Ιουλίου 2015). «Adam Horowitz on Twitter». Twitter. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  78. Abrams, Natalie (21 Αυγούστου 2015). «Once Upon a Time bosses reveal details on Merida». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  79. Miller, George E. (2 Νοεμβρίου 2015). «Merida, Mulan and Red Riding Hood Storm Camelot on Once Upon a Time». TV Insider. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  80. Edward Kitsis & Adam Horowitz (17 Σεπτεμβρίου 2015). «The Dark Swan». Once Upon a Time. Κύκλος 5. ABC. 
  81. Abrams, Natalie (14 Οκτωβρίου 2018). «Once Upon a Time exclusive: EastEnders star booked as Hook's father». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  82. «(#511) "Swan Song"». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  83. Webb Mitovich, Matt (3 Νοεμβρίου 2015). «Once Upon a Time: Greg Germann Cast as Season 5B's Devilish Mystery Man». TV Line. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  84. Horowitz, Adam (10 Νοεμβρίου 2015). «Hide your Dalmatians... looks who's back for, fittingly, episode 101 of #OnceUponATime ! @VictoriaSmurfit». Twitter. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  85. «(#512) "Souls of the Departed"». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  86. Webb Mitovich, Matt (8 Δεκεμβρίου 2015). «Once Upon a Time to Bring Back Dorothy Gale as an Oz-some Warrior». TVLine. http://tvline.com/2015/12/08/once-upon-a-time-season-5-dorothy-oz-warrior/. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  87. «Once Upon a Time: Sam Witwer to Recur as Evil Mental Hospital Warden». TV Line. 15 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  88. Andreeva, Nellie (11 Οκτωβρίου 2015). «'Empire' Hits New High, Leads Premiere Week L+7 Ratings Gains With 'Blindspot'». Deadline. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  89. Porter, Rick (19 Οκτωβρίου 2015). «Broadcast Live +7 ratings, week 2: 'The Blacklist' premiere joins 'Empire' and 'Blindspot' atop the charts». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  90. Porter, Rick (31 Οκτωβρίου 2015). «Broadcast Live +7 ratings, week 3: 'Quantico' more than doubles, 'Empire' and 'Blindspot' score biggest gains». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2015. 
  91. Porter, Rick (4 Νοεμβρίου 2015). «Broadcast Live +7 ratings, week 4: 'Jane the Virgin' premiere doubles, 'Empire' and 'Blindspot' top charts for Oct. 12-18». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2015. 
  92. Porter, Rick (9 Νοεμβρίου 2015). «Broadcast Live +7 ratings, week 5: 'Empire' and 'Blindspot' have biggest toal gains, 5 shows double». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  93. Porter, Rick (16 Νοεμβρίου 2015). «Broadcast Live +7 ratings: 'Big Bang Theory' and 'Blindspot' top week 6, 'Quantico' doubles in 18-49 and viewers». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  94. Porter, Rick (23 Νοεμβρίου 2015). «Broadcast Live +7 ratings, week 7: 'Elementary' is still a strong DVR show». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  95. 95,0 95,1 Porter, Rick (1 Δεκεμβρίου 2015). «Broadcast Live +7 ratings, week 8: 'Empire,' 'Big Bang Theory' and 'Quantico' top charts for Nov. 9-15». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  96. Porter, Rick (14 Δεκεμβρίου 2015). «Broadcast Live +7 ratings, week 10: 'Blindspot' is officially* the biggest gainer in Thanksgiving week». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  97. Porter, Rick (21 Δεκεμβρίου 2015). «Broadcast Live +7 ratings, week 11: 'Empire' fall finale on top, 'Vampire Diaries' leads percentage gains». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  98. Porter, Rick (21 Μαρτίου 2016). «Broadcast Live +7 ratings: 'Grey's Anatomy,' 'Blindspot,' 'Jane' and p'Quantico' top week 24». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  99. Porter, Rick (28 Μαρτίου 2016). «Broadcast Live +7 ratings: 'The Big Bang Theory' and 'Quantico' lead week 25». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  100. Porter, Rick (5 Απριλίου 2016). «Broadcast Live +7 ratings: 'Modern Family' and 'Blindspot' gain the most for March 14-20». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  101. Porter, Rick (12 Απριλίου 2016). «Broadcast Live +7 ratings: 'Modern Family' tops the week of March 21-27, 6 shows double [Updated]». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  102. Porter, Rick (19 Απριλίου 2016). «Broadcast Live +7 ratings: 'The Big Bang Theory' and 'Empire' lead the week of March 28-April 3». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  103. Porter, Rick (25 Απριλίου 2016). «Broadcast Live +7 ratings: 'Empire' and 'Big Bang Theory' stay on top for April 4-10». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  104. Porter, Rick (2 Μαΐου 2016). «Broadcast Live +7 ratings: 'Empire' and 'Blacklist' have biggest gains, 4 shows double». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  105. Porter, Rick (9 Μαΐου 2016). «Broadcast Live +7 ratings: 'Empire' and 'Big Bang Theory' lead for April 18-24, 5 shows double». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  106. Porter, Rick (17 Μαΐου 2016). «Broadcast Live +7 ratings: 'Big Bang Theory,' 'Empire' and 'Blacklist' lead for April 25-May 1». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  107. Porter, Rick (23 Μαΐου 2016). «Broadcast Live +7 ratings: 'Big Bang Theory' tops total gains, 'Vampire Diaries' and 9 others double in 18-49». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 
  108. 108,0 108,1 Porter, Rick (31 Μαΐου 2016). «Broadcast Live +7 ratings: 'Big Bang Theory' finale and 'Empire' share lead for May 9-15». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]